Kiből lesz a cserebogár? Janek a 11 éves nagyfiú története

Kiből lesz a cserebogár? - Janek a 11 éves nagyfiú története

Mai „cserebogarunk” Janek egy igazi kis művész, aki bebizonyította, hogy a jobb agyféltekés rajzolás sokkal több szolgai másolásnál. A története talán nem különleges, de a képei annál inkább! Olvass tovább: ezt látnod kell!


Sokan úgy tartják, hogy a jobb agyféltekés rajzolás nem is igazi alkotás, hiszen „semmi újat” nem hozunk létre, csak egy meglévő képet reprodukálunk. Mi ezt mindig igyekszünk megcáfolni, de persze a szkeptikusokat nem lehet meggyőzni. Ezért bemutatjuk inkább Janekot, aki 11 éves kisfiú létére felnőtteket is megszégyenítő látásmódról és kreativitásról tesz tanúbizonyságot minden egyes alkotásával.

jobb agyféltekés rajztanfolyam gyerekeknekHaladóknak szóló rajz továbbképzésen készült akvarell ceruzával

„Nekem ehhez nincs türelmem!”

Janek szeleburdi kisfiú, kicsit talán türelmetlen is, nem erőssége a precizitás, és nem szokása, hogy hetekig pepecseljen egy képpel. Alig várta, hogy betöltse a 10. életévét, és kipróbálhassa a jobb agyféltekés módszert, amiről kineziológus édesanyjától hallott. Ő volt a legfiatalabb a csoportban, végigcsinálta a gyerekeknek szóló rajztanfolyamot és fantasztikusat alkotott!

jobb agyféltekés rajztanfolyam gyerekeknek

Jó példa azok számára, akik pont azért mondanak le a rajzról, mert nincs hozzá türelmük, vagy nincs rá idejük. Janek, aki már kiskora óta rajzol, ugyanebben a cipőben jár. Bár mindig is kedvenc hobbija volt a rajz, de soha nem a részletek kötötték le: az ő erőssége az, hogy villámgyorsan meglátja a lényeget, és foltokból, sitty-sutty rakja össze lendületes képeit, amik bár nem fotorealisztikusak, mégis majd’ megszólalnak. Minden egyes alkotása egyedi és élő.

festőtábor gyerekeknekfestőtábor gyerekeknek

Valószínűleg ezért lett a festés a kedvenc technikája, hiszen leginkább itt tud olyan lendületesen alkotni, ahogy az mára az ő védjegyévé vált. A kedvenc festménye az „Őrült professzor”, akinek elég a szemébe néznünk, és máris elhisszük neki őrültségét.

„Számomra a legkülönlegesebb a rajzaiban, hogy szinte élnek, megszólítanak. Ez a bizonyíték arra, hogy amit Andiék tanítanak, az nem csupán másolás, hanem annál lényegesen több, az alkotás öröme. A 3D technika is nagyon tetszett Janeknak, az én kedvenc rajzom tőle pedig az oroszlán-festmény, mert ha ránézek, még a hideg is kiráz, olyan élőnek tűnik.” – mesélte Erzsébet, Janek édesanyja.

3D-s rajzolás
Festőtanfolyam gyerekeknekFestőtanfolyam gyerekeknek

Miért pont a Valdor Art?

„Azért választottam a Valdor Artot, mert nagyon meggyőző volt a tematikája, úgy éreztem, hogy sokat tud adni… és ez már az első 4 nap után beigazolódott. Hihetetlen fejlődésen ment át Janek, sokat hozzátett az önbizalmához, a tanulásához pedig különösen! Figyelme, kitartása nőtt. Azóta minden meghirdetett programon ott van, egyre több technikát sajátít el – köszönet érte Andiéknak, hogy ilyen széles palettát nyújtanak.”

Rajztanfolyam gyerekeknekRajztanfolyam gyerekeknek

Mindig öröm ilyet olvasni, hiszen éppen azért lett ilyen széles a palettánk, hogy a diákjaink minél több stílussal, technikával és eszközzel ismerkedhessenek meg, és megtalálják azt, amiben igazán jól érzik majd magukat. Igyekszünk az alkotást élménnyé tenni, már a kép kiválasztásától kezdve. Janeknak például általában olyat ajánlunk, ami eleve ilyen foltos stílusú, nem kell annyira finomkodni vele, mert hozzá ez illik legjobban, ezekben tudja igazán megmutatni a tehetségét.

„Bár vidékről járunk fel mindig, mégis mi már otthon érezzük magunkat a Valdor Artnál!”

- Mi pedig már-már családtagnak érezzük Janekot, akinek a képei mindig elámítanak minket.

Mert a jobb agyféltekés rajzolás igenis kreatív alkotás!

Rajztanfolyam gyerekeknekFestőtanfolyam gyerekeknek