Hamarosan itt a Valdor Art éves kiállítása - Egy képsorozatot már le is leplezünk, mely a gyerekekkel kapcsolatos!

Amikor belépünk a VAMM-ba szeptember 29-én, a Valdor Art kiállításon egy mélyen elgondolkodtató sorozattal találkozhatunk. Móréné Rita, a Valdor Art Mentorprogramjának Elit csoportos tagja, két képen át szemlélteti, hogyan változtak meg a gyerekek játszási szokásai és ennek milyen hatása van.


Milyen képekkel készült Rita?

A sorozat első felén olyan jeleneteket láthatunk, amelyek a nem is olyan távoli múlt gyermekeit és azok játékait ábrázolják, mint például az ugrókötelezés, ugróiskola, csúzli, fogócska stb. A gyerekek arcán őszinte mosoly látható, a jelenetek tele vannak élettel, mozgással és közösségi élményekkel. Habár a képek fekete-fehérek mégis sugárzik róluk az öröm, minden egyes jeleneten azt érezzük, hogy a gyerekek igazán a jelen pillanatban élnek.

Ezzel szemben a sorozat második fele egy modern korrajzot ad a gyerekek időtöltéséről. A fiatalokat telefonokkal, laptopokkal láthatjuk, elmerülve a digitális világban. Bár a technológia rengeteg lehetőséget nyitott meg számukra, a képek mégis azt sugallják, hogy elvesztették a kapcsolatot a valósággal és egymással. Az unottság, a távolságtartás és az elszigetelődés a domináns érzelmek az alkotás ezen felén.

N%C3%A9vtelen%20terv - ValdorArtN%C3%A9vtelen%20terv%20%281%29 2 - ValdorArt

Mi az üzenete ezeknek a képeknek?

A két részes sorozat üzenete egyértelmű: bár a technológiai fejlődés számtalan előnyt hozott, nem szabad minden időnket ezekkel töltenünk és elfelejtenünk a hagyományos gyerekjátékok értékét és azok pozitív hatásait.

A digitális világ ugyan kényelmes és magával ragadó, de a gyerekeknek szükségük van a fizikai aktivitásra, a közvetlen emberi kapcsolatokra és a valós élményekre, igazi örömre is.

Azért is fontos ez a témakör, mert a gyerekek jólétének alapja a kiegyensúlyozott élet. A digitális eszközöknek is megvan a helyük és szerepük, de az egyensúly megteremtése érdekében fontos, hogy a szülők ösztönözzék gyermeküket a szabadban való játékra, közösségi tevékenységekre és a hasznos, építő és örömöt adó tevékenységek végzésére is, mint amilyen az alkotás.

Mindannyian tehetünk azért, hogy gyermekeink boldogok, kiegyensúlyozottak és egészségesek maradjanak a digitális korban is.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%282%29 1 - ValdorArt

A képek technikai háttere

A Valdor Art kiállításán bemutatott képek nemcsak az üzenetükkel keltik fel a figyelmet, hanem a kivitelezésükkel is. Móréné Rita egy egyedi és komplex technikát alkalmazott, ami két különböző művészeti stílust ötvöz.

Először is, a képek alapja a monokróm festési technika, melyhez az akril festék ideális választás volt, mivel gyorsan szárad, és lehetővé teszi a művész számára, hogy rétegezzen és dolgozzon a finom részleteken.

A művésznő azonban nem állt meg itt. A monokróm festményekre egy másik technikával, a transzfer médium segítségével fotókat helyezett el. A transzfer médium alkalmazása során a médiummal bekent fotót a fonákjával helyezik a vászonra, majd száradás után nedves szivaccsal eltávolítják a fotó papírrétegét. Az eredmény egy éles és tiszta kép, ami tökéletesen integrálódik az alatta lévő festménybe.

Ez a kombinált technika még inkább mélységet és textúrát kölcsönöz Móréné Rita munkáinak, és kihangsúlyozza a hagyományos és a modern techikák közötti különbséget, amit a művész az alkotásaival közvetíteni kívánt.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%283%29 2 - ValdorArt

 

A Valdor Art kiállításon számtalan lenyűgöző alkotás lesz még jelen, mi már alig várjuk a megnyitót! És te?


Ha szeretnéd, hogy gyermeked hasznosan és boldogan töltse szabadidejét, vezesd be az alkotás világába segítségünkkel:

Gyerekek rajzkészségének fejlesztése INGYEN! >>

Jobb agyféltekés rajztanfolyamok/táborok gyerekeknek! >>

Haladó rajztanfolyamok/táborok gyerekeknek! >>

Festőtanfolyam gyerekeknek! >>

Online rajztananyag gyerekeknek! >>

"Rajzolós mesebirodalom" könyv 2-8 éves gyerekeknek! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" könyv 12 éves kortól! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: