Kiből lesz a cserebogár? - Pillár Erzsi, aki online tanul rajzolni!

Kiből lesz a cserebogár?  - Pillár Erzsi, aki online tanul rajzolni!

A múlt hónapban főleg gyerekek szerepeltek cserebogár-rovatunkban, ebben a hónapban a felnőttek lesznek a porondon. Először Erzsébetet mutatjuk be, aki nyugdíjasként jelentkezett hozzánk, és csakhamar olyan szintű fejlődést mutatott, amit sok fiatal is megirigyelhetne.


online rajztanfolyam segítségével készített grafit ceruzás önarcképErzsébet kisiskolásként kezdett rajzolni, bár saját bevallása szerint egyáltalán nem tudott. Átmenetileg felhagyott hát a képzőművészettel és műélvezőként folytatta tovább pályafutását: máig emlékszik a Rézhegyek királynője című mesekönyvre, aminek gyönyörű, színes rajzait sokszor nézegette. Sőt, a többi rajzot is igyekezett ugyanígy kiszínezni, az alkotás igénye tehát továbbra is megvolt benne.
„Középiskolásként múzeumi osztálykiránduláson jártunk, amikor Fényes Adolf: Testvérek című művét nézve elöntöttek az érzelmek. Megbűvölve bámultam Csontváry: Mária kútja Názáretben című festményét is. Felnőttként két órát sültem a napon, hogy bejussak a budapesti Csontváry kiállításra. Megszerettem a képzőművészetet.”

grafitrajz az online rajztanfolyam segítségévelszínes portré az online szines ceruzás rajztanfolyam segítségével

Ez a szerelem annyira intenzív volt, hogy később, felnőttként megint megpróbálkozott az alkotással, a rajz mellett szobrokat is készített, méghozzá igen sajátos technikával. „Agyagot szedtem a Mélyúti gödörben, vízzel, talán kevés homokkal összegyúrtam. Vizes újságpapírból csináltam egy galacsint, köré raktam az agyagot, megmintáztam, aztán a cserépkályhában kisütöttem. Az eredményt megmutattam a főnökömnek, aki az egyik ilyen szobrot el is kérte. A mai napig örülök, ha valaki elkéri egy-egy alkotásomat. Szívesen adom, mert jólesik, hogy örömet szerezhetek vele.”

Ám – ahogy az sokszor lenni szokott – a hétköznapok, a munka miatt Erzsébetnek is egyre kevesebb ideje lett, és az alkotás jó hosszú időre háttérbe szorult.

Meryl Streep fiatalon és néhány ráncocskával gazdagabban

grafit rajz az online rajztanfolyam segítségévelgrafit portré az online rajztanfolyam segítségével

Hírességek portréi Erzsébet szemével

grafit portré az online rajztanfolyam segítségévelgrafitrajz az online rajztanfolyam segítségével

portrérajz az online rajztanfolyam segítségével


 Unalmas nyugdíjas évek? Ugyan!

színes portré az online színes ceruzás rajztanfolyam segítségévelszínes portrérajz az online színes ceruzás rajztanfolyam segítségévelgrafit rajz az online rajztanfolyam segítségével

2013-ban ment nyugdíjba, de már előre tudta, hogy nem fog unatkozni. Nagy tervei voltak: kertészkedik, kiállításokra jár, olvas, megtanul kosarat fonni, kenyeret süt... ám sajnos súlyosbodó ízületi problémái a legtöbb tervét keresztül húzták, a járkálás helyett otthoni elfoglaltságot kellett keresnie.

„Ebben az időben keveredtem fel a Facebookra szinte véletlenül, és kezdtek megtalálni a különböző hirdetések. Betty Edwards könyvét többször láttam már online könyvesboltokban, de nem igazán hittem, hogy mindenki megtanulhat rajzolni. Amikor megláttam a Valdor Art hirdetését, rövid tanakodás és az ajándék videók megnézése után megvásároltam a Varázslatos színesceruzák“ című tanfolyamot. Itt láttam először azt a leckét, amiben Andi elmagyarázta lépésről-lépésre, hogyan lehet a jobb agyféltekés módszerrel lerajzolni egy arcot egy fényképről. Lerajzoltam újra Anditól tanult módszer szerint és sokkal jobb lett. Örömmel mutogattam mindenkinek: Igen, tényleg én rajzoltam!”

Az online festőtanfolyam elvégzése után küldött képei

online festőtanfolyam segítségével készült pipacsokonline festőtanfolyam segítségével készült pipacsmező festmény
Tájkép az online festőtanfolyam segítségévelTájkép az online festőtanfolyam segítségével

Azóta Erzsébet már több online rajztanfolyamot is elvégzett, és gyakran rajzol éjszakába nyúlóan. „Általában este kezdem, és csak azt veszem észre, hogy már megint éjfél van. Nézem az oktatóvideókat – tévét már szinte nem is nézek. “

grafit portré rajz egy kislányról a rajztanfolyam után online rajztanfolyam alapján készített grafit rajz

Erzsébet első alkotása pasztellkrétával

pasztell rajz a deres patak partról az online tanfolyamon tanultak szerint

Nincs kedvenc stílusa – szerényen annyit mondott csak, hogy még nagyon az elején tart, sok mindent ki sem próbált még. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy aki 8 hónap alatt több kurzust is végigjárt, az már nem tekinthető teljesen kezdőnek:) Ezt bizonyítja az is, hogy nagyon gyorsan kialakította a saját stílusát: az „ingres” papírra készített, régi családi fotókról újraalkotott rajzok gyönyörűen adják vissza a megsárgult régi képek hangulatát.

„Amikor megrendeltem a papírt, elkerülte a figyelmemet, hogy bordás a textúrája, így igen csak meglepett amikor a kezembe fogtam. Ha tudom, vagy megtapogathattam volna, valószínűleg nem veszem meg.”

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ez az apró tévedés nagyon jó hatással volt Erzsébet rajzaira:)

online rajztanfolyamon tanultak alkalmazása grafit rajzononline rajztanfolyam segítségével alkotott portré régi családi fotóról
grafitrajz az online rajztanfolyam segítségével
grafitrajz az online rajztanfolyam segítségévelgrafit portré az online rajztanfolyam segítségével

„Amióta elkezdtem rajzolni sokkal szebb a világ, más szemmel nézem. Apróságokat is észreveszek, amiben csak egy szikrányi szépség vagy csúfság van (például a kopasz macska, amit a végén már szépnek láttam). Fényképeket nézegetek az interneten, természetfotókat, ismert és ismeretlen emberek portréit, mások munkáit. Nem lemásolni – ahhoz nem vagyok elég precíz és kitartó –  hanem megfejteni szeretném, hogyan érték el azt a hatást, amitől tetszik az a kép. Nyitottabb szemmel járok. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy rátaláltam a Valdor Artra. Azóta megváltoztak a mindennapjaim, még a ronda szürke borongós téli napokat is könnyebb lesz átvészelni … majd kiszínezem!

 

Andi és Péter nagyszerűen adja át a tudását. Köszönet érte sokadszor!”

Mi pedig köszönjük Erzsébetnek, hogy ilyen lelkes tanítvány!