Pasztellezés téli hangulatban!

 

Blog teli festmeny pasztell - ValdorArt

 

A decemberi rajzklubon pasztell repro festés volt a téma, ehhez választottam ezt a képet.
Miért? Rengeteg lehetőséget kínál a technikák gyakorolására és jó a hangulata, a havas tájat szinte felmelegítik és kissé ünnepi hangulatba burkolják a meleg fények a házakon, a házak körül.

Azért is tetszett meg, mert sok téli képen túltengenek a kék, lila és szürke színek, itt megjelenik a narancs és a bordó is, amitől máris sokkal egyedibb hangulatúvá válik a festmény.


 

Előrajzolás

Szinte már mondhatjuk, hogy a szokásos módon, annyi különbséggel, hogy néhány helyen fehér ceruzát használtam pl. a hónál, a házak tetejének megrajzolásánál, a hidacskánál, amitől már az előrajz is látványosabb lett.

Blog teli festmeny pasztell01 - ValdorArt

Az első réteg az egész képen...

azért, hogy látni lehessen:
-    minden forma a helyén van-e?
-    tónusok jók-e, hol kell majd sötétíteni vagy világosítani.
-    színek kiválasztása.

Ebben a fázisban sok időt fordítottam arra, hogy megtaláljam a jó színeket, elsősorban a hóhoz. A többi részen szinte az összes szín a Pannoncolor 48-as alapkészletből jött. A hónál volt pár világos szürke, világos kék, kékes szürke, amit pluszban használtam.

Blog teli festmeny pasztell04 - ValdorArt Blog teli festmeny pasztell05 - ValdorArt

Hogyan tovább? 

A klasszikus módszer szerint, felülről lefelé. Így pl. nem kenem össze az alsó részeket, plusz ez a kép kínálja magát ehhez, mert van egy tagolódása lentről lefelé: felül az ég, aztán a fasor, utána a házak, majd a havas rész.

Égbolt: sok simogatással készült, összemosás és finom rétegezés technikát használtam. Nem muszáj teljesen pontosan követni a felhőformákat, jellegében maradjon meg. Egy kicsit több színt tettem bele, rózsaszínt és lilát, mert így jobban tetszett. Amiért fontos, hogy ezeket készítsük el először, mert a fák ágait erre a háttérre lehet majd felrajzolni.

És itt volt az a pillanat, amikor megláttam, milyen lesz. Az első réteg már elég jól tagolta a képet, és amikor kész lett az ég, „bevillant” hogyan fog mutatni az egész. Na ha ilyen érzésed van, akkor állj meg egy kicsit és engedd át magad ennek a pillanatnak, sok sok energiát kapsz a folytatáshoz!

Blog teli festmeny pasztell06 - ValdorArt

Jöhetnek a részletek

Fasor: itt más mozdulatok kellettek, sok kicsi apró folt. Ez talán a legnehezebb a tájképeknél, úgy odarakni a kisebb-nagyobb foltokat, hogy természetesnek hasson, ne legyen túl "sormintás", de azért tartsuk a nagyon részek formáját. Figyelni kell arra is, hogy az alja legyen jó sötét, de ne egyhangú fekete.

Blog teli festmeny pasztell07 - ValdorArt

 

Házak: igazi kihívás, nagyon pici formák, a kréta hegye és éle az, amit sokat kell használni.  Jól meg kellett nézni, hol fog éppen. Ha elrontod, nem baj, húzz rá még egy foltot. A háztetőn a hó színes, erre is figyelj, nem egyszínű fehér, kicsit piszkos, kicsit kormos a kandallóból felszálló füsttől.

Blog teli festmeny pasztell08 - ValdorArt

 

A házak alatti hófödte lankák. Ennél a résznél az járt a fejemben, hogyan tudom megtalálni/véglegesíteni a színeket  és a mozdulatokat, amit ez a kép kíván. Utána a többi havas rész már csak „ujjgyakorlat” lesz.

Blog teli festmeny pasztell09 - ValdorArt

 

És tényleg az volt... Haladós, élvezetes már nem kellett sokat gondolkozni, kitalálni, csak csinálni!

Blog teli festmeny pasztell13 - ValdorArt

 A folyó és a híd

A víznél vízszintesen kell mozgatni a krétát legtöbbször, ezzel lehet visszadni a víz mozgását, hullámzását vagy éppne ha nem mozog. Megcsillanak benne a melegebb színek, a bordó és a narancs. A hídnál pedig a sötét-világos kontrasztra kellett leginkább figyelni.

Blog teli festmeny pasztell12 - ValdorArt

 Az utolsó lépések

A bokrocskák, ágak maradtak a végére. Csak akkor állj neki, ha a „háttér” már kész, különben macerás javítani. Itt lehet ceruzát is használni ha van, kényelmesebb dolgozni vele. Fontos: ne kapkodjunk! Nézzük meg jól, hogy akarjuk a vonalat, milyen színnel, milyen mozdulattal, és aztán határozott lendületesen húzzuk meg. Ha nem pont úgy sikerül, de olyan jó kis ágformája van,akkor fogadd el hogy ilyen lett. Lényegesebb, hogy a vonalak természetesek legyenek, minthogy pontos másolata legyen az eredetinek.

Blog teli festmeny pasztell16 - ValdorArt

 

Igazi felüdülés volt egy téli képet festeni, ha már látni csak nagy ritkán láthatunk manapság. Kimondottan szeretem az olyan témákat, amiben ember, táj harmónia van, ilyen volt pl a hobbit ház vagy a csónakos pasztell képem és ez a téli kép is bekerült a kedvencek közé!

Fesd meg Te is, maradandó élmény lesz elhiheted!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: