A portré festés lépései

A portré festés lépései

Egyszer egy hivatásos fotóst megkértünk arra, hogy készítsen rólunk családi fotókat. Nagyon sok szép kép született. Az egyik annyira megihletett, hogy el is határoztam, hogy megfestem. Igaz kerek 1 év kellett hozzá, mire az első vonástól az utolsóig minden a helyére került.

 A kép 40 x 50-es előalapozott vászonra készült, akril festékkel.

 

 Nézd meg a kép elkészítésének a lépéseit, hogy segítségedre legyen, amikor otthon, önállóan festesz!

A fotó alapján kétszeresére nagyítva még az akril festés előtt előrajzoltam a képet. Egyszerű 2B-s grafit ceruzát használtam. Ez után pedig fehér alapozó festékkel lealapoztam a képet. Ez pont jót tett a felületnek, mert a grafit még átlátszott az alapozó festék alól, nem kenődött el és a festéshez megadta azt a sima felületet, amire már könnyen lehet dolgozni. 
Az első festékréteg felvitele előtt érdemes hosszasan nézni a fotót, hogy a szemeddel megkeresd az egyszínű negatív és pozitív formákat. Ezeket megtalálni sokszor nem könnyű az arcbőr esetén. Ehhez kell az a látásmód, amit az alap rajztanfolyamon is tanítunk. Érdemes hunyorogva nézni a képet, hogy ezek a formák kibontakozzanak. Ha még kezdő vagy az akril festés terén, akkor még azt is javaslom, hogy a fotón rajzold be magadnak ezeket az egyszínű tereket, hogy a festésnél már csak a színkeverésre és tónusokra kelljen figyelni, a formára már kevésbé kelljen összpontosítani.

Rajznál és festésnél is a leggyakoribb hiba, hogy ezek az egyszínű formák, negatív és pozitív terek nincsenek jó helyen vagy nem olyan alakúak, mint a képen. Ez legfontosabb: a forma látás!

Nézd meg a női arc a megfestésének az első rétegét. Le van bontva, le van egyszerűsítve drasztikusan, akár még szögletes formákra is. Ettől olyan "robotos" lett az arc, de mivel a forma már helyén van, a következő rétegek megfestésénél már csak a bőr tónusra és színére kell figyelni, azt kell pontosítani.
A színkeverésnél ugyanazt a szűk palettát, 10 színt használtam, amit az élő festő és online festő tanfolyamainkon is használunk. A bőr színeihez világos tompa színeket kevertem. A narancssárga-kék-fehér, piros-zöld-fehér, kraplakk-zöld-fehér színek kombinációi adták ki a képen látható bőr színeit. A barna haj színeihez piros-zöld, a szőke haj színeihez citromsárga-lila színek világos és sötét árnyalatait használtam. A háttérnek a világos tompa citromsárga árnyalatai lettek kikeverve.

Mivel időben nagy eltérés volt a között, amikor a fiamat festettem és magamat festettem, a két arcnak a bőrszíne nem lett egyforma, úgyhogy a fiam arcát át kellett festeni, hogy a két fej harmóniában legyen egymással. Jó tanulság volt, hogyha két arc van egy képen, akkor célszerű mindkét arcon egyszerre dolgozni és nem úgy, hogy először az egyiket csinálom meg utána meg a másikat.

Az arc első rétegének a megfestése után a következő rétegeket a színösszemosás és a száraz-ecset technikával dolgoztam össze.

A kép elkészítésének az ideje körülbelül 30 óra volt, amire kisgyerekek és munka mellett 1 év alatt sikerült időt szakítni.

Ezt az örömből festést a többi családtag is rögtön megérezte, mert mindenki az étkező asztalhoz telepedett alkotni!

Éld át Te is az alkotás örömét!

Tanulj meg festeni személyes tanfolyamainkon Budapesten

vagy

Online festőtanfolyamunk segítségével a saját otthonodban!