Hogyan segít a tanulásban a rajzolás?

Tapasztaltad már, hogy amikor gyorsan kellett megtanulnod valamit egyszerűen sehogy sem ment a memorizálás? Ilyenkor jól jön egy-két leleményes tipp, ami kicsit segít, hogy könnyebb legyen a felidézés. A rajzolás és a vizuális memória fantasztikus adomány: mégis kevesen használjuk ki igazán céljaink elérésében. Pedig sokat segíthet a tanulásban és céljaid elérésben is! Olvad tovább, hogyan!

Ha tanulásról van szó, mindenki más módszerre esküszik. Van, aki arra, hogy sokszor meghallgatja a rögzíteni kívánt információkat, van aki inkább látás után tanul könnyebben, vagy akár tapasztalással memorizál. A leghatékonyabb azonban, ha mindezeket kombinálod, és kicsit beveted a kreativitásod is.

Ezt magunk is kipróbáltuk a közelmúltban:

6,5 éves, még olvasni nem tudó lányunknak házi feladatként meg kellett tanulnia Fésűs Éva: December, december című 5 versszakos versét, amely egy kedves kis dallamos versike. Természetesen szerettünk volna neki ebben segíteni, és gondolkodtunk, hogy miként gyorsíthatnánk fel a tanulási folyamatot. 

Alapvetően a hagyományos módszerrel úgy nézett volna ki a “magolás”, hogy rengetegszer felolvasom neki a verset, ő pedig versszakról versszakra szépen visszamondta volna. 

Ehelyett azonban kitaláltuk, hogy bevetjük a rajzolást és a vizuális memóriáját is, úgyhogy gyorsan előkaptunk ceruzát és papírt, majd:

Soronként lerajzoltuk neki a verset!

Miután meg voltak a kis rajzok, felolvastuk neki egyszer egészben a verset, miközben ő a szemével követte a képeket. Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis a rajzok segítségével a lányunk egyből visszamondta a verset.

Íme a vers és hozzá a rajzok!

Mondd vissza Te is a verset a képek alapján!

Blog 2016 vizualismemoria - ValdorArt

Látod mennyi mindenre használható a rajzolás?

Érdemes megtanulni! >>>


A memória működése kontra rajzolás!

Az emlékek rögzítése és felidézése mögött érdekes agyi folyamatok állnak, konkrétan 3 fázisra osztható a tanulás:

1. A kódolással kezdődik, amikor befogadod és rendszerezed az információkat. Lerajzolhatod vágyaidat és céljaidat, hogy minnél hamarabb teljesüljön! Mi is tartunk kívánságdobozt, ahová nem csak leírjuk, hanem le is rajzoljuk céljainkat! Sok minden teljesült már!

2. Tárolás, amikor a kapott ingereket rögzíted. Ennél a pontnál kell igazán leleményesnek lenned, hogy a tárolás tartós és hatékony legyen. A tárolásban sokat segít a rajzolás, ahogy a fenti verses példa is mutatja.

3. Előhívás, amikor az információkat egy bizonyos ingerre előveszed. Itt is nagy szerepe van a rajzolásnak! Pl.: a KIP pszichoterápia is ezen alapul, hiszen tudatalatti képekkel dolgozol a terápia során, amit aztán le is kell rajzolni! A leghatékonyabb módszere a traumák feldolgozásának!


A memória típusai:

Szenzoros memória:

Veled is előfordult már, hogy valamit csak megpillantottál mégis emlékeztél annak a tárgynak a színére, vagy tapintására, esetleg illatára? Ezt a szenzoros emlékezeti tárad teszi lehetővé, aminek kapacitása igen nagymértékű, azonban időtartama mindösszesen 1 másodpercre tehető. A rajzolás során ez teszi lehetővé, hogy olyan apró részleteket is érzékelj, és újra alkoss, amelyek által az elkészült műved visszaadja az adott élőlény vagy tárgy, esetleg kép egyéni vonásait.

Rövidtávú emlékezet:

A rövidtávú memóriád már több fajta információ tárolását teszi lehetővé, és egy kicsit tovább tartja itt az információkat, így akár térbeli- vagy időbeli emlékeket is rögzíthetsz. Amikor egy képet készítesz, a rövidtávú memóriád segítségével tudod a látottakat bepozícionálni és újra elhelyezni.

Hosszútávú emlékezet:

Ez teszi lehetővé, hogy új dolgokat sajátíts el, hogy folyamatosan tovább képezd magad. Míg a szenzoros és a rövidtávú memóriának a kapacitása szűkös, úgy a hosszú távú memóriád olyan, mint a végtelen világűr. E nélkül nem tudnád elsajátítani a helyes ecset- vagy ceruzafogást, vagy a sokoldalú nézőpont váltogatós látásmódot, ami a rajztanfolyamaink alapköve. 

Tanulj meg Te is rajzolni!>

és

Fejleszd gyermeked rajzkészségét!>

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: