Kisokos kezdő művészeknek - Melyik eszköz mire való?

Ha téged is vonz az alkotás gyönyörű világa, bizonyára már találkoztál néhány hasznos cikkel, poszttal, megnéztél néhány videót és meglepődve tapasztaltad, hogy rengeteg különböző művészeti eszköz létezik, melyek között nehéz eligazodni. Jogosan vetődhet fel benned a kérdés mi mire való és miért érdemes használod őket?

Ne aggódj, segítünk! Ebben a blogbejegyzésben megmutatjuk számodra, melyek a leghasznosabbak, és azt is, hogy melyik mire való.


Mivel a kezdő művészek számára - akár felnőttekről akár gyerekről van szó - mindig azt ajánljuk, hogy rajzolással kezdjék meg művészi útjukat, majd az akril festésre térjenek át, így most az ezekhez kapcsolódó különlegesebb eszközöket mutatjuk be, amiket nem mindenki ismer, viszont rendkívül hasznosak az alkotás során.

Papírtípusok

A különböző papírokra szinte minden technikánál szükségünk lehet, nem csak a grafithasználatnál, hiszen például, ha festés során nem vászonra dolgozunk, akkor leginkább papírra.

A megfelelő papír kiválasztása azonban egy igen sarkalatos pont, hiszen a végeredmény nagyban függ tőle. Alapvetően a választott rajz- vagy festéstechnika határozza meg, hogy milyen papírt szükséges használni. A víz alapú technikákhoz, mint például az akvarell festés, vízálló papírt ajánlott használni (pl. akvarell papír). A "száraz" technikákhoz, mint például a grafit, színesceruza vagy pasztellkréta, széles választékban állnak rendelkezésre papírok a sima felületűtől a texturált, dörzsis papírig. A sima felületű papírok alkalmasak pl. grafit rajzokhoz, míg a texturált és dörzsis papírok pasztellkrétához és pasztellceruzákhoz valók. Ezek ugyanis jobban teljesítenek a durvább textúrájú papíron, mert úgy az anyag jobban meg tud tapadni a papírban.

A megfelelő típusú papír kiválasztása mellett annak minősége is rendkívül fontos. A minőséget az határozza meg, hogy hány réteg anyagot képes felvenni a papír anélkül, hogy az "eltömődne". Az olcsóbb papírok gyakran gyorsan telítődnek, így nem képesek további rétegeket felvenni, ezért, ha sok réteget szeretnénk használni, úgy jobb minőségű papírra érdemes beruházni. Minimum 5-6 rétegre van szükségünk az igazán szép rajzokhoz.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%288%29.webp - ValdorArt


Gyurmaradír

A gyurmaradír igen hasznos eszköz a művészek számára, már egészen a kezdetektől. Azoknak, akik csak most vágnak bele a rajzolásba, már nekik is sokszor nagy sikerélményt ad, hiszen igen látványos eredményeket lehet vele elérni!

Használható a szén, a grafit, a színesceruza és a pasztell használata esetén is, és sokféle módosítási és korrekciós technikát tesz lehetővé (amelyek általános radírral nem lehetségesek). A gyurmaradír megkötő képessége lehetővé teszi a grafit és más anyagok „elnyelését”, ráadásul nagy mennyiségű anyagot tud összegyűjteni.

A gyurmaradír nagy előnye, hogy nem hagy zsíros foltot a papíron és nem is károsítja azt. Ami miatt igen látványos eredményt lehet vele elérni, az az, hogy a gyurmaradír kiválóan alkalmas a fények visszaradírozására, ami azt jelenti, hogy a művész visszaállíthatja a papír eredeti világos állapotát az anyag eltávolításával. Ez különösen hasznos a realisztikus árnyékolás és a fény-árnyék kontraszt létrehozásához. A gyurmaradírt a kívánt formára lehet hajlítani, gyúrni úgy, hogy megfeleljen a radírozandó területnek. Nyújthatjuk hosszúra és vékonyra, ha finom részleteket szeretnénk világosítani, vagy szélesre és laposra, ha nagyobb területet szeretnénk alakítani.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%283%29 0.webp - ValdorArt


Papírceruza

A papírceruzák kiválóan alkalmasak szén- és grafitrajzok árnyékolásához. A papírceruza lényegében véve egy papírstift, ami két hegyes véggel rendelkezik.

Szorosan tekercsbe hajtott, vékony papírcsíkokból készül, ami erős és rugalmas eszközt eredményez, alakja pedig egy ceruzáéhoz hasonlít. A papírceruzával finoman satírozhatunk, árnyékokat hozhatunk létre a rajzban. Gyakran használják a színátmenetek, a finom részletek kidolgozására is, így hozzájárulnak a rajzok mélységéhez és realisztikusságához. Ez különösen hasznos olyan elemek ábrázolásakor, amelyek árnyalatváltásokat igényelnek, mint például az emberi arc. Finoman árnyékolhatóak vele a szövetek és textúrák, pl. a bőr, a haj vagy a ruházat. A papírceruzák különböző méretekben kaphatók, léteznek vastag típusok és egészen véknyak is.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%289%29.webp - ValdorArt


Grafitpor

A grafitpor nagyszerű eszköz ahhoz, hogy a rajzokat még élethűbbé tegyük. Segítségével homogén és egyenletes árnyékokat lehet létrehozni, amelyek a rajzokban festményszerű hatást keltenek.

Hasznos nagy felületek lefedésére, például a hátterek készítésekor, hiszen ezáltal sok időt takaríthatunk meg, és a végeredmény gyönyörű lesz. De segítségével könnyen létrehozhatók finom árnyalatváltások is, melyek a grafitceruzával nehezen elérhetőek. Ezen kívül nagy előnye, hogy használatával igen mély árnyalatokat lehet létrehozni, mellyel gazdag textúrát tudunk adni a rajzoknak.

Hátránya, hogy kicsit "piszkos munka", hiszen könnyen szétszóródhat, és foltokat hagyhat a papíron. Fontos tehát, hogy óvatosan használjuk, és csak olyan helyen dolgozzunk vele, ahol a lehulló por nem okoz gondot.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%285%29.webp - ValdorArt


Festőkés

A festőkést sokan egyfajta mumusnak tartják, pedig egy nagyon hasznos eszköz a kezdő művészek számára is, hiszen igazán különleges hatásokat lehet vele elérni.

Elsősorban az olaj-és az akrilfestészetben használják, amikor vastag rétegben kell felvinni a festéket a vászonra, hogy textúrát és egyfajta térhatást hozzanak létre. A festőkések különböző formájúak és méretűek lehetnek, így a művész számára sokféle lehetőséget kínálnak. A kisebb kések ideálisak a részletes munkákhoz, míg a nagyobb kések nagy területek gyors lefedésére használhatóak.

A festőkés emellett nem csak a festék felvitelére alkalmas, hanem arra is, hogy apróbb részleteket alakítsunk ki, mint például a hegyeket, épületek vagy fák éleit. Nem ritkán könnyebb és gyorsabb munkát lehet vele elérni, mintha ecsetet használnánk, hiszen az eszköz szilárdságának köszönhetően a finom vonalakat egyszerűbb meghúzni segítségével.

Ezen kívül remek szolgálatot tehet absztrakt művek létrehozásához is, akár az élét, akár a sima felületét használjuk. Mielőtt belevág valaki a festőkés használatába, érdemes ellesnie alkalmazásának apróbb fortélyait, hiszen igen különleges hatásokat lehet vele elérni.

N%C3%A9vtelen%20terv%20%287%29.webp - ValdorArt


Rögzítőlakk

A fixatív spray, más néven rögzítőlakk, igen fontos eszköz, mely elsősorban az elkészült művek rögzítésére szolgál. Sajnos sok kezdő kihagyja ezt a lépést az alkotás végén, pedig segítségével könnyen rögzíthetjük a rajzfelületen lévő anyagot - legyen az szén, grafit, pasztell. Használatával megóvjuk a rajzot az elmaszatolódástól, a szemcsék lehullásától és a szín elvesztésétől. Különösen hasznos akkor, ha olyan eszközt használtunk, melyek erősen porzanak (pl. porpaszell).

N%C3%A9vtelen%20terv%20%286%29.webp - ValdorArt


Most már átláthatóbb lett a művészeti eszközök kavalkádja, ugye?


Ha szívesen elmerülnél a rajzolás és a festés rejtelmeiben és elindulnál művészi utadon mi segítünk! Válaszd ki a számodra legjobban tetsző tanulási formát:

Jobb agyféltekés tantermi rajztanfolyam! >>

Online rajztanfolyam! >>

Élményfestés másképp! >>

Ha pedig szeretnéd, hogy gyermekednek, unokádnak egy felejthetetlen nyári élményben legyen része, és művészeti képességi is fejlődjenek, nézz szét táboraink között:

Kezdő rajztábor gyerekeknek! >>

Haladó rajztábor gyerekeknek! >>

Festőtábor gyerekeknek! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: