Kiből lesz a cserebogár?  - Pillár Erzsi, aki online tanul rajzolni!

A múlt hónapban főleg gyerekek szerepeltek cserebogár-rovatunkban, ebben a hónapban a felnőttek lesznek a porondon. Először Erzsébetet mutatjuk be, aki nyugdíjasként jelentkezett hozzánk, és csakhamar olyan szintű fejlődést mutatott, amit sok fiatal is megirigyelhetne.


Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 19 - ValdorArtErzsébet kisiskolásként kezdett rajzolni, bár saját bevallása szerint egyáltalán nem tudott. Átmenetileg felhagyott hát a képzőművészettel és műélvezőként folytatta tovább pályafutását: máig emlékszik a Rézhegyek királynője című mesekönyvre, aminek gyönyörű, színes rajzait sokszor nézegette. Sőt, a többi rajzot is igyekezett ugyanígy kiszínezni, az alkotás igénye tehát továbbra is megvolt benne.
„Középiskolásként múzeumi osztálykiránduláson jártunk, amikor Fényes Adolf: Testvérek című művét nézve elöntöttek az érzelmek. Megbűvölve bámultam Csontváry: Mária kútja Názáretben című festményét is. Felnőttként két órát sültem a napon, hogy bejussak a budapesti Csontváry kiállításra. Megszerettem a képzőművészetet.”
 

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 10 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 15 - ValdorArt

Ez a szerelem annyira intenzív volt, hogy később, felnőttként megint megpróbálkozott az alkotással, a rajz mellett szobrokat is készített, méghozzá igen sajátos technikával. „Agyagot szedtem a Mélyúti gödörben, vízzel, talán kevés homokkal összegyúrtam. Vizes újságpapírból csináltam egy galacsint, köré raktam az agyagot, megmintáztam, aztán a cserépkályhában kisütöttem. Az eredményt megmutattam a főnökömnek, aki az egyik ilyen szobrot el is kérte. A mai napig örülök, ha valaki elkéri egy-egy alkotásomat. Szívesen adom, mert jólesik, hogy örömet szerezhetek vele.”

Ám – ahogy az sokszor lenni szokott – a hétköznapok, a munka miatt Erzsébetnek is egyre kevesebb ideje lett, és az alkotás jó hosszú időre háttérbe szorult.

Meryl Streep fiatalon és néhány ráncocskával gazdagabban

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 06 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 11 - ValdorArt

Hírességek portréi Erzsébet szemével

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 24 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 08 - ValdorArt

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 25 - ValdorArt


 Unalmas nyugdíjas évek? Ugyan!

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 23 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 18 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 21 - ValdorArt

2013-ban ment nyugdíjba, de már előre tudta, hogy nem fog unatkozni. Nagy tervei voltak: kertészkedik, kiállításokra jár, olvas, megtanul kosarat fonni, kenyeret süt... ám sajnos súlyosbodó ízületi problémái a legtöbb tervét keresztül húzták, a járkálás helyett otthoni elfoglaltságot kellett keresnie.

„Ebben az időben keveredtem fel a Facebookra szinte véletlenül, és kezdtek megtalálni a különböző hirdetések. Betty Edwards könyvét többször láttam már online könyvesboltokban, de nem igazán hittem, hogy mindenki megtanulhat rajzolni. Amikor megláttam a Valdor Art hirdetését, rövid tanakodás és az ajándék videók megnézése után megvásároltam a Varázslatos színesceruzák“ című tanfolyamot. Itt láttam először azt a leckét, amiben Andi elmagyarázta lépésről-lépésre, hogyan lehet a jobb agyféltekés módszerrel lerajzolni egy arcot egy fényképről. Lerajzoltam újra Anditól tanult módszer szerint és sokkal jobb lett. Örömmel mutogattam mindenkinek: Igen, tényleg én rajzoltam!”

Az online festőtanfolyam elvégzése után küldött képei

Azóta Erzsébet már több online rajztanfolyamot is elvégzett, és gyakran rajzol éjszakába nyúlóan. „Általában este kezdem, és csak azt veszem észre, hogy már megint éjfél van. Nézem az oktatóvideókat – tévét már szinte nem is nézek. “

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 07 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 09 - ValdorArt

Erzsébet első alkotása pasztellkrétával

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 16 - ValdorArt

Nincs kedvenc stílusa – szerényen annyit mondott csak, hogy még nagyon az elején tart, sok mindent ki sem próbált még. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy aki 8 hónap alatt több kurzust is végigjárt, az már nem tekinthető teljesen kezdőnek:) Ezt bizonyítja az is, hogy nagyon gyorsan kialakította a saját stílusát: az „ingres” papírra készített, régi családi fotókról újraalkotott rajzok gyönyörűen adják vissza a megsárgult régi képek hangulatát.

„Amikor megrendeltem a papírt, elkerülte a figyelmemet, hogy bordás a textúrája, így igen csak meglepett amikor a kezembe fogtam. Ha tudom, vagy megtapogathattam volna, valószínűleg nem veszem meg.”

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ez az apró tévedés nagyon jó hatással volt Erzsébet rajzaira:)

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 03 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 02 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 01 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 04 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 05 - ValdorArt

„Amióta elkezdtem rajzolni sokkal szebb a világ, más szemmel nézem. Apróságokat is észreveszek, amiben csak egy szikrányi szépség vagy csúfság van (például a kopasz macska, amit a végén már szépnek láttam). Fényképeket nézegetek az interneten, természetfotókat, ismert és ismeretlen emberek portréit, mások munkáit. Nem lemásolni – ahhoz nem vagyok elég precíz és kitartó –  hanem megfejteni szeretném, hogyan érték el azt a hatást, amitől tetszik az a kép. Nyitottabb szemmel járok. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy rátaláltam a Valdor Artra. Azóta megváltoztak a mindennapjaim, még a ronda szürke borongós téli napokat is könnyebb lesz átvészelni … majd kiszínezem!

Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 28 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 29 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 33 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 34 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 36 - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 37 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 35 - ValdorArt Blog 2017 cserebogar pillarerzsi 39 - ValdorArt

 

Andi és Péter nagyszerűen adja át a tudását. Köszönet érte sokadszor!”

Mi pedig köszönjük Erzsébetnek, hogy ilyen lelkes tanítvány!


Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Ismerd meg magyarország legnagyobb művészetkedvelő közösségét a ValDor Art "alkoss szabadon" Mentor Programot!

Mit kapsz, ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: