Kiből lesz a cserebogár? Hegedüs Eta

„Nézd meg ezt a nőt, aki majdnem feladta, de végül mégis művésszé lett” – így harangoznánk be ezt a posztot, ha valami szenzációhajhász bulvárcikket akarnánk belőle kreálni. De erre semmi szükség, hiszen Eta maga is szenzáció: egész életében biztos volt benne, hogy nem tud rajzolni, ma mégis fantasztikus alkotásokat láthatunk tőle.

„1961-ben vegyipari technikumba felvételiztem és pontosan a „rajztudásom” miatt nem vettek fel. A kudarcot sikerült elfelejtenem, és utána egyáltalán nem próbálkoztam rajzolgatni. 

Blog 2017 cserebogar eta 01.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 14.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 03.webp - ValdorArt

Amikor kezdtem tanítani a 90-es évek végén, és rajzolni kellett a táblára – milyen pech, hogy emberi kapcsolatok témában, embereket- mindig elnézést kértem a „pálcikaemberek” miatt.

1997-től a Budapest Tv- természetgyógyászatot bemutató műsorának voltam az egyik műsorvezető-szerkesztője A kitűzött cél az volt, hogy bemutassunk érdekességeket, újdonságokat. Így került sor a jobb agyféltekés rajzolásra is, ami aztán a kineziológusok körében lett népszerű. A műsor vendégei közül többen is invitáltak a rajztanfolyam elvégzésére. Hiába. Mindig az elfoglaltságomra hivatkozva tértem ki előle.” 

Blog 2017 cserebogar eta 27.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 22.webp - ValdorArt

Nem hangzik egy sikertörténetnek, ugye?

Legalábbis nem rajzolás terén:

a legnagyobb művészek sztorija általában nem így kezdődik. 

Blog 2017 cserebogar eta 12.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 13.webp - ValdorArt

Ám 5 évvel később Eta nyugdíjba ment, és bár eleinte élvezte a lazaságot, a kényelmet, egy idő után többre vágyott. „Családom szerint kezdtem „sárkánykodni” és biztattak, hogy keressek magamnak valami elfoglaltságot.”   

Blog 2017 cserebogar eta 02.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 06.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 08.webp - ValdorArt

Eta pedig a rajz mellett döntött, azonnal beiratkozott egy 2 napos tanfolyamra, de nem hozzánk. Most jó lenne azt mondani, hogy innen egyenes út vezetett a világhírig, de ez nem egészen így volt….

„Már másnap belefogtam egy portré megrajzolásába……nem ment. Szerintem sokan ekkor hagyják abba. Mivel kitartó vagyok, nem adom fel egykönnyen, újabb lehetőségek után kutattam. Tudtam, a két nap kevés volt, és azt is, hogy valamit kezdeni kell magammal.

Ekkor találtam rá a Valdor Art online anyagára. Megvásároltam, és lépésről lépésre „újra” tanultam a rajzolást.” 

Blog 2017 cserebogar eta 20.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 18.webp - ValdorArt

Az első, balul sikerült kísérlet után elszállt a bátorsága, és nem mert eljönni a személyes képzésre – először inkább az online tanfolyamot választotta, így építve fel a saját önbizalmát. Elszánt, kitartó, alkotni vágyó emberként rendületlenül haladt a célja felé, ma pedig el sem tudja képzelni a napjait rajzolás nélkül. Minden napot, minden helyzetet, minden lehetőséget kihasznál, hogy alkosson valamit, ez egyfajta meditáció a napi feladatok elvégzése után. Hihetetlen, de Eta már több mint 200 képet készített: ezeknek a fele portré, a másik fele pedig tájkép, utcarészlet, és egyéb rajzok, amik közel állnak a szívéhez.

  

Blog 2017 cserebogar eta 24.webp - ValdorArt

És bár azt hinnénk, hogy ennyi idő után már az ember „késznek” érzi magát, Eta még mindig keresi a kedvenc technikát és stílust. A rajzolás számára hobbi, örök kísérletezés, önfelfedezés, változatosság. Bár már a „kisujjában” vannak a technikák, mégis minden egyes alkalommal rácsodálkozik az elkészült képre: „Ezt én alkottam?” 


 

Blog 2017 cserebogar eta 15.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 05.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 11 0.webp - ValdorArt

  „Ha valami megtetszik, lerajzolom. Kihívást jelent számomra egy háztető, egy macskaköves út, vagy akár egy zsalugáteres ablak is. 

Legközelebb festéssel próbálkozom. Úgy érzem eljött az ideje. (…)  

Blog 2017 cserebogar eta 25.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 26.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 29.webp - ValdorArt

Blog 2017 cserebogar eta 31 0.webp - ValdorArt

Gyerekkoromban volt egy farkas kutyám. Kis korában került hozzám. Amikor nagyobb lett 3-4 éves mindennap elém-jött a buszmegállóba és ott várt. Nem sokat, mert mindig tudta mikor jövök. Szép lassan hazabandukoltunk. Nagy örömünkre előjött a fekete cirmi (macska) , ráült Rex farkára, a kutyus meg hintáztatta. Egy baleset folytán Rex megsérült. Azokat a segítőkérő szemeket nem lehet elfelejteni. 

Nemrégiben megrajzoltam emlékezetből! Majd „belenéztem” a szemébe. A hatás felért egy pszichoterápiával.”

 


Blog 2017 cserebogar eta 23.webp - ValdorArt

„2016-ban Karácsnyi ajándék-meglepetés volt egy kétnapos akvarellceruzás tanfolyam. Izgatottan vártam az élő találkozást Andival és Péterrel. Azzal a két emberrel, akik mindig minden kérdésemre kérésemre válaszoltak és elláttak tanácsokkal. Kritikus szemmel nézték – én kértem- az alkotásaimat. Véleményüket mindig megfogadtam, és a következő rajznál már be is építettem. Jó volt a találkozás.

Blog 2017 cserebogar eta 33.webp - ValdorArt

Blog 2017 cserebogar eta 09 0.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 10 0.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 37 1.webp - ValdorArt

Az interjú végén egy kis búcsútanáccsal engedett utunkra minket:

„Közel huszonöt évig voltam egészségtanító és oktató. Ez alatt sok ember gondját-baját ismertem meg, és adtam különféle útmutatókat, tanácsokat. 

Lényemből adódóan azt tudnám tanácsolni mindazoknak, akik nehezen, találják a helyüket aktív életük után, hogy

Rajzolni jó!

Nem kell hozzá más csak papír, ceruza, radír

- eleinte sokszor- és egy jól megválasztott tanulási forma.” 

Blog 2017 cserebogar eta 17.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 30.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 28.webp - ValdorArt
Blog 2017 cserebogar eta 40 0.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 41 0.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 42.webp - ValdorArt

 

Köszönjük Etának, hogy minket választott, és azt is, hogy alkotásaival újra és újra megörvendeztet minket!

Blog 2017 cserebogar eta 34.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 36.webp - ValdorArt Blog 2017 cserebogar eta 43.webp - ValdorArt

 

Blog 2017 cserebogar eta 32.webp - ValdorArt

Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Ismerd meg magyarország legnagyobb művészetkedvelő közösségét a ValDor Art "alkoss szabadon" Mentor Programot!

Mit kapsz, ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

, full_html

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: