Nyári szünet gyerekekkel - Csald elő belőle a művészt!

A nyári vakáció sok szülő számára jelent komoly kihívást, mert nem csak a gyermekek felügyeletét kell megoldani, hanem a kezdeti időszak után nehézzé válik új és érdekes elfoglaltságokat találni, amivel a gyerekeket el lehet csalogatni a számítógépes és telefonos játékoktól, meséktől, filmektől, sorozatoktól. Ebben nagy segítséget nyújtanak a különféle kreatív foglalkozások, amelyek nemcsak hasznosan töltik ki az időt, de más előnyökkel is rendelkeznek.

Nézzük, mik ezek az előnyök!


Miért fontosak a kreatív tevékenységek egy gyermek életében?

A kreatív tevékenységek pozitív hatásairól már többször is írtunk, hiszen nem győzzük hangsúlyozni, mekkora mértékben javíthatja az életminőséget és a boldogságérzetet a rajzolás és a festés. A korábban elmondottak mind igazak a gyermekekre is, hiszen a teljes elmerültség, amit a gyerekek a művészi tevékenységek során tapasztalnak, nem csak abban segít, hogy a szülőknek legyen idejük a saját feladataikra vagy egy kis pihenésre, hanem hozzájárul a gyermekek finommotorikájának, koncentrációs képességének, kitartásának, problémamegoldó készségének és kreativitásának fejlődéséhez is.

Emellett a flow-élmény segít az önértékelés és a belső motiváció kialakításában is, tehát sokkal több ez, mint egy egyszerű játék, kikapcsolódási forma. A rajzolás és festés emellett egyfajta kommunikációs eszköz is, hiszen segíti a gyermekeket abban, hogy feldolgozzák és megértsék a környező világot, valamint kifejezzék gondolataikat, érzéseiket, így nagyban hozzájárul a stressz csökkentéséhez is. Ezért a rajzolás és a festés támogatása és ösztönzése a gyermekek fejlődésének szempontjából rendkívül fontos.

11.webp - ValdorArt

Miért érdemes már gyermekkortól fejleszteni a kreativitást?

Számos kutatás foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy az életkor előrehaladtával hogyan csökken a kreativitásunk. Egy ilyen tanulmányban megállapították, hogy az óvodások kreativitási szintje 90-95%, az általános iskolásoké 70-75%, a középiskolásoké 40-50%, az egyetemistáké 20-25%, míg a felnőtteké általában 10% alatti (fontos megjegyezni, hogy ezek átlagos értékek, amelyekben jelentős eltérések lehetnek). Ennek a csökkenésnek számos oka lehet, többek között az oktatási rendszer, amely gyakran a memorizálásra és a standardizált tesztekre helyezi a hangsúlyt a kreatív gondolkodás fejlesztése helyett.

Ezenkívül a társadalmi és kulturális nyomás is befolyásolhatja a kreativitást, mivel a felnőttek gyakran arra ösztönzik a gyerekeket, hogy tartsák be az elfogadott szabályokat és normákat. Azonban a jó hír az, hogy a kreativitás olyan képesség, amit folyamatosan fejleszteni és gyakorolni lehet, függetlenül az életkortól. Számos technika létezik erre a célra, mint például a rajzolás, festés, gyurmázás és egyéb kreatív tevékenységek. Fontos, hogy ne engedjük, hogy ez a képesség elvesszen, hiszen ahogy korábban is említettük a kreativitás és a kreatív tevékenységek javítják a problémamegoldó készséget, a koncentrációt, a memóriát, és csökkentik a stresszt és a szorongást. Ezeket a készségeket egész életünkön át kamatoztathatjuk, így a legjobb az lenne, ha már gyermekkortól a kreativitás megőrzésére, fejlesztésére koncentrálnánk.

10.webp - ValdorArt

Mi a helyzet akkor, ha gyermekemet nem érdeklik a kreatív tevékenységek?

Ha gyermekedet alapvetően nem vonzza a rajzolás, vagy már próbálta, de nem érzett olyan sikerélményt, melynek köszönhetően magával ragadta volna az alkotás öröme, akkor sincs minden veszve, hiszen csak a megfelelő motiváció és oktatási módszer hiányzik ahhoz, hogy elinduljon kreatív útján.

A mi módszerünkkel olyan mértékű fejlődésen mennek keresztül a gyermekek már 4-5 nap alatt is, hogy a sikerélmény garantált, így pedig az öröm és a motiváltság is, mely úton tartja őket. Akár milyen hihetetlenül is hangzik, a rajzolás nem a kézügyességen múlik, hanem a figyelmen. A koncentráció képessége, a figyelem fejlesztése pedig mindenkinél lehetséges, így a rajzolás készsége is könnyebben és gyorsabban elsajátítható.

Természetesen korosztályonként eltérő, hogy milyen tudással rendelkeznek a gyermekek és hogyan, milyen módszerekkel fejleszthetők, így ezt tanításuk során figyelembe kell venni. Óvodás és kisiskolás korban például a rajzolás célja leginkább a kézügyesség, a finommotorika fejlesztése és 10-12 éves korra alakul ki az az igény, hogy élethűen, realisztikusan szeretnének rajzolni. A kisebb gyermekeknek így elsősorban az egyszerűbb, fokozatosan felépülő gyakorlatokat ajánljuk, mint például amelyek a Rajzolós Mesebirodalom című, logikusan felépített könyvünkben szerepelnek, azonban a 10 év felettiek már elsajátíthatják lépésről lépésre a rajzolás 5+2 alapkészségét. Az első 5 lépésben a hangsúly a másoláson, tökéletes utánzáson van, a plusz két lépés során pedig az emlékezetből és a képzeletből alkotáson.

12.webp - ValdorArt

Hogyan motiválhatók a gyermekek?

Sokan úgy gondolják, hogy az unalom káros, pedig ez nem feltétlenül van így. Sőt, érdemes az unalmat egyfajta lehetőségként szemlélni, ami arra inspirálja a gyerekeket, hogy felfedezzék, mely tevékenységek okoznak számukra örömet, és hogyan tudnak aktívan szórakozni és tanulni. Az unalom tehát fontos része a fejlődésnek, mert arra ösztönöz bennünket, hogy kreatívak legyünk, és új érdeklődési területeket, tevékenységeket fedezzünk fel. Gyakran bátorít minket arra, hogy kipróbáljunk új dolgokat és elsajátítsunk új készségeket - legyen szó felnőttről vagy gyermekről. Nem véletlen, hogy sok gyermek a nyári szünet alatt fedez fel új, kreatív tevékenységeket, hiszen ráébrednek, mennyire örömteli időtöltés ez számukra, így az idei nyarat is érdemes kihasználni.

Ha a kreatív tevékenységek végzésére szeretnénk ráhangolni a gyermekeket, azt többféleképpen is megtehetjük. Hatalmas motiváció lehet például a fejlődni akarásra, hogyha kedvenc színészét, filmhősét, énekesét rajzolhatja le. Mivel szeretné minél élethűbben megjeleníteni kedvencét, így koncentráltabb lesz, és fogékonyabb az új tudásra. Emellett a rajztáborainkba alkalmazunk olyan két agyféltekét összehangoló rajzgyakorlatokat is, amiket nem csak a rajzolás előtt, de a mindennapi élet során is tudnak használni a gyerekek. Pl.: házifeladat írás előtt, dolgozatírás előtt segítenek a koncentrációban. Ezek csak pár perces rajzgyakorlatok.

13.webp - ValdorArt

Ha szeretnéd, hogy gyermekednek garantált sikerélménye legyen a nyáron, itt van néhány lehetőség:

Ingyenes rajztanulás gyerekeknek! >>

Jobb agyféltekés rajztanfolyamok/táborok gyerekeknek! >>

Haladó rajztanfolyamok/táborok gyerekeknek! >>

Festőtábor gyerekeknek! >>

Online rajztananyag gyerekeknek! >>

"Rajzolós mesebirodalom" könyv 2-8 éves gyerekeknek! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" könyv 12 éves kortól! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: