A rajzolás csúcsa! Portrérajzolás valós modell alapján!

Mi kell ahhoz, hogy valós modell alapján is tudj portrét rajzolni?

Hogyan érd el a rajzolás csúcsát? Mi kell ahhoz, hogy valós modell alapján is tudj portrét rajzolni, ne csak referencia fotó alapján? Hogyan juthatsz el idáig, úgy is ha most még csak pálcika embert tudsz rajzolni? Milyen út vezet odáig? Mennyi idő szükséges hozzá, hogy elérd? Ebben  cikkünkben ezeket a kérdéseket boncolgatjuk! Olvass tovább!


Figyelem ez most egy hosszabb cikk lesz! Csak akkor olvasd tovább ha valóban érdekel a jobb agyféltekés rajzolás, mert most sorra mutatjuk a lépéseket!

portre rajzolas valos modell alapjan 01.webp - ValdorArt

A jobb agyféltekés rajzolás CSAK MÁSOLNI TANÍT?

A kezdőknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamunk megadja a biztos alapokat ahhoz, hogy eljuthass odáig, hogy később valós modell alapján is tudj portrét rajzolni, vagy akár élethűen lerajzold a saját önarcképedet tükörből! Sőt még azt a kijelentést is megkockáztatjuk, hogy gyorsabban éred el az áhított célt, mintha hagyományos akadémiai módszerekkel tanulnál!

Azóta már élő modell alapján rajzolok portrékat és sokkal gyorsabban haladok...

A jobb agyféltekés rajztanfolyam után beiratkoztam egy OKJ-s képzésre. Azóta már élő modell alapján rajzolok portrékat és sokkal gyorsabban haladok, mint a többi csoporttásam. Köszönöm a látásmódot amit tőletek kaptam és aki kételkedik a módszerben azt nyugodtan küldjétek hozzám! Üdv. Székely Kriszti (Bp.)

Mi kell ahhoz, hogy elérd a rajzolás csúcsát és élethűen le tudd rajzolni azt aki ott ül előtted?


I. LÉPÉS:

Tegyük fel, hogy most adunk neked egy tükröt azért, hogy lerajzold önarcképedet a jelenlegi rajztudásoddal. Innen indulunk! Ezekeket a rajzokat tanítványaik készítették a kezdőknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamunk első napján! Azért mutatjuk meg ezeket, hogy lásd, nem csak őstehetséggel megáldott emberek jelentkeznek rajztanfolyamainkra.

portre rajzolas elso napi onarckep 08.webp - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 04.webp - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 03.webp - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 05.webp - ValdorArt portre rajzolas elso napi onarckep 02.webp - ValdorArt

Ha most még Te is itt tartasz, akkor a rajztanulás rögös utján az ELSŐ LÉPÉSEDNEK annak kell lennie, hogy megtanulsz VALÓSÁGHŰ PORTRÉT RAJZOLNI REFERENCIA FOTÓ ALAPJÁN és bejelentkezel a kezdőknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamunkra!

Még akkor is ez az első lépés, ha sokan azt gondolják: "ez csak másolás"!

Miért ez az első lépés? Mert meg kell tanulnod:

 • Mire kell figyelned, mire kell koncentrálnod rajzolás közben? Ugyan vonalat rajzolsz a kezeddel, de a fejedben másnak kell történnie!
 • El kell sajátítanod olyan alapfogalmakat, hogy "nézőpont váltás" vagy "negatív tér"! Ezek nélkül nem fogsz tudni továbblépni!
 • Meg kell tanulnod a rajzolás 5 alapkészségét! Ez alapkövetelmény, hogy élethűen tudj rajzolni!

Mire számíthatsz, hogyan fog változni a rajztudásod az első lépés titkainak a megismerése után? Nézd csak, ezeket a rajzokat a kezdőknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamunk 3. napján készítették tanítványaink!

portre rajzolas harmadik napi szineszkep 01.webp - ValdorArt portre rajzolas harmadik napi szineszkep 02.webp - ValdorArt portre rajzolas harmadik napi szineszkep 05.webp - ValdorArt portre rajzolas harmadik napi szineszkep 06.webp - ValdorArt

Rajzolás és másolás: tényleg ellentétes fogalmak?

A múltkori jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon ebédnél beszélgettünk a résztvevőkkel, hogy az, amit itt a tanfolyamon csinálunk az rajzolás vagy másolás. Érdekes volt látni, hogy azok a diákok, akik még éppen csak belekóstoltak a jobb agyféltekése rajzolás (vagy másolás?) művészetébe, mennyire eltérő véleményekkel, elvárásokkal érkeztek – és hogy ez mennyit formálódott egyetlen délelőtt alatt.

Mi a rajzolás?

Te tudnád definiálni? Nyilván az alap, hogy ceruzával, krétával vagy más eszközzel formákat, alakokat készítünk egy darab papírra, fára, aszfaltra… És innen bonyolódik a dolog. Mi számít rajzolásnak: ha a saját fejedből alkotsz, ha fotó alapján dolgozol, vagy ha a valóságban látott dolgokat próbálod meg leképezni? Min múlik, hogy rajzolás, vagy másolás? És mi különbözteti meg a „mezei” rajzolót a művésztől? Megannyi kérdés, és szinte minden érdeklődőnek saját válasza van rá…

Sokak szerint rajzolás az, amikor

 1. valaki saját magától tud élethűen alkotni (fejből, képzeletből, emlékezetből) - Pedig ez már a rajzolás 6. és 7. alapkészsége! Ezt megelőzi a rajzolás 5 alapkészsége!
 2. az, amikor segédeszköz nélkül alkotsz - Holott régi korok elismert művészei is használtak segédeszközöket. Sőt Dürer találta ki azt a képsíkot, amit mi is használunk élőből rajzolásnál!
 3. az, amit híres művészektől látunk a kiállítótermekben - Ha tudnád, hogy voltak olyan híres művészek akik, előrajzolót alkalmaztak és miután kész volt a rajz utána állt oda a mester és festette meg a képet!
portre rajzolas valos modell alapjan 03.webp - ValdorArt

Hm, érdekes, ugye?

A rajzolás definíciója – A Valdor Art Rajziskola módjára

Kevesen tudják, de a rajztudás nem csupán egyetlen készség kérdése. Egy korábbi cikkben már leírtuk, hogy 7 alapkészség kell ahhoz, hogy valaki rajzolni tudjon – és ebből csak az utolsó 2 az, amihez a képzelet is kell. Az első 5 a technikák, a látásmód, a terek, formák, arányok érzékeléséről szól, vagyis csupa olyan dologról, amit akkor tudsz megtanulni, ha sokat rajzolsz vagy ha úgy tetszik másolsz referencia fotó alapján vagy rajzolod le  más művészek munkáit, vagy a látottakat. És ha ez már mind megvan, akkor lehet majd azzal foglalkozni, hogy emlékezetből, vagy képzeletből alkoss.

Régi, klasszikus felvetés: a segédeszközök használata sokat levon a rajzolás művészi értékéből. Hiszen egy igazi művésznek nincs szüksége ilyenekre, csuklóból képes ábrázolni a bonyolult perspektívákat, és gondolkodás nélkül le tudja képezni a világban látottakat.

Ilyenkor mindig jót mosolygunk. Tudtad például, hogy a képsík-elméletet Albrecht Dürer találta fel? Vagy azt, hogy az arányok megállapítását segítő nézőkét Szunyoghy András elismert grafikus és egyetemi rajztanár könyvében is megtalálhatod? Sőt Szunyoghy András: Portré és Kézrajzolás című könyve ezzel a mondattal kezdődik:

" ...A mérés nélkülözhetetlen!... Ha sikerül eljutni odáig, hogy szabad szemmel is biztossá válik az arányok felismerése, nem kell többet mérni. Addig viszont azt ajánlom, hogy bátran mérjünk, sőt ellenőrizzük is a rajzot"

A másolás tehát nem egy külön műfaj és pláne nem egy elítélendő dolog, hanem a tanulás kihagyhatatlan része!

Ha hiszed, ha nem a híressé vált művészek is először tanultak, gyakoroltak. Senki nem elsőre festette meg a mesterművét! Előző korok híres művészeinek képeit másolták azért, hogy tanuljanak! Nyilván azért, mert még nem volt fényképező gép. Ha lett volna ők is tuti rajzoltak volna referencia fotó alapján!:o)

portre rajzolas harmadik napi szineszkep 03.webp - ValdorArt portre rajzolas harmadik napi szineszkep 04.webp - ValdorArt portre rajzolas harmadik napi szineszkep 07.webp - ValdorArt

A rajzolás, a művészet és a másolás tehát nem ellentmondó fogalmak, sőt!  Szorosan összetartoznak, mint a járás és a futás, a kottaolvasás és a zongorázás vagy a szótanulás és a tökéletes nyelvtudás.

Ha az a célod, hogy:

 • túllépjél a pálcika emberen vagy
 • hobbialkotó légy vagy
 • délutáni kikapcsolódást keresel, olyan elfoglaltságot, ami örömet és önbizalmat ad vagy
 • ha túl akarsz lépni azon, hogy gyerekkorodban megkaptad a "fakezű" jelzőt vagy
 • egyszerűen át szeretnéd élni a szabadkézi rajzolás élményét,

akkor az I. lépés a neked való! Ezzel a tudással, amit az I. lépésben megtanulsz, már remek élethű grafikákat fogsz tudni készíteni. Elegendő a fenti célok megvalósításához!

De ha tovább szeretnél lépni, akkor olvass tovább mert a

a Valdor Art Rajziskola célja, hogy megtanítsuk neked a portrérajzolást élő modell alapján is!

És első lépésben igen, ehhez nagyon sokat kell majd másolnod/rajzolnod!

Nézzük, hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

portre rajzolas valos modell alapjan 02.webp - ValdorArt

II. LÉPÉS:

A jobb agyféltekés rajzolás második lépésben is maradunk még a referencia fotóról  rajzolásnál. De most nem egy az egyben rajzoljuk le azt amit ott látunk, hanem nagyítva úgy, hogy az arányok ne másszanak el! A MÁSODIK LÉPÉS tehát az, hogy tudj NAGYÍTVA IS ÉLETHŰ PORTRÉT RAJZOLNI REFERENCIA FOTÓ ALAPJÁN!

Miért? Mert itt tanulod meg azt a forma és arány érzékelést, ami az alapja az élőből rajzolásnak, hiszen itt már NEM egy az egyben rajzolsz.

Ehhez nyújt segítséged a 2 napos Portré rajzolás mesterkurzusunk, ahol megtanulod:

 • a nagyítás kétféle technikáját
 • +1 megfigyelési szempontot az I. lépéshez képest
 • a klasszikus vonalas árnyékolási technikát
 • szem, orr, száj és haj rajzolás mesterfogásait
 • idős ember és kisbaba vonásai miben különböznek
 • érzések kifejezését a szemekkel

+2 nap után már ilyen szintű portrékat fogsz tudni rajzolni referencia fotó alapján kétszeres nagyításban!

halado grafitrajz portre rajzolas nagyitva kisfiu.webp - ValdorArt halado grafitrajz portre rajzolas nagyitva idos ember.webp - ValdorArt
halado grafitrajz portre rajzolas nagyitva hugh laurie.webp - ValdorArt  halado grafitrajz portre rajzolas nagyitva al pacino.webp - ValdorArt  halado grafitrajz portre rajzolas nagyitva will smith.webp - ValdorArt 

III. LÉPÉS:

A HARMADIK LÉPÉS az, amikor már elhagyjuk a fotóról rajzolást és VALÓS MODELLEK ALAPJÁN, élőből rajzolunk. A fő téma azonban még nem a portré rajzolás. TÁRGYAKAT, CSENDÉLETEKET kell, hogy rajzoljál azért, hogy begyakorold ugyanazokat a megfigyelési szempontokat élőből rajzolásnál, mint amit fotóról rajzolásnál már megtanultál.

Miért jó tárgyakat rajzolni? Viccesen hangzik, de azért mert nem mozog! Még egy tájkép rajzolásnál is van változó faktor (úszó vitorlás, változó felhők, lemenő nap, hullámzó víz), pláne egy emberi modellnél.

Ezt tudod megtanulni azokon a rajzklub napjainkon, amikor csendélet rajzolás a téma élő modell alapján! Ezen a klubnapon megtanulod:

 • új mérési módszereket
 • +1 megfigyelési szempontot a II. lépéshez képest

+1 nap után ilyen rajzokkal fogsz hazatérni

SP rajzklub 69.webp - ValdorArt SP rajzklub 74.webp - ValdorArt
SP rajzklub 30.webp - ValdorArt SP rajzklub 73.webp - ValdorArt

IV. LÉPÉS:

Most már csak  + 2 napot kell rászánnod a jobb agyféltekés rajzolásra és jöhet a rajzolás csúcsa: portré rajzolás valós modell alapján:o) Mire idáig eljutsz már majdnem mindent tudsz.

De még nincs vége, mert:

 • Össze kell rakni az első három lépésben tanultakat.
 • Másrészt kívülről kell fújnod az arc felépítésének arányait.
 • Rutinosnak kell lenni a megfigyelésben, a mérésben és a rajzolásban, hogy az élőben mindig kicsit mozgó formákat le tudd rajzolni.

Tehát a NEGYEDIK LÉPÉS a PORTRÉ RAJZOLÁS TÉRBELI MEGFIGYELÉSEK ALAPJÁN!

Ezeket a készségeket a portré rajzolás profiknak elnevezésű rajztanfolyamunkon tudod megtanulni! Ezen a rajztanfolyamon valódi térbeli megfigyelések alapján fogsz dolgozni és képessé válsz arra, hogy bárkit lerajzolj úgy, hogy ott ül veled szemben vagy megrajzold a saját önarcképedet tükörből!

SP portrerajzolas elo modell alapjan 02.webp - ValdorArt SP portrerajzolas elo modell alapjan 04.webp - ValdorArt

Hány nap kell, hogy eljuss idáig?

Ha lépésenként összeadod a rajztanfolyamon töltött napok számát, akkor

Mindössze 8 napot kell eltöltened a Valdor Art Rajziskolánál ahhoz, hogy eljuss a rajzolás csúcsára!

A tanfolyamok között pedig fontos

GYAKOROLNI, RAJZOLNI, vagy ha úgy tetszik MÁSOLNI!

De ha nem akarsz otthon egyedül gyakorolni, akkor az is lehetséges, hogy bejelentkezel az összes tanfolyamunka és velünk együtt gyakorolsz. Rengeteg olyan tanítványunk van, akik csak a jobb agyféltekés rajztanfolyamainkon rajzolnak és otthon nem gyakorolnak. 1 év alatt végigjárják az összes tanfolyamunkat a kezdő szinttől, az összes haladóknak majd aztán a profiknak szóló képzéseket és játszi könnyedséggel eljutnak a rajzolás csúcsára! Minden hónapban egy rajtanfolyam! Csak rajtad múlik milyen messzire mész, mi itt vagyunk!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: