Tehetségesnek születni kell? Vagy művészi útra léphetek felnőttként is? 

Sokak álma az, hogy élethű rajzokat, gyönyörű festményeket készíthessen, azonban a legtöbben néhány próbálkozás után feladják azzal a hittel, hogy ők bizony nem születtek tehetségesnek. Úgy vélik a művészi pálya csak azoknak való, akik ecsettel a kezükben születtek, ez azonban közel sem igaz.

Miért mondjuk ezt? Most megtudod!


Csak a tehetség számít?

Igaz, hogy néhányan már fiatal koruktól fogva fogékonyabbak bizonyos tevékenységekre, de a tehetség kibontakoztatásához nem ez az, ami igazán fontos, hanem a belső motiváció és a kitartás. Akik igazán moziváltak, azok sokkal kitartóbbak, nagyobb erőfeszítéseket tesznek, figyelmesebbek és koncentráltabbak. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban képesek legyünk elsajátítani a rajzolás, festés és egyéb kreatív tevékenységek művészetét.

Ezenfelül a motiváció segít abban is, hogy könnyebben kezeljük a kudarcokat, túllendüljünk rajtuk és tanuljunk a hibáinkból, a fejlődés részeként tekintsünk rájuk. Senki sem születik tökéletes művésznek, mindenkivel előfordul, hogy nem úgy sikerül egy-két műve, ahogy tervezte, hiszen az alkotás eredménye rengeteg mindentől függ. Ezért nem szabad feladni, ha a rajzaink nem sikerülnek olyan jól, mint ahogy szeretnénk, haladni kell tovább!

A kudarc valójában segítség a saját képességeink megértésében, és arra sarkall, hogy törekedjünk a további fejlődésre. Ez az, ami igazán számít, ha olyan műveket akarunk alkotni, amelyekkel elégedettek vagyunk, nem pedig az, hogy született művészek vagyunk-e. A művészi készségeket elő kell hoznunk magunkból és fejlesztenünk kell! Sokan a tehetséget összetévesztik az érdeklődéssel, hiszen csak akkor van meg az a kitartás, a motiváció és a figyelem, amelyre szükségünk van, ha szívvel lélekkel vetjük bele magunkat az alkotás folyamatába, a fejlődésbe, tanulásba.

2 1.webp - ValdorArt

Mit rontanak el a legtöbben, amikor neki állnak rajzolni/festeni? 

A rajzolás és a festés is elsajátítható készség, csupán tanulásra, gyakorlásra és türelemre van szükség hozzá, na meg persze egy jó oktatási módszer sem árt, mint például a miénk, melynek segítségével már több, mint 22.000-n indultak el művészi útjukon. A legtöbb felnőtt, aki belevág az alkotásba ott rontja el, hogy rögtön a különböző technikákat akarja megtanulni és egyik pillanatról a másikra tökéleteset alkotni.

Ami viszont a kezdésnél a legfontosabb, az az, hogy megismerjük a rajzoláshoz szükséges látásmódot, felismerjük a negatív tereket, tudjunk nézőpontot váltani az alkotás során, megtanuljuk, hogyan készíthetünk élethű és arányos másolatot arról, amit papírra szeretnénk vetni. A folyamat első lépései kihagyhatatlanok ahhoz, hogy a különböző eszközök használatát és a technikákat megfelelően alkalmazzuk és fejlesszük a későbbiekben. A megfelelő látásmód nélkül nem tudunk arra fókuszálni, rajzolás közben, amire kellene, nem tudjuk figyelmünket a különböző részletek között váltogatni, hogy a legtökéletesebb eredményt érhessük el. Így gyakran elcsúsznak az arányok, nem lesz megfelelő az árnyékolás, vagy ábrázolásunk nem lesz túl élethű.

Ha lépésről lépésre haladunk művészi utunkon, akkor a legmagasabb szinteket is elérhetjük, ami azt is jelentheti, hogy önálló kiállítással büszkélkedhetünk, ajándékozható képeket készíthetünk, eladhatjuk alkotásainkat, melyekre büszkék lehetünk. Ha nem hiszed, nézz szét Büszkeségeink között, akik garantáltan meghozzák a kedvedet ahhoz, hogy elmerülj az alkotás világában.

1 1.webp - ValdorArt

 


Néhány tipp, a kezdéshez!

  1. Sajátítsd el az alapokat: Kezdd a rajzolás alapjaival. Tanulj meg mindent a látásmódról, terekről, formákról, arányokról, perspektíváról, árnyékolásról. Kezdésképp nézd meg ingyenes anyagainkat, merülj el rajzkönyvünk tananyagában vagy vegyél részt tantermi és online tanfolyamaink egyikén.

  2. Gyakorolj, amikor csak tudsz: A fejlődéshez folyamatos gyakorlásra van szükséged. Gondold át, hogyan tudod beleépíteni az alkotást a mindennapjaidba és alakítsd ki az erre szánt időt. Akár naponta haladsz egy kicsit, hetente szánsz rá néhány órát vagy havonta egy-két teljes napot, mindegyik megoldás jó, a lényeg csupán, hogy ne feledkezz meg róla.

  3. A tantermi és online tanfolyamok is segíthetnek: Vannak, akiknek nem megy az önálló tanulás és ez egyáltalán nem meglepő, hiszen egyedül elindulni mindig nehéz. Ilyen esetekben nagy segítséget nyújtanak különböző rajztanfolyamok, melyek strukturáltabbak, mint az önálló tanulás, és professzionális útmutatást nyújtanak. Egy kidolgozott, bevált módszert követni sokkal egyszerűbb és időhatékonyabb, mintha magunk próbálnánk meg kikövezni az utat.

  4. Fogadd meg az építő kritikát és visszajelzést: A fejlődéshez fontos a visszajelzés, hiszen sokszor megesik, hogyha elmélyülünk egy munkában, mi már nem vesszük benne észre a hibát, vagy ha igen, akkor sem tudjuk, hogyan javíthatnánk, így egy külső szemlélő, egy szakértő segítsége sokat segíthet a tökéletesítésben. Lehet, hogy nehéz lesz hallani a kritikát, de ez nagyon hasznos lehet a fejlődés szempontjából.

  5. Ne hasonlítsd össze magadat másokkal: Mindenki a saját tempójában fejlődik, van aki lassabban, van aki gyorsabban. Ne ess abba a hibába, hogy összehasonlítod a munkádatt másokéval, hiszen minden alkotás más egy kicsit! Inkább összpontosíts a saját fejlődésedre és arra, hogy élvezd az alkotást.

  6. A türelem rózsát terem: Ne várd, hogy azonnal profi képeket fogsz tudni készíteni, mindenhez idő, türelem és gyakorlás kell. A megfelelő technikák elsajátításával a rajzkészséged fejlődése hamar látható lesz, folyamatosan egyre jobb, pontosabb képeket készíthetsz, de ez nem egyik pillanatról a másikra történik. A lényeg, hogy légy türelmes önmagaddal szemben, élvezd a tanulási folyamatot és maradj motivált.

3 1.webp - ValdorArt
 

Ha érdekel módszerünk, melynek segítségével több, mint 22.000 tanulónk indult már el művészi útján, nézz szét nálunk:

Tantermi tanfolyamok Budapesten! >>

Online tananyagok a világ bármely pontján! >>

"Művészet és Fejlődés" Mentorprogram! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" rajzkönyv! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: