Arcok Tibetből! - Hogyan bánj az akvarell ceruzával?

Mielőtt megnézzük Andi remekművét fussuk át mit is jelent az akvarell ceruza. A vízzel elmosható színes ceruzák közül a legismertebb az akvarell ceruza. Kiválóan alkalmas tájképek, állatportrék sőt a finom színeinek köszönhetően még emberi arc ábrázolására is. 

Az aquarell ceruza használata nagyban hasonlít a tintaceruzáéhoz. Nagyon fontos különbség köztük, hogy a tintaceruza színei sokkal erőteljesebbek. A javíthatósága az aquarell ceruzának lényegesen jobb!

Milyen papírra dolgozzunk, ezzel a ceruzával?

Mi a FABRIANO márka "watercolor" típusú papírját ajánljuk Nektek. Fontos, hogy a csomagoláson a "hot press" felirat megtalálható legyen. Ez azt jelenti, hogy a papírt melegen préselték. A gyakorlatban az ilyen típusú papírok felülete szinte tükörsima. Szerencsére hazánkban elég könnyen beszerezhető!

Milyen eszközökre lesz szükséged?

Ezeket az eszközöket attól függetlenül szedtük össze, hogy melyik típusú vízzel elmosható színesceruzával akarsz dolgozni. Ezekre mindenképpen szükséged lesz!

 • grafitceruza az előrajzoláshoz
 • 2 db ecset: Mi a Munkácsy 6-os és a Marabo 0-ás ecsetet javasoljuk. Arra figyelj, hogy szintetikus ecsetek legyenek.
 • kis üveg a víznek
 • törlőpapír az ecsetek tisztításához
 • kitakaró szalag: Ha vízzel elmosható technikával dolgozol fontos, hogy a kép 4 sarkát leragaszd. Ha vízzel érintkezik a papír hullámos lesz, de ha lefixálod, akkor száradás után szépen kisimul.
 • hegyező
 • kis tálka, amiben a ceruzaforgácsot gyűjtöd
grafit.webp - ValdorArt ecset.webp - ValdorArt szalag.webp - ValdorArt

 

A 3 legismertebb akvarell ceruza technika!

Száraz technika vagy rétegezés:

Lényege, hogy különböző színekkel a ceruzát oldalát használva rétegeket viszünk fel a papírra egymás után. Célszerű addig ismételgetni a rétegezést, ameddig a fehér részek már alig látszanak. Ennél a technikánál nem mosom el vízzel az egyes rétegeket. 

TIPP: Ne az első rétegből akard a képet felépíteni, törekedj rá, hogy minimum 5-6 rétegből álljon a mű, mert annál szebb lesz az összhatás!

Blenderezés:

Ha úgy érzed készen vagy az alapokkal, eljött a blenderezés ideje! Ennek az eszköznek a használatával mosod össze az egyes rétegeket és ragyogó, fényes színeket kapsz. Tudnod kell, hogy a blendert a színes ceruza készlet nem tartalmazza, külön kell megvásárolnod!

TIPP: Ez a technika kiválóan alkalmazható akvarell, tinta és klasszikus színesceruza esetén is!

Vízzel elmosás:

Az akvarell színes ceruza használata, azért közkedvelt, mert vízzel elmosható! Miután a ceruzával felvitted az alap rétegeket, mártsd bele az ecsetet a vízbe (ne tocsogjon a víztől) és finoman dolgozd el rétegen. Miután megszáradt a ceruzával újabb rétegeket tudsz felvinni. A legjobb az egészben, hogy te döntöd el a száraz vagy a vízzel elmosott réteg legyen az utolsó.

Lenyűgöző akvarell ceruza képek készíthetőek 

akvarell ceruza hasznalata1.webp - ValdorArt akvarell ceruza hasznalata2.webp - ValdorArt akvarell ceruza hasznalata3.webp - ValdorArt

Ecsetkezelési technikák az akvarell ceruza használata közben

A végső eredményt nagyban befolyásolja, hogyan bánsz az ecsettel! Nézzük ezt a részt picit részletesebben! 

Biztosan Neked is feltűnt már, hogy az ecsetnek több része is van: 2 oldala, 2 hegye, 2 éle és 2 lapja. Attól függően, hogy a kép melyik részét fested érdemes eszerint használni az ecset egyes részeit!

Nézzünk pár példát:

 • Víz festése esetén: Az ecset élét érdemes használni és vízszintes mozdulatokkal dolgozni.
 • Fák lombkoronája, bokrok festése esetén: Az ecsetnek a lapjával dolgozz, forgasd az ecsetet minden irányba és közben kis kockákat fess. Ha úgy látod, hogy elfogyott a víz akkor mártsd bele újra a tálkádba!
 • Fák, bokrok rajzolása esetén: Az ecset sarkait használd akkor, ha csak bizonyos területeket akarsz összemosni a színhatároknál.
 • Bőrfelületek, virágszirmok festése esetén: Ha egyenesen húzod az ecsetet, akkor szépen össze tudod mosni a színhatárokat. Ezáltal sima felületet kapsz.

Az első rétegek minden esetben különböző színekből állnak, az ecsetkezelési technika segítségével kelted életre a színeket és a képet. 

Mikor az akvarell ceruza rajzok életre kelnek!

akvarell ceruza hasznalata4.webp - ValdorArt akvarell ceruza hasznalata5.webp - ValdorArt

Az akvarell ceruza színkeverése

Bizonyára nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy hiába van 72 féle szín a készletben. Sosem fogjuk pont azt a színt megtalálni, amire szükségünk van! Ezért nagyon fontos, hogy minimum 5-6 rétegből építsd fel a képet! 

ALAPSZABÁLY: Az akvarell ceruzát visszavilágosítani már nem tudod! Mi a teendő?

Első rétegként a legvilágosabb színek közül válassz (pl: citromsárga, világoszöld, fehér), attól függően, hogy mi található meg a készletedben. Ha felvitted a világos réteget, akkor utána tudsz rádolgozni a kiválasztott színnel. Ha mindent jól csinálsz, akkor az eredetinél jóval világosabb árnyalatot kapsz. 

szinkor.webp - ValdorArt

Hogyan tudsz sötétíteni?

Az első réteget vidd fel a kívánt színnel, ezt követően sötét színekkel (fekete, sötétszürke, sötétkék) rajzolj rá az eredeti rétegre, így sötétebb árnyalatot kaphatsz. 

Hogyan keverünk ki tompa színt?

A színkörön az egymással szemben lévő színeket hívjuk komplementereknek. Ezekkel a komplementer párokkal tudunk az egyes színeken tompítani. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mindig a komplementer színnel vidd fel az első réteget, lehetőleg vékonyan. Ezt után a másik színnel dolgozz rá és így kapod meg a tompított árnyalatot.

Az akvarell ceruza javítása

Természetesen előfordul, hogy rajzolás közben valami nem úgy sül el, ahogyan szerettük volna. Mi van akkor, ha egy olyan részt sötétítettünk el, amit nem akartunk? Nyugi van megoldás!

FONTOS, hogy az akvarell ceruzát gyurma radírral nem tudod javítani. Az elektromos radír viszont tökéletes! Ha már több réteget vittél fel egymásra, akkor az eszköz segítségével el tudod távolítani a felesleges részeket. Tökéletesen működik a száraz és a vízzel elmosott technikánál egyaránt. 

elektro.webp - ValdorArt

Nézzük az elmélet után a gyakorlatot, Andi rajzán keresztül!

"A kedvenc témám az emberi porté rajzolás, mindegy milyen eszközzel készül, csak portré legyen! Ha a magam kedvtelésére rajzolok akkor biztosan ezt veszem elő. Szeretem a különböző érzések megjelenítését, szeretem ha van mondanivalója egy képnek, amit úgy érzem az emberi arcokkal tudok leginkább kifejezni."

Sokszor nagyon apró részleteken múlik, hogy sikerül-e azt a bizonyos érzést kifejezni. Ez a rajztanulás csúcsa. Ennél a képnél például sokáig azzal "szenvedett", hogy az anyuka eleinte csak odatartotta a száját a gyermek arcához, de nem látszott az a halvány puszi, amit az arcára nyomott. Biztos a szájjal van a gond, gondolhatnánk elsőre, de képzeld el nem az volt a pobléma.

Olvasd tovább és a 6. fázisnál eláruljuk mit kellett kijavítani a puszihoz!

Blog 2017 akvarell ceruza 01 3.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 02 3.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 03 3.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 04 3.webp - ValdorArt
Blog 2017 akvarell ceruza 05 2.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 06 2.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 07 2.webp - ValdorArt Blog 2017 akvarell ceruza 08 2.webp - ValdorArt

A kép akvarell ceruzával készült. Az akvarell ceruza sajátossága, hogy lehet szárazon is használni, úgy mint egy színes ceruzát, de vízzel el is lehet mosni a színeket és akkor festmény jellegű képet kapunk végeredményül.

"A festés után furcsa volt megszokni az akavarell ceruzát. Eleinte leginkább az zavart, hogy nem tudom annyira összemosni a színeket, mint a festésnél és elmosás után is sokszor látszott még a ceruza nyoma a papíron." Minden zavaró tényezőre van megoldás, ezt fogja Andi elmesélni ebben a cikkben!

Nézzük, most fázisonként, hogy készült el a rajz!

Hogyan lesz egy ceruzás rajzból festmény jellegű kép?


1. Fázis

A vonalas rajz elkészítése után akvarell ceruzával kiszíneztem mindkét arcot. 72 színű Derwent készletem van, de az arc színeihez mindössze 6-8 színt használtam, inkább kevertem a színeket egymással. Fontos tudnod, hogy akármilyen színes eszközzel is dolgozol, lehet akár többszáz színű készleted is, akkor lesz igazán ütős a kép, ha kevered egymással a színeket! A színátmeneteket színkeveréssel tudod igazán szépen megjeleníteni!

Ezen az első fázis rajzon az anyuka arca már ki van színezve, több rétegben, a színeket keverve vittem fel a ceruzát! Már az elején nagyon figyeltem arra, hogy az egyszínű formák, a sötét-világos színek a helyükre kerüljenek, így már az első ceruzás réteg után kibontakozik a kép.

A kisgyermek arca ebben a fázisban már vízzel el van mosva. Így egymás mellett látva a két arcot jól látszik, hogy milyen a kép, akkor amikor még csak szárazon, elmosás nélkül használod a ceruzát és milyen amikor az első ceruzás réteg vízzel el van mosva.

Blog 2017 akvarell ceruza 01 1.webp - ValdorArt

Az elmosásnál fontos, hogy nem szabad sok vizet használni, különben összeúsznak a színek. A vizes ecsetet éppen ezért mindig leitattam egy papírtörlőn, mielőtt felvittem a képre.


2. Fázis

Figyeld meg a kisgyerek arcán a változást az 1. és 2. fázis között. Az első fázisnál még csak ott tartottam, hogy az első színesceruzás réteget egyszer elmostam vízzel. Itt a második fázisnál még egyszer átmentem az egészen színesceruzával. Ugyanúgy a rétegezés technikáját használtam és egymáson kevertem a színeket.

Itt használtam olyan plussz színeket is, amit az első réteg színezésénél nem használtam. Sokszor van, hogy jót tesznek az olyan színek a képnek, amiket első ránézésre nem mernénk oda tenni, mert az eszünkkel tudjuk, hogy a haj az nem kék, a bőr színe pedig nem lila.

Van egy szín a pannoncolor akril festékei között, úgy hívják, hogy Kraplakk. Ez egy olyan lilás bordó szín, nagyon szeretem a festésben is, mert élettel telivé teszi a képeket, még bőrszínt is szépen lehet vele keverni belőle. Ugyanez a szín megvan az akvarell ceruzában is, ott úgy hívják, hogy "Crimson Lake 20". Semmi köze a bőrszínekhez mégis jócskán tettem a gyerkőc arcára. Megélénkült tőle az egész kép.

Blog 2017 akvarell ceruza 02 1.webp - ValdorArt

Ha most itt a 2. fázisban megnézed az anyuka arcát van egy csík a haja mellett az arccsonton, ahol vízzel el van mosva a kép (ott narancsosabbnak látszik az arcbőr), a többi terület még szárazon van. A víz hatására mindig megélénkülnek a színek, más színt fogsz látni elmosás előtt és után. Ettől sokan megijednek először, de nem kell tőle félni, mert ha a szárazon használt színek harmóniában vannak egymással, akkor vízzel elmosás után is összhangban marad a kép.

Amire itt a 2. fázisban még felhívnám a figyelmet, hogy hasonlítsd össze az anyuka és a gyermek arcát. Mindkét arcon a ceruzás réteg van legfelül, annyi a különbség, hogy a gyerkőcnél ezt megelőzően egyszer már elmostam a színeket és ez a második ceruzás réteg rajta, az anyukánál meg még az első.

Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, hogy lásd milyen sokat számít egy képen, ha sok rétegben vannak felvíve a színek.


3. Fázis

A második fázishoz képet itt annyi történt, hogy az egész képet elmostam vízzel. Nézd meg a kisgyerek arcáról a víz hatására eltűntek a ceruzanyomok. Az anyuka arcán az elmosás ellenére még látszanak a ceruzavonások, de ez azért van, mert még csak egyszer lett elmosva, a gyerkőc pedig már másodszor.

Blog 2017 akvarell ceruza 03 1.webp - ValdorArt

 4. Fázis:

Itt a negyedik fázisban a gyerek arcán dolgoztam tovább. Az elmosás után ismét ceruzával mentem át az arcán immár harmadszor. Ugyanúgy rétegezve, színeket egymáson keverve. Minél inkább közelítettem a végső állapothoz, annál inkább figyelni kellett rá, hogy a ceruza oldalával színezzek és ne a hegyével, mert akkor lesz szép festményszerű a végeredmény.

Blog 2017 akvarell ceruza 04 1.webp - ValdorArt

 5. Fázis

Továbbra is a gyermek arcán figyeld a változást. A negyedik fázisban felvitt ceruza rétegeket - micsoda meglepetés -  ismét elmostam vízzel. És ez lett a végső állapota a gyermek arcának! Összesen háromszor vittem fel rá a különböző rétegeket: ceruzás rétegek - elmosás - ceruzás rétegek - elmosás - ceruzás rétegek - elmosás.

Blog 2017 akvarell ceruza 05 0.webp - ValdorArt

 6. Fázis:

Az anyuka arcán is ugyanazt kellett végigcsinálni mint a gyermek arcán. Az 5. fázisban még csak ott tartottam az anyukánál, hogy kész van az első színesceruzás réteg és az első elmosás. Még ugyanezt kétszer meg kellett ismételni. Ebben a 6. fázisban a második színesceruzás réteg után láthatod az anyuka arcát.

Nézzük akkor ezt a puszit, hogy mi volt a gond? Az elején említettem, hogy nem a száj formáját kellett javítani, hanem valami egészen mást. Az arc tónusai, az egyszínű formák nem voltak jól megcsinálva a száj körül. Nézd meg az 5. fázisban a száj körül milyen világos színeket használtam még. Itt a 6. fázisban pedig jobban elkezdtem figyelni a száj körül a tónuskülönbségeket, az egyszínű formákat.

Blog 2017 akvarell ceruza 06 0.webp - ValdorArt

 7. Fázis:

Így nézett ki az anyuka arca a másodszori elmosás után!

Blog 2017 akvarell ceruza 07 0.webp - ValdorArt

 8. Fázis:

A 7. fázis után harmadszor is átmentem rajta akvarell ceruzával és harmadszor is összemostam a színeket.

De itt nem ért még véget a történet.

Bármilyen eszközzel dolgozol - festést kivéve - előbb utóbb eljutsz odáig, hogy a sok réteg után a papír eltömődik és nem fog már rajta a ceruza vagy a kréta. Színes ceruzánál ebben a fázisban úgy tudsz javítani, ha elektromos radírral kiradírozod, vagy pasztellnél leporolod a krétát a papírról. Az anyuka szeme körül a világos ráncokat elektromos radírral csináltam meg.

Blog 2017 akvarell ceruza 08 0.webp - ValdorArt

Most már látod, hogy az akvarell ceruza titka az, hogy jó sokszor kell megcsinálni egymás után a "rétegezés - vízzel elmosás" technikáját. Ennél a képnél háromszor csináltam végig ezeket a fázisokat egymás után.

Biztosan felmerült benned a kérdés, hogy ezek után akkor mennyi ideig tartott elkészíteni ezt a képet?

A kép eredeti mérete nem túl nagy, csak A4-es lap méretű, és mégis kb. 10 óra hosszát tartott mire elkészült. Lassú, de élvezetes munka volt, és látod, a rajtanulás még számunkra sem ért véget!:o)

Ha szívesen dolgoznál, ezzel a technikával gyere és és próbáld ki nálunk. Tanulhatsz online vagy személyesen is, SŐT akár választhatod a tantermi tanfolymot ÉLŐ, ONLINE közvetítéssel! Kattints az időpontokra és foglald le a helyed még ma :)


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: