Mennyire kreatívak a magyarok?

A megkérdezettek 92%-a szuper-ötletes!

Bevállalnád-e egy gyerekszoba falfestését? Szeretted-e a rajzórákat? Szoktál-e firkálgatni telefonálgatás közben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel több mint 1200 embernek, hogy felmérjük a magyarországi rajz- és firkaszokásokat. Egész októberben hirdettük a kérdőívet, a kitöltők között szerepeltek a tanítványaink, a volt tanítványaink, a követőink, továbbá a fenti csoportok barátai, rokonai és üzletfelei, mint Nyuszinál:) De viccen kívül: megkértük a követőinket, hogy ők is osszák meg minél több emberrel a kérdőívet, mert szerettünk volna igazán reprezentatív eredményeket kapni.  Végül 1263 kitöltőnk lett összesen. 

Az eredmények pedig bámulatosak!


 Foglalt agy, szabad kéz

Te mit szoktál csinálni, ha az agyad foglalt, a kezed meg ráér? Például mit csinálsz telefonálás közben, vagy egy dögunalmas meetingen ülve? A felmérésünk szerint a magyarok 78%-a ilyenkor firkálni szokott, szinte oda sem figyelve alkot skicceket. Különleges tudatállapot ez, hiszen az agyad főleg a hallottakkal van elfoglalva, a kezed pedig szabadon kalandozik. Sok kutatás állítja, hogy ilyenkor utat tör magának a tudatalatti, és a firkálmányainkból lehet következtetni a bennünk rejlő érzelmekre, vagy éppen az aktuális élethelyzetünkre. Ha emberalakokat firkálsz, az például bizonytalanságra utalhat, a szem arra, hogy úgy érzed, figyelnek, a körök azt szimbolizálják, hogy kapcsolódni szeretnél valakihez, szép arcokat főleg azok rajzolnak, akik könnyen meglátják a szépet másokban is, csúnyákat pedig inkább azok, akik bizonytalanok az életükben.

Ez természetesen korántsem részletes elemzés, a dolog jóval összetettebb annál, hogy pár mondatban analizáljuk a lelkivilágod:) Ha szeretnéd tudni, hogy mire utalnak a firkálgatásaid, az interneten számtalan cikket találsz, amikben ennél részletesebb eredményt kapsz.

Mi viszont a magyarok kreativitásával foglalkozunk ebben a cikkben, szóval nézzük csak, mi mindenben merül ez még ki…


 A kreativitás univerzális

A legtöbben (62%) már gyerekkorukban is szerettek rajzolni, a többieknél később jött meg az ihlet - talán épp a mi tanfolyamunk hatására? Ilyen történeteket a Kiből lesz a cserebogár? rovatunkban már többször is megosztottunk. De a felmérésünk szerint a rajzolás csak a kezdet; általában, aki rajzolni kezd, az előbb-utóbb más területen is ki szeretné élni a kreativitását. Legalábbis számunkra erre utal a tény, hogy extrém magas, 92% volt azoknak az aránya, akik hímeznek, festenek, mandalát készítenek, agyagoznak, színeznek, vagy más módon alkotnak a mindennapokban. Izgalmas látni, hányféle módon lehet tehetségesnek lenni, ugye? 62%, összesen 785 ember pedig azt mondta, hogy simán bevállalná például egy gyerekszoba kifestését. (Vajon hányan vannak, akik már csináltak is ilyet? Legközelebb ezt is meg kell kérdeznünk!


 A nők vagy a férfiak kreatívabbak?

Egyértelműen, elsöprő fölénnyel nyertek a női válaszadók, úgy fest, hogy a férfiakat kevésbé érdekli a rajzolás, a művészetek világa. Mi is ezt tapasztaltuk egyébként, a tanfolyamainkon is magasabb a nők aránya, de ez a különbség még minket is lenyűgözött: 1130 nő mellett csak 133 férfi töltötte ki a kérdőívünket! Ez 89,5%-os arányt jelent a szebbik nem javára, ami egészen hihetetlen eredmény!

De persze ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a művészettörténelemben pont ellentétes a helyzet;) Mi arra jutottunk, hogy a nők számára talán fontosabb, hogy folyamatosan fejlesszék a képességeiket, szívesebben járnak tanfolyamokra, illetve valószínűleg kérdőíveket is jobban szeretnek kitölteni, mint a férfiak;)

Blog mennyire kreativak a magyarok 07 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 04 - ValdorArt

Az viszont biztos, hogy a Valdor Art követői (és az ő ismerőseik) valóban hisznek az élethosszig tartó tanulásban, hiszen a kitöltők többsége, 1042 ember azt mondta, hogy szeretne még fejlődni, szeretne még többet tanulni a témában. 

Nagyon izgalmas volt a válaszokat böngészni, köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívünket!

Blog mennyire kreativak a magyarok 22 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 23 - ValdorArt

Neked pedig kedves Olvasó a jövő héten jövünk a folytatással: nézzük, milyen érdekességekre derült még fény a felmérésünkből?!


 Nézd meg megújult galériáinkat, hogy inspirációt gyűjts tanítványaink lenyűgöző

színes>

Blog mennyire kreativak a magyarok 18 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 21 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 17 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 08 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 19 - ValdorArt

és fekete-fehér> alkotásaiból!

Blog mennyire kreativak a magyarok 14 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 12 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 11 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 15 - ValdorArt Blog mennyire kreativak a magyarok 16 - ValdorArt

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: