Rajztechnikák, trükkök, tippek

Egy remek módszer arra, ha nagy képet festenél, de csak A4-es méretű nyomtatód van. A megoldás: szeleteld fel a referencia fotódat!

Nézd meg a videót!

„Nézd csak, ki jelentkezett a tanfolyamra!” „Á, ez biztos csak névrokonság. Vagy tényleg ő lenne?” Ilyen izgalommal fogadtuk új tanulónkat, akit korábban csak a tévéből ismerhettünk. Kíváncsi vagy, hogy ki járt nálunk? 

Olvass tovább! :)

Ha belefogsz a rajzolásba, előbb utóbb felmerül benned a vágy, hogy olyan képeket alkoss, amiben van valami olyan plusz, ami csak rád jellemző, ami olyan egyedi stílusú, hogy a közönséged egyből rávágja, hogy ez a Te kezed munkája.

Olvasd el, hogyan alakíthatod ki egyedi stílusodat!

Mai videó blogunkban megmutatjuk hogyan tudod kinyomtatni a referencia fotót A4-es méretre méretezve és A3 méretű papírra kétszeres nagyításhoz méretezve.

Nézd meg a videót!

Van már olyan rajzod/festményed, amit szeretnél keretben látni? Pl. mert ajándékba szánod vagy kiállításra készülsz vele? Hogyan válassz keretet, paszpartut? 

Nézd meg a videót, adunk néhány javaslatot a keretezéshez!

Sok rajzod van már? Gond a tárolás? Hogyan tedd el, hogy megmaradjon, ne sérüljön, ne menjen tönkre? Csomagolás, keretezés, laminálás előtt:  hogyan kezeljük?

Nézd meg a videót, ismerkedj meg a fixálással!

Jelenleg kétfajta módon tudsz tanulni: tantermi tanfolyamokon vagy online videókból. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Mik ezek és milyen módon hatnak Rád? 

Mindezt elmondjuk a videóban és a blogban!

Három fajta türelmetlenséggel találkoztunk az elmúlt 11 éveben a rajzolással, festéssel kapcsolatban.

Ismerd meg őket és tudd meg mi a megoldás rá!

Nincs idő! Hangzik el sokszor, mint az egyik fő akadálya annak, hogy elkezdj komolyan foglalkozni a rajztanulással. Ennek a problémának a leküzdésére adunk néhány ötletet.

Hallgasd meg a videó üzenetet!

Hogyan induljak el, hogy rátaláljak a saját stílusomra, amitől a képeim egyediek lesznek? Tettétek fel sokan a kérdést, most erre adunk ötleteket, tippeket, segítséget.

Hallgasd meg a videó üzenetet!

Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretnének megtanulni rajzolni vagy festeni, de nem mernek nekiállni, akkor most megmutatjuk mi az a 3 legfontosabb dolog, amit szükséges tudnod ahhoz, hogy a végén szemet gyönyörködtető képet tudj készíteni?

Hallgasd meg a videóüzenetet!

Sok rajzod van már? Gond a tárolás? Hogyan tedd el, hogy megmaradjon, ne sérüljön, ne menjen tönkre? 4 ötletünk is van erre!

Nézd meg a videót, ismerkedj meg a csomagolás módszerével!

Az internetes galériában a képeket a helyezettek sorrendjében töltöttük fel. Ez után pedig már helyezés nélkül minden beküldött kép és alkotója szerepel a galériában!

Nézd meg a pályázat galériáját!

A mediterrán típusú házak, utcarészletek, kapualjak nagyon népszerű témái egy festménynek! Népszerűek, mert romantikusak és nem utolsó sorban látványosan néznek ki egy festményen.

Sok rajzod van már? Gond a tárolás? Hogyan tedd el, hogy megmaradjon, ne sérüljön, ne menjen tönkre? 4 ötletünk is van erre!

Nézd meg a videót, ismerkedj meg a laminálás módszerével!

Hogyan növeld meg akril festék száradási idejét, akár 24 órával? Készíts Te is saját magadnak Varázstálcát, minössze 30 Ft-ból!

Nézd meg a videót és csináld meg Te is!

A rajz és festő pályázatra 2 témában lehet nevezni:

1. híres magyar emberek portréja
2. híres magyar épületek, tájképek, jellegzetességek

Olvasd el a pályázat feltételeit, nézd meg a videót!

2019-ben is úgy gondoljuk, hogy az alkotás, a rajzolás, a festés feltölt és örömet ad! Csupa jó dolgot tesz velünk! Ezért idén is arra biztatunk, hogy minél több időt szánj erre. Ebben az évben is rengeteg újdonsággal készülünk! Legszívesebben elárulnánk az összeset, de csak haladjunk szép sorjában!

Nézd meg mit üzenünk neked az új évre!

Készítettünk egy speed drawing (gyorsított felvétel) videót egy elefánt rajzról!

Nézd meg csak 1 perc!

A mai témánk a ceruzarajzolásról fog szólni, méghozzá egy olyan segédeszközről, amit ebben a műfajban lehet használni.

Nézd meg tippjeinket!

Mit csinálj, ha koszos a papírsatírozód? Mit tehetünk, ha a használattól elkoszolódik? Hogyan lehet és hogyan tilos tisztítani?

Nézd meg a videót, olvasd el tippjeinket!

A papírsatírozó használata! Aki még nem ismeri: lényegében ez egy rúd alakban összetekert papírlap, amit a tónusozáshoz használunk. Első adásunkban azt mutatjuk meg, hogy mi mindenre használható ez az eszköz.

Nézd meg tippjeinket!

A monokróm aláfestés alkalmazása pasztellezésnél!

A monokróm aláfestés gyakori technika a festészetben. Miért használjuk? Többek között erről is írunk a cikkben. Most a  pasztell festésben próbáltuk ki, hogy itt is beválik-e? A modell kiválasztásában segített, hogy nemrégiben élőben is hallgathattuk  „Pici bácsit” azaz Presser Gábort.

Nézzük hogyan készült el a portré!

Bizonyára már sokan vártátok 2018 harmadik meglepetését, amiről a mai posztban rántjuk le a leplet. Indul a különleges online magazinunk, amiben hasznos tanácsokat, információkat és érdekességeket közlünk majd rendszeresen. De nem ám a megszokott formában – valami egészen újszerűvel készültünk!

Tudj meg többet: Mi is ez a videómagazin?

 

Az árnyékolás a rajzolásban olyan, mint a hangszereknél a finomhangolás: néhány apró finomítás, amik után a végeredmény még szebb és élvezetesebb lesz. Ha Te is kedveled ezeket a szépítéseket, amikkel a műved még varázslatosabb lehet, akkor az elmosható grafitceruza neked lett kitalálva.

Olvasd el a tippeket!

Idén több mint 500 képet neveztetek be és abból 98 került kiállításra a Magnet ház falai között! Létrehoztunk egy online/internetes galáriát, amiben az összes beküldött képet láthatod egy helyen!

Nézd meg a kiállítás megnyitóünnepségét, a kiállított és a beküldött képeket!

Hogyan érd el a rajzolás csúcsát?

Mi kell ahhoz, hogy valós modell alapján is tudj portrét rajzolni, ne csak referencia fotó alapján? Hogyan juthatsz el idáig, úgy is ha most még csak pálcika embert tudsz rajzolni? Milyen út vezet odáig? Mennyi idő szükséges hozzá, hogy elérd? Ebben  cikkünkben ezeket a kérdéseket boncolgatjuk!

Olvass tovább!

Jön 3 vadonatúj tanfolyam!

  1. Portré rajzolás élő  modell alapján
  2. Haladó grafitrajz tanfolyam
  3. Vegyes technika tanfolyam

Tudj meg többet az új tanfolyamokról!

Mindenki imádja a születésnapokat, hiszen ilyenkor lehetőség van megünnepelni valamit, vagy éppen valakit, aki örömet szerez számunkra. Idén különleges okunk van az ünneplésre, mert ebben az évben iskolánk betöltötte a 10. évét! Ezt nektek köszönhetjük, így szeretnénk mi is meglepni titeket néhány dologgal. Kattints és olvasd el, mivel készültünk!

Nézd meg mi lesz 2018 első meglepetése!

Az alaptanfolyamon megismerünk két alaptechnikát, amivel a tónusokat (árnyékolásokat) meg tudjuk rajzolni:  az összemosást és a satírozást. Ezzel azonban még nem jártunk a végére az árnyékolási technikáknak. Van még másik 3 módszer, amit érdemes megismerned!

Olvasd el a cikket!

Sokszor nagyon apró részleteken múlik, hogy sikerül-e azt a bizonyos érzést kifejezni. Ennél a képnél például sokáig azzal "szenvedett", hogy az anyuka eleinte csak odatartotta a száját a gyermek arcához, de nem látszott az a halvány puszi, amit az arcára nyomott. Biztos a szájjal van a gond, gondolhatnánk elsőre, de képzeld el nem az volt a pobléma.

Nézzük, most fázisonként, hogy készült el a rajz!

Az oldalunkon általában a diákjaink sikereiről számolunk be, mert hihetetlen büszkék vagyunk rájuk/rátok, de most bemutatjuk Péter legújabb alkotását is, ami igazi szerelemmunka volt. Péter mesél arról, hogy miért is született, illetve fázisonként megmutatjuk, hogyan készült a Hobbitház.

Olvasd el a cikket nézd meg a képeket!

Mi kell a tökéletes képhez? Rajztudás, lelkesedés és persze megfelelő eszközök. Ahhoz pedig, hogy az eszközeid mindig kitűnő állapotban legyenek, rendben kell őket tartanod! De nem mindegy, hogy hogyan…Mai cikkünkben a hegyezőkről írunk! Milyen típusok vannak, melyik ceruzát mivel érdemes kihegyezned?

Olvasd el a cikket!

Jobb agyféltekés rajztanfolyam? Keress rá a google-ben: van ezernyi. Egy napos, két napos, online, offline, Pesten, vidéken, olcsón, drágán. Látszólag ugyanaz mind, a valóságban azonban jelentős különbségek lehetnek. Ma az olyan tanfolyamokról mesélünk, amik lejáratják a módszert.

Olvasd el a cikket!

Ez nem egy művészi hóbort, hanem tudatos választás: tudományos magyarázat és némi pszichológia is áll a sárga figurák hátterében. Habár az utóbbi időben rengeteg változtak a rajzfilmek, a legtöbb mesében a főhős még mindig vidám és hóbortos, amit a legjobban a sárga szín jelképez!

Olvasd el a cikket!

Rajztanfolyamainkon az élőből rajzolásnak megmutatjuk azt a módját, amikor "képsík" segítségével rajzolsz le egy cipőt majd a saját kezedet! A mai cikkünkben pedig megmutatjuk az élőből rajzolásnak egy másik módszerét is, ami nem más mint az "alapegységes" módszer!

Olvasd el a cikket!

Tudsz már grafittal rajzolni? Nagyszerű! Álmodból felkeltve is felismered a negatív tereket? Csodás! Szeretnél tovább lépni, fejlődni de még nem érzed magad elkötelezettnek egy új tanfolyam iránt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket:

3 olyan technikát mutatunk be, amivel különösebb lexikális tudás nélkül is csodás képeket készíthetsz!

A digitális technológia lassan az élet minden területén megjelenik, ezzel is könnyebbé téve a dolgokat. A művészetekben sincsen ez másképp: a számítógéped a rajzolásban, a festésben, a pasztellezésben is segíthet.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy bármennyire is fejlett a tudomány, bármennyire is okosak a számítógépek, egyelőre az algoritmusok nem képesek valódi műalkotásokat létrehozni.

Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy megkönnyítsék a Te dolgodat, amikor a saját műalkotásodon dolgozol.

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy a hezitálóknak segítsünk: röviden összeszedtük a személyes oktatás és az online tanulási forma előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást! 

Olvasd el a cikket!

A kreatív folyamatok során különböző agyi tevékenységek mennek végbe, amik révén a művész képes alkotni, vagy éppen újra gondolni dolgokat. A folyamat 5 szakaszból áll: „Első megérzés” szakasza: Ennél a szakasznál a jobb agyfélteke tevékenysége a domináns. Ekkor ismeri fel az alkotó a problémát, felkészülésképpen pedig összegyűjti a szükséges információkat. Ilyenkor érezhető a feszültség, vagy izgatottság...(tovább)

Ezúttal ismét egy pasztell képről fogok írni, de ezúttal nem a technika lesz a fő téma. Kicsit lejjebb erről is írok pár gondolatot természetesen, hiszen kipróbáltam egy újfajta pasztellpapírt és nagyon jól bevált! Az apropóját az adta most ennek az írásnak, hogy elvittük keretezni végre a  festményt. Jó hosszú történet lett belőle!

Nézd meg hogyan készült lépésről lépésre!

Mi a kreativitás? Néha az, amikor teljesen új dolgokat találsz ki. Néha az, amikor valami újat alkotsz. És néha csak annyi az egész, hogy új szemszögből látsz, máshogyan csinálsz valami teljesen megszokottat. A mai cikkünk Oliver Curtis-ről, egy zseniális fotósról szól, aki a legnagyobb közhelyeket emelte művészi szintre.

Nézd meg a fotóit!

Már az egész pici gyerekek is imádnak firkálni, és az elfogult szülők gyakran látják a majdani Picassot gyermekeikben. (Legalábbis a stílus már stimmel, ugye?) De honnan ismerhetjük fel, hogy még csak firkál, vagy már komolyan alkot? Milyen fázisokon megy át a gyerekek rajztudása?

Olvasd el a cikket!

„Az aki a jobb agyféltekés rajzolás módszerével tanul az nem tud rajzolni, csak másolni!” – hallani sok helyről. Mi ilyenkor mindig azt kérdezzük: hol kezdődik és ér véget a rajzolni tudás? Ahogy a rajzolásban, úgy ebben a témában is rengeteg nézőpont van, mi pedig most tiszta vizet öntünk a pohárba, és elmeséljük, mi hol látjuk a jobb agyféltekés rajzolás helyét a művészetek közt. 

Olvasd el a cikket!

Téged is lenyűgöznek a felnőtt színezők? Megnyugtat vagy éppen izgalommal tölt el, amikor a fekete keretek megtelnek ezernyi izgalmas színnel? Imádod a színezést, de kezded már unni, hogy mások előre gyártott mintáit egészítsd ki? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk: magadnak is készíthetsz egyedi színezőket! Az eredmény ráadásul lenyűgöző lesz, amivel szívesen büszkélkedsz majd…

Olvasd el a cikket!

A mai cikkben bemutatjuk sikeres növendékeinket!

A Valdor Art szlogenje, hitvallása az, hogy a jobb agyféltekés technikák használatával bárkit meg tudunk tanítani rajzolni a pálcikaembertől a portrérajzolásig 4 nap alatt. De mi van ezen túl? Mi történik azokkal, akik már megtanultak portrét rajzolni, festeni, pasztellezni, a színekkel bánni…?

Szemezgettünk diákjaink kiállításaiból!

Nos, első látásra semmi, de ha megnézed a cikkben látható videót, akkor rájössz majd, hogy van valami közös a rajzolásban és az alábbi „átverésben”. És arra is rájöhetsz, hogy a jobb agyféltekés rajzolás valami olyan pluszt ad, ami a mindennapokban is hasznosítható – és amivel talán az átverést is kiszúrhattuk volna időben…?

Hol volt az átverés a videóban?

 

Nem is kell olyan sokat visszamennünk időben, hogy rájöjjünk az alkotás mindennapos része volt az emberi életnek. A nagyanyám még hímezte a terítőt, horgolt, kötött. Nagyapám pedig kosarat font és faragott! Ma már ezeket kevesen művelik és érzi is az emberi lélek az alkotás hiányát. Eltüntek az olyan tevékenységek, amik örömforrást adnak, megnyugtatnak, sikerélményt nyújtanak.

Az hogy milyen papírt válassz, az határozza meg legfőképpen, hogy milyen eszközzel szeretnél dolgozni rá? Ceruza, színesceruza, pasztellkréta, festék...?

A papírokat, attól függően, hogy milyen a felületük ,  3 nagy csoportba lehet osztani. Megkülönböztetünk „sima” , „texturált” és „dörzsis” felületű művészkartonokat.

Olvasd tovább, hogy igazán ragyogó képeket tudjál készíteni!

Egy amerikai kutató saját példáján próbálhatta ki, mi történik, amikor a két agyfélteke közt megszűnik a kapcsolat, és egy teljesen másfajta világba csöppensz…

Olvasd el a cikket!

Oldalak