Rajztechnikák, trükkök, tippek

Az alaptanfolyamon megismerünk két alaptechnikát, amivel a tónusokat (árnyékolásokat) meg tudjuk rajzolni:  az összemosást és a satírozást. Ezzel azonban még nem jártunk a végére az árnyékolási technikáknak. Van még másik 3 módszer, amit érdemes megismerned!

Olvasd el a cikket!

Sokszor nagyon apró részleteken múlik, hogy sikerül-e azt a bizonyos érzést kifejezni. Ennél a képnél például sokáig azzal "szenvedett", hogy az anyuka eleinte csak odatartotta a száját a gyermek arcához, de nem látszott az a halvány puszi, amit az arcára nyomott. Biztos a szájjal van a gond, gondolhatnánk elsőre, de képzeld el nem az volt a pobléma.

Nézzük, most fázisonként, hogy készült el a rajz!

Az oldalunkon általában a diákjaink sikereiről számolunk be, mert hihetetlen büszkék vagyunk rájuk/rátok, de most bemutatjuk Péter legújabb alkotását is, ami igazi szerelemmunka volt. Péter mesél arról, hogy miért is született, illetve fázisonként megmutatjuk, hogyan készült a Hobbitház.

Olvasd el a cikket nézd meg a képeket!

Mi kell a tökéletes képhez? Rajztudás, lelkesedés és persze megfelelő eszközök. Ahhoz pedig, hogy az eszközeid mindig kitűnő állapotban legyenek, rendben kell őket tartanod! De nem mindegy, hogy hogyan…Mai cikkünkben a hegyezőkről írunk! Milyen típusok vannak, melyik ceruzát mivel érdemes kihegyezned?

Olvasd el a cikket!

Jobb agyféltekés rajztanfolyam? Keress rá a google-ben: van ezernyi. Egy napos, két napos, online, offline, Pesten, vidéken, olcsón, drágán. Látszólag ugyanaz mind, a valóságban azonban jelentős különbségek lehetnek. Ma az olyan tanfolyamokról mesélünk, amik lejáratják a módszert.

Olvasd el a cikket!

Rajztanfolyamainkon az élőből rajzolásnak megmutatjuk azt a módját, amikor "képsík" segítségével rajzolsz le egy cipőt majd a saját kezedet! A mai cikkünkben pedig megmutatjuk az élőből rajzolásnak egy másik módszerét is, ami nem más mint az "alapegységes" módszer!

Olvasd el a cikket!

Tudsz már grafittal rajzolni? Nagyszerű! Álmodból felkeltve is felismered a negatív tereket? Csodás! Szeretnél tovább lépni, fejlődni de még nem érzed magad elkötelezettnek egy új tanfolyam iránt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket:

3 olyan technikát mutatunk be, amivel különösebb lexikális tudás nélkül is csodás képeket készíthetsz!

A digitális technológia lassan az élet minden területén megjelenik, ezzel is könnyebbé téve a dolgokat. A művészetekben sincsen ez másképp: a számítógéped a rajzolásban, a festésben, a pasztellezésben is segíthet.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy bármennyire is fejlett a tudomány, bármennyire is okosak a számítógépek, egyelőre az algoritmusok nem képesek valódi műalkotásokat létrehozni.

Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy megkönnyítsék a Te dolgodat, amikor a saját műalkotásodon dolgozol.

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy a hezitálóknak segítsünk: röviden összeszedtük a személyes oktatás és az online tanulási forma előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást! 

Olvasd el a cikket!

A kreatív folyamatok során különböző agyi tevékenységek mennek végbe, amik révén a művész képes alkotni, vagy éppen újra gondolni dolgokat. A folyamat 5 szakaszból áll: „Első megérzés” szakasza: Ennél a szakasznál a jobb agyfélteke tevékenysége a domináns. Ekkor ismeri fel az alkotó a problémát, felkészülésképpen pedig összegyűjti a szükséges információkat. Ilyenkor érezhető a feszültség, vagy izgatottság...(tovább)

Már az egész pici gyerekek is imádnak firkálni, és az elfogult szülők gyakran látják a majdani Picassot gyermekeikben. (Legalábbis a stílus már stimmel, ugye?) De honnan ismerhetjük fel, hogy még csak firkál, vagy már komolyan alkot? Milyen fázisokon megy át a gyerekek rajztudása?

Olvasd el a cikket!

„Az aki a jobb agyféltekés rajzolás módszerével tanul az nem tud rajzolni, csak másolni!” – hallani sok helyről. Mi ilyenkor mindig azt kérdezzük: hol kezdődik és ér véget a rajzolni tudás? Ahogy a rajzolásban, úgy ebben a témában is rengeteg nézőpont van, mi pedig most tiszta vizet öntünk a pohárba, és elmeséljük, mi hol látjuk a jobb agyféltekés rajzolás helyét a művészetek közt. 

Olvasd el a cikket!

Nos, első látásra semmi, de ha megnézed a cikkben látható videót, akkor rájössz majd, hogy van valami közös a rajzolásban és az alábbi „átverésben”. És arra is rájöhetsz, hogy a jobb agyféltekés rajzolás valami olyan pluszt ad, ami a mindennapokban is hasznosítható – és amivel talán az átverést is kiszúrhattuk volna időben…?

Hol volt az átverés a videóban?

 

Az hogy milyen papírt válassz, az határozza meg legfőképpen, hogy milyen eszközzel szeretnél dolgozni rá? Ceruza, színesceruza, pasztellkréta, festék...?

A papírokat, attól függően, hogy milyen a felületük ,  3 nagy csoportba lehet osztani. Megkülönböztetünk „sima” , „texturált” és „dörzsis” felületű művészkartonokat.

Olvasd tovább, hogy igazán ragyogó képeket tudjál készíteni!

Miért fordítjuk meg a képet fejjel lefelé rajztanulás során?

Olvasd el a cikket és nézd meg Németh Kornél pszichológus előadását az arcvakságról, mert ebből az előadásból választ kapsz a kérdésre!

Soronként lerajzoltuk neki a verset!

6,5 éves, még olvasni nem tudó lányunknak házi feladatként meg kellett tanulnia Fésűs Éva: December, december című 5 versszakos versét. Alapvetően a hagyományos módszerrel úgy nézett volna ki a “magolás”, hogy rengetegszer felolvasom neki a verset. Ehelyett azonban kitaláltuk, hogy bevetjük a rajzolást és a vizuális memóriáját is, úgyhogy gyorsan előkaptunk ceruzát és papírt, majd soronként lerajzoltuk neki a verset!

Rajzold le Te is, amit meg kell tanulnod!

Hogyan tanul(jon) gyermeked rajzolni? Milyen korban érdemes elkezdeni a rajztanulást? Hogyan értékeld gyermeked rajzait? Kell-e egyátalán rajzolni tanítani a gyerekeket? Mit profitál belőle, ha tud rajzolni?

Olvass tovább és megtudhatod!

Melyik a legjobb pasztellkréta?

A semmitmondó „attól függ” válasz helyett most összegyűjtöttük, leteszteltük és véleményeztük a legjobb és legrosszabb pasztelltípusokat!

Olvasd el a cikket a pasztellkrétákról!

Fekete alapon fekete rajzszénnel rajzolni? Elég fura lenne. Ha nem is pontosan így, de valóban fekete alapra készült ez a portré.

Nézd meg, hogyan!

Mindenképp olvasd el ezt a cikket, ha a fekete-fehér rajzaidat végre színesre szeretnéd lecserélni! Pasztell festés mesterfokon, fázisfotókkal, leírásokkal!
Tanuld meg te is ezt a technikát!

A kiállítás megnyitóünnepsége!

2015 október 23. nem csak azért jeles nap mert a nemzeti ünnepünk, hanem azért is mert ezen a napon volt a „Pálcikaembertől a festésig” című kiállításunk megnyitóünnepsége, ahol a Valdor Art diákjainak a műveiben gyönyörködhettek a résztvevők!

Ha nem tudtál eljönni nézd meg most felvételről!

Mitől lesz igazán jó egy rajzoló?

Sokan azt gondolják, hogy a tehetség teszi, amivel születni kell: aki nem tud rajzolni, az már meg sem tanulhatja. Pedig jobb agyféltekés rajztanfolyamainkon számtalanszor megbizonyosodtunk róla, hogy a rajztudás fejleszthető, sőt! Akár pár óra alatt eljuthat valaki a pálcikaembertől a portrérajzolásig… 

Nézd meg mik azok a tulajdonságok, amivel feltétlenül rendelkezned kell!

A rajz és festőtechnikák alkalmazását megelőzi a látni tudás! A megfigyelésnek, a nézőpontok váltásának a képessége! Ez mindennek az alapja!

Nézd meg a fázisfotókat és olvad el a leírást, hogy otthon önállóan tudj festeni!

Hiszünk abban, hogy a következő generáció már úgy nő fel, hogy büszkén állíthatja magáról: „Képes vagyok örömmel alkotni, mert valóban tudok rajzolni!" 

Mert a rajzolás képessége megvan bennünk, legyünk akár apró, kíváncsi kis totyogók vagy becsületben megőszült nagyszülők. A kérdés az, hogy vajon elő tudjuk-e csalogatni magunkból rejtett képességeinket?

Nézd meg az összefoglalót!

 

 

A festés 6+1 lépése!

Megtetszett ez a szarvasos kép, ahogy ott áll az erdő királya méltóságteljesen az erdő közepén. A gyerekeink szerint ez itt Bambi apukája. "Anyaaaa, fesd meg légyszi nekem a Bambi apukáját!" Innen már nem volt visszaút...:o)

Nézd meg a festés fázisait!

Miért van az, hogy felnőtt fejjel is úgy rajzolunk, mint az oviban? 

Miért rajzolunk sablonosan? Mi kellene ahhoz, hogy valósághűen tudjunk rajzolni? Csak az tud jól rajzolni, aki tehetséges?

Miért nem fejlődött tovább a felnőttek rajzkészsége?