Kiből lesz a cserebogár? - Gál Mihály

Kiből lesz a cserebogár? - Gál Mihály

Sok oka lehet annak, hogy valaki belevágjon egy jobb agyféltekés tanfolyamba. Vannak, akik világéletükben rajzolgattak, de a pálcikaembernél nem jutottak tovább, és itt szerettek volna fejlődni. Volt olyan is, aki fogadásból jött el hozzánk, másokat a kíváncsiság csalt el. Misit két testvére vette rá, a közös családi muri reményével.

Misi története lehetne a tökéletes alapja egy olyan reklámfilmnek, ahol a kételkedőket végül meggyőzik, sőt örömüket is lelik az adott dologban. Nála pont ez történt: azért jött el hozzánk, mert testvérei a mi tanfolyamunkat választották ki, és nem akart kimaradni a mókából, vagyis elsősorban a közösen eltöltött „testvéres” hétvége miatt csatlakozott. A rajzzal kapcsolatban fenntartotta magának a kételkedés jogát, főleg, mert korábban soha nem volt nagy rajzos.


Az alap tanfolyamunkat mindhárman sikeresen elvégezték  még 2014-ben, és Misi maga is meglepődött azon, hogy mennyire élvezte az egészet. Sőt, mivel hiányoztak neki a színek a grafitrajzokból, hamarosan mindhárman részt vettek a pasztell I. és pasztell II.  kurzusunkon is. Annyira megtetszett neki a dolog, hogy – immáron egyedül – belevágott az online festő kurzusba is. „Mindet a Valdor art  keretein belül.  Mind az oktatók személyisége mid a tanítási technikájuk tetszett, és megdöbbentő eredménnyel bírt számomra.” – mesélte nekünk nemrég.

 

Mondhatni teljesen beszippantotta a képek világa, ami nem is csoda. Ha valaki megismerkedik a vizualitás erejével, az alkotás örömével, és az önkifejezésnek ezzel a csodálatos formájával, az általában így szokott járni:) „A rajz azóta is kitölti a napjaimat. Vagy rajzolok, vagy képekben gondolkodom vagy rajz és festő eszközöket nézegetek vagy festőállványt barkácsolok vagy...”

 

 

Misi szerencsésnek mondja magát, mert munkája mellett is tud grafit rajzokat készíteni. A grafit a kedvence: nem csak azért, mert élvezi a grafittal való munkát, hanem azért is, mert ez a legegyszerűbb technika. Utazás során is bármikor elő tudja venni, és ha van egy kis ideje, akkor rajzolgatni kezd.

 


Ennek ellenére a kedvenc alkotása, amire a legbüszkébb, egy 81x54 cm méretű pasztell kép: Fiáker két lóval és két hajtóval. Nem csak azért, mert ez a legnagyobb kép, amit valaha készített, és ez tartott a legtöbb ideig, hanem azért is, mert egy kedves ismerőse kérte tőle karácsonyra.

Gál Mihály: vasutas és művész

 

Misi amúgy vasutas, és leginkább munka mellett szokott rajzolni. Azaz inkább munka közben, ahogy mesélte – szerencsére irodában dolgozik, és nem egy soktonnás vonattal száguldozik:) „Váróteremben legfeljebb rajzolgatok,  vonaton pedig az utasok arcát bontom negatív terekre és töprengek az ábrázolás legjobb módján.”

 

 

Ő az élő példa arra, hogy ha valaki igazán szeret valamit, akkor arra képes időt szakítani. Mióta elvégezte tanfolyamunkat, már több mint 200 portrét készített, ebből 66-ból kiállítást is rendezett – stílszerűen a VOKE Vasutas művelődési házban, 2016-ban. Sőt, egy rajzát egy mesekönyvbe is beválogatták illusztrációnak: gyermekek ezrei nézegethetik Misi alkotását esti mese közben. Mi lehetne szebb elismerés?

 

Saját oldala és facebook oldala is van, érdemes végignézni a képeit, és rendszeresen visszajárni a legfrissebb alkotásokért:

http://laprarajz.blog.hu/

https://www.facebook.com/rajzolgattam/


Honnan jön az ihlet?

Hogy honnan merít ihletet? Nyitott szemmel jár, igazi megfigyelő lett. Szereti megfigyelni a körülötte lévő világot. Ezért is lehet az, hogy alkotás közben szereti, ha csend van, vagy komolyzene szól, ugyanis szereti hallani a saját gondolatait. Üdülésekre is viszi magával a pasztellkészletét és a felszerelését. Fest a délutáni pihenők ideje alatt, és fest a család ébredése előtt is. Ilyenkor minden alkalmat kihasznál az élő tájképek megalkotásához. A pasztellt a színek, és a könnyedség miatt szereti, elsősorban ezekhez a tájképekhez használja.

 

 

Nagyon változatos képeket rajzol a csendélettől a portrékon át egészen az izgalmas aktokig:)

Most már barátoktól is kap felkéréseket. Az alkotás örömén kívül legjobban ez motiválja: „szeretem a rajzolásban, amikor mosolyognak a kép láttán. Úgy érzem, ilyenkor sikerült átadni a rajzolás öröméből a nézőknek.”

Mi pedig szeretjük Misi rajzait és lelkesedését:)

További sok megrendelést és sok siker(élmény)t kívánunk neki!