Hogyan tanulj meg rajzolni? Rajz technikák a Valdor Art-tól!

Elgondolkoztál már valaha rajta, hogy miért nem tudunk rajzolni? Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy mindössze 8 nap elég ahhoz, hogy a nulláról eljuss oda, hogy bárkit le tudj rajzolni? 

Jól hangzik nem? Jó hírünk van! Ebben a cikkben végig vesszük, hogy milyen tényezők gátolnak minket az alkotásban. Kiderül mi a jobb agyféltekes módszer lényege és miket tanulhatsz meg vele.

A végén elmondjuk azt a 4 lépést, amit, ha megcsinálsz akkor GARANTÁLTAN bárkit és bármit le tudsz majd rajzolni!


Rajzsablonok...áldás vagy átok?

Lehet nem is gondolnád, de bizony a rajzsablonok már ovis korban berögződnek és képzeld még felnőttként is lehet érezni a hatásukat! Mire gondolj? Például egy felnőtt és gyerek hasonlóan rajzolja a fát, házat, napocskát stb. 

Gyakorlatilag minden formára gyárt az agyunk sablont: szemre, orra, télapóra, arcra. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez vajon probléma? 

A válasz egyszerű...attól függ most hány éves vagy! 


A rajzsablonok előnyei és hátrányai

Azért jó, mert, ezek olyan egyszerű és könnyen rajzolható formák, amivel egy bölcsis vagy ovis kisgyerek is könnyen megbirkózik! A rajzokon keresztül fejlődik annyira a kézügyessége, a finommotorikus képessége, hogy az iskolában majd könnyen megtanulni írni!

Másrészről, ezek a rajzsablonok, annyira berögzülnek az agyban, hogy amikor 10-12 éves korra megjön a gyerekek igénye arra, hogy valósághűen rajzoljanak, akkor ezek a sablonok akadályozzák a megfigyelésben. Nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is!


Holisztikus arcfelismerés!

Feltűnt már, hogy gyakorlatilag bármibe képesek vagyunk arcot belelátni? Biztos volt már, hogy arról beszélgettél egy ismerőssel, hogy a fehér felhőben hol van az orr meg a száj! Tudod ez miért van?

A válasz egyszerű...az agyunk úgy van kódolva, hogy igyekszünk mindenben az arcokat keresni!

Ez a kép remek példa erre a jelenségre! Nézd meg jó alaposan!

arcfelismeres1 - ValdorArt

Érdekes nem? Te is arcnak látod ezt a tál zöldséget? Nyugi nem veled van a baj, mindjárt megtudod mi az oka! :)

Nem rég a jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon járt Nyerges Ildikó szakpszichológus. Az egyik műhelymunkájában az arcfelismerés és az agyműködés összefüggéseiről írt. 

Kiderül, hogy a szakirodalomban máig viták vannak arról, hogy az arcfelismerés az agy speciális területéhez vagy egy egyedi hálózathoz köthető!

A neurál pszichológusok szerint egyedi hálózat felel az arcfelismerésért. Ebből következik, hogy az agyunk másképpen dolgozza fel az információt, ha egy tárgyat lát, mintha egy arcot. Mutatjuk hogyan!

Az agyunk a bal egyféltekénk segítségével a tárgyakat, azok alkotórészei alapján kódolja, tehát részekre szedve.

Ezzel szemben a jobb agyféltekénk közreműködésével az arcokat egészben, azaz holisztikusan dolgozza fel.

Ismét egy kis játékra hívunk, amivel bebizonyítjuk, amiket fentebb írtunk!

Nyugi! Neked mindössze, annyi dolgod lesz, hogy ránézel erre a képre.

arcfelismeres3 1 - ValdorArt

Na mit láttál a képen? Különböző szürke kockákat ugye? Próbáld meg most úgy, hogy hunyorogsz? Még mindig nem látod? :) 

Semmi baj! Picit segítünk!

arcfelismeres3 1 - ValdorArt

Mindjárt más ugye? Ha kicsit érdekel a történelem egész biztosan felismerted Abraham Lincoln fényképét. Semmilyen egyedi arcvonás nem kivehető, de mégis hunyorogva látod, hogy ez egy arc. Az agyad össze tudja kapcsolni a névvel, pedig homályos a kép! 

Hogyan lehetséges ez? Bizony a holisztikus látásmód miatt! A jobb agyfélteke segítségével a lecsökkentett képi információ ellenére is fel tudod ismerni az arcokat! Hát nem zseniális az emberi agy? :) 

Összefoglalva már tudod, hogy a jobb agyféltekéd használatával, képes vagy Te is a holisztikus látásmódra, ami a jobb agyféltekés módszer alapja! 

Olvass tovább, mert a következő részben megtudod, miért kell fejjel lefelé rajzolni és ez, hogyan segít a realisztikus élethű rajzolásban! 


Miért kell megfordítani a képet rajzoláskor?

Ez egy igazán érdekes kérdés és engedd meg, hogy picit részletesebben elmagyarázzuk! Köze lesz az imént említett rajzsablonokhoz és végre megértheted a "másképp látás" pszichológiáját és fontosságát!

arcfelismeres2 - ValdorArt

Margaret Thatcher fényképén, amint látod bizonyos módosításokat hajtottak végre! Ez tökéletesen fogja szemléltetni számodra a lényeget! 

Ha megnézed a jobb felső képet, akkor láthatod, hogy a fejjel lefelé fordított arcba normális állású szemeket és ajkat helyeztek. Pontosan ezért, a kép összhatása nem változott semmit, azaz teljesen normálisnak tűnik!

Pillants rá a jobb alsó képre egy pillanatra! Ugye kicsit másképp néz ki...pedig egyszerűen annyi történt, hogy a képet visszaállították a helyes szögbe!

De miért látjuk az egyiket teljesen hétköznapinak, míg a másiktól a falra mászunk? 

A feltételezések szerint a fejjel lefelé fordított hatás felülírja a holisztikus feldolgozást. Helyette az úgynevezett feature based (az agy a tárgyakat alkotórészei alapján részek szedve kódolja) aktiválódik! 

Ezt a látásmódot sajátíthatod el a jobb agyféltekés rajztanfolyamok segítségével!

Összefoglalva tehát, azért kell fejjele lefelé fordítani a lerajzolandó portrét, hogy ezzel kiküszöböljük, hogy a rajzsablonok aktiválódjanak az agyunkba! Ezzel a módszerrel az egyes érzékszerveket pontosan megfigyelve, realisztikus módon tudjuk lerajzolni azt, amit látunk.


Milyen módszerekkel tanulhatsz meg rajzolni?

Nézzük meg, milyen módszerekkel áshatod bele magad jobban az egyes rajzolási technikák világába. 

Fontos tudnod, hogy nincsen előre megírt "recept"! Ez a 2 módszer sok mindenben különbözik egymástól, de egyik sem jobb a másiknál! Fogalmazzunk úgy, hogy kiegészítik egymást:


1. Hagyományos módszer

Ezalatt azt értjük, ha valaki képzőművészeti iskolában sajátítja el az alkotás csínyját-bínyját. Viszonylag hosszú idő, hiszen közel 6 év mire az ember sikeresen abszolvál. 

Egy precízen felépített tanterv szerint haladhatsz az egyes technikákkal. Egészen az alapoktól kezdve először kockákon, gömbökön keresztül megtanulhatod a formalátást. 

Az iskola végére egy széleskörű és nagyon mély tudásra teszel szert, ahol számos technikát megtanulsz használni! 

Ezt követően eldöntheted, hogy milyen irányba szeretnéd kamatoztatni a tehetséged. Lehetsz rajztanár, vállalhatsz magánórákat is, de akár művészi pályában is gondolkozhatsz!


2. Jobb agyféltekés módszer

jobb agyféltekés rajztanfolyam nem azonos a klasszikus művészeti oktatással, egészen más tudást ad. Inkább más szemléletet ismerhetsz meg. Vannak különbségek és hasonlóságok, de semmiképpen nem ugyanaz!

Vegyük most sorra a 5 legfontosabb pontot, amit mindenképpen tudnod kell erről a módszerről:


2.1. Új nézőpontot kapsz

Megtanulod, hogyan tudod alkotás közben váltogatni a nézőpontod. Elsőre elég furán hangzik, de hidd el elengedhetetlen az ismerete!

Alkotásnál egyszer a pozitív teret kell vizsgálnunk, majd hirtelen a negatív térre kell a hangsúlyt helyeznünk. Ahhoz, hogy erre képes legyél meg kell tanulnod a "másképp látás" művészetét. 


2.2. A rajzkészség fejlődés csak másodlagos..

Képzeld diákjaink nem attól tanulnak meg rajzolni, hogy elkészítenek egy szép tájképet. Begyakorolják a technikáját, színkeverést stb... Akár hiszed-akár a rajzkészség fejlődése a hab a tortán! 

A legfontosabb, hogy elsajátítsák a nézőpont váltás képességét és ezt követően ugrás szerűen megindulnak a fejlődésben! Ezért lehetséges, hogy 3 napos tanfolyam után úgy mész ki a teremből, hogy "azta el sem hiszem, hogy ezt én rajzoltam"!

Érdekesség: Képzeld volt olyan orvos, aki azért jelentkezett a tanfolyamra mert meg akarta tanulni a látásmódot. Azért, hogy az MR, CT leleteket jobban ki tudja értékelni. 


2.3. Brutális agymunka

A nézőpont váltogatás (főleg az elején), iszonyatosan izgalmas! Ám emellett borzasztóan megterheli az agyadat. 

Képzeld sokan azt mondják a tanfolyam végén, hogy olyan érzésük van mintha egész nap fizikai munkát végeztek volna :)


2.4. Másolás vagy valódi művészet?

Sokszor halljuk azt a kijelentést, hogy a jobb agyféltekés rajzolás nem több másolásnál. Gondoljuk egy kicsit végig...Ha leülsz egy szép táj elé és megfested az minek minősül? A világ egyik leghíresebb festménye a Mona Lisa is egy arc másolata gyakorlatilag. 

A valóságban az önálló rajzolásnak alapfeltétele, hogy az ember elsajátítsa a rajzolás 5+2 alapkészségét!

 • szélek vagy kontúrok érzékelése
 • terek vagy formák érzékelése
 • arányok érzékelése
 • tónusok érzékelése
 • gestalt vagy teljesség érzékelése
 • emlékezetből rajzolás 
 • képzeletből rajzolás

2.5 Lehet-e művész, aki ezzel a módszerrel tanul meg rajzolni?

A válasz: nem, senki nem lesz azonnal művész. Az sem, aki elvégez egy jobb agyféltekés tanfolyamot, és az sem, aki kijárja az akadémiát.

A művészet több a technikánál: érzék, tehetség, inspiráció, szorgalom, folyamatos tanulás.

Mi csak az eszközt adjuk a diákjaink kezébe, de végső soron rajtuk múlik, hogy mit hoznak ki belőle. :)


Hogyan juthatsz el a csúcsra?

Ha most azt mondjuk neked, hogy mindössze 8 napra van szükséged, hogy elérd a csúcsot, biztos nem hiszed el! Ezért ebben a részben végig vesszük azt a 4 lépést, amik segítségével elérheted a céljaidat a legrövidebb idő alatt! 


I. lépés:

jobb agyféltekés rajztanfolyam első napján a kezedbe adunk egy tükröt és az a feladat, hogy a jelenlegi rajztudásod szerint rajzold le magadat. Az elején jó, ha tisztázzuk, hogy nem kell őstehetségnek lenned, hogy jelentkezhess. 

Nézd meg korábbi tanulónk első napon készült képeit!

portre rajzolas elso napi onarckep 03 0 - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 05 0 - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 08 0 - ValdorArt

Első lépésként meg kell tanulnod valósághű portrét rajzolni referencia fotó alapján! Hiába csak másolás, akkor is ezzel kell kezdened. 

Ha jelentkezel egy jobb agyféltekés tanfolyamra elsajátítod:

 • Másképp látás művészetét
 • Megtanulod, hogyan tudod rajzolás közben a nézőpontokat váltogatni
 • Megismerkedsz a rajzolás 5+2 alapkészségével

Ha kétségeid vannak, nézd meg a tanfolyam utolsó napján készült képeket! 

nevtelen terv  2021 01 13t171037.159 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t171030.189 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t171022.890 - ValdorArt

II. lépés:

A második fázisban is még "csak" referencia fotóról fogunk dolgozni. Ám itt már nem egy az egyben lemásoljuk a képet, hanem nagyítva úgy, hogy az arányok ne csússzanak el!

Tehát a következő lépcsőfog, hogy megtanulj élethű portrét készíteni nagyítva, referencia fotó alapján! Így fogsz ráérezni az arány és forma érzékelésre!

Szívből ajánljuk a 2 napos portré rajzolás mesterkurzusunkat, ahol megtanulod:

 • a nagyítás kétféle technikáját
 • +1 megfigyelési szempontot az I. lépéshez képest
 • a klasszikus vonalas árnyékolás technikákat
 • szem, orr, száj és haj rajzolás mesterfogásait
 • idős ember és kisbaba vonásai miben különböznek
 • érzések kifejezését a szemekkel

+2 nappal, ilyen eredményt érhetsz Te is el!

nevtelen terv  2021 01 13t173049.066 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t173031.245 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t173012.263 - ValdorArt
nevtelen terv  2021 01 13t172934.586 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t172927.890 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t172920.010 - ValdorArt

III. lépés:

A harmadik lépésre végre elérkezett a nagy nap! Elhagyjuk a fotóról rajzolást és elkezdünk valós modellek alapján élőbőn rajzolni.

Persze először nem portré képet fogunk készíteni, hanem tárgyakat, csendéleteket. Ezeken keresztül begyakorolhatod ugyanazokat a megfigyelési szempontokat, amiket már fotó rajzolásban kiválóan tudsz alkalmazni. 

Továbbá megtanulsz:

 • új mérési módszereket
 • +1 megfigyelési szempontot a II. lépéshez képest

Nézd csak! +1 nap után Te is, ilyen képeket fogsz rajzolni!

nevtelen terv  2021 01 13t174001.683 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t174010.315 - ValdorArt
 nevtelen terv  2021 01 13t174216.808 - ValdorArt  nevtelen terv  2021 01 13t174224.356 - ValdorArt

IV. lépés:

Itt az idő! Mindössze 2 nap választ el, hogy a rajzolás csúcsára juss! Jöhet a portré rajz valós modell alapján :) 

Valódi térbeli megfigyelések alapján fogsz dolgozni és képessé válsz arra, hogy bárkit lerajzolj úgy, hogy ott ül veled szemben vagy megrajzold a saját önarcképedet tükörből!

Nézd, ezt a két képet! Erre Te is képes leszel!

nevtelen terv  2021 01 13t175031.272 - ValdorArt nevtelen terv  2021 01 13t175037.701 - ValdorArt

Reméljük örömmel olvastad a cikket és sok hasznos információ birtokába kerültél. Már láthatod, hogy annyira nem is elképzelhetetlen, hogy portré képet tudj készíteni, ha szeretnél.

Mindössze 8 nap alatt eljuthatsz a csúcsra :) Mi az országban egyedülálló módon a kezdő szinttől egészen a profi szintig végig kísérjük a fejlődésedet. Lépésről lépésre megtanulhatod az összes fontos technikát, ami elengedhetetlen a művészet világában. 

Pasztell kréta használat, a színes ceruza technika, festés, rajzolás legyen szó bármilyen technikáról nálunk szó szerint mindent elsajátíthatsz! Eljöhetsz tantermi tanfolyamunkra, de választhatod az online rajz tanulást is!


 Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: