Hol és hogyan rajzolj 3D-ben?

Avagy 5 izgalmas, papírra való helyszín Magyarországon!

Szeretnéd kihasználni a tavasz első pillanatait? A gyönyörű fényeket, a langyos napsütést? Vagy éppen a színkavalkádot örökítenéd meg a természetben? Íme 5 gyönyörű helyszín, amit érdemes felkeresned a rajztábláddal!

A napok már hosszúak és melegek, ha nem is tombol, de már elkezdődött a tavaszi felmelegedés, hamarosan pedig virágba borul a természet. Ez az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak az évben, amikor érdemes bepakolni a hátizsákodba a szendvicseidet, egy finom limonádét, és rajzfelszerelésedet, hogy birtokba vedd a világot, folytasd a rajztanulást és megörökítsd legszebb pillanatokat. 


 

Igen ám, de felmerülhet a kérdés, hogy hogyan fogj neki az élőből rajzolásnak?

Rajztanfolyamainkon az élőből rajzolásnak megmutatjuk azt a módját, amikor "képsík" segítségével rajzolsz le egy cipőt majd a saját kezedet! A mai cikkünkben pedig megmutatjuk az élőből rajzolásnak egy másik módszerét is!

155 cipo2 - ValdorArt

alap4 - ValdorArt

Azokat a megfigyeléseket, amiket a rajztanulás során már sokat gyakoroltál a referencia fotóról rajzoláskor, most kipróbálhatod 3 dimenzióban is. Ugyanazt az 5 készséget kell használni, csak most hozzájön az élőből rajzolás kihívása.

Az élőből rajzolásnál az arányok megrajzolása az egyik fő feladat. Ehhez az alapegységes módszert tudjuk használni. Ennek lényege, hogy kiválasztasz a témán egy olyan formát, amihez a többi formát viszonyítani fogod. Érdemes ezt úgy megválasztani, hogy olyan mérete legyen, amivel tudsz "mérni" azaz ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ezt a formát rajzolod meg először. Ezután megméred a formák közötti arányokat és távolságokat, mindig az alapegységhez viszonyítva. A "mérőeszközöd" lehet egy ceruza vagy egy ecset vagy akár egy egyenes ágacska is. A ceruza végét az alapegységed egyik széléhez tartod ( ezt érdemes kinyújtott karral megtenni), ahol pedig a másik széle van, ott befogod a ceruzát az ujjaddal. Majd ezzel az alapegységgel megnézed, hogy pl. a következő forma milyen messze van az előzőtől. Pont ugyanannyira? Kétszeres távolságra? Vagy pl. 2 és félszeresére?

Nézzük meg ezt a mérést egy példán keresztül!

Az alapegység ezen a rajzon legyen a bekarikázott faldarab, ez jól körülhatárolható forma. A faldarab szélességével fogunk mérni. Ha jobbra nézve ezt a szélességet felmérjük kétszer, akkor azt látjuk, hogy a várrom széle kb. 2/3 tavolságra van az alapformánktól, a fa túlsó széle pedig kb. kétszeres távolságra.

Ha balra mérjük fel az alapforma szélességét, akkor ezeket látjuk: 1. a következő kis faldarab széle kicsit kevesebb, mint egy egységnyire van, ismét az alapformánktól. 2. a függőleges faldarab jobb széle kicsit több mint két egységnyire kezdődik. 3. a várrom széle ezen az oldalon. kb. 3 és fél egységnyi távolságra van. 4. a fatörzs széle pont 4 egységnyire látható.

Természetesen ezeket a méréseket más irányokban is el kell végezni. Függőlegesen pl. azt lehet megmérni, hogy a várrom teteje 4 egységnyi magasan van. 

Blog 2017 holrajzoljak 34 - ValdorArt

Ezeknek a megmért arányoknak a segítségével tudod a rajzodat elkezdeni és a fő formáknak a pontos elhelyezését megoldani. Ami nagyon FONTOS, hogy arányokat fogsz mérni, azaz a rajzon nem akkorát kell rajzolni, amilyen távolságot befogtál a ceruzán, hanem az egymáshoz képesti arányokat figyelni.

Az alapegységes méréseken kívül még érdemes jó néhány megfigyelést hozzátenni, különösen a negatív terek megfigyelését, hogy még pontosabb legyen a rajzunk, illetve hogy tudjuk ellenőrizni, hogy amit mértünk az jó-e.

Nézd! Ezek a csendéletrajzok rajzklub napon készültek élő modell alapján, a fent bemutatott "alapegységes" módszert használva!

 

Blog 2017 hol%20rajzoljak 25 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 27 - ValdorArt
Blog 2017 hol%20rajzoljak 31 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 33 - ValdorArt

Lássuk most, azt az 5 szabadtéri helyszínt, ahol fantasztikus rajzok készülhetnek!

A cikkben szereplő rajzokat mind tanítványaink készítették rajztáborainkban, élő modell alapján!

1. A nógrádi vár - rom

Blog 2017 hol%20rajzoljak 10 - ValdorArtA nógrádi vár látogatása ingyenes. Magyarország legrégebbi, szabálytalan alaprajzú vára korához méltó állapotban várja a látogatókat: ép falai láttán a képzelet azonnal visszarepül a régmúltba, míg romos részei izgalmas titkokról, csatákról, küzdelmekről mesélnek. A rendezvények idejét leszámítva a nógrádi vár a legzsúfoltabb turistaidőszakban is nyugalmas, a hatalmas területen eloszlanak a kirándulók, az emberek nem zavarják egymást. Ideális hely, ha szeretnél félrevonulni és a szabadban folytatni a rajztanulást, nyugalomra vágysz, és nem szeretnéd, hogy a vállad fölött lépten-nyomon belepillantsanak az alkotásodba. Az „udvaron” ülve a haragoszöld gyepből kiemelkednek a vár szürkés-barnás falai, míg a kilátóból a környező település színes háztetőit örökítheted meg. 

Blog 2017 hol%20rajzoljak 7 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 8 - ValdorArt

2. Dunakanyar

Blog 2017 hol%20rajzoljak 13 - ValdorArtA Dunakanyart és látnivalóit inkább olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a nyüzsgést, és akit nem zavar az embertömeg: a látvány lenyűgöző, és sokakat vonz, így ha itt állítod fel szabadtéri „műtermed”, biztos lehetsz benne, hogy sokan fognak kíváncsian belepillantani a rajzodba. Ugyanakkor ez előny is lehet: annyi dicséretet zsebelhetsz be, amennyit csak akarsz!
Ha ezt a tájat választod, számtalan szín- és változatos formák kelletik magukat: találsz itt burjánzó természetet, a világ felé emelkedő várat, Esztergomban büszke bazilikát, a bobpályán vidám embereket egyaránt, csak rajtad múlik, hogy melyik témával kezded!

Blog 2017 hol%20rajzoljak 4 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 17 - ValdorArt

3. Hollókő

Blog 2017 hol%20rajzoljak 15 - ValdorArtSzereted a hagyományos építészetet? Megörökítenéd a Világörökséget? Szívesen játszanál a fény-árnyék változásaival? Hollókőn mindezt megtalálod! A páratlan magyar település nem csak a turistákat, de a művészeket is vonzza, így ha erre jársz, biztos lehetsz benne, hogy találkozol még néhány hasonszőrű ceruza-megszállottal. Ez is a népszerű turistahelyek közé tartozik, így a magány nem garantált a rajztanuláshoz, de a varázslatos hangulat, a gyönyörű környék mindenért kárpótol majd! 

Blog 2017 hol%20rajzoljak 2 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 9 - ValdorArt

4. Balatonföldvár

Blog 2017 hol%20rajzoljak 16 - ValdorArtHa megörökítendő magyarországi látnivalókról van szó, hogyan hagyhatnánk ki a Balatont? A legtöbben persze valószínűleg Tihanyra voksolnának, mi viszont szerettünk volna valami kevésbé kézenfekvőt ajánlani. ;) Balatonföldvárt egyrészt azért szeretjük mert már évek óta itt tartjuk a rajztáborainkat és mert a panzió teraszáról az egész tavat belátni, és tiszta időben megtapasztalhatod a tengerszerű, „ég a földdel egybeér” élményt! Mi lehetne varázsosabb, sokszínűbb annál, amikor a nap felkel a tó felett, a víz pedig milliónyi apró sugárban veri vissza fényét. :) Egy hátránya van csupán e látványnak: piszok korán kell hozzá kelni! Mindkét rajz a panzió teraszáról készült!

Blog 2017 hol%20rajzoljak 1 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 6 - ValdorArt

5. A zsámbéki romtemplom

Blog 2017 hol%20rajzoljak 5 - ValdorArtAhogy rommal kezdtük, úgy rommal is zárjuk e felsorolást: a zsámbéki premontrei kolostor a maga „lepukkant” állapotában is lenyűgöző, lélegzetelállító látványt nyújt. Ha szemből nézed, akkor egy ici-pici képzelőerővel lerajzolhatod eredeti, tündöklő állapotában, oldalról pedig azt örökítheted meg, ahogy rajta hagyta nyomát az idő vasfoga. Az egykori templombelsőbe belépve pedig – nos, a látvány leírhatatlan. Próbáld meg inkább lerajzolni! A romtemplomba a belépő 400-700 forint.

Blog 2017 hol rajzoljak 3 - ValdorArt Blog 2017 hol%20rajzoljak 18 - ValdorArt

Ha szeretnél Te is kiülni a szabadba, hogy lerajzold az eléd táruló tájat, akkor sajátítsd el Te is azt az 5 készséget, ami nélkülözhetetlen alapfeltétele a valósághű rajzolásnak!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: