183677

Árnyékolási technikák

Amikor nekikezdünk a rajztanulásnak számos technikai tudást kapunk a tanfolyamon vagy az online oktató anyagokból. Megtanuljuk, hogy a rajzolás során 5 féle árnyékolási technikát alkalmazhatunk.

A portérajzolás során ebből az 5 féle tónusozási technikából hármat tudunk használni a bőrtónusok kialakítására. A satírozás, az elmosás és a vonalkázás technikáját.

Mielőtt belevágnál a portrérajzolásba, mindenképpen érdemes kipróbálnod és gyakorolnod mindhárom technikát, így kialakulhat a saját elképzelésed arról, hogy melyik is fekszik neked a legjobban.

A gyakorláshoz pl. egy almarajz is tökéletesen megfelel. Jól látszik a 3 féle rajzon, hogy milyen más-más hatás érhető el satírozással, elmosással vagy éppen a vonalkázás technikájával.

Satírozás technikája

 

Elmosás technikája

 

Vonalkázás technikája

 

Meg kell találni azt a technikát, ami jobban a kezünkre esik, illetve sokszor maga a kompozíció alanya is jobban megkívánja az egyik vagy másik módszer alkalmazását.

Satírozásnál elfektetett ceruzával, pici mozdulatokkal kell kialakítani a tónusokat.

Az elmosásnál papírsatírozó rudat vagy szivacsot hívunk segítségül, és ezzel mossuk össze az átmeneteket. Ez utóbbi technikát a hivatásos képzőművészet egyébként nem igazán preferálja, inkább a vonalas árnyékolási technika használatát helyezi előtérbe.

A vonalkázásnál a ceruza élével húzott vonalak segítségével tudjuk kialakítani a tónusokat.

Mutatunk néhány példát arra is, ha már kellő képpen begyakoroltuk az egyes technikákat, micsoda lehetőségek rejlenek portrék esetében ezzel a háromféle módszerrel!

Satírozás technikájával készült portrék


 

Elmosás technikája


 

Vonalkázás technikája porté rajzoknálVan még másik 2 árnyékolási mód, a bevésés és frottázs technikája, ezekről korábbi blogunkban írtunk részletesebben!

Próbáljátok ki és gyakoroljátok ezeket az árnyékolási módszereket és hamarasan hasonló portré rajzok kerülhetnek ki a Ti kezeitek közül is!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzolós Mesebirodalom könyv a legkisebbeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: