Ki(k)ből lesz a cserebogár? - Hunor és Bulcsú története

Mai cikkünkben újfent 2 gyerkőcöt, és az ő rajztudásukat mutatjuk meg, ezúttal fiúkról, méghozzá ikrekről lesz szó! Kőrösi-Tóth Bulcsú és Hunor 11 évesen járt nálunk először!


Azóta több tanfolyamot is elvégeztek, sőt, igazából az összes, gyerekeknek tartott tréningünkön részt vettek. Ez meglátszik a rajzaikon is, bár ha rajtuk múlik, nem szívesen mutatják a legelső „alkotásaikat”:) Édesanyjuk, Róza viszont pont ellentétes véleményen van, ő az első tanfolyam képeire a legbüszkébb. A folytatásban azt is elárulja, hogy miért…

Blog 2017 cserebogar ikrek 16 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 17 - ValdorArt

Az ikerlét előnyei és hátrányai

Ikernek lenni izgalmas, de megvannak a maga hátrányai is. Az egyik ilyen hátrány lehet például a zárkózottság, hiszen ha az embernek mindig van kéznél egy barátja, akkor nehezebben nyílik meg mások számára. Az ikrek sokszor zárt közösséget képeznek, ahova külső, 3. személynek nem mindig könnyű bekerülnie. Hunor és Bulcsú esetében pedig egy kellemetlen, izomsorvadásos betegség tovább ront a helyzeten, a hétköznapi nehézségeik miatt ők még az átlagosnál is zárkózottabbak, és félénkebbek voltak.

A képek színezett szénceruzával készültek a 2 napos haladó rajzolóknak szóló továbbképzésen!>

Blog 2017 cserebogar ikrek 26 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 27 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar ikrek 28 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 29 - ValdorArt

 

„Több okból szerettem volna, ha kipróbálják a rajzolást. Egyrészt amikor a fiúk kicsik voltak sokat „kreatívoskodtunk” (gyurmázás, ragasztás, rajzolgatás). Alsóban kiderült, hogy nagyon szép a kézírásuk, jó a kézügyességük és kitartóak is. Másrészt az ikerlét és a betegségük miatt nagyon zárkózottak, önbizalomhiányosak. Ezért keresni kezdtem gyerekeknek szóló tanfolyamot. Az is szempont volt, hogy milyen helyen van a tanfolyam, mert a fiúknak problémás lehet a közlekedés (például a mosdó megközelítése). Először Andiék honlapja tetszett meg, aztán telefonon is beszéltem vele és 2016 tavaszi szünetében elmentünk az alaptanfolyamra.”  - mesélte Róza.

A képek drawing ceruzával készültek!

Blog 2017 cserebogar ikrek 15 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 07 - ValdorArt

 

Andi: az édesanyjuk és a környezetük számára egyértelmű, hogy a fiúk nem egyformák, de nagyon egyvágásúak, és amíg meg nem ismertem őket alaposabban, én is összekevertem néha a két lurkót. Az önarckép rajzolásakor – természetesen – egymás mellett ültek, mindketten szépen haladtak a rajzzal, de amikor később ránéztem, szóltam Bulcsúnak, hogy valahol nagyon félrement a dolog, mert már egyáltalán nem hasonlít a rajz a fényképre, amiről dolgozik. Mosolygott, és megmutatta a saját fényképét – én ugyanis Hunor fotójához hasonlítottam… Jót nevettünk a dolgon, és megdicsértem a fiúkat, mert a helyes képet nézve már igenis látszott, hogy jó irányba haladnak az alkotások.

A képek vegyes technikával készültek (festés és pasztell együtt) a 2 napos továbbképzésen!>

Blog 2017 cserebogar ikrek 18 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 24 - ValdorArt

A rajzolás és az önbizalom

Már sokszor írtunk arról, hogy a rajztanfolyamoknak rengeteg pozitív „mellékhatása” is van!

Az ikrek esetében az önbizalom volt ez a „mellékhatás”, már az alaptanfolyamon látványos fejlődésen mentek keresztül. Ezért mondta Róza, hogy számára az első tanfolyam képei a kedvencek: „…az első és negyedik napon rajzolt kép között óriási a különbség. A fiúk nem szeretik felidézni az első napon rajzolt képet, de én pont azért szeretem, mert a technika mellett a negyedik napra az önbizalmuk is erősödött és képesek voltak elhinni, hogy sikerülni fog.”

A képek a gyerekeknek szóló festőtáborban készültek!>

Blog 2017 cserebogar ikrek 10 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 03 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar ikrek 09 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 02 - ValdorArt

 

Az ikrek azóta nagyon sokat fejlődtek, rajztudásban és önbizalomban is. Túl azon, hogy részt vettek az összes, gyerekeknek szóló tanfolyamunkon, ők személyesen kérték, hogy élőből is tanítsuk meg őket rajzolni, és eljöttek a múlt nyáron a csendélet-rajzolós kurzusunkra is. Nagyon türelmes, és fantasztikus megfigyelőképességgel megáldott gyerekek, akik gyönyörű csendéleteket rajzoltak – sok felnőttet is lekörözve…

Ők személyesen kérték, hogy élőből is tanítsuk meg őket rajzolni!

Blog 2017 cserebogar ikrek 32 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar ikrek 22 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 13 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar ikrek 11 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 12 - ValdorArt

 

Természetesen minden tanítványunkra rettenetesen büszkék vagyunk, a gyerekekre különösen, de az ikrek minden szempontból kiemelkedőek, hiszen ők az egyedüli gyerektanítványaink, akik eljutottak odáig, hogy már nem csak fotó alapján rajzolnak, hanem élőből is. Reméljük, még nagyon sokan fogják követni őket!

Itt árnyékolási technikákat gyakoroltak a fiúk!

A frottázs, a bevésés és az összemosás technikáját!

Blog 2017 cserebogar ikrek 05 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 06 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar ikrek 19 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar ikrek 20 - ValdorArt

Talán mondanunk sem kell, hogy a rajzolást nagyon megszerették. A grafit és a vizes-színes ceruza lett a kedvencük.


Tavaly otthon is sokat rajzoltak, festettek, sőt, rajzpályázatokra is küldtek képeket. Hunor első lett a „Színpompás tavasz, napfényes nyár” pályázaton, Bulcsú pedig második lett egy biztosító rajzpályázatán.

A kép akvarell ceruzával készült!

Blog 2017 cserebogar ikrek 21 - ValdorArt

3D-s rajztanfolyamon készült képeik

Blog 2017 cserebogar ikrek 34 - ValdorArt

Blog 2017 cserebogar ikrek 35 - ValdorArt


Idén nyáron a fiúkat is beszippantotta is a digitális világ, ezért otthon most kevesebbet rajzolnak. Igazán kitartóan a tanfolyamokon rajzolnak, mert ott más nem vonja el a figyelmüket, és mi is tudunk nekik segíteni.


Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Ismerd meg magyarország legnagyobb művészetkedvelő közösségét a ValDor Art "alkoss szabadon" Mentor Programot!

Mit kapsz, ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: