A rajzolás és festés, mint terápia: 12 probléma, amire ez lehet a megoldás!

A rajzolás és a festés nem csak hobbi vagy szórakozás, hanem egy olyan eszköz, amely segíthet a mindennapi élet különböző kihívásaival való megküzdésben. Íme 12 probléma, amelyekre a rajzolás és festés megoldást kínálhat.


1. Kikapcsolódás

A mindennapi stressz és problémák elterelésére ideális lehetőség a rajzolás, ami segít elkerülni a kiégést.


"Sokat tanultam  tőletek és imádtam minden pillanatot. A mindennapok monotonitásából kiszakadva egy igazi feltöltődést jelent. A rajzolás, festés nemcsak megnyugtat, hanem egy olyan világba repít, ahol az idő nem létezik és megszűnik minden zavaró tényező. Csak én vagyok a fontos és az, amit létrehozok." (Gróf Andi)

 

blog rajzolas festes terapia Gr%C3%B3f%20Andi 0.webp - ValdorArt

2. Stresszkezelés

A rajzolás és festés meditatív állapotot teremthet, segítve a szorongás csökkentését és az élet nehézségeinek kezelését.

"Kiszélesítette látókörömet, olyan élményeket nyújtott ami örömmel, elégedettséggel töltött el. Meglátom a naplementében, amit más nem, tudok örülni egy kis virágnak is és ez maga az élet. Nem mindig jut időm rá, de mindig van inspiráció és tovább fejlődési lehetőség. Kikapcsolódás, harmónia, egyensúly helyreállítására is nagyszerű élményekben gazdag időtöltés. Javaslom mindenkinek! Engem türelemre tanított és kiegyensúlyozottabb vagyok! " (Herczeghné Fábián Edit)
 

blog rajzolas festes terapia04 1.webp - ValdorArt

3. Szenvedély keresése

Egy szenvedély megtalálása, ami izgalommal és örömmel tölti meg a szabad napokat.

“Közel 69 évesen kezdtem el rajzolni tanulni! Mielőtt belevágtam, olyan mély belső vágyódást éreztem, amit alig lehet szavakkal leírni. A Ti anyagotok rengeteg új információt ad, és főleg bátorságot." (Hegedűs Eta)

 

blog rajzolas festes terapia03 0.webp - ValdorArt

4. Önbizalomhiány

Az alkotás sikerélményt adhat, és segíthet az önértékelés növelésében.

"Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam erre az iskolára és veletek együtt belevágtam újra a rajzolásba. Álmom volt, hogy pasztellel rajzoljak portrét, ez többé kevésbé megvalósult. Most gyűjtöm a bátorságot, hogy kipróbáljam a ceruza, kréta helyett az ecsetet is. Nagyon sokat segített, hogy ti és a mentorok bíztattatok, adtatok egy lökést, mikor elakadtam és úgy gondoltam nem tudom megcsinálni, befejezni a rajzot. Köszönöm, hogy itt lehetek és tanulhatok tőletek." (Szereczné Fazekas Szilvia)

 

blog rajzolas festes terapia19webp.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia17.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia18.webp - ValdorArt

5. Életcél és idő értékes eltöltése

Az alkotás érzése, hogy értékesen töltjük el időnket, új célt adva az életnek.

"A rajzolást folyamatosan gyakorlom, napi szinten, főként a családtagjaim fotóin. Ami idehozott, az a rajztudásom elmélyítése és a festési technikák elsajátítása volt. A mentorprogram lehetővé teszi, hogy tökéletesítsem az alkotásaimat, és a mentorokkal való kapcsolat segít művésszé válni. Egyre több ötlet jön fel, és abban bízom, hogy időm is lesz arra, hogy mindez megvalósuljon.
Olyan, mint amikor haladsz az úton, és időnként találsz valami apróságot az útszélen. Ezeket gondosan felveszed, nézegeted, és a kosaradba rakod.
Még önmagában jelentéktelennek tűnik, de amikor az utad végére érsz, tele lesz a kosarad, és ezekből az apróságokból összeraksz magadnak valami csodálatosat, valami egyedit, ami a te utadról szól. Ettől lesz majd egyedi és az enyém.
Mások más dolgokért hajolnak le..."
(Sztanik Erika)

 

blog rajzolas festes terapia02 0.webp - ValdorArt

6. Magány és társadalmi elszigetelődés

A rajzoláshoz és festéshez kapcsolódó közösségek segíthetnek új barátságok kialakításában.

"Remek a csapat húzóereje, örülünk, és csodáljuk egymás sikerét, alkotásait, és ebből is sokat profitálunk.
Nem hagynám ki jövőre sem a lehetőséget, és igyekszem eljutni a megnyitóra, mert videóról megtekintve is könnyeket csalt a szemembe ez a megbecsülés, az egymás iránt érzett elfogadás és az a rengeteg munka, ami e mögött van!"
(Alács Betti) 
 

blog rajzolas festes terapia11.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia12.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia13.webp - ValdorArt

7. Maradandót alkotni

Az alkotás öröme és a büszkeség érzése, hogy valami maradandót hozunk létre.

"Ahogy mondjátok" A művész bennünk van".  Ha valaki pár évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy egyszer látni fogom az általam készített képet egy kiállításon, bizony megmosolyogtam volna. És lám fantasztikus alkotások között, az én képem is látható. A sikerhez kell a Ti elszánt, kötelességtudó, szeretetteljes, őszinte, segítő, sokszor baráti személyiségetek is. És nem utolsó sorban a tudásotok, ami párosul jó pedagógiai érzékkel."
(Hegedüs Eta)
  

blog rajzolas festes terapia05 0.webp - ValdorArt

8. Személyes növekedés és tanulás

Az alkotás lehetőséget nyújt új készségek elsajátítására, személyes fejlődésre.
 

"Mivel már régóta rajzolok és festek (korábbi kisebb-nagyobb megszakításokkal), folyamatosan kerestem a számomra  leginkább megfelelő lehetőséget a fejlődésre (egy helyet, ahol megtanulhatok az eddigieknél sokkal jobban alkotni rugalmas időbeosztásban, új technikákat és nézőpontokat megismerni, mindezt egy barátságos, inspiráló, felemelő közösségben. Pont a ti iskolátokat kerestem! Nemrég kezdtem Nálatok a mentor programot, és már az első alkalom után rengeteg új dolgot tanultam, nagyon otthonosan éreztem magam, feltöltődtem energiával! Rendkívül tetszik a módszereitek változatossága, lenyűgözőek a kis filmek és online oktatóanyagok, hihetetlenül széleskörű ismeretekből meríthetnek az alkotni vágyók, színes és változatos tanulási formákban. Ugyanakkor mindennél többet ér a pozitív szemlélet, támogatás, biztatás és sikerélmény, amelyet kapunk Tőletek." (Vitéz Zsuzsanna)

 

blog rajzolas festes terapia14.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia15.webp - ValdorArt

9. Memória és figyelem fejlesztése

A rajzolás és festés fejlesztheti a memóriát és a koncentrációs képességeket.

"Rengeteget fejlődtem, biztosabb a vonalvezetésem, jobban látom a tereket, formákat és az arány érzékelésem is sokat javult.
Köszönettel tartozom az oktatónak, nagyon sokat tanultam, megszerettem a rajzolást és minden nap sikerélménnyel mentem haza.
Biztosan nem hagyom itt abba a rajzolást, folytatni és gyakorolni fogom a továbbiakban otthon."
(Horváth Zoltán)

blog rajzolas festes terapia01 1.webp - ValdorArt

10. Kreativitás hiánya

Az alkotás segít a kreativitás kibontakoztatásában és az önkifejezésben.

"Bátran állíthatom, hogy a jobb agyféltekés rajzolás nagyon hathatósan segíti a kreativitást, s sokkal nagyobb sikerekhez juttatja az embert, mint bármilyen más módszerrel történő rajzolási technika.  Rendkívül fejleszti a koncentrációs képességet, ez különösen a szétszórt figyelmű gyerekeknél hasznos, de egyúttal relaxál, kikapcsol is. Csak javasolni tudom mindenkinek!" (Takácsné Jutka)

blog rajzolas festes terapia20webp.webp - ValdorArt

11. Bizonyítási vágy

Az alkotás lehetőséget ad arra, hogy bebizonyítsuk magunknak és másoknak, mire vagyunk képesek.

"Szó szerint a pálcikaembertől a portrérajzolásig! Hihetetlen! Olyannyira, hogy már azt is el tudom képzelni, hogy fessek majd valami olyasmit, amit ki lehet - és érdemes - tenni a szoba falára! Mindig szerettem rajzolni és nem zavart, hogy nem tudok. Most kiderült, hogy mégis, illetve, hogy ez tanulható és fejleszthető! Nem vagyok irigy ember, de a rajzkészséget mindig irigyeltem. Immár magam is megbirkózom a formákkal és tónusokkal. Igaz még csak alap szinten, de folytatni fogom." (Kovács Péter)

valdor art rajzolas nagyitas arnyekolas10.webp - ValdorArt valdor art rajzolas nagyitas arnyekolas9.webp - ValdorArt valdor art portre rajzolas11.webp - ValdorArt

12. Kíváncsiság

A rajzolás és festés kihívást jelent azok számára, akik sosem hitték volna, hogy képesek erre.

"Őszintén szólva nagyon szkeptikus voltam a tanfolyammal kapcsolatban, illetve a saját képességeimmel kapcsolatban, de három kisgyerek mellett úgy éreztem, hogy muszáj csinálnom valamit kikapcsolódásként, amivel alkotok, létrehozok. Lelkiismeretesen megcsináltam a feladatokat végig. Mondhatom, hogy a megtett utat is nagyon élveztem, még a vonalas rajzok is kikapcsolódást jelentettek és amikor ránéztem végül, akkor "jaj, ilyen szép lovat még életemben nem rajzoltam!" Az valami fantasztikus érzés volt. Az eredmény hihetetlen hihetetlen! A Jolie portré után vettem a bátorságot és fényképről megrajzoltam a nagyfiam egyik csapattársának portréját. A férjem első ránézésre felismerte! Nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült ennyit fejlődnöm általatok és el sem tudom mondani, hogy mennyire örülök, hogy rátok találtam!" (Fné. Georgina)

 

blog rajzolas festes terapia07 1.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia08 1.webp - ValdorArt blog rajzolas festes terapia09 1.webp - ValdorArt

 

Látod, sokféle motivációval érkeznek tanítványaink!

Van, aki a munka, a magánélet vagy az élet más területein felmerülő kihívások miatt keres valami olyasmit, ami igazi sikerélményt ad, és amivel büszkék lehetnek magukra. 

Sokan a kiégés elkerülése, vagy az önismereti fejlődés miatt csatlakoznak, keresve egy menedéket, egy hasznos hobbit. Vannak, akik kíváncsiságból kezdenek rajzolni, kételkedve abban, hogy valaha is megtanulhatják, majd a kihívás ösztönözte kipróbálásuk bizonyítja be, hogy képesek rá.

Nyugdíjasok, akik új hobbit szeretnének, vagy mert régen is szerettek alkotni, vagy mert valami totál újba szeretnének belevágni. Rengetegen a kihívások utáni sikerélmény miatt csatlakoznak, vagy mert láttak valamit, ami igazán lelkesítette őket.

Te miért akarsz rajzolni/festeni tanulni?

Ne feledd: minél erősebb a miérted, annál könnyebb lesz a hogyan!


Válassz tanfolyamaink közül:

 

Oktatóképzés 2023! >>

"Művészet és Fejlődés" Mentorprogram! >>

Tantermi tanfolyamok Budapesten! >>

Online tananyagok a világ bármely pontján! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" rajzkönyv! >>

 

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: