Elmosható grafitceruza a gyakorlatban

7+1 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha elmosható grafit ceruzát használsz!

Az árnyékolás a rajzolásban olyan, mint a hangszereknél a finomhangolás: néhány apró finomítás, amik után a végeredmény még szebb és élvezetesebb lesz. Ha Te is kedveled ezeket a szépítéseket, amikkel a műved még varázslatosabb lehet, akkor az elmosható grafitceruza neked lett kitalálva.


Mire jó az elmosható grafitceruza?

rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 009 - ValdorArt

Akik már dolgoztak akvarell ceruzával, azoknak minden bizonnyal nem lesz ismeretlen sem a technika, sem a grafitceruzával történő alkotás. 

Valóban sok a hasonlóság a két eszköz között, mégis van köztük némi különbség, ami az elmosható grafitceruzát igazán különlegessé teszi:

  • A grafitceruza jóval puhább, mint egy akvarellceruza, így lehetővé teszi a még finomabb árnyékolást
  • Könnyebb és gyorsabb is vele dolgozni, mivel az akvarellceruzával ellentétben, itt nem kell színkeveréssel bajlódni. 
  • Kapható belőle elmosható grafitrúd is, ami nagyobb felületek kialakításában lehet igazán hasznos – a részletekre pedig továbbra is ott van a ceruza. 
  • Mindegy, hogy a rudat, vagy a ceruzát választod, mindkettőt hegyezheted karos hegyezővel.

7+1 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha elmosható grafitceruzát használsz

Habár tényleg pofon egyszerű a használata, mindenképp érdemes néhány tippet megfogadnod, hogy a száradás után is gyönyörű rajzot kaphass.

1. Mindig a világostól a sötét tónusig kell haladni!

Ahogy bármilyen árnyékolás esetében, az elmosható grafitceruza használatánál is a világostól a sötét tónusig kell haladni. Ez esetben tehát a sok kicsi sokra megy, vagyis inkább árnyékolj több lépésben, minthogy az adott részlet elsőre túl sötét legyen – ugyanis egy részlet utólagos visszavilágosítása nagyon nehéz.

rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 001 - ValdorArt rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 002 - ValdorArt

 

2. Vigyázz, nehézkes a javítása!

Ennek az eszköznek az egyik nehézsége, hogy rendkívüli pontosságot igényel az alkotótól, ugyanis javítani csak addig van lehetőség, amíg el nem mostad a grafitot. Még az elektromos radír is nehezen tudja kijavítani a hibát, így mielőtt bármit is a papírra vinnél, érdemes többször is átgondolnod.

3. Több réteg = szebb eredmény

A valósághű képek egyik kulcsa, hogy a kép egy-egy része több rétegből épül fel. Ez teszi lehetővé az érzékletes árnyalást. Az elmosható grafitceruza esetében ez különösen igaz, így megéri akár többször is visszatérni egy részlethez és finomítani azt.

rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 003 - ValdorArt rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 004 - ValdorArt

 

4. Elég csak két ceruzát beszerezned

Ebben az eszközben az is szuper, hogy nem szükséges az összes ceruzát beszerezned, bőven elég, ha egy HB-set és egy 8B-set vásárolsz: ezekkel bármilyen árnyalatot létrehozhatsz az elmosás és a rétegek mennyiségétől függően. De persze nyugodtan kísérletezhetsz más keménységűekkel is, ha kedved van hozzá:)

5. Szükséged lesz forrón préselt akvarell papírra

Mivel víz is éri a papírt, ráadásul a grafit erősen koptatja azt, ezért egy speciális, úgynevezett hot pressed, vagyis forrón préselt akvarell papírt kell használni ennél a technikánál. Ez nem fog felázni, és jól bírja a módszerrel járó igénybevételt is. Plusz előnye, hogy a papír tört fehér színe gyönyörű alapot ad a grafit rajzokhoz és azok árnyalatihoz.

rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 005 - ValdorArt rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 007 - ValdorArt

6. A papír oldalait mindig ragaszd a táblához!

Erre azért van szükség, mert a papír megnyúlik, amikor nedves lesz. Fontos, hogy ettől ne ijedj meg, és ne tépd fel a papírt, hanem (miután befejezted a képet), várd meg, míg megszárad, és a papír újra a régi méretére zsugorodik. A ragasztás meggátolja abban, hogy alkotás közben eldeformálódjon, vagy a száradás következtében összeugorjon. 

7. Satírozás és elmosás végtelen mennyiségben

Ahhoz, hogy a képed a végén szinte megszólaljon, először rajzold meg az alapokat, majd tónusozd ki a képet a megszokott módon. Ezt követően kevés vízzel elmoshatod a grafitot, majd újra következhet a rajzolás. Minél többször ismételed a folyamatot, annál részletgazdagabb eredményt kapsz majd. 

rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 006 - ValdorArt rajzolas rajzklubnapon elmoshato grafitceruza valdor art rajziskola 008 - ValdorArt

 

7+1: Élvezd a munkát és a vele eltöltött időt! :)

Próbáld ki ezt a nagyszerű eszközt, mert egészen új távlatokat nyit a rajzolásban. Nem csak a rajzodon, de a művészetben is elmossa a határvonalakat a festészet és a rajzolás között, így ha mindkettő a szenvedélyed, akkor imádni fogod! 

Reméljük te is kedvet kaptál hozzá, ha elkészült a műved, akkor oszd meg velünk a tapasztalataid és a képed egyaránt, hogy mi is gyönyörködhessünk benne. 

Amennyiben pedig kérdéseid vannak, látogass el hozzánk, mi minden szükséges tudást megadunk ahhoz, hogy te is festményszerű képeket alkothass az elmosható grafit ceruza segítségével.


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: