Kiből lesz a cserebogár?  - Pillár Erzsi, aki online tanul rajzolni!

A múlt hónapban főleg gyerekek szerepeltek cserebogár-rovatunkban, ebben a hónapban a felnőttek lesznek a porondon. Először Erzsébetet mutatjuk be, aki nyugdíjasként jelentkezett hozzánk, és csakhamar olyan szintű fejlődést mutatott, amit sok fiatal is megirigyelhetne.


pillarerzsi01.webp - ValdorArt

Erzsébet kisiskolásként kezdett rajzolni, bár saját bevallása szerint egyáltalán nem tudott. Átmenetileg felhagyott hát a képzőművészettel és műélvezőként folytatta tovább pályafutását: máig emlékszik a Rézhegyek királynője című mesekönyvre, aminek gyönyörű, színes rajzait sokszor nézegette. Sőt, a többi rajzot is igyekezett ugyanígy kiszínezni, az alkotás igénye tehát továbbra is megvolt benne.

 

„Középiskolásként múzeumi osztálykiránduláson jártunk, amikor Fényes Adolf: Testvérek című művét nézve elöntöttek az érzelmek. Megbűvölve bámultam Csontváry: Mária kútja Názáretben című festményét is. Felnőttként két órát sültem a napon, hogy bejussak a budapesti Csontváry kiállításra. Megszerettem a képzőművészetet.”
 

pillarerzsi02.webp - ValdorArt pillarerzsi03.webp - ValdorArt

Ez a szerelem annyira intenzív volt, hogy később, felnőttként megint megpróbálkozott az alkotással, a rajz mellett szobrokat is készített, méghozzá igen sajátos technikával. „Agyagot szedtem a Mélyúti gödörben, vízzel, talán kevés homokkal összegyúrtam. Vizes újságpapírból csináltam egy galacsint, köré raktam az agyagot, megmintáztam, aztán a cserépkályhában kisütöttem. Az eredményt megmutattam a főnökömnek, aki az egyik ilyen szobrot el is kérte. A mai napig örülök, ha valaki elkéri egy-egy alkotásomat. Szívesen adom, mert jólesik, hogy örömet szerezhetek vele.”

Ám – ahogy az sokszor lenni szokott – a hétköznapok, a munka miatt Erzsébetnek is egyre kevesebb ideje lett, és az alkotás jó hosszú időre háttérbe szorult.

Meryl Streep fiatalon és néhány ráncocskával gazdagabban

pillarerzsi04.webp - ValdorArt pillarerzsi05.webp - ValdorArt

Hírességek portréi Erzsébet szemével

pillarerzsi06 0.webp - ValdorArt pillarerzsi07 0.webp - ValdorArt pillarerzsi08 1.webp - ValdorArt

 Unalmas nyugdíjas évek? Ugyan!

pillarerzsi09.webp - ValdorArt pillarerzsi10.webp - ValdorArt pillarerzsi11.webp - ValdorArt

2013-ban ment nyugdíjba, de már előre tudta, hogy nem fog unatkozni. Nagy tervei voltak: kertészkedik, kiállításokra jár, olvas, megtanul kosarat fonni, kenyeret süt... ám sajnos súlyosbodó ízületi problémái a legtöbb tervét keresztül húzták, a járkálás helyett otthoni elfoglaltságot kellett keresnie.

pillarerzsi12.webp - ValdorArt pillarerzsi13.webp - ValdorArt

„Ebben az időben keveredtem fel a Facebookra szinte véletlenül, és kezdtek megtalálni a különböző hirdetések. Betty Edwards könyvét többször láttam már online könyvesboltokban, de nem igazán hittem, hogy mindenki megtanulhat rajzolni. Amikor megláttam a Valdor Art hirdetését, rövid tanakodás és az ajándék videók megnézése után megvásároltam a Varázslatos színesceruzák“ című tanfolyamot. Itt láttam először azt a leckét, amiben Andi elmagyarázta lépésről-lépésre, hogyan lehet a jobb agyféltekés módszerrel lerajzolni egy arcot egy fényképről. Lerajzoltam újra Anditól tanult módszer szerint és sokkal jobb lett. Örömmel mutogattam mindenkinek: Igen, tényleg én rajzoltam!”

Az online festőtanfolyam elvégzése után küldött képei

pillarerzsi14.webp - ValdorArt pillarerzsi15.webp - ValdorArt
pillarerzsi16.webp - ValdorArt pillarerzsi17.webp - ValdorArt

Azóta Erzsébet már több online rajztanfolyamot is elvégzett, és gyakran rajzol éjszakába nyúlóan. „Általában este kezdem, és csak azt veszem észre, hogy már megint éjfél van. Nézem az oktatóvideókat – tévét már szinte nem is nézek. “

pillarerzsi18.webp - ValdorArt pillarerzsi19.webp - ValdorArt

Erzsébet első alkotása pasztellkrétával

pillarerzsi20.webp - ValdorArt

Nincs kedvenc stílusa – szerényen annyit mondott csak, hogy még nagyon az elején tart, sok mindent ki sem próbált még. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy aki 8 hónap alatt több kurzust is végigjárt, az már nem tekinthető teljesen kezdőnek:) Ezt bizonyítja az is, hogy nagyon gyorsan kialakította a saját stílusát: az „ingres” papírra készített, régi családi fotókról újraalkotott rajzok gyönyörűen adják vissza a megsárgult régi képek hangulatát.

„Amikor megrendeltem a papírt, elkerülte a figyelmemet, hogy bordás a textúrája, így igen csak meglepett amikor a kezembe fogtam. Ha tudom, vagy megtapogathattam volna, valószínűleg nem veszem meg.”

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ez az apró tévedés nagyon jó hatással volt Erzsébet rajzaira:)

pillarerzsi21.webp - ValdorArt pillarerzsi22.webp - ValdorArt
pillarerzsi23.webp - ValdorArt
pillarerzsi24.webp - ValdorArt pillarerzsi25.webp - ValdorArt

„Amióta elkezdtem rajzolni sokkal szebb a világ, más szemmel nézem. Apróságokat is észreveszek, amiben csak egy szikrányi szépség vagy csúfság van (például a kopasz macska, amit a végén már szépnek láttam). Fényképeket nézegetek az interneten, természetfotókat, ismert és ismeretlen emberek portréit, mások munkáit. Nem lemásolni – ahhoz nem vagyok elég precíz és kitartó –  hanem megfejteni szeretném, hogyan érték el azt a hatást, amitől tetszik az a kép. Nyitottabb szemmel járok. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy rátaláltam a Valdor Artra. Azóta megváltoztak a mindennapjaim, még a ronda szürke borongós téli napokat is könnyebb lesz átvészelni … majd kiszínezem!

pillarerzsi26.webp - ValdorArt pillarerzsi27.webp - ValdorArt pillarerzsi28.webp - ValdorArt
pillarerzsi29.webp - ValdorArt pillarerzsi30.webp - ValdorArt
pillarerzsi31.webp - ValdorArt pillarerzsi32.webp - ValdorArt pillarerzsi33.webp - ValdorArt

 

Andi és Péter nagyszerűen adja át a tudását. Köszönet érte sokadszor!”

Mi pedig köszönjük Erzsébetnek, hogy ilyen lelkes tanítvány!


Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Ismerd meg magyarország legnagyobb művészetkedvelő közösségét a ValDor Art "alkoss szabadon" Mentor Programot!

Mit kapsz, ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: