Szegedy Tamara, akinek a rajzolás igazi terápia

Vannak, akik azért alkotnak, mert ebben teljesednek ki. Mások azért, mert szeretik a saját képeikkel dekorálni a lakást. Vannak, akik eladásra szánják képeiket – és vannak, akik számára az alkotás igazi terápia, ami segít feldolgozni egy kellemetlen élethelyzetet. Tamarára mindegyik igaz egy kicsit:)


Tamara is azok közé tartozik, akik gyermekkorukban szerettek rajzolni, de utána másfelé sodródtak. Bár sokszor megfordult a fejében, hogy jó lenne festeni, valahogy mégsem lett a dologból semmi. Egészen 2016-ig, amikor a legjobb barátnőjével beszélgetve szóba került a jobb agyféltekés rajzolás.

szegedy tamara jobb agyfeltekes rajz tanfolyam onarckep.JPG - ValdorArt

„Akkor úgy éreztem, hogy a jobb agyféltekés tanfolyam egyszükséges rossz dolog” amit el kell végeznem a festéshez. A Valdor Art – többek között – azért is tetszett meg az első pillantásra, mert láttam, hogy festhetek is majd, ráadásul elámultam azoktól a kezdő rajzoktól melyeket a honlapon találtam. Gondoltam feladom a „leckét” a Valdor artnak, én biztos nem tudok ilyet rajzolni pár nap alatt.” – mesélte az interjú során. Az alapozó tanfolyam kellemes csalódás volt: miután véget ért, egymás után rajzolta a grafitportrékat, a család minden tagja sorra került. Szerencsére szerettei értékelték lelkesedését, karácsonyra festőtanfolyamot kapott, és innen már nem volt megállás, egyre több és több dolgot akart kipróbálni.

szegedy tamara festotanfolyam levendulak - ValdorArt szegedy tamara festotanfolyam tajkep 01 - ValdorArt
szegedy tamara festotanfolyam toszkana tajkep - ValdorArt szegedy tamara vegyes technika tanfolyam tajkep - ValdorArt

„Korábban kizárólag a szakmámból  kifolyólag vettem részt munkaidőn túli továbbképzéseken, tanfolyamokon, így ez luxus számomra, hogy végre valami nekem tetsző, élvezetes tevékenységet tanulhatok.” Az interjút megelőzően éppen a haladó nyári festő táborban volt, és csak úgy áradt belőle az energia, az inspiráció és a művészet iránti lelkesedés!

szegedy tamara vegyes technika tanfolyam ajtoban allo kislany - ValdorArt szegedy tamara pasztelltanfolyam noi alak - ValdorArt

Veterán tanulónak számít nálunk, szinte minden tanfolyamunkon részt vett már, járt táborban, rajzklubban, hamarosan pedig portré mesterkurzusra és csendélet tanfolyamra is jön hozzánk. Arra, hogy mindezek közül melyik technika vált kedvencévé, nem tudott válaszolni: „Még nem sikerült választanom. Egyelőre lubickolok a technikák között. Úgy érzem a kép témája kívánja egyik vagy másik technikát.”


Mennyire lett mindennapjaid része a rajz?

„Teljes mértékben a mindennapjaim része. Sőt, az otthonunk része. Van szerencsém családi házban élni, mely lassan inkább hasonlít egy képtárra, mint egy otthonra. Tulajdonképpen egy otthonos képtár, amit én nagyon szeretek – egyelőre a család is szereti, vagy legalábbis eddig még nem lázadtak fel.”

szegedy tamara pasztelltanfolyam baba portre - ValdorArt szegedy tamara pasztelltanfolyam kisfiu portre - ValdorArt
szegedy tamara pasztelltanfolyam balerina - ValdorArt szegedy tamara pasztelltanfolyam lany biciklivel - ValdorArt

Tamara általában több képet is készít egyszerre, amikor megszállja az ihlet, azonnal ceruzát, ecsetet, krétát ragad, és gyorsan felvázolja az ötletet, nehogy elfelejtse – a finomítás, a befejezés pedig későbbre marad:) Bár ideje nem engedi, hogy minden nap alkosson, de minden nap készül rá, és már tervezgeti a következő képet. Leggyakrabban emberi alakokat ábrázol, a kedvenc festményén egy kislány van fehér ruhában, zöld környezetben, ahogy éppen virágot szed.

szegedy tamara festotanfolyam kislany feher ruhaban - ValdorArt„Érdekes számomra, hogy az ember milyen formában/tartásban jelenik meg a képen és az hogy viszonyul a környezetéhez, ez mit fejez ki, milyen hatást vált ki a képen, vagy van-e egyáltalán hatása?! Nagyon érdekes, hogy egy érzés hogyan tud megmutatkozni egy képen, a forma, a szín vagy a csillogás/fény hatására jön-e elő? A kislányos kép azért is tartozik a kedvenceim közé, mert arca félig látszódik csak, mégis úgy érzem van benne egy pici sejtelmes élet.” Az alkotásnak ráadásul különleges története is van: amikor a tanfolyam szünetében Tamara ebédelni ment, egy ismeretlen, fiatal lány mellett talált helyet, akivel gyorsan beszédbe elegyedtek. Amikor szóba került az alkotás, és megmutatta a félkész képet a telefonján, a lány azonnal lecsapott rá. „Mikor a képet meglátta a lány a telefonomon, egyből a kislánya jutott eszébe, aki pont úgy nézett ki, mint ahogy az én képemen. A festmény még el sem készült teljesen, de valaki már  várt rá. A találkozásból „üzlet” lett és egy nagyon kedves ismeretség. Ez a kép szerető szívre talált. Nagyon büszke vagyok rá. Azóta tudom, hogy nincsenek véletlenek.”


Honnan meríted az inspirációt?

„Egy életem van és nincs több, csak itt és most van. Ez tény, amit az eszemmel tudtam már régebben is, de a bőrömön megtapasztalni, valójában megérteni csak az utóbbi időben sikerült. Van egy vágyam, ami rajtam kívül álló okok miatt már nem teljesülhet. Az alkotás öröme és a pozitív visszacsatolások mind segítenek feldolgozni a tényt, ami visszafordíthatatlan az életemben. Ma már tudatosan keresek és találok új célokat, melynek segítségével úgy érzem színesebb, teljesebb lehetek. Becsukódott mögöttem egy ajtó, de lehet, hogy kinyílik előttem egy másik. Ez egyfajta terápia számomra, hogy feldolgozzam a veszteségem, és ettől függetlenül is teljes életet élhessek.

szegedy tamara festotanfolyam viragcsokor - ValdorArt szegedy tamara pasztelltanfolyam viragok vazaban - ValdorArt

Inspirál, ha azt látom, másoknak is tetszik a képem. Örülök, ha a hangulata találkozik másokkal is. Inspirálnak a gyermekek, az őszinte megnyilatkozásaik. Szeretném ellesni és kifejezni a képeimen keresztül – ha lehet ilyet – azt az érzést, melyet a gyerekek oly közvetlenül tudnak kimutatni. Ehhez szeretnék még sok-sok képet rajzolni, festeni, pasztellezni.

Köszönet Andinak és Péternek, hogy megmutatták, tudok rajzolni és azóta is segítenek! Nem utolsósorban pedig nagyon büszke vagyok arra a férfira aki mellettem áll és a végsőkig támogat ebben a bohém tevékenységemben.”


Mi pedig köszönjük Tamarának a kedves szavakat, az őszinte interjút, és a sok-sok közös élményt!

 
szegedy tamara festotanfolyam haz fak kozott - ValdorArt

 


Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Ismerd meg magyarország legnagyobb művészetkedvelő közösségét a ValDor Art "alkoss szabadon" Mentor Programot!

Mit kapsz, ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: