Pasztellkréta rajzok!

Ebből a cikkből megtudhatod az egyes pasztellkréták legfőbb tulajdonságait és azt is, hogy melyik mire jó. A „melyik a legjobb pasztellkréta” kérdésre nincs helyes válasz! A pasztellkrétákat nem lehet objektíven összehasonlítani: ahány kréta, annyi funkció. Mást ajánlunk vázlatokhoz, mást a végső rétegekhez, mást akkor, ha durvább hatásra vágysz, és mást akkor, ha művészi, festmény-szerű képeket akarsz készíteni.  

A látásmódot szükséges elsajátítanod. Ebben hatalmas segítség lehet egy jobb agyféltekés rajztanfolyam (akár, online is elérhető). 

Mi is az a pasztellkréta? 

A pasztellkréta technika gyakorlatilag egy átmenet a rajzolás és a festészet között. A pasztellkréta használata segít, hogy pontosan, könnyen lehessen festményhatású képeket készíteni. Sok kérdést szoktunk kapni, azzal kapcsolatban, hogy potré képet lehet-e készíteni, ezzel a technikával? A válasz egyértelműen IGEN! 

A technikai részletek rajongóinak eláruljuk, hogy a festékszemcsék a papíron kötőanyag nélkül, kizárólag a felület bolyhossága, érdessége révén tapadnak meg. Eszköze és egyben anyaga a minimális kötőanyaggal kis rudakká préselt festékpor, amellyel krétához vagy rajzszénhez hasonló módon kell bánni. Hatása nagyban függ a felhasznált papír milyenségétől.  A pasztellkréta nagy előnye, hogy nem csak rajzolni lehet vele. A pasztell rajz elmosható, szétdörzsölherő, színei keverhetők, ronggyal át lehet simítani, hogy egyedibbé, izgalmasabbá tehesd! 

Pasztelltanfolyamunkon a puha porpasztell technika elsajátításával foglalkozunk elsősorban, de ezen kívül még számtalan más típusa is ismert: mindegyik másra jó!

pasztellkretaszett.webp - ValdorArt

 


A pasztellkréták fajtái

3 különböző típusával készíthetőek pasztell rajzok:

1. Olajpasztell

2. Porpasztell

3. Pasztell ceruza


Olajpasztell:

Gyerekkorunkból a zsírkrétára emlékeztet a legjobban! Nem túl sokoldalú, inkább vázlatokhoz javasoljuk. Az olajpasztell használata segít, ha dekoratív képet szeretnél alkotni.

Az olajpasztell technika kiváló választás, ha a néző nem mehet 5 méternél közelebb a kiállított műtárgyhoz: az olajpasztell képek távolról is jól látszódnak!

olajpasztell.webp - ValdorArt


Előnyei:

 • Erőteljes és fényes színei szinte minden felületre könnyen felvihetőek
 • Olajpasztell kréta használata egyszerű, gyors rajzokat nagyon könnyű vele elkészíteni
 • Szép, élénk színeket kapsz, és messziről nézve is feltűnő műalkotást
 • Remek olajpasztell rajzok készíthetőek vele

Hátrányai:

 • A színek nem igazán keverhetőek szárazon
 • Kevés réteget tudsz egymásra vinni
 • Igazán valósághű képek elkészítésére nem alkalmas
 • A rétegek keveredés helyett inkább egymásra kenődnek, így kicsit foltos lesz az összhatás.

Amire figyelni kell: 

Van itt is keményebb (Rembrandt) és puhább (Sennelier) változat, értelemszerűen a puhábbal jobban lehet színt keverni.

Így néznek ki a rétegek egymás után olajpasztell kréta esetén.

olajpasztell1.webp - ValdorArt olajpasztell2.webp - ValdorArt olajpasztell3.webp - ValdorArt olajpasztell4.webp - ValdorArt

 Milyen márkák közül tudsz választani?

Persze az olajpasztellnek is megvan a maga csúcskategóriája.  A pasztell kréta ára nagyban függ a minőségétől. Ebben is a Sennelier kréta viszi a prímet, amiből egy 36 db-os  olaj pasztell készlet  50.000 ft-ba kerül. 

Ha már használtad a pasztell technikát, akkor biztosan tudod, hogy 36 szín édes kevés. Minimum 48 db-os készlet szükséges és, akkor is bőven fogsz olyan színnel találkozni, amit nem tartalmaz a készlet.

A Senneliernek egy jó alternatívája lehet a Rembrandt, nagyon sok színben kapható és már jól lehet vele rétegezve festeni. Jó még a Panda is. Amit semmiképp ne vegyél meg az a Louvre és a Toison d'or. Katasztrófa mindkettő, nem színezi hanem csak karcolja a papírt.

pasztelltipusok.webp - ValdorArt

 


Porpasztell vagy más néven száraz pasztell:

Ahogy már írtuk, mi is ezt részesítjük előnyben a tanfolyam során, mert nagyon sokoldalú, könnyen használható a porpasztell kréta típus. Remekül keverhetőek a színek, és a rajzos képtől egészen a fotószerű festményig számtalan műalkotáshoz felhasználható. Hátránya: nincs:o) csak meg kell tanulni vele bánni! 

Nézd meg ezeket a lenyűgöző porpasztell rajzokat

puha porpasztell 6.webp - ValdorArt puha porpasztell 8.webp - ValdorArt puha porpasztell 7.webp - ValdorArt

 

Porpasztellen belül is még másik három típust különböztetünk meg:

Kemény porpasztell:

Jobb, ha előrajzoláshoz, első réteghez használod . Ami Magyarországon kapható az a Gioconda, Derwent és a Conté, de nekünk a Nupastel jött be, amit itthon sajnos nem lehet kapni.

kemenypasztell.webp - ValdorArt kemenypasztell2.webp - ValdorArt

Félkemény:

A félkemény pasztell jó választás, ha univerzálisabb dolgokat szeretnél. Elérhetsz vele festmény-szerű hatást is, ugyanakkor kicsit keményebb lévén jobban megmaradnak a vonalak. Ez sokat segít az aprólékosabb részletek kidolgozásánál. 

Rajzosan is festőiesen is használhatod! Még nem tudsz vele olyan igazán festményszerű képeket készíteni, ha csak ezt használod, mint a puha pasztellel. Nekünk legjobban a Rembrandt márka tetszik, főleg mióta az igazán sötét színek is piacra kerültek. Remekül alá lehet vele dolgozni a puha pasztellnek. Mostanában a képeink úgy készülnek, hogy 70% Rembrandt kréta és a többi puha pasztell, Pannon vagy Sennelier, a végső simításokra.

Ha megnézed ezeket a kizárólag félkemény pasztellkrétával készült képeket, akkor magad is láthatod, hogy sokkal karcosabbak. Jobban látszik rajzon a pasztellkréta nyom, mint a puha pasztellel készült képeken.

puha porpasztell 11.webp - ValdorArt puha porpasztell 10.webp - ValdorArt puha porpasztell 12.webp - ValdorArt

Egyszerűen nem olyan festményszerű! Aki viszont kedveli a rajzos stílust, annak ez kiváló termék, mert:

Részletgazdagabb:

Az ablakos képünkön a téglás részeknél látod legjobban a különbséget! A félkemény pasztellel készült rajz sokkal részletgazdagabb, mint a puha pasztelles verzió.

Csúcsfények sokkal élesebbek:

A következő, amit lehet látni, hogy a csúcsfények, azaz az ablaktáblán a világos foltok, sokkal élesebbek, elkülönültebbek, mint az előző képen. Ez amiatt van, hogy ezt a krétát sokkal erősebben kell nyomni a végén, emiatt élesebbek maradnak az élei a formának. 

(Persze erre is van technika, hogyan lehet „elkenni”, itt direkt meghagytam élesnek.)

Megmaradnak a vonalak:

A harmadik, amit érdemes megfigyelni, hogy itt megmaradnak a vonalak, ha a krétának inkább az élével rajzolsz, mint az oldalával. Ez már a stílus kérdése, hogy Neked mi áll jobban kézre, melyik tetszik jobban. Ez is egy remek lehetőség a pasztellezésben: eldöntheted, hogy milyen lesz a Te kezed nyoma!

Amire figyelni kell: 

A rétegek egymásra halmozásával egyre keményebben kell nyomni a krétát hogy fogjon. Ha már nagyon „kenődik”, akkor érdemes ecsettel leporolni és újrakezdeni.

Így néznek ki a rétegek egymás után félkemény porpasztell krétával!

felkemeny1.webp - ValdorArt felkemeny2.webp - ValdorArt felkemeny3.webp - ValdorArt felkemeny4.webp - ValdorArt

Puha pasztellkréta:

Ezzel lehet a legfestőibb képeket készíteni. Ha nagyon finoman kidolgozod és sok réteget felraksz, akkor vetekszik az olajfestmények nívójával. Önmagában is alkalmas egy teljes kép megfestésére, nem feltétlenül szükséges aláfesteni keményebb pasztellel.

A legjobb ár/érték arányú termék a Pannon Pasztell. Közel 200 szín áll a rendelkezésdre. Mi zömmel ezt használjuk élő tanfolyamunkon és online pasztell tananyagainkban.

Amire vigyázni kell:

A finom por nagyon hamar „eltömíti” a papírt, ezért rajzolás közben óvatosan kell feltenni a rétegeket.

Így néznek ki a rétegek egymás után puha porpasztell krétával!

puhapasztell1.webp - ValdorArt puhapasztell2.webp - ValdorArt puhapasztell3.webp - ValdorArt puhapasztell4.webp - ValdorArt

A csúcskategóriás termék itt is a Sennelier és a Schmincke, amik olyan puhák, hogy elég csak közelíteni a papírhoz, máris nyomot hagynak. Ez a nyom az árukon is meglátszik, nem ezek a legolcsóbb termékek a piacon.

Sok helyen olvassuk,de nem értünk vele egyet, hogy a Sennelier nem való kezdők kezébe. Pont, hogy a papír érdességéből kifolyólag több réteget elbír. Többször lehet javítani rajta és sokkal ragyogóbb ugyanannak a krétának a színe Sennelier papíron, mint hagyományos papíron. Hamarabb lesz sikerélményed, ha ezen dolgozol!

(Sennelier márkájú ún. dörzspapírt szoktunk adni élő tanfolyamokon és használjuk az online kurzusban is. )

Nézd meg ezeket a lenyűgöző puha porpasztell kréta rajzokat!

puha porpasztell 13.webp - ValdorArt puha porpasztell 14.webp - ValdorArt puha porpasztell 16.webp - ValdorArt puha porpasztell 15.webp - ValdorArt

Mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, szerezzen be egy pár Sennelier vagy Schmincke pasztellkrétát, mert elképesztő rajzokat lehet vele készíteni.

Amire figyelni kell:

Nagyon puha! Ha kicsit keményebben teszed le az asztalra, már törik. Óvatosan kell vele dolgozni.

Így néznek ki a rétegek egymás után extra puha porpasztell krétával!

extrapuhapasztell1.webp - ValdorArt extrapuhapasztell2.webp - ValdorArt extrapuhapasztell3.webp - ValdorArt

 


Pasztell ceruza:

Puhasága valahol a kemény és a félkemény pasztellkréta között van. Kialakításából adódóan főleg vékony vonalakhoz, apró részletekhez használható jó. (Kedvenceink: Derwent, Cretacolor, Bruynzeel). A pasztell ceruza használata segít házi kedvenceink lerajzolásában, azaz állat portrék készítésében. 

Élethű pasztell ceruza rajz

puha porpasztell 9.webp - ValdorArt

Akkor most melyik pasztellkrétát válasszam?

Nézzük a konklúziót:

 • Gyors rajzok, élénk színek, bármilyen felületre: olajpasztell kréta
 • „rajzos” stílus, látható vonalak, jó variálhatóság: félkemény pasztell
 • Sokoldalú lehetőség, finom színkeverések: puha pasztell

Most pedig lássuk ugyanazt a rajzot 4 féle pasztellkrétával!

puha.webp - ValdorArt puha 1.webp - ValdorArt puha 2.webp - ValdorArt puha 3.webp - ValdorArt

De a legjobb, ha több típusú pasztellkrétából is bevásárolsz, és az alábbi sorrendben használod őket:

1. A keménnyel megrajzolod a vázlatot, az alapot, az első rétegeket

2. A puhával szépíted, kevered a színeket, kialakítod a finom átmeneteket, színes festménnyé varázsolod a rajzodat

3. Extra puhával jöhetnek a csúcsfények, a végső simítás 

Ha érdekel, hogyan készülnek a tökéletes pasztell képek, kattints ide és nézd meg lépésről-lépésre!

A mi pasztellszín-toplistánk: 

Minden készletben vannak nagyon jó színek és van amiben ugyanaz a készlet kicsit gyengébb egy másik gyártó színeihez képest. Ha sokat pasztellezel óhatatlanul kialakulnak a kedvenc színeid, amik többnyire több gyártó készletéből állnak össze.

A Rembrandt márkából nagyon jók a földszínek (umbrák, sziennák, caput mortuum vörösek) és a piros árnyalatai (vermiliontól a carminig).

A Pannon márkából a 48-as feles készlet például tartalmazz az össze alapszínt, amivel el lehet kezdeni a pasztellezést. Az olajzöld és olívazöld színek pedig kifejezetten sokoldalúan használhatók.

A leggazdagabb színválasztéka a Senneliernek van. Több mint 500 szín. Van egy 120 db-os feles méretű pasztellkréta készletük, ez is kiválóan alkalmas kezdő készletnek, sok szép tompa szín van benne portré festéshez. Sajnos darabonként már nem igen lehet kapni Magyarországon, csak készletben árulják. 


 Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: