Rajztechnikák, trükkök, tippek

Bizonyára már sokan vártátok 2018 harmadik meglepetését, amiről a mai posztban rántjuk le a leplet. Indul a különleges online magazinunk, amiben hasznos tanácsokat, információkat és érdekességeket közlünk majd rendszeresen. De nem ám a megszokott formában – valami egészen újszerűvel készültünk!

Tudj meg többet: Mi is ez a videómagazin?

 

Az árnyékolás a rajzolásban olyan, mint a hangszereknél a finomhangolás: néhány apró finomítás, amik után a végeredmény még szebb és élvezetesebb lesz. Ha Te is kedveled ezeket a szépítéseket, amikkel a műved még varázslatosabb lehet, akkor az elmosható grafitceruza neked lett kitalálva.

Olvasd el a tippeket!

2018 május 04-én került megrendezésre a Valdor Art Rajziskola 10 éves fennállásának alkalmából megrendezett kiállítás megnyitóünnepsége. Idén több mint 500 képet neveztetek be és abból 98 került kiállításra a Magnet ház falai között!

Nézd meg a kiállítás megnyitóünnepségét és a kiállított képeket!

Hogyan érd el a rajzolás csúcsát?

Mi kell ahhoz, hogy valós modell alapján is tudj portrét rajzolni, ne csak referencia fotó alapján? Hogyan juthatsz el idáig, úgy is ha most még csak pálcika embert tudsz rajzolni? Milyen út vezet odáig? Mennyi idő szükséges hozzá, hogy elérd? Ebben  cikkünkben ezeket a kérdéseket boncolgatjuk!

Olvass tovább!

Jön 3 vadonatúj tanfolyam!

  1. Portré rajzolás élő  modell alapján
  2. Haladó grafitrajz tanfolyam
  3. Vegyes technika tanfolyam

Tudj meg többet az új tanfolyamokról!

Mindenki imádja a születésnapokat, hiszen ilyenkor lehetőség van megünnepelni valamit, vagy éppen valakit, aki örömet szerez számunkra. Idén különleges okunk van az ünneplésre, mert ebben az évben iskolánk betöltötte a 10. évét! Ezt nektek köszönhetjük, így szeretnénk mi is meglepni titeket néhány dologgal. Kattints és olvasd el, mivel készültünk!

Nézd meg mi lesz 2018 első meglepetése!

Az alaptanfolyamon megismerünk két alaptechnikát, amivel a tónusokat (árnyékolásokat) meg tudjuk rajzolni:  az összemosást és a satírozást. Ezzel azonban még nem jártunk a végére az árnyékolási technikáknak. Van még másik 3 módszer, amit érdemes megismerned!

Olvasd el a cikket!

Sokszor nagyon apró részleteken múlik, hogy sikerül-e azt a bizonyos érzést kifejezni. Ennél a képnél például sokáig azzal "szenvedett", hogy az anyuka eleinte csak odatartotta a száját a gyermek arcához, de nem látszott az a halvány puszi, amit az arcára nyomott. Biztos a szájjal van a gond, gondolhatnánk elsőre, de képzeld el nem az volt a pobléma.

Nézzük, most fázisonként, hogy készült el a rajz!

Az oldalunkon általában a diákjaink sikereiről számolunk be, mert hihetetlen büszkék vagyunk rájuk/rátok, de most bemutatjuk Péter legújabb alkotását is, ami igazi szerelemmunka volt. Péter mesél arról, hogy miért is született, illetve fázisonként megmutatjuk, hogyan készült a Hobbitház.

Olvasd el a cikket nézd meg a képeket!

Mi kell a tökéletes képhez? Rajztudás, lelkesedés és persze megfelelő eszközök. Ahhoz pedig, hogy az eszközeid mindig kitűnő állapotban legyenek, rendben kell őket tartanod! De nem mindegy, hogy hogyan…Mai cikkünkben a hegyezőkről írunk! Milyen típusok vannak, melyik ceruzát mivel érdemes kihegyezned?

Olvasd el a cikket!

Jobb agyféltekés rajztanfolyam? Keress rá a google-ben: van ezernyi. Egy napos, két napos, online, offline, Pesten, vidéken, olcsón, drágán. Látszólag ugyanaz mind, a valóságban azonban jelentős különbségek lehetnek. Ma az olyan tanfolyamokról mesélünk, amik lejáratják a módszert.

Olvasd el a cikket!

Ez nem egy művészi hóbort, hanem tudatos választás: tudományos magyarázat és némi pszichológia is áll a sárga figurák hátterében. Habár az utóbbi időben rengeteg változtak a rajzfilmek, a legtöbb mesében a főhős még mindig vidám és hóbortos, amit a legjobban a sárga szín jelképez!

Olvasd el a cikket!

Rajztanfolyamainkon az élőből rajzolásnak megmutatjuk azt a módját, amikor "képsík" segítségével rajzolsz le egy cipőt majd a saját kezedet! A mai cikkünkben pedig megmutatjuk az élőből rajzolásnak egy másik módszerét is, ami nem más mint az "alapegységes" módszer!

Olvasd el a cikket!

Tudsz már grafittal rajzolni? Nagyszerű! Álmodból felkeltve is felismered a negatív tereket? Csodás! Szeretnél tovább lépni, fejlődni de még nem érzed magad elkötelezettnek egy új tanfolyam iránt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket:

3 olyan technikát mutatunk be, amivel különösebb lexikális tudás nélkül is csodás képeket készíthetsz!

A digitális technológia lassan az élet minden területén megjelenik, ezzel is könnyebbé téve a dolgokat. A művészetekben sincsen ez másképp: a számítógéped a rajzolásban, a festésben, a pasztellezésben is segíthet.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy bármennyire is fejlett a tudomány, bármennyire is okosak a számítógépek, egyelőre az algoritmusok nem képesek valódi műalkotásokat létrehozni.

Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy megkönnyítsék a Te dolgodat, amikor a saját műalkotásodon dolgozol.

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy a hezitálóknak segítsünk: röviden összeszedtük a személyes oktatás és az online tanulási forma előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást! 

Olvasd el a cikket!

A kreatív folyamatok során különböző agyi tevékenységek mennek végbe, amik révén a művész képes alkotni, vagy éppen újra gondolni dolgokat. A folyamat 5 szakaszból áll: „Első megérzés” szakasza: Ennél a szakasznál a jobb agyfélteke tevékenysége a domináns. Ekkor ismeri fel az alkotó a problémát, felkészülésképpen pedig összegyűjti a szükséges információkat. Ilyenkor érezhető a feszültség, vagy izgatottság...(tovább)

Ezúttal ismét egy pasztell képről fogok írni, de ezúttal nem a technika lesz a fő téma. Kicsit lejjebb erről is írok pár gondolatot természetesen, hiszen kipróbáltam egy újfajta pasztellpapírt és nagyon jól bevált! Az apropóját az adta most ennek az írásnak, hogy elvittük keretezni végre a  festményt. Jó hosszú történet lett belőle!

Nézd meg hogyan készült lépésről lépésre!

Mi a kreativitás? Néha az, amikor teljesen új dolgokat találsz ki. Néha az, amikor valami újat alkotsz. És néha csak annyi az egész, hogy új szemszögből látsz, máshogyan csinálsz valami teljesen megszokottat. A mai cikkünk Oliver Curtis-ről, egy zseniális fotósról szól, aki a legnagyobb közhelyeket emelte művészi szintre.

Nézd meg a fotóit!

Már az egész pici gyerekek is imádnak firkálni, és az elfogult szülők gyakran látják a majdani Picassot gyermekeikben. (Legalábbis a stílus már stimmel, ugye?) De honnan ismerhetjük fel, hogy még csak firkál, vagy már komolyan alkot? Milyen fázisokon megy át a gyerekek rajztudása?

Olvasd el a cikket!

„Az aki a jobb agyféltekés rajzolás módszerével tanul az nem tud rajzolni, csak másolni!” – hallani sok helyről. Mi ilyenkor mindig azt kérdezzük: hol kezdődik és ér véget a rajzolni tudás? Ahogy a rajzolásban, úgy ebben a témában is rengeteg nézőpont van, mi pedig most tiszta vizet öntünk a pohárba, és elmeséljük, mi hol látjuk a jobb agyféltekés rajzolás helyét a művészetek közt. 

Olvasd el a cikket!

Téged is lenyűgöznek a felnőtt színezők? Megnyugtat vagy éppen izgalommal tölt el, amikor a fekete keretek megtelnek ezernyi izgalmas színnel? Imádod a színezést, de kezded már unni, hogy mások előre gyártott mintáit egészítsd ki? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk: magadnak is készíthetsz egyedi színezőket! Az eredmény ráadásul lenyűgöző lesz, amivel szívesen büszkélkedsz majd…

Olvasd el a cikket!

A mai cikkben bemutatjuk sikeres növendékeinket!

A Valdor Art szlogenje, hitvallása az, hogy a jobb agyféltekés technikák használatával bárkit meg tudunk tanítani rajzolni a pálcikaembertől a portrérajzolásig 4 nap alatt. De mi van ezen túl? Mi történik azokkal, akik már megtanultak portrét rajzolni, festeni, pasztellezni, a színekkel bánni…?

Szemezgettünk diákjaink kiállításaiból!

Nos, első látásra semmi, de ha megnézed a cikkben látható videót, akkor rájössz majd, hogy van valami közös a rajzolásban és az alábbi „átverésben”. És arra is rájöhetsz, hogy a jobb agyféltekés rajzolás valami olyan pluszt ad, ami a mindennapokban is hasznosítható – és amivel talán az átverést is kiszúrhattuk volna időben…?

Hol volt az átverés a videóban?

 

Nem is kell olyan sokat visszamennünk időben, hogy rájöjjünk az alkotás mindennapos része volt az emberi életnek. A nagyanyám még hímezte a terítőt, horgolt, kötött. Nagyapám pedig kosarat font és faragott! Ma már ezeket kevesen művelik és érzi is az emberi lélek az alkotás hiányát. Eltüntek az olyan tevékenységek, amik örömforrást adnak, megnyugtatnak, sikerélményt nyújtanak.

Az hogy milyen papírt válassz, az határozza meg legfőképpen, hogy milyen eszközzel szeretnél dolgozni rá? Ceruza, színesceruza, pasztellkréta, festék...?

A papírokat, attól függően, hogy milyen a felületük ,  3 nagy csoportba lehet osztani. Megkülönböztetünk „sima” , „texturált” és „dörzsis” felületű művészkartonokat.

Olvasd tovább, hogy igazán ragyogó képeket tudjál készíteni!

Egy amerikai kutató saját példáján próbálhatta ki, mi történik, amikor a két agyfélteke közt megszűnik a kapcsolat, és egy teljesen másfajta világba csöppensz…

Olvasd el a cikket!

Minap ráakadtunk egy érdekes cikkre a BBC News-on és úgy gondoltuk megosztjuk veled is, mert mi is nagyon jót mosolyogtunk rajta! 

A cikk címét egy kicsit átkereszteltük: Tanulj meg rajzolni, és soha többet nem kell kocsit mosnod!:o)

Olvasd el a cikket itt!

Mindenki máshogy szeret sportolni, utazni, tanulni, de akár rajzolni is. Van, akinek teljes csend szükséges a kiteljesüléshez, van akire pedig inspirálóan hat néhány kellemes dallam. 

Érdemes azonban néhány dolgot figyelembe venned a zeneválasztásnál, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.

Olvasd el a cikket!

Miért fordítjuk meg a képet fejjel lefelé rajztanulás során?

Olvasd el a cikket és nézd meg Németh Kornél pszichológus előadását az arcvakságról, mert ebből az előadásból választ kapsz a kérdésre!

Soronként lerajzoltuk neki a verset!

6,5 éves, még olvasni nem tudó lányunknak házi feladatként meg kellett tanulnia Fésűs Éva: December, december című 5 versszakos versét. Alapvetően a hagyományos módszerrel úgy nézett volna ki a “magolás”, hogy rengetegszer felolvasom neki a verset. Ehelyett azonban kitaláltuk, hogy bevetjük a rajzolást és a vizuális memóriáját is, úgyhogy gyorsan előkaptunk ceruzát és papírt, majd soronként lerajzoltuk neki a verset!

Rajzold le Te is, amit meg kell tanulnod!

Van-e összefüggés a rajzolás és a jóga között? Távol vagy messze van egymástól ez a két dolog? Mi a közös bennük?

Mi az a 3+1 dolog, amiben a rajzolás és a jóga hasonlítanak egymáshoz? 

Olvasd el a cikket!

Hogyan tanultunk meg rajzolni?

2005-ot írunk, pénzügyi kontrollerként és IT managerként dolgozunk mindketten egy-egy multi cégnél. Tele a hócipőnk azzal, hogy este 19:00 órakor még ott ülünk az irodában. Mivel pénzügyi területről van szó,  ahol havi, negyedéves, éves zárások vannak, sokszor még hétvégén is melózni kell...

Olvasd tovább!

 

Hogyan tanul(jon) gyermeked rajzolni? Milyen korban érdemes elkezdeni a rajztanulást? Hogyan értékeld gyermeked rajzait? Kell-e egyátalán rajzolni tanítani a gyerekeket? Mit profitál belőle, ha tud rajzolni?

Olvass tovább és megtudhatod!

Melyik pasztellkrétát használd? – 2. rész

Tanítványaink egyik leggyakoribb kérdése, hogy melyik pasztellkrétát használják. Erre sajnos nem tudunk röviden válaszolni, ezért válaszolunk hosszan:) A legutóbbi cikkben leírtuk az egyes kréták legfőbb tulajdonságait, most pedig bemutatjuk, hogy melyik mire jó.

Olvass tovább!

Melyik a legjobb pasztellkréta?

A semmitmondó „attól függ” válasz helyett most összegyűjtöttük, leteszteltük és véleményeztük a legjobb és legrosszabb pasztelltípusokat!

Olvasd el a cikket a pasztellkrétákról!

Lassan lezárul a 2015-ös év, ilyenkor mindenki kicsit visszafelé is néz, hogy hogyan alakult, mi történt, mit sikerült megvalósítani? Rengeteg szép emlékünk van, rengeteg olyan dolog történt az évben, amire nagyon büszkék vagyunk.

Nézd meg mi minden történt nálunk 2015-ben!

Megfigyeltük, hogy idén egyre többször találkoztunk a KEZDŐKNEK szóló rajztanfolyamainkon olyan emberekkel, akik már elvégeztek máshol egy jobb agyféltekés rajztanfolyamnak nevezett tréninget! Májusban a rajz és jógatáborban is voltak 5-en! A kreativitás fejlesztő tréningen is 2-en! A kezdőknek szóló online rajztanfolyamainkat vásárolják meg olyanok, akik már végeztek máshol rajztanfolyamot! Sőt, most hétvégén a tanfolyam után még valaki elárulta, hogy részt vett már ilyen képzésen! 

Ha Te is azt hiszed, hogy a négyzetrácsos technika jobb agyféltekés módszer, akkor feltétlenül olvasd el a cikkünket!

Fekete alapon fekete rajzszénnel rajzolni? Elég fura lenne. Ha nem is pontosan így, de valóban fekete alapra készült ez a portré.

Nézd meg, hogyan!

A jobb agyféltekés rajztechnika terjedésével gombamód szaporodnak a jobb agyféltekés rajztanfolyamok, ma már szinte minden sarkon találsz egyet. De vigyázz, mert nem minden iskola egyforma! Összeszedtünk neked 10+2 okot, hogy miért érdemes a Valdor Artot választanod:)

10+2 dolog, amelyek igazán különlegessé teszik tanfolyamainkat!

 

Miért van gond az írással az iskolában? Miért olvashatatlan a gyerekek írása? Miért gond a ceruzafogás? Miért kell minden nap nyúzni a gyerekeket, hogy gyakorolja az írást?

Tanuljunk rajzsablonokat vagy ne tanuljunk?

Mindenképp olvasd el ezt a cikket, ha a fekete-fehér rajzaidat végre színesre szeretnéd lecserélni! Pasztell festés mesterfokon, fázisfotókkal, leírásokkal!
Tanuld meg te is ezt a technikát!

A valósághű rajz egyik fontos eleme a megfigyelő képesség! Ha képes vagy az apró részeket is megfigyelni, akkor képes leszel bármit lerajzolni, hiszen ahogy mondani szokták: "Az ördög a részletekben rejlik." Fontos, hogy olyan kicsike részleteket is észrevegyél, mint egy árnyékfolt, vagy tükröződés.

Ezzel a teszttel megnézheted, hogy MOST hogy állsz a megfigyelőképességgel!

A jobb agyféltekés rajzolás titka 

Sokat hallottál már a jobb agyféltekés rajztanfolyamokról, de el sem tudod képzelni, hogyan működik? Teljesen hihetetlennek tűnik számodra, hogy pár óra alatt eljuss a pálcikaembertől a kész portréig?

Olvass tovább 1 percben eláruljuk a titkot!

A kiállítás megnyitóünnepsége!

2015 október 23. nem csak azért jeles nap mert a nemzeti ünnepünk, hanem azért is mert ezen a napon volt a „Pálcikaembertől a festésig” című kiállításunk megnyitóünnepsége, ahol a Valdor Art diákjainak a műveiben gyönyörködhettek a résztvevők!

Ha nem tudtál eljönni nézd meg most felvételről!

Mitől lesz igazán jó egy rajzoló?

Sokan azt gondolják, hogy a tehetség teszi, amivel születni kell: aki nem tud rajzolni, az már meg sem tanulhatja. Pedig jobb agyféltekés rajztanfolyamainkon számtalanszor megbizonyosodtunk róla, hogy a rajztudás fejleszthető, sőt! Akár pár óra alatt eljuthat valaki a pálcikaembertől a portrérajzolásig… 

Nézd meg mik azok a tulajdonságok, amivel feltétlenül rendelkezned kell!

Mindig is érdekelt, hogy pontosan meddig lehet „eljutni” a jobb agyféltekés rajztanfolyamon tanultakkal? Kíváncsi voltál, hogy lehet-e valódi művészi alkotásokat készíteni ezzel a technikával? Akkor gyere el október 23-án a „Pálcikaembertől a festésig” című kiállításunk megnyitójára, és gyönyörködj a Valdor Art diákjainak műveiben!

 

Tobzódás a színekkel! Egy igazán sokszínű csendélet megfestésének lépéseit, részletes leírással láthatod.

Nézd meg a fázisfotókat és olvasd el a tippeket!

A rajz és festőtechnikák alkalmazását megelőzi a látni tudás! A megfigyelésnek, a nézőpontok váltásának a képessége! Ez mindennek az alapja!

Nézd meg a fázisfotókat és olvad el a leírást, hogy otthon önállóan tudj festeni!

Mindig nehéz a képek válogatása, mert legszívesebben az összeset bemutatnánk. A rajzolásban nincs olyan, hogy legszebb, legjobb. Minden csak nézőpont kérdése, hiszen mindenkinek más a szép és a jó. Most a teljesség igénye nélkül, olyan képeket válogattunk össze, amelyek szerintünk olyan jól sikerültek, vagy olyan óriási a fejlődés az első naphoz képet, hogy egyszerűen muszáj megnézned őket.

Örömteli nézelődést kívánunk!

Oldalak