Hogyan tanul(jon) gyermeked rajzolni?

Hogyan tanul(jon) gyermeked rajzolni? Milyen korban érdemes elkezdeni a rajztanulást? Hogyan értékeld gyermeked rajzait? Kell-e egyátalán rajzolni tanítani a gyerekeket? Mit profitál belőle, ha tud rajzolni?

„Találd meg az életben azt, amit szeretsz, és soha életedben nem kell dolgoznod” – tartja a mondás. Ezt kívánjuk mindannyian gyermekünknek, ugye? Hogy megtalálja azt, amit szeret, amiben tehetséges, és ezt kamatoztatni is tudja. És hogyan segíthetsz neki ennek kibontakoztatásában? Olvass tovább és megtudod, miért ajánlott a rajzolás gyerekeknek! 

A gyerekek tanulási képessége kiemelkedő. Persze előfordul, hogy ez nem látszik az iskolai teljesítményen, de annak sokkal inkább az az oka, hogy nem sikerül a gyermek érdeklődését felkelteni. Mert ha egy gyerkőcöt érdekel valami, akkor szivacsként fogja magába szívni az azzal kapcsolatos információkat! Egy 7-10 éves korú gyerek képes elsajátítani hogyan kell embert rajzolni.

Ezért a szülő akkor segít legjobban gyermekének, ha felkelti az érdeklődését, és megadja a lehetőséget a tanulásra. A többi a gyerek dolga. 

"... s olyan boldogság tölti el, miközben rajzol!  :)"

De látszott is rajta. A tányér már az asztalon volt, de őt nem érdekelte semmi, még mindig csak rajzolt és rajzolt. Amikor már mindenki evett, ő még akkor is rajzolt s mondta, "csak egy pár vonalat rajzolok s mindjárt- mindjárt eszek, csak még egy pillanat .... s még egy pillanat .... :))))... Üdvözlettel!" 

Guzsik Balázs és fia, Álmos (Nagymaros)


 

Hány éves kortól érdemes elkezdeni a gyerekeknek a rajzolást?

A kérdésre a válasz, hogy attól függ, hogy milyen típusú rajzolásról van szó. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a gyerekek rajzolási készsége alapvetően 7 fázison megy keresztül. Ezeket a fejlődési lépcsőket érdemes figyelembe venni és nem kell eröltetni egy 8 éves gyereket arra, hogy valósághű rajzot készítsen, sem az ember rajzolásra, mert fejben még nem tart ott.

Hogyan változik a gyerek rajzolása a rajzkészség fejlődésével?

A gyerekek már egészen kicsiként firkálni kezdenek, ahogy papírt és ceruzát szereznek. Ha szerencséd van, akkor az első "önarckép rajzolása" nem a fehér falra történik.

Ahogy az is természetes, hogy szülőként ezeket a rajzokat zseniálisnak, lenyűgözőnek, elbűvölőnek tartjuk. Az egyes rajzolási technikák gyerekeknek, különböző életkortól ajnálottak. Ezért például nem kell eröltetni a rajztanulást ovisoknak, felesleges őket idő előtt rajztanfolyamra beiratni. Olvasd el, hogyan fejlődnek a gyermeki rajzok lépésről lépésre!

Íme a 7 fázis tömören, részletesen pedig itt tudod elolvasni!>

 1. Firkálás (1-2 éves kor) 
 2. Jelentéssel bíró körök és ellipszisek (2-3 éves kor) 
 3. Szögletes formák, háromszögek, négyszögek rajzolása (3-4 éves kor) 
 4. Valóságosabb, felismerhető séma rajzok, emberábrázolás (5-6 éves kor) 
 5. Csökkenő szubjektivitás a rajzokban (7-9 éves kor) 
 6. Rajzi realizmus (10-12 éves kor) 
 7. Fokozatosan egyre élethűbb ábrázolások és másolás (12+) 

A jobb agyféltekés rajzolás a valósághű, realisztikus rajzolásról szól, segít a gyerekeknek a rajzolást lépésről lépésre elsajátítani! Éppen ezért a gyerekeknek szóló élő jobb agyféltekés rajztanfolyamainkat 10 éves kortól ajánljuk, azoknak akik már elvégezték az általános iskola 4. osztályát. 

Miért pont 10 éves kortól? 2 ok a miértre:

 • Mert a jobb agyféltekés rajzolás módszere az élethű, valósághű rajzolásról szól, amihez olyan mértékű koncentráció és figyelem szükséges, amihez még nincs türelme egy kisebb gyermeknek. Gondolj bele, ha napi 5 órát kellene rajzolással, intenzív figyelemmel eltölteni... Felnőttek szájából is gyakran halljuk, hogy olyan volt a tanfolyam, mintha több napon keresztül kertet ástak volna.
 • Ha figyelmesen elolvasod a gyerekek rajzfejlődéséről a táblázatot, akkor magad is láthatod, hogy 10-12 éves korra alakul ki a gyerekekben az az igény, hogy a valóságot rajzolják a szubjektív élményeik helyett

Tehát arra a kérdésre, hogy hány éves korától kedjen el a gyerek rajzolni tanulni, akkor azt válaszoljuk, hogy a valósághű, realisztikus rajzolát leghamarabb 10 éves korban érdemes elkezdeni! A gyerek rajz tanítás keretein belül arra is megtanítjuk, hogyan kell embert rajzolni!


Nálunk megtanulod, hogyan készül az ember rajz lépésről lépésre!

kep1 0 - ValdorArt kep3 0 - ValdorArt
kep2 0 - ValdorArt kep4 0 - ValdorArt

Mi a helyzet a 10 évnél fiatalabb gyerekekkel?

Persze ez nem azt jelenti, hogy az ennél fiatalabb gyerekek ne rajzoljanak! Erre hoztunk létre, egy online szülő-gyermek együtt rajzolós tananyagot korcsoportonként lebontva! Azért online mert így megmarad a rugalmasság: Ha a gyermek 20 percet tud figyelni és rajzolni akkor az is jó, ha meg 2 órát az is megoldható. Saját ütemben és tempóban haladhattok, a saját gyermeked igényével összhangban!

Az 1-3 éves gyerekeknél a célunk

az volt a tananyaggal, hogy a gyermek kedvet kapjon ahhoz, hogy ceruzát fogjon a kezébe és elkezdjen firkálni. A gyermeknek arra az igényére tudunk megoldást nyújtani, hogy "Anya/Apa rajzolj nekem egy tigrist/krokodilt/puputevét!" 

Na-ná, hogy nem tudsz neki tigrist rajzolni, igaz? :o) Megutatjuk, hogyan készülnek az igazán szép rajzok gyerekeknek. Fél perc alatt képes leszel odakanyarítani egy szuper jó állatfigurát vagy királylányt. Végre neked sem fog gondot okozni a tűzoltóautó rajzolása.

Miért tartjuk fontosnak ezt?

Mert a mai kor gyermekei azt látják, hogy számítógépen pötyögünk, okostelefont nyomkodunk. Ha mi nem veszünk ceruzát a kezünkbe, akkor ő miért tenné ezt? Hogyan fog a suliban írni? Szülőként törekednünk kell rá, hogy kialakuljon a "mit rajzoljak ma" mentalitás! Ha nem kezd el rajzolni, akkor hogyan fog fejlődni a finommotorikus képessége?  Hogyan fog a suliban írni?

Akkor amikor a legtöbb hasonló korú gyermek még csak firkálgat és ismerkedik a ceruzával. Zsófi anyukája szívesen rajzolt lányának egyszerű figurákat, állatokat, embereket, amiket az oktatóanyag 1. fejezetében tanítunk a szülőknek. Ceruzát adott a kezébe már 1 éves korában. A kislány megszerette a rajzolást és korát jócskán megelőzve készítette ezt a rajzot. A rajzok a gyerekeknek lépésről lépésre segítenek az önkifejezésben és folyamatosan fejlesztik őket!


 A 4-7 éves gyerekek esetén a célunk

az volt, hogy a gyermeknek arra az igényére kínáljunk megoldást, hogy "Anya/Apa hogyan kell oroszlánt/lovat/krokodilt rajzolni?

Itt már a gyermek, firkálás helyett saját maga rajzol felismerhető figurákat.

rajz3 - ValdorArt

Miért fontos a rajz gyerekeknek?

Mert ez az alapformákból felépített rajzolás segíti hozzá gyermekedet ahhoz, hogy szépen kanyarítsa majd a betűket a suliban!

rajz1 - ValdorArt

"Ilyen érthető anyaggal nem  találkoztam még!"

Szerintem fantasztikusak ezek az alapformákból létrehozott figurák. Van némi rajzolás tapasztalatom, de ennyire leegyszerűsítve, ilyen érthetően még sohasem találkoztam azzal, hogyan tanítsuk rajzolni a gyereket.

Néhány kör és ellipszis, és máris kész a felismerhető állatsereg. Azok a szülők, akik semmilyen rajzkészséggel nem rendelkeznek, örömmel fogják megtapasztalni az alkotás élményét.

Már csak azért is megéri elvégezni a tanfolyamot, mert büszkék lesznek magukra, és soha többé nem mondják majd azt a gyermeküknek, hogy „ezt én nem tudom lerajzolni. :o)

Székely Kriszti (Polgár)  

rajz2 - ValdorArt

 


A 7-10 éves gyerekek esetén a célunk

az volt, hogy mozgás közben is tudjanak emberi alakokat razolni, hogy le tudják rajzolni a focizást, a lovaglást, a futást. Minden olyan eseményt ami megtörténik velük. A rajzot itt már közelítjuk a realizmushoz!

Miért tartjuk fontosnak ezt?

Ezek a rajzgyakorlatok már nagyban hozzásegítenek ahhoz, hogy 10-12 éves korban egy valósághű portrét tudjon rajzolni!

 „Reggel óta folyamatosan rajzol!”

Gondoltam elmesélem, hogy ennél jobbat nem tehettetek volna velünk, Marci reggel 9 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal rajzol

– önjáró módon ki-be kapcsolja magának a filmet, totál pörög, ugrál a sikerélménytől, nagyon édes!

Fárbás Renáta (Budapest)  

"Jó stressz levezető és jó családi program is egyben!"

Szia Andi!  Az online tananyagod jelenlegi eredménye a 10 éves fiamnál. Gondoltam megmutatom neked. Nagyon segít az önbizalmának a növelésében. A kisebbik fiam ott tart hogy világ életében nem szeretett rajzolni de még színezni sem. Most már rajzolgat és van sikerélménye. Én is szeretek rajzolni nagyon jó stressz levezető és neked köszönhetően egy jó családi program is egyben.
Szép napot! Csányi Andrea (Németország)


 

Mit tanulhat MÉG gyermeked? 

Jobb agyféltekés tanfolyamainkon nem csak lépésről lépésre tanulnak meg rajzolni a gyerekek, hanem 

 • megtapasztalják az alkotás örömét
 • sikerélményük lesz 
 • önbizalmat kapnak 
 • a rajzolás fejleszti a finommotorikus képességeket… 
 • … a kreativitást 
 • … a koncentrációs készséget 
 • … és segít az önkifejezésben is 

Ugye nem kell megmagyaráznunk, hogy ezek mind olyan készségek, amiktől gyermeked boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz az életben? 

"Az önbizalmuknak nagyon jót tett!" 
Amit szeretnék megosztani veled, az az, hogy mind két fiam diszlexiás, az egyik 3. osztályos a másik 5. osztályos.
 
Nyár elején kezdtük ezt a rajzolást a segítségeddel. A nagy fiam már helyesebben ír, mint az osztálytársai akik nem küzdenek tanulási nehézséggel.
 
A kicsinek javult az olvasása, az írásának a külalakja (végre betartja a vonalas füzetben a vonalakat) és javult a helyesírása, látványosan!
 
A nagyobbik fiamnak a rajztanára felfigyelt a rajzolására. Történelem órára is mindig a témának megfelelőt rajzol, így folyamatosan kapja a szorgalmi 5-ösöket. Az önbizalmuknak nagyon jót tett :)
 
Köszönjük szépen, hogy lehetőséget biztosítottál ennek a rajznak online úton való elsajátítására!
 
(Andrea, Pécel) 
Önarckép rajzolás a tanfolyam első és utolsó napján!
kep5 0 - ValdorArt kep6 0 - ValdorArt
"Nem gondoltam volna, hogy az ember rajzolás gyerekeknek is megtanítható!" 
Kisfiam sosem szeretett igazán rajzolni. Elmentünk hozzátok, hogy megtanítsuk rajzolni, mert hallottuk, milyen jótékony hatásai vannak. Nagyon hamar megszertte a rajzolást és otthon is szívesen alkotott, mindig büszkán mutatta, hogy miket csinált.  Számomra teljesen megdöbbentő, hogy ilyen rövid idő alatt mekkora fejlődésen ment keresztül. Nálatok megtanulta az ember rajzolást lépésről lépésre! Nem csak elértük a célunkat, de a fiamnak lett egy új hobbija, amit láthatóan nagyon élvez!
 
Örök hála nektek!
 
(Ádám, Budapest) 

Tehetséges-e a gyerek, avagy hogyan értékeld gyermeked rajzát? 

Gyermeked rajzait nézve próbálod eldönteni, hogy van-e benne tehetség?
Ne hasonlítsd össze másokkal, más rajzaival: a képzőművészet szubjektív dolog, és mindenki a saját tempójában fejlődik.

"Felismerhető virágok készültek!"

6-10 éves korú gyerekeket tanítok, rajzot is. Az iskolánk osztályonként 2-3 sérült kisgyereket integrál. Van egy középsúlyos kislány az osztályomban. 3. osztályos, és kb. a firkarajzok szintjén van a rajza. Elkezdtem vele rajzolni kettesben.  Felismerhető virágok készültek!

Szóval, a sérült kislány, a többi ügyes, kreatív gyerkőc, a magam, és leendő unokám nevében is: Köszönöm! Szabó Éva


Ha azt akarod tudni, hogy a TE gyermeked hogy halad a rajzolással, akkor ne másokkal, hanem a saját, korábbi képeivel vesd össze az alkotásait. Beszéljétek meg, hogy mi az, amiben változott, és mi az, amiben úgy érzi, hogy még fejlődnie kell? Rajzainak melyik része kiemelkedő? Próbáljatok mindig arra koncentrálni, ami jól sikerült, és minden rajzban valami pozitívumot találni! Ez megfelelő önbizalmat ad neki ahhoz, hogy tovább próbálkozzon, és egyre jobb és jobb lehessen. 

Portré rajzolás gyerekeknek a jobb agyféltekés rajztanfolyamon!

kep7 0 - ValdorArt kep8 0 - ValdorArt

 


 

Hogyan vághatsz bele gyermeked rajztudásának intenzív fejlesztésébe? 

 • 1-2 éves korában érd el, hogy szívesen vegyen ceruzát a kezébe és kezdjen el firkálni

 • 3-7 éves korában már ő maga rajzoljon egyszerű figurákat

 • 7-10 éves korában már tudja lerajzolni, hogy mi történik vele

 • 10 éves kortól pedig jöhet a valósághű, realisztikus rajzolás, önarckép rajzolás lépésről lépésre

Ha 1-10 éves gyerekről van szó, akkor

a Rajzolós Mesebirodalom könyvünk és az

az online együtt rajzolós tananyag lesz a jó választás>

Ha már elmúlt 10 éves, akkor pedig

a személyes tanfolyamaink Budapesten>

vagy ha Budapest túl messze van akkor a

Valósághű állatportrék rajzolása online tananyagot>

bátran ajánljuk 10 éves kor felett gyerekeknek is!

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: