Portré rajzolás lépésről lépésre

A portré rajzolás az alkotás Mount Everestje. Minden ember arra vágyik, hogy elkészítsen egy valósághű, realisztikus portré rajzot, akár élő modell alapján vagy referencia fotóról. Gondolj bele, milyen büszke lennél, ha életre keltenéd a legrégibb családi képet, amit a fiókban találsz vagy lerajzolnád kedvenc unokáidat.

Egy pillanatra hunyd be a szemed és képzeld el a kedvenc filmsztárodat, ahogyan visszamosolyog rád a rajzlapról, ami fölött 10 órán keresztül görnyedtél. Jó érzés nem? Jön az egymillió forintos kérdés! Hogyan készül a portré rajz? Mik a trükkjei, hogyan kezdj bele? Olvass tovább és megtudod :)


 

Bízz magadban

A legtöbb ember azt gondolja, hogy csak az tud gyönyörű rajzot készíteni, aki tehetséges. Megnyugtatlak Picasso sem úgy született, hogy híres festőművész volt. Az alkotás egyáltalán nem ördögtől való dolog, ha valaki ismeri azokat a trükköket, amik nagyon meg tudják könnyíteni a munkát. 

jobb agyféltekés rajztanfolyamon megtanulhatsz olyan praktikákat, amik segítségével öröm lesz a rajzolás/festés és nem kín. 

Hidd el nekünk több, mint 10 éves oktatói tapasztalatunk azt mondja, hogy nem az tud a legjobban rajzolni, akinek vele született tehetsége van. Az alap képességek elsajátítása után rájössz, milyen könnyen elkészíthető egy gyönyörű portré rajz.


 

A rajzolást akadályozó tényezők

Végeztünk egy kísérletet, ahol 3 különböző korban lévő embert megkértük, hogy készítsék el ugyanazt a rajzot.

Meglepő eredményt kaptunk, mivel a 7 éves kislány majdnem ugyanazt rajzolta, mint a 65 éves nagymama és a 34 éves anyuka. Hogyan lehetséges ez? 

judit virag.webp - ValdorArt

A válasz nem az, hogy egyiküket sem tanították meg rajzolni! Itt jönnek a képbe azok a bizonyos rajzsablonok. Az agyunk elraktározza, hogy az adott rajzot, milyen formákból elemekből kell felépíteni. Jelen esetben egy virágot kellett rajzolni, ami közös bennük:

 • virág szirmai
 • vázában vannak
 • vázának az alakja
 • virág közepén kör van

Ezek a rajzsablonok már egész fiatal korban kialakulnak és nagyon hasznosak mert a gyerekek kézügyessége fejlődik tőlük. Segít abban, hogy a gyermek megtanuljon írott betűket kanyarintani. Hátránya, hogy későbbiekben korlátoz minket az élethű rajzolásban, ami a portré készítés alapja. 

A bal agyféltekének a működése túlsúlyba kerül felnőttkorban. A két agyfélteke kiegyensúlyozott működéséhez szükséges technikákat és a két gondolkodásmód közötti váltást kell megtanulni. 


 

Hogyan tudsz valósághű rajzokat készíteni?

Van egy szuper hírünk! Nem kell 5 évig a képzőművészeti egyetemre járnod hozzá. Mindössze 2 trükköt kell alkalmaznod és máris képes leszel a portré rajzok elkészítésére. Ezeket a jobb agyféltekés rajztanfolyamon el tudod sajátítani.

Figyelj és koncentrálj

A bal agyfélteként görcsösen ragaszkodik a korábban rögzült mintákhoz, szokásokhoz. Gyakorlatilag mindenre gyárt rajzsablont, ami kifejezetten gátol minket a megfigyelésben és a koncentrálásban. 

A jobb agyféltekés rajztanfolyamon 4 egyszerű technikát tanulsz arra, hogyan vedd át az elméd felett a kontrollt és zárd ki az alkotásból a megszokott formákat, sablonokat. Ha ez sikerül jöhet a portré rajzolás. 

Lásd a fától az erdőt

Sok esetben ahelyett, hogy azt rajzolnánk, amit látunk, azonnal előrántjuk a zsebünkből a sablont és már kész is. Jobb agyféltekés alap tanfolyamunkon megtanulod a másképp látás módszerét. Így már tudni fogod, mikre kell koncentrálnod, hogy a rajzaid megszólalásig hasonlítsanak az eredetihez, ami egy portré rajz esetében elég fontos. 

Tanulói rajzok a tanfolyam első és utolsó napján

kep14.webp - ValdorArt kep12 1.webp - ValdorArt kep13.webp - ValdorArt

 


Rajzolás alapkészségei

A valóságban az önálló alkotáshoz 5+2 alapkészségre van szükség, amivel mind rendelkezni kell:

 • szélek vagy kontúrok érzékelése
 • terek vagy formák érzékelése
 • arányok érzékelése
 • tónusok érzékelése
 • gestalt vagy teljesség érzékelése
 • emlékezetből rajzolás 
 • képzeletből rajzolás

Az 5 alapkészséget rendszerint kép, fotó, vagy modell segítségével tanítjuk mi is jobb agyféltekés rajz tanfolyamokon. Először ezeket kell elsajátítanod, aztán jöhet a másik 2.


 

Portré rajzolás lépésről lépésre

1. Előrajzolás a portré képen

Válaszd ki a megrajzolni kívánt képet és máris kezdődhet az előrajzolás. Először húzd be a segédvonalakat a referencia fotón. Minimum 4 maximum 6 vonallal érdemes dolgoznod. Fontos, hogy a tengelyek kettévágják a szemet, orrot, szájat és az állat. Ha a képen az egész arc látszik, akkor legjobb a homlokon is húzni egy vonalat. 

kep4 1.webp - ValdorArt

2. Rajzold meg a keretet és a vonalakat a papírra

Miután végeztél az első lépéssel vegyél elő egy üres papírlapot. A korábban berajzolt tengelyeket és keretet a lapra is át kell másolnod. Nagyon fontos, hogy pontos legyen különben a rajz sem fog tökéletesen sikerülni. 

Egy kis karton lapot igazíts a portré képed sarkához. Ha ez megtörtént, akkor már látod, hogy a képen lévő tengelyek hol metszik a "vonalzódat". Nyugodtan jelöld be ezen a ponton. 

Ha ezzel is megvagy tedd a megrajzolt kereted széléhez és tegyél egy kis pontot, ahol a vonalzón látod a jelölést. A tengely kezdő és végpontját is másold át a saját lapodra. Ha már kirajzolódott a 2 pontod egy vonalzóval kösd őket össze és máris kész az első tengelyed. 

Ezt kell az összes tengellyel megismételned! 

kep1 1.webp - ValdorArt kep2 1 0.webp - ValdorArt kep3 1.webp - ValdorArt

3. Vonalak megfigyelése

Válassz ki egy tetszőleges vonalat a portré fotóról és jelöld be magadnak a kezdőpontját. A vonalzód segítségével másold át a rajzlapra. Nagyon fontos, hogy be legyen jelölve, mert ebből a pontból akarod a rajzolást elkezdeni. Sokan elhanyagolják, de te ne ess ebbe a hibába. 

Ha ez megvan, akkor a következő lépés, hogy hová akarsz eljutni. Nincs más dolgot mint, megjelölni a vonalat végpontját majd ezt is átmásolni a lapra. 

Ha túl hosszú részt választasz ki, akkor érdemes közbülső "állomásokat" bejelölni, ezek ott lesznek, ahol a tengelyeid metszik az általad kiválasztott vonalat. 

kep5 1.webp - ValdorArt kep6 1.webp - ValdorArt kep7 1.webp - ValdorArt

4. Ívek megfigyelése és rajzolása

Miután berajzoltad magadnak a segédpontokat meg kell vizsgálnod hogyan futnak az általad kiválasztott vonalak. A portré kép segítségével húzd meg a vonalat. 

Mielőtt tovább haladnál a következő részhez, állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg a kapott eredményt. Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerd a negatív tér fogalmát, amit nálunk a jobb agyféltekés rajztanfolyamon tanulhatsz meg. 

Miután az összes körvonalat berajzoltad, már látszódnia kell, hogy jól dolgoztál vagy sem. Ha mindent jól csináltál, akkor a kép nem lett torz az összes vonal ugyanúgy néz ki, mint a referencia képen. 

5. Vonalvastagságok 

Ha ránézel a referencia fotódra, akkor láthatod, hogy nem mindegyik vonal ugyanolyan vastag. Vannak, amik alig látszanak, van olyan ami sokkal élénkebb. Ez leginkább a szem, száj, orr rajzolásánál hasznos praktika. 

6. Tónusok vizsgálata

Sokat segíthet, ha megkeresed az egyszínű tereket a fotódon. Ha most csinálod először nyugodtan rajzold be magadnak halványan a szegélyeit, hogy tudd melyiket mennyire kell majd színezned vagy árnyékolnod. 

7. Szemrajzolás

A portré rajzolás ékköve a szem. Vigyázni miközben rajzolod, mert ha nem stimmelnek a vonalai teljesen másképpen fog az összkép kinézni. Tudatosan ki kell zárnod a sablonokat a fejedből, amiket szemhez eltároltál. Arra fókuszálj és az rajzold, amit látsz. Ha többet szeretnél tudni a témában, töltsd le ingyenes anyagunkat!

Letöltöm>>>

8. Orr-rajzolás

Az arc rajz gyakori hibája, amikor az orrnyereg vonalait berajzoljuk. Ahogyan korábban is írtuk, ezért kell a vonalak vastagságát megvizsgálni, mert ebből észre veheted, hogy ezt nem kell megrajzolni, mivel egy vékony vonal. Az élethű orr titka az árnyékolás, amivel tökéletesíted a rajzot!

9. Száj

A szájra is érdemes nagy hangsúlyt fektetned, mert a portré csúnya lesz, ha aránytalanra sikerül. Itt sem árt, ha megnézned, milyen vastagok az egyes vonalak. Előfordulhat, hogy az alsó ajak vonalát nem is kell meghúznod, mert az árnyékolási technika fogja helyetted megtenni. 

10. Hajrajzolás

Itt ne csak a hajra gondolj, ide tartozik a bajusz, szakáll, arc szőrzet stb. Ha beletúrsz a hajadba vagy végig simítod a szőrzeted érzed mennyi szálból áll. Bizony ezt az arc rajzok esetében sem könnyű tökéletesen kidolgozni. Iszonyatosan részletesen és aprólékosan kell dolgoznod. Ehhez rengeteg türelemre és a megfelelő trükkökre van szükséged. Ha többet szeretnél tudni segít ingyenes anyagunk!

Ide kattintva letöltheted ingyenes anyagunkat>>>


 

Árnyékolási technikák

A portérajzolás során ebből 5 féle tónusozási technika közül választhatunk. A bőrtónusok kialakítására a satírozás, az elmosás és a vonalkázás technikáját használjuk leginkább.

Mielőtt belevágnál a portrérajzolásba, mindenképpen érdemes kipróbálnod és gyakorolnod mindhárom technikát, így kialakulhat a saját elképzelésed arról, hogy melyik is fekszik neked a legjobban.

Satírozás

Satírozásnál elfektetett ceruzával, pici mozdulatokkal kell kialakítani a tónusokat.

nevtelen terv  2020 12 21t145811.612.webp - ValdorArt

 

Elmosás

Az elmosásnál papírsatírozó rudat vagy szivacsot hívunk segítségül, és ezzel mossuk össze az átmeneteket. Ez utóbbi technikát a hivatásos képzőművészet egyébként nem igazán preferálja, inkább a vonalas árnyékolási technika használatát helyezi előtérbe.

nevtelen terv  2020 12 21t145936.205.webp - ValdorArt

 

Vonalas árnyékolástechnika

Lényege, hogy a ceruza hegyével vonalakat húzunk egymás mellé, ezzel alakítjuk ki a különböző tónusértékeket. Az, hogy milyen sötét vagy világos lesz egy forma, 3 dologtól függ: milyen ceruzával csinálod (minél nagyobb a B értéke, annál sötétebb lesz a vonal), mennyire nyomod rá (értelemszerűen kis nyomással világosabb, nagy nyomással sötétebb vonalakat húzol) és milyen sűrűn húzod a vonalakat egymás mellé  (sűrűbb vonal -> sötétebb lesz a forma).

nevtelen terv  2020 12 21t150031.576.webp - ValdorArt

 

Frottázs technika

Ennek lényege, hogy a rajzpapír alá teszünk egy olyan anyagot, amelynek a felületi mintázata pont olyan, amilyet a rajzunkban szeretnénk látni. Majd a ceruzával, többnyire az oldalával átsatírozzuk a papírt, így megjelenik az alátett tárgy mintája.

nevtelen terv  2020 12 21t150146.220.webp - ValdorArt

 

Bevésés technika

Egy éles tárggyal (óraszíjcsat, villa hegye, vajaskés éle, szerszámok vége – imbuszkulcs pl. jól működik -, olló, ecset vége stb.) erősen rányomva vonalakat húzunk a papíron vagy pontokat szúrunk bele. Ekkor egy vályú, völgy keletkezik a papír felszínén. Amikor tónusozod, főleg, ha a satírozás technikát használod, a bevésett nyom fehéren marad, nem fogja be a grafit. Ezek a fehér vonalak szinte világítanak a rajzon, ilyen éles vékony vonalakat más technikával jóval nehezebb vagy szinte lehetetlen megcsinálni.

nevtelen terv  2020 12 21t150239.590.webp - ValdorArt

 

Összegzés

Már láthatod, hogy nem csak az tud szépen rajzolni, aki tehetséges. A legfontosabb, hogy megtanuld azt a 4 trükköt, amivel ráveszed az agyadat, hogy ne használja a rajzsablonokat. A jobb agyféltekés rajztanfolyamon megtanulhatod ezeket. Megismerkedsz a rajzolás 5+2 alapkészségével és olyan eredménnyel fogsz távozni amire sosem hitted volna, hogy képes vagy. A képzés utolsó próbatétele a portré rajzolás! 

Ne feledd a mottónk: "A művész benned is ott él. Közös feladatunk, hogy előcsalogassuk!"


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: