109232

Kiből lesz a cserebogár? Tamási Ádám, a legfiatalabb hallgatónk

Amikor belépek a szobába, Ádám elmélyülten rajzol egy Stan Lee portrét. Az ebédlőasztal felét elfoglalják a színes ceruzák, előtte tablet: kedvenc youtube-csatornáját, DeMoose Art-ot a nézi, onnan tanulja, hogyan színezze ki a nagy képregényművész arcképét. Szerencsére profin figyel kétfelé egyszerre, miközben velem beszélget, a portré is szépen alakul. Kíváncsian várom, hogy elkészül-e a beszélgetés végére…


Édesanyja, Edit szemmel láthatóan Ádám legnagyobb rajongója, de a képei láttán hamar előlépek másodiknak. Amikor elárulom, hogy magam is Marvel-párti vagyok, büszkén mutogatják a megrajzolt karaktereket: előkerül Hulk, Venom, Thor… engem a legjobban mégis Pennywise fog meg Stephen King AZ című könyvéből, pontosabban annak filmadaptációjából. Félelmetesen hátborzongató szemei vannak, nem szívesen lennék a képpel egy szobában éjféltájt.
És ami a leghihetetlenebb:
Ádám alig 10 éves, mégis olyan rajzok terítik be az asztalt, ami sok felnőttnek is a becsületére válna.

 


Ádám már oviskorában kitűnt a rajzaival a többiek között. Sokáig azt hittem hogy ezt csak az én szülői büszkeségem mondatja velem, de az óvónéni is megerősítette, hogy a korosztályánál sokkal jobban odafigyel rajzolás közben, és valóban kiemelkedőek az alkotásai. Az iskolaérettségi vizsgálatnál, az emberábrázolási feladatnál 99%-os eredményt ért el. Egyértelmű volt, hogy olyan iskolába megy, ahol kibontakoztathatja a tehetségét, és szerencsénk van, mert a közelben találtunk olyan sulit, ahol heti 2x2 órában művészeti oktatás is van.
8,5 éves volt, amikor gondolkodni kezdtünk a jobb agyféltekés tanfolyamon, és kikértük a művészeti tanárnő véleményét. Ő azt mondta, hogy a gyerekek az ott tanultakat nem nagyon szokták alkalmazni, hiába tanulják meg a jobb agyféltekés technikát, az iskolában inkább a hagyományos módon alkotnak. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Ádám nagyon tehetséges, és ártani biztosan nem fogunk vele.
Körülnéztem az interneten, és egyértelműen a Valdor Art volt az az oldal, ami rögtön megfogott: megnéztem néhány videót, tetszett a közvetlen, családias hangulat, és a hely is, ahol az órák vannak. De még mindig voltak kétségeim, hiszen a tanfolyamot 10 éves kortól ajánlották, Ádi pedig még csak 8,5 éves volt.” – mesélte Edit.


A Valdor Artnál többek között azért határoztuk meg 10 évben az alsó korhatárt, mert a tapasztalataink alapján ez az a kor, ahol már hosszabb ideig is tudnak koncentrálni a gyerekek. Mert a rajzolás türelmet igényel, amiből a kisebbek hamar kifogynak. Ádám rajzait elnézve nem az volt a kérdés, hogy elég ügyes vagy tehetséges-e, hanem az, hogyan fogja kibírni az 1 hetes intenzív rajzolást. Szerencsére minden félelmet eloszlatott, és nagyon profin alkotott. Annyira megtetszett neki, hogy még abban az évben elvégezte a 3D és az inverz tanfolyamot is, nem sokkal később a festőtanfolyamot is. A legutóbbi rajzklubon pedig olyan ügyes volt, hogy  új világ nyílt meg előtte: mostantól már nem csak a gyerektanfolyamokon látjuk szeretettel, hanem bármelyik, felnőtteknek indított képzésünkre is eljöhet.


A kedvenc képem (és anyáé is) a Kim Larsen dán rockzenészt ábrázoló portré. Nagyon élethűre sikerült, viszont a szem körüli ráncok nehezebben mentek” – mutatja Ádám büszkén a képet. Pont kapóra jött, hogy a következő rajzklub témája a szemek rajzolása volt. „Elküldtem Andinak a képet, és csak annyit írt vissza: „Szuper, de mit fogok én Ádámnak ezek után tanítani?” – teszi hozzá mosolyogva Edit.
Ádám nem csak az egyik legfiatalabb, de alighanem az egyik legszorgalmasabb diák is, minden nap rajzol, most, a beszélgetés alatt sem áll meg a ceruza, szinte egy pillanatra sem. Csak akkor teszi le a, amikor elszalad a szobájába, hogy újabb és újabb rajzokkal térjen vissza, amiket kiterít elém. Szinte már nem is látszik az étkezőasztal a sok alkotástól. „DeMoose Art a kedvenc youtuberem, mellette még más rajzolókat is követek. Minden nap, amikor hazaérek az iskolából, az az első, hogy megnézem a tableten, hogy van-e új videó, és már kezdek is rajzolni” – meséli Ádám. „A művészeti tanárom azt mondta, hogy én vagyok az első diák, akinél látja is, hogy használja a jobb agyféltekés technikát, például a szemek rajzolásánál. A 4. osztályos tananyag mellett elkezdtünk anatómiát tanulni, és a legutóbbi művészeti órán már élő modellről rajzoltunk. Azt viszont még nem döntöttem el, hogy ezzel fogok-e foglalkozni, ha nagy leszek. Ráérek.” – mondja nevetve.


A szorgalomnak meg is van a gyümölcse, több díjat is nyert már, a focis kupákat például egyből párosával gyűjti. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér megyei Igazgatósága Bozsik Program Élményeim pályázatán 2 alkalommal indult, mindkét alkalommal elnyerve a korosztályos- és a közönségdíjat is.

Focistákról készített rajzai


„Őszinte leszek: majd ha Ádi egyszer híres lesz, mi nagyon büszkék leszünk arra,hogy nálunk tanult.” – mondta Andi az egyik képe láttán.

Az egy órás beszélgetés végére Stan Lee portréja szinte teljesen elkészült, már csak a Marvel hősök hiányoznak a háttérből. De nem sokkal a búcsúzás után pittyeg a mobilom: Edit átküldte az elkészült képet. Le vagyok nyűgözve – és egy kicsit irigy is vagyok Ádi tehetségére;)

 

Az interjút készítette:
Nagy Tímea - birge -  


Várjuk az alkotni vágyó gyermekeket!

Kezdő rajztanfolyam gyerekeknek! Pálcikaembertől a portré rajzolásig!>

Haladó rajztanfolyam gyerekeknek! A színeké a főszerep!>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: