Arcfelismerés holisztikusan

Az ember szinte mindenbe képes arcot belelátni: a felhőkbe, a holdba, két pontba és egy görbe vonalba. Agyunk úgy van programozva, hogy mindenütt igyekszik arcot keresni.

Az egyik legrégebbi arcillúzió elkészítése az itáliai festő, Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) nevéhez fűződik. Egyik csendéletén kedvenc étele, a minestrone kellékeit festette meg!

 Ha megfordítjuk a képet, akkor mit látsz?  

Vajon miért látunk arcot az elrendezésben, amikor tudjuk, hogy csak egy rakás zöldségről van szó?

Nem rég a jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon járt Nyerges Ildikó, pszichológus, aki az egyik műhelymunkájában az agyműködés és az arcfelismerés mikéntjéről írt!

Az arcfelismerést illetően a szakirodalomban máig vita van arról, hogy az arcok feldolgozása az agy egy speciális területéhez vagy egy egyedi hálózathoz köthető-e?

A neuropszichológia az arcfeldolgozás egyedi jellege mellett érvel, azaz azt mondja, hogy agyunk másképp dolgozza fel az információt, ha egy tárgyat lát és másképp ha arcot! Lássuk hogyan?

Az agy a tárgyakat azok alkotórészei alapján kódolja, azaz  részekre szedve (ez a képesség a bal agyféltekéhez tartozik), míg az arcokat egészlegesen, azaz holisztikusan ( ez a képesség a jobb agyféltekéhez tartozik) dolgozza fel.

Lássunk néhány bizonyítékot:

1. Mit látsz az alábbi képen?

arcfelismeres3 - ValdorArt

Különböző szürke kockákat, ugye?

És ha hunyorogva nézed, akkor mit látsz?

Látod már? Még nem?

Segítünk! Most már jobban ki tudod venni?

arcfelismeres3 - ValdorArt

Ez itt Abraham Lincoln fényképe, amit 256 pixelre redukáltak le. A képen semmilyen egyedi jelleg nem felismerhető, de hunyorogva vagy a képet lekicsinyítve nézve homályosan látható maga az arc, miáltal következtetni lehet az adott személyre. Ez bizonyítja azt, hogy a nagymértékben lecsökkentett képi információ ellenére is felismerjük az arcokat, ami így nem történhet másképp, csakis holisztikus látásmóddal a jobb agyféltekében.

 2. Mit látsz az alábbi négy képen?

arcfelismeres2 - ValdorArt

Margaret Thatcher fényképét egy kicsit manipulálták. Lényeg, hogy a fejjel lefelé fordított arcba normális állású szemeket illetve ajkat helyeztek (jobb felső kép), melytől a kép valódisága semmit sem változott, azaz teljesen normálisnak látszik. Viszont, ha a képet helyes szögbe visszaállítva (jobb alsó kép) az arcok igencsak rémisztő hatást keltenek, egyáltalán nem nevezhetőek normálisnak.

A feltételezések szerint a fejjel lefelé fordított hatás felülírja a holisztikus feldolgozást, e helyett a featured-based (azaz az agy a tárgyakat azok alkotórészei alapján, részekre szedve kódolja) feldolgozás aktiválódik.

A jobb agyféltekés rajzolás pont ezt a látásmódot használja ki !!! 

Azért fordítjuk meg fejjel lefelé a lerajzolandó portrét, hogy képesek legyünk az egyes érzékszerveket pontosan megfigyelve, a berögzült sablonokat elhagyva realisztikus módon lerajzolni azt amit látunk. Ha normál állásban rajzolnánk, beugranának azok a rajzsablonok, amiket kisgyermekkorban tanultunk.

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: