Akril festés kezdőknek!

Szívesen nézegeted mások festményeit, vagy a hobbi boltok tubusokkal teli polcai láttán fog el a vágy, hogy te is ecsetet ragadj? De vajon, mindent tudsz már róla? Ebben a cikkben, olyan információ birtokába kerülsz, amik aranyat érnek, ha akrilfestékkel akarsz festeni.

Nézzük először azt, hogy milyen festékek vannak és az akril festék hol helyezkedik el a palettán?

Milyen festékekkel dolgozhatsz?

Különböző festékekkel dolgozhatsz. Mindegyik típusnak megvannak a saját tulajdonságai.  

Festék típusok:

 • Akril festék
 • Akvarell festék
 • Tempera
 • Olajfesték

Az akril festék, az akvarell festék és a tempera közös tulajdonsága, hogy vízzel oldható festék mindegyik. Az olajfestékhez speciális oldószer szükséges.


Akril festék:

Az akril festék a 20. század találmánya. Fontos tudni róla, hogy gyorsan szárad és száradás után vízállóvá válik.

Szép fényesek a színei főleg ha farostra festesz vele és nem vászonra! Legnagyobb előnye és egyben a hátránya, hogy gyorsan szárad, de lehet hozzá tenni száradást lassító folyadékot, amit ha belecsöpögtetsz a kikevert színbe 2-3 órára is megnöveli a száradás idejét. 

Az akril festék gyors száradásával még lehet trükközni, ha készítesz magadnak otthonra VARÁZSTÁLCÁT AKRILFESTÉSHEZ, amivel akár 24 órára is megnövelheted a száradás idejét.

Vannak helyzetek, mikor kifejezetten jó a gyors száradási idő, de olykor festés közben nagyon meg tudja nehezíteni a munkánkat. 

Az elkészült akril festményt a végén le is tudod lakkozni akril lakkal. Nem feltétlenül szükséges lakkozni de tény, hogy szebb lesz tőle a kép.

Választhatunk többféle akril lakk közül: selyem fényű, matt, csillogó. Az adott lakk típusától függően, változik a képnek a csillogása és végén olyan hatást tudsz elérni az akril festékkel, mintha olaj festmény lenne.

Az akril festéknek 3 különböző fajtája van, amit a tubuson ábrázolt kocka alapján egyszerűen be tudunk azonosítani:

 • Fedő festék: Ilyenkor a kocka teljesen be van sötétítve.
 • Fél-fedő festék: A kocka csak félig van kiszínezve.
 • Nem fedő festék: A kocka teljesen üres.

Tanulóink készítették, ezeket a csodálatos képeket akril festékkel

kep1.webp - ValdorArt kep2.webp - ValdorArt
kep3.webp - ValdorArt kep4.webp - ValdorArt

Akvarell festék:

Az akvarell festékkel nagyon vizesen, lazúrosan lehet festeni. Az akril festékkel is lehet vizesen lazúrosan festeni és olyan hatást elérni vele, mintha akvarell lenne. Az akvarell festéknek kevésbé erősek, harsányak a színei, mint az akril festéknek. Inkább lágy, pasztell színei vannak, kevésbé erőteljes a kép.

Ha szeretnél többet megtudni az akvarellfestésről akkor kattints ide! 5 lépésben mutatjuk meg az akvarellfesték használatát!


Tempera festék:

A tempera festék is a vízzel oldható festékek családjába tartozik, de amíg a tempera száradás után még vízzel oldható, addig az akril festék száradás után már nem oldható vízzel. A temperával ezért könnyebb megcsinálni a színátmeneteket, de a színei száradás után megváltoznak és sokkal mattabbak, mint az akril festéknek.

A temperát vegyes technikához szoktuk használni, amikor az alsó réteget temperával, a feslő rétegeket pasztell krétával készítjük el!


Olajfesték:

Tény, hogy a nagy klasszikus festék az olajfesték. Régi híres festők is olajjal festettek, ezért óriási a nimbusza a festéknek. Az egyik legdrágább festék. Vízzel nem oldható. Bár van olyan adalékanyag, amit ha belekeversz az olajfestékbe, akkor vízzel oldhatóvá válik.

Míg az akril festék szagtalan, addig az olajfestéknek van szaga. Van aki imádja, van akinek megfájdul tőle a feje, vagy begyullad a szeme. Az akril festék tuti nem okoz allergiát, cserébe nem tudod kimosni a ruhádból, ha festékes lesz:o)

Az olajfesték nagyon lassan szárad, sokszor napokat kell várni vele, mire a következő réteget rá tudod vinni a képre. Ugyanúgy ahogy az akril festéknek a legnagyobb előnye és legnagyobb hátránya a gyors száradás, úgy az olajfestéknek a legnagyobb előnye és legnagyobb hátránya a lassú száradás.

A lassú száradás miatt könnyen és szépen tudod megcsinálni vele a színátmeneteket. Könnyebb vele vizet, eget és arcbőrt festeni, mint akril festékkel.

Ezzel szemben az akril festék jóval olcsóbb és gyorsan szárad. Akár szünet nélkül is el tudunk készíteni egy képet. 

A nagy kérdés mindig az, hogy akril vagy olajfesték?

Próbáld ki mindkettőt és döntsd el, hogy Neked melyik jön be!

Érdemes a 2 festék típust együtt használni. Akril festékkel megfested a kép első rétegét és utána már olajfestékkel viszed fel a további rétegeket. A végeredmény olyan lesz, mintha az egész képet olajjal készítettük volna, de jóval hamarabb elkészül, mivel kihasználjuk az akril festék gyors száradását.

Sokan szoktátok kérdezni, hogy berepedezhet-e a festék száradás után?

Alapvetően nem! Nagyon vékonyan és vastagon is fel lehet vinni a festéket.

Ha festőkéssel festesz, akkor sokkal vastagabb rétegek kerülnek a vászonra, de ebben az esetben sem fog berepedni a festék.

Azt tanácsoljuk, ha festő késes technikával szeretnél dolgozni sok festékkel akkor vászon helyett, inkább farostra dolgozz!  


 Milyen médiumra fessek?

Nagyon sok kérdést szoktunk ezzel kapcsolatban kapni a tanulóinktól, ezért ezt mindenképpen szükséges tisztáznunk.  Összesen 5 fajta különböző típus közül választhatsz:

 • Vászon
 • Papír
 • Farost
 • Kasírozott vászon
 • Fa
kep5.webp - ValdorArt kep6.webp - ValdorArt
kep7.webp - ValdorArt kep8.webp - ValdorArt

 

Érdemes tudni nincsen nagy különbség az egyes médiumok között festés szempontjából. De van pár fontos információ, amit jó, ha figyelembe veszel:

Akril festés vászonra:

Ebben az esetben a vászon sokkal jobban beissza a festéket, ezért érdemes alapozó festékkel lealapozni az elején. Akkor is, ha előre alapozott vásznat vásároltál.

Akril festés papírra:

Ilyenkor fontos, hogy legalább 300 gramm/m2 sűrűségű papírt válassz. Kiválóan alkalmas a hidegen préselt akvarell papír, vagy a 400 grammos pittura karton. 

Akril festés farostra:

A festék sokkal jobban fog csúszni és szép fényesek rajta a színek. Fényesebbek, mintha vászonra festettél volna. Portrékat könnyebb vászonra festeni, mint farostra, de ha festőkéssel szeretnél festeni, akkor mindenképp a farostot ajánljuk vászon helyett.


Akril festés kezdőknek

Ebben a részben megnézzük az akril festést lépésről-lépésre, szuper gyakorlati tippeket adunk hozzá, hogy milyen eszközöket és technikákat érdemes használnod. Megtudod, milyen nehézségekkel kell szembe nézned kezdőként. Kiderül mi az a 3 lépés, ami, ahhoz szükséges, hogy csodálatosan szép kreatív képeket készíthess. Gyorsan kezdjünk is bele!

Fesd meg híres kortárs és nem kortárs festők lenyűgöző képeit akril festékkel!

kep9.webp - ValdorArt kep10.webp - ValdorArt
kep11.webp - ValdorArt kep12.webp - ValdorArt

 

Első lépés: Színelmélet  és színkeverés

Először meg kell tanulnod a színelméletet és a színkeverést. Tudnod kell mi a különbség a tompa és fényes színek között és mikor, melyiket használjuk. Szükséged lesz, olyan technikákra, amik segítségével ki tudod alakítani a térérzést, a kontrasztokat és az árnyékokat. 

Ne gondold, hogy minden színt egyesével meg kell vásárolnod hozzá. Mindössze 10 árnyalatból a világ összes színét ki lehet keverni. 


Második lépés: Ecsetkezelési technikák

Meg kell ismerned az ecset kezelési technikákat és rá kell érezned, hogyan kell használnod az ecsetet. Fontos tudnod, hogy 3 technikát különböztetünk meg egymástól: 

Száraz ecset technika:

Lényege, hogy víz nélkül vagy nagyon kevés vízzel festünk. Figyelni kell rá, hogy viszonylag kis mennyiségű festéket tegyünk az ecsetre és ezt finoman dolgozzuk el a felületen. Ehhez precíz mozdulatokra lesz szükséged és sok gyakorlást igényel. Például régi fal, bútor vagy kapu festésekor nagyon jól alkalmazható!

Lazúr ecset technika:

Az előzővel ellentétben itt viszonylag sok vízzel hígítjuk a festéket és úgy visszük fel a rétegeket. Ezzel tudunk elérni különböző hatásokat. Például ködösítés, ég, víz, selyemruha festésekor kiválóan használható.

Vastag festék technika:

Ecsettel és festőkéssel is tudsz nagyon vastagon festéket felvinni a képre. Ilyenkor olyan vastagon van fent a festék a képen, hogy kidomborodik a kép síkjából és rücskös lesz tőle a felület.


Harmadik lépés: Látásmód

látásmódot szükséges elsajátítanod. Ebben hatalmas segítség lehet egy jobb agyféltekés rajz tanfolyam (akár, online is elérhető). Festésnél is nagyon fontos, hogy lásd a negatív tereket, a tónusokat és meg tudd különböztetni a színeket tónusok szerint is. 

 

munkacsy.webp - ValdorArt akrill.webp - ValdorArt vaszon.webp - ValdorArt

 


Festés tanulás lépései:

Nehézséget szokott okozni, hogy miután felvisszük az első réteget egyszerűen nem tudjuk elképzelni, hogy ebből egy szép festmény lesz a végén. Fontos, hogy a képet rétegekből építsük fel. Ne feledd, ha azt szeretnéd, hogy igazán részletes legyen a végeredmény minimum 4-5 réteget kell felvinned. 

Sokat segíthet, ha kisebb alakzatokat kijelölsz a képen és azokat kezded el kidolgozni. Össze tudod hasonlítani a referencia képpel így, ha előzetesen egy színt rosszul kevertél ki, ezen is tudsz még módosítani. 

1. lépés: Festési alapjai

Akril festés alapjai: színelmélet, színkeverés, ecsetkezelés, késkezelés, látásmód kialakítás festéshez.

A akril festés alapjait az online festőtanfolyamon és tantermi festőtanfolyamainkon tudod megtanulni.

2. lépés: Gyakorlás reprodukciókon keresztük

Festés gyakorlása reprodukciók festésén keresztül a leghatékonyabb, mert könnyen lehet látni a festő ecsetkezelését, mozdulatait és könnyen le tudod utánozni. Régi korok mesterei is így tanultak. Másolták elődeik festményeit. Hamar ad sikerélményt, majd meglátod!

Ha már ismered a technikákat akkor festő klub napokon és exclusive festőklub napokon tudsz velünk tovább gyakorolni.

Ha inkább otthon festenél videók alapján akkor a zsánerképfestést és a kortárs és nem kortárs festők híres képeit ajánljuk gyakorlásra.

Ha kifejezetten a festőkés technikák érdekelnek az online festőkés tanfolyamot ajánljuk a figyelmedbe.

3. lépés: Fotóról festés

A fotóról festéshez teljesen más készségek kellenek mint a reprodukciók festéséhez. Először fejben le kell képezned a fotót festménnyé és csak ez után jön a festés.

Hogyan találd meg a festői stílusod című tananyagunk szól a fotóról festésről.

4. lépés: Plan Air festés

Plan Air festés, amikor kint a szabadban festesz referencia fotó nélkül.

Ezt a balatonföldvári táborainkba tudod gyakorolni.

5. lépés: Portré festés

A Portré festés talán az egyik legnehezebb műfaj. Nagyon fontos, hogy nem csak festeni kell tudnod, hanem rajzolni is.

A portré festést az online festőtanfolyamon és tantermi festőtanfolyamainkon tudod megtanulni.


 Mire lesz mindenképpen szükséged a festéshez?

 • Ecset: Alapvetően a szintetikus ecsetet javasoljuk hozzá. Nagyok sok félét lehet kapni. Kezdőként a Munkácsy 500p típusú szuper választás. (négyzet alakú)
 • Akril festék: Szívből tudjuk ajánlani a Pannancolor termékeit, ami ár szempontjából közép kategóriába sorolható, de ár-érték arányban kiváló minőségű.
 • Médium: Ahogyan korábban írtuk: papír, vászon, farost közül választhatsz.
 • Szerezz be egy tálkát, amiben kimosod az ecsetet. Ceruzát az előrajzoláshoz.
 • Bármi, amin keverni tudod a festéket (üveglap, lehet kapni erre speciális eszközt, műanyag tálka, lefűzhető genotherm)
 • Festőállvány

 Összegzés

Reméljük érdekesnek tartottad ezt a bejegyzést és sok hasznos információval gazdagodtál. Ha elfogadsz egy tanácsot, mindenképpen szánd rá az idődet és tanuld meg az alapokat a festőtanfolyamon.

Képzeld el, milyen szuper érzés, amikor a kedvenc nyaralós képedet kelted életre. Mennyire menő leszel, amikor egy családtagodról előszőr készítesz portrét a vászonra. Hidd el egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. 

Ha kedvet kaptál, hogy előcsalogasd magadból a művészt jelentkezz a következő tanfolyamunkra. 

Garantáljuk, hogy napról napra érezni fogod magadon a fejlődést. Az utolsó napon pedig megfested első fő munkádat, referencia fotó alapján, kétszeres nagyításban. Ez lehet tájkép, csendélet, állatportré. Ha szeretnél hozhatsz Te magad is képet, de mi is viszünk rengeteget!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: