Motiváció 7. rész: Hogyan segít a rajzolás/festés elsajátításában az Apró szokások című könyv?

Reméljük sikerült időt szakítanod motivációs sorozatunk előző részére, ahol a ”rés és a nyereség” fogalmával ismerkedhettél meg. Ha esetleg még nem volt alkalmad elolvasni, ITT MEGTALÁLOD! >

Biztos megfogalmazódott már benned, hogy szeretnél megtanulni rajzolni/festeni, szeretnéd, ha az alkotás az életed részévé válna. Az elején mindig nagyon lelkesek vagyunk, mindent megteszünk a cél érdekében, azonban az idő előrehaladtával fokozatosan csökken az érdeklődés. 

A vágy egyre csak csökken, így a cselekedeteink sem igazodnak hozzá, - egyre csak távolodnak egymástól, és a célunk is egyre messzebb kerül tőlünk. Ismerős ez a folyamat?

Ne aggódj, ez NEM a Te hibád, nem egy jellemhibáról van szó, csak a viselkedésed kell átformálni. Ebben óriási segítségedre lehet az Apró szokások című könyv tartalma!

Ebből a videóból megtudhatod, hogyan tudod a motivációd fenntartani és hogyan tudod a viselkedésedet úgy átalakítani, hogy az álom valósággá válhasson!

Ha most nincs időd arra, hogy megnézd a videót mindenképp olvass tovább, összefoglaljuk a legfontosabb információkat!


Mit tudhatunk meg a Fogg-féle viselkedés modellből?

Ahhoz, hogy meg tudd valósítani az álmodat (V), - jelen esetben, hogy megtanulj rajzolni, 3 tényező kell, hogy megfelelően összeadódjon: 

 • M: Motiváció
 • K: Képesség
 • T: Trigger
viselkedes modell - ValdorArt

Mit is láthatunk ezen az ábrán? Fogg szerint a motiváció és a képesség között összefüggés van, amit az úgynevezett „Cselekvési vonal” mutat meg. Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani a vágyaidat a cselekvési vonal fölé kell kerülnöd.

Ha magas a motivációd és a képességed is megvan hozzá biztosan fölötte leszel, míg, ha a motivációd alacsony és a képességi szinted is, akkor biztosan alatta, tehát kudarcba fog fulladni a próbálkozásod.

Abban az esetben, ha a motivációd magas, viszont a képességed még nincs meg hozzá (vagy fordítva), akkor is alatta leszel ennek a vonalnak, de, amit elkezded fejleszteni magad, fokozatosan a vonal fölé fogsz kerülni és egyre könnyebb lesz a célod megvalósítása!


Hogyan alkalmazható ez a rajzolás/festés elsajátítására?

Első elem: a MOTIVÁCIÓ

A sikered eléréséhez elengedhetetlen a motiváció fenntartása, vagy adott esetben a növelése. Ebben óriási segítségedre lehet Motivációs sorozatunk bármelyik része, amit azért hoztunk létre, hogy segítsünk átlendülni a nehezebb időszakokon.

Rövid előadásaink segítésével motivációt kölcsönözhetsz tőlünk, bármi is akasztotta meg a lelkesedésed, biztosan találsz közöttük olyan témát, ami segít túllendülni rajta, hogy folytathasd az utad a célod felé!

motivacio 7 resz 5 - ValdorArt motivacio 7 resz 6 - ValdorArt

Ha belevágsz a rajzolás/festés elsajátításába, fontos, hogy megfogalmazd magadnak:

 • Milyen előnyökkel fog járni a személyiségedre nézve, ha megvalósítanád a célod?
 • Miért pont most határoztad el magad?
 • Milyen változást hozna az életedbe, ha megtanulnál rajzolni/festeni?
 • Milyen apró dolgokkal tudod „megünnepelni” magad, ha teljesítetted a célodhoz vezető út egy lépését?

Második elem: a KÉPESSÉG

Ahogy már korábban is említettük, az lenne a cél, hogy minél könnyebbé tegyük a cselekvést. Ahhoz, hogy minél könnyebb legyen elsajátítani a rajzolást/festést el kell kezdeni tanulni. Minél többet gyakorolsz, minél több információval rendelkezel, annál könnyebb lesz elérni a vágyaidat!

Hogyan vedd rá magad a tanulásra/gyakorlásra?

 • Elszámoltathatóság: ki segít a céljaid elérésében?

Találj valakit, aki segít számon kérni rajtad, hogy sikerült e a napi/heti/havi célodat megvalósítanod. Ez lehet egy barátod, rokonod, de szerintünk a legjobb, ha egy alkotótársadtól kérsz segítséget. A Mentorprogramunkban biztosan találsz megfelelő partnert a zárt facebook csoportban.

 • Mit teszel, ha nehézség adódik?

Haladj apró lépésekben, építsd föl a szokásodat. Először csak fogd meg a ceruzát…ne rajzolj CSAK FOGD MEG. A következő lépés, hogy firkálj vele egy kicsit…ne rajzolj, CSAK FIRKÁLJ. A szokás beépül az életedbe és ha már fogod a ceruzát előbb utóbb el is kezdesz rajzolni vele!

 • Érd el, hogy két cselekvés közül a célod elérését segítő tevékenységet válaszd!

Ha hazaérsz és hulla fáradt vagy nem feltétlen az a legjobb megoldás, ha magadra erőlteted a rajzolást, ha egyébként semmi kedved hozzá. Közelítsd meg máshonnan: nem csak az segíti a fejlődésed, ha rajzolsz. Nézhetsz videókat, inspirálódhatsz a társaid munkáiból, tanulhatsz abból, ahogy ők megoldottak egy bonyolult feladatot.

motivacio 7 resz 1 - ValdorArt motivacio 7 resz 2 - ValdorArt

Harmadik elem: a TRIGGEREK (emlékeztetők)

Milyen triggereket (emlékeztetőket) tudsz kialakítani magad köré, amik segítenek a céljaid megvalósításában? 

 • Segíthet a környezeted

Hatékony megoldás lehet, ha kialakítasz magadnak egy helyet, ahol rajzolsz és elől hagyod az ehhez szükséges eszközöket, amik emlékeztetni fognak a célodra, bármikor odanézel. Egy félkész rajz arra fog inspirálni, hogy odaülj és folytasd az alkotást!

 • Emlékeztesd Önmagad

Digitális világunkban számos eszköz segíthet ebben. Állítsd be a telefonodon az emlékeztetőt, írd be a naptáradba, írj fel magadnak feladatokat, amiket megcsinálsz az adott napon, ragassz fel cetliket a lakásban.

Apróságoknak tűnhetnek, de ezek az emlékeztetők mind, mind közelebb visznek a vágyaid megvalósításához.

 • Kapcsold össze egy meglévő szokásoddal

Alakíts ki egy rendszert, ahová beillesztheted a rajzolást/festést. Például rajzolj mindig mosogatás után. Nem kell rögtön portrét készíteni, emlékezz mit olvastál annál a résznél, ahol a nehézségek leküzdéséről beszéltünk: haladj kis lépésekben, csak fogd meg a ceruzát!

 • Döntsd el milyen rendszerességgel fogsz rajzolni

Ne ijedj meg, nem kell minden nap foglalkoznod vele, csak alakítsd ki a Te saját "órarended". Nézd át az időbeosztásod és jelölj ki időpontokat, amit erre tudsz fordítani. Valakinek úgy könnyebb, ha minden nap foglalkozik vele, valakinek pedig úgy, ha csak havonta egyszer. Nem vagyunk egyformák, a lényeg, hogy olyan rendszert alakíts ki, ami neked a legjobb!

motivacio 7 resz 3 - ValdorArt motivacio 7 resz 4 - ValdorArt

Reméljük, hogy hasznos volt számodra ez a sok információ, amit összeszedtünk Neked. TEDD ÉLETED RÉSZÉVÉ AZ ALKOTÁST!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: