A pasztell különféle árnyalatai

Te tudtad, hogy sokféle eszközt hívnak pasztellnek és mégis mindegyik mást takar?

Van például  pasztellceruza, olajpasztell, kemény porpasztell és puha porpasztell! Mindegyiket csak röviden pasztellnek hívnak, de más minőségű képet lehet vele rajzolni!

Mindegyik eszközre mutatunk most példát, hogy lásd a különbséget:

Ezt a képet pasztellceruzával készítettük:

 onmouseover= - ValdorArt

A ceruzáról azt kell tudnod, hogy mivel vékony a hegye így nagy méretű képek elkészítése bizony erős türelemjáték. Mivel a pasztellceruza a kemény pasztellek közé tartozik, ezért kevésbé alkalmas a sokréteges, festői színkeverésre. A pasztellceruza rajz is akkor lesz szép, ha színkeverés van benne, itt elsősorban a vonalas árnyékolástechnika használható.


 Ez itt pedig olajpasztell:

pasztell 02 - ValdorArt

Az olajpasztell előnye, hogy gyönyörű, ragyogó, intenzív színei vannak és nem csak papíron, hanem szinte minden felületen fog. Pont ezért a tulajdonságáért készíttette el Picasso a világon először ezt a pasztellfajtát, saját használatra. Hátránya, hogy nehéz finom színátmeneteket, színkeveréseket csinálni, inkább nagyobb foltok egymás mellé festésével lehet ábrázolni a témát.


A kislány arcát kemény porpasztellel rajzoltuk meg! 

pasztell 01 - ValdorArt

Hasonlóan a ceruzához a vonalas technikához ajánljuk! Mivel már kréta és nem ceruza, nagyobb méretű képek elkészítésére is alkalmas. Hátránya még mindig a színkeverésben van.


 Robert Downey Jr. portréja pedig puha porpasztell krétával készült!

pasztell 04 - ValdorArt

Magad is láthatod, hogy a puha porpasztell az az eszköz, amivel festői minőségű képeket lehet készíteni, a többi eszközzel rajzolva sokkal darabosabb, foltosabb a kép. Ezért is hívják ezt PASZTELLFESTÉSNEK és nem pasztellrajzolásnak.


Lássuk akkor, hogyan is kell a pasztellfestéshez hozzáfogni:

Sokak kedvencét a "golden retriever" kutyus képmását örökítettük meg puha porpasztell krétával. Most ennek a képnek az elkészítését követheted nyomon lépésről-lépésre: 

1. Az előrajzolt fejet nagyon kevés krétavonással elkezdem rajzolni, ez lesz az első réteg. Két dologra figyeltem közben: - a tér/forma megfigyelést használva  a főbb színek már ott legyenek a helyükön ( a nagyon világos tompa sárgák, az okkeres vagy aranysárgák, a barna különböző árnyalatai), - és  a sötét-világos tónusok jók legyenek.

pasztell 05 - ValdorArt

 

2. Elkezdtem részletesebben megcsinálni egy-egy részt, ez lett a második réteg. Egyre több pasztell vonalat vagy foltot raktam fel, sűrűbben. Közben figyeltem arra, hogy a színek keveredjenek, azaz egy területen több színű vagy több árnyalatú krétát is használtam. Mivel itt egy hosszú szőrű kutya van a képen, a mozdulatokkal többnyire követtem a szőröket, azaz sok hullámos vonalat húztem a kréta élével/szélével.

pasztell 06 - ValdorArt

 

3. Itt az orr, a száj és a nyelv került sorra. Itt nem vonalakat húztam, hanem kisebb-bagyobb foltokat festettem, némi összemosással.

pasztell 07 - ValdorArt

 

4. Itt a harmadik réteg került fel, lényegében ugyanazt csináltam, mint a második lépésben, azaz sok vonal, sok színű krétával, hogy a színkeverés minél finomabb legyen. Ez sokáig tartott, mert közben folyamatosan néztem, hogy mi történik, kell-e még egy vonal vagy már elég jó, látom-e már a térbeliséget vagy kell még igazítanom a tónusokon? Mivel elég sok pasztell por felkerült már, néha itt keményebben meg kellett nyomni a krétát, hogy fogjon.

pasztell 08 - ValdorArt

 

5. Előre eldöntöttem, hogy egy sima, összemosott, színátmenetes hátteret készítek, Előtte kipróbálgattam néhány színkombinációt, végül ezek a barnák, olivazöldek, okkerek tetszettek a legjobban. Első rétegben it is még csak kicsit nyomtat rá a pasztell krétát, az oldalát használvan foltokat festettem egymásra.

pasztell 09 - ValdorArt

 

6. Ez a kép már azt mutatja, hogy keverednek a színek, ha az ujjammal eldörzsölöm, összemosom a krétanyomokat. Ezt ismételtem többször egymás után.

pasztell 10 - ValdorArt

 

7. 5-6 réteg után már ilyen szép átmenetek, színáttűnések keletkeznek, szinte véletlenszerűen. Ez a fajta szabálytalanság nagyon szép keretet ad a pontosabban megfestett kutyafejnek, és nagyon élvezetes játék, ahol el lehet engedni a fantáziát.

pasztell 11 - ValdorArt

 

Ha nem elégszel meg ennyivel, hanem még többet szeretnél tudni a pasztellfestésről, akkor rendeld meg ezt az egyedülálló tananyagot, ami 3x2 napos, több szintes, élő pasztelltanfolyamunk>>> online változata:

Online pasztelltanfolyam kezdőtől a mester szintig!>>


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: