Ismerj meg 8-at a világ legritkább színei közül!

Szinte lehetetlen megmondani hány szín létezik a világban. Ahány ember, annyi féle képpen látjuk a színeket. A számítógépeknek hála manapság sokkal könnyebb feladat a színek beazonosítása, elkészítése! Ez régen sokkal nehezebb feladat volt, blogbejegyzésünkből megismerheted a világ legrégibb színeit és néhány érdekességet róluk!

Nem csak a műtárgyaknak lehet „múzeumja!”

ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art - ValdorArt ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 1 - ValdorArt

Az értékes műtárgyakat, festményeket, a múlt fontos darabjait múzeumokban tárolják, ez régóta így van, az embereknek lehetősége van időről-időre megtekinteni ezeket! Tudtad, hogy bizonyos színeket is ilyen nagy becsen tartanak? Forbes Pigment Collection néven, a Harvardon őrzik a világ legritkább színeit!

Edward Forbs, aki a Fogg Art Múzeum igazgatója volt a Harvardon 1909 és 1944 között körbe utazta a világot és az igazán különleges színeket kutatta. Az ő munkájának a gyümölcse ez az értékes gyűjtemény, ahol összesen 2500 féle mintát tárolnak!

ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 5 - ValdorArt ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 4 - ValdorArt

Ismerd meg a legritkább színeket!

Anatto

Egy piros színről beszélünk, amit egy trópusi orleánfa piros gyümölcshúsából vonják ki. Egyébként bizonyos élelmiszerek adalékaként is használják, pl. a Cheddar-sajtok színezéséhez!

Kosenil

Ez egy különleges vörös szín, amik bogarak összenyomásával állítanak elő. Felhasználják bizonyos élelmiszerek és kozmetikumok színezéséhez!

Bíborvörös kármin

Sok-sok éven át kizárólag csak a spanyol gyarmatosítók kereskedtek vele. Mára nagyon elterjedt, kozmetikai festékekhez, textilfestékhez használják, emellett gyakori ételfesték is. Egy dél-amerikai kaktuszfajtán élősködő nőstény tetűfaj feldolgozásával állítják elő!

Smaragdzöld

Erről már biztos hallottál, azt azonban nem biztos, hogy tudtad, hogy van Gogh is előszeretettel használta. Bizonyos régi, fából készült kültéri oszlopokat vizsgálva, akár mg ma is találkozhatsz vele. Felhasználták még rovarírtásra is!

Kadmiumvörös

A többihez képest egy később megjelent szín, képzeld el, hogy 1970-es évekig ezzel színezték a Lego kockákat is!

Kadmiumsárga

Különlegessége, hogy a kadmium erősen mérgező anyag, de ennek ellenére az impresszionista festők rengeteget használták!

Múmiabarna

Az egyiptomi múmiák vizsgálata közben a holttestekre tekert szöveteken barna színű gyantát találtak. Ezt pigmenté alakították és azóta is nagy becsben őrzik!

Lapis lazuli

Ez a varázslatos kék árnyalat egyenesen Afganisztánból származik. Bármily furcsán is hangzik, az aranynál is értékesebb volt régen!

Te hány színt ismertél ezek közül korábban?

ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 3 - ValdorArt ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 2 - ValdorArt

Eredeti vagy hamisítvány? A képhez használt szín elárulja!

A fejlett technológiáknak köszönhetően már pillanatok alatt beazonosítható minden szín. Képzeld el, a pigmentvizsgálat segítségével akár egy festmény eredetisége is alátámasztható vagy megcáfolható. Erre több példa is született már, a cáfolatra remek példa egy Jackon Pollock festmény, amit 2007-ben fedeztek föl.

Mindenki úgy vélte, hogy a kép valóban eredeti, de a pigmentvizsgálat az ellenkezőjére hívta föl a figyelmet. A vizsgálat során kiderült, hogy a képen használt „Ferrari vörösnek” hívott színt csak Pollock halála után nagyjából 20 évvel gyártották először!

Láthatod, hogy nagyon fontos a színek megfelelő felismerése, akár egy ilyen sorsfordító kérdésben is döntést hozhat!

ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 6 - ValdorArt ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 7 - ValdorArt

Hogy határozhatod meg őket pigmentvizsgálat nélkül?

Amikor ránézel egy színre az agyad jobb agyféltekéje fel fogja ismerni milyen színt látsz. Amikor megtanulod ezeknek a színeknek a nevét azt a bal agyféltekéd fogja eltárolni, viszont van egy kis hibája. A bal agyféltekéd nem tud különbséget tenni a színárnyalatok között.

Sok színünk van, amit a nevén nevezünk, de minden embernek más árnyalat ugrik be róla. Pont ezért festőtanfolyamainkon mi NEM nevezzük így a színeket, a pontosabb meghatározás érdekében a három színértékét használjuk.

Nézzük meg bővebben, mi is a három színérték!

Ahogy a neve is utal rá, ha ránézel egy színre, három értékét kell megvizsgálod!

ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 8 - ValdorArt ritka szinek 1 jobb agyfeltekes rajzolas valdor art 9 - ValdorArt

Első színérték:

Első lépésben meg kell határoznod, melyik spektrum színek használatával tudod kikeverni. Ebben a színkör nagy segítségedre lehet!

Második színérték:

Itt azt kell meghatároznod, hogy az adott szín mennyire világos vagy sötét. Egy szín világosításához fehéret, a sötétítéséhez pedig a feketét kell használnod!

A világos színeket fehérrel és citromsárgával, a sötét színeket feketével vagy lilával lehet sötétíteni!

Harmadik színérték:

Az utolsó érték azt mutatja meg, hogy mennyire intenzív a szín. Itt két értéket különböztetünk meg, hogy mennyire fényes vagy mennyire tompa az adott szín!

A színkör színei, a spektrum színek kivétel nélkül fényes színek, sőt attól, hogy világosítod vagy sötétíted még ugyan úgy fényes marad.

Egy szín akkor válik tompává, ha a szín komplementerével kevered össze. Tompa színeket kell használni pl. egy tájkép festésénél, ha térbeliséget vagy mélységérzetet szeretnél érzékeltetni!


Ha kedvet kaptál hozzá, hogy Te is megtanuld a festés művészetét és a háromszín technikát, akkor várunk sok-sok szeretettel a kezdőknek és haladóknak szóló festőtanfolyamunkon!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: