A portré festés lépései

Egyszer egy hivatásos fotóst megkértünk arra, hogy készítsen rólunk családi fotókat. Nagyon sok szép kép született. Az egyik annyira megihletett, hogy el is határoztam, hogy megfestem. Igaz kerek 1 év kellett hozzá, mire az első vonástól az utolsóig minden a helyére került.

 A kép 40 x 50-es előalapozott vászonra készült, akril festékkel.

Blog 2015 festos AndiMark 09 - ValdorArt

 

 Nézd meg a kép elkészítésének a lépéseit, hogy segítségedre legyen, amikor otthon, önállóan festesz!

Blog 2015 festos AndiMark 01 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 06 - ValdorArt

A fotó alapján kétszeresére nagyítva még az akril festés előtt előrajzoltam a képet. Egyszerű 2B-s grafit ceruzát használtam. Ez után pedig fehér alapozó festékkel lealapoztam a képet. Ez pont jót tett a felületnek, mert a grafit még átlátszott az alapozó festék alól, nem kenődött el és a festéshez megadta azt a sima felületet, amire már könnyen lehet dolgozni. 
Az első festékréteg felvitele előtt érdemes hosszasan nézni a fotót, hogy a szemeddel megkeresd az egyszínű negatív és pozitív formákat. Ezeket megtalálni sokszor nem könnyű az arcbőr esetén. Ehhez kell az a látásmód, amit az alap rajztanfolyamon is tanítunk. Érdemes hunyorogva nézni a képet, hogy ezek a formák kibontakozzanak. Ha még kezdő vagy az akril festés terén, akkor még azt is javaslom, hogy a fotón rajzold be magadnak ezeket az egyszínű tereket, hogy a festésnél már csak a színkeverésre és tónusokra kelljen figyelni, a formára már kevésbé kelljen összpontosítani.

Rajznál és festésnél is a leggyakoribb hiba, hogy ezek az egyszínű formák, negatív és pozitív terek nincsenek jó helyen vagy nem olyan alakúak, mint a képen. Ez legfontosabb: a forma látás!

Blog 2015 festos AndiMark 07 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 09 - ValdorArt

Nézd meg a női arc a megfestésének az első rétegét. Le van bontva, le van egyszerűsítve drasztikusan, akár még szögletes formákra is. Ettől olyan "robotos" lett az arc, de mivel a forma már helyén van, a következő rétegek megfestésénél már csak a bőr tónusra és színére kell figyelni, azt kell pontosítani.
A színkeverésnél ugyanazt a szűk palettát, 10 színt használtam, amit az élő festő tanfolyamainkon és az online festőtanfolyam tananyagainkban is használunk. A bőr színeihez világos tompa színeket kevertem. A narancssárga-kék-fehér, piros-zöld-fehér, kraplakk-zöld-fehér színek kombinációi adták ki a képen látható bőr színeit. A barna haj színeihez piros-zöld, a szőke haj színeihez citromsárga-lila színek világos és sötét árnyalatait használtam. A háttérnek a világos tompa citromsárga árnyalatai lettek kikeverve.

Mivel időben nagy eltérés volt a között, amikor a fiamat festettem és magamat festettem, a két arcnak a bőrszíne nem lett egyforma, úgyhogy a fiam arcát át kellett festeni, hogy a két fej harmóniában legyen egymással. Jó tanulság volt, hogyha két arc van egy képen, akkor célszerű mindkét arcon egyszerre dolgozni és nem úgy, hogy először az egyiket csinálom meg utána meg a másikat.

Az arc első rétegének a megfestése után a következő rétegeket a színösszemosás és a száraz-ecset technikával dolgoztam össze.

Blog 2015 festos AndiMark 01 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 03 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 04 - ValdorArt
Blog 2015 festos AndiMark 06 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 07 - ValdorArt Blog 2015 festos AndiMark 09 - ValdorArt

A kép elkészítésének az ideje körülbelül 30 óra volt, amire kisgyerekek és munka mellett 1 év alatt sikerült időt szakítni.

Ezt az örömből festést a többi családtag is rögtön megérezte, mert mindenki az étkező asztalhoz telepedett alkotni!

Blog 2015 festos AndiMark 12 - ValdorArt

Éld át Te is az alkotás örömét!

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: