Varázslatos élmények a Montmartre-ról - 2. rész

Ha olvastad az előző cikkünket, akkor tudod, hogy a családi nyalarás keretein belül ellátogattunk a Montmartre-ra, amit sokan a művészetek fellegvárának neveznek. 

Ahogy császkáltunk a gyerekekkel, egyszer csak érzem amint egy kéz bökdösi a vállam...Péter volt az, aki lázasan mutogatott az egyik stand felé.

Nem hittem el, amit látok! Ott a szemünk előtt készítették a jobbnál-jobb karikatúra portrékat, ami azért volt vicces mert pont ebben az időben dolgoztunk egy vadiúj karikatúrarajzolós tanfolyamon.

Gyorsan szemügyre vettük, hogyan alkotnak a kinti művészek és ezeket az értékes tapasztalatokat is bele gyúrtuk az új tanfolyamba. Ami szerencsére bomba sikert aratott! :)

karikaturarajzolas%20 %20montmartre2 - ValdorArt karikaturarajzolas%20 %20montmartre3 - ValdorArt
karikaturarajzolas%20 %20montmartre4 - ValdorArt karikaturarajzolas%20 %20montmartre5 - ValdorArt


Hogyan dolgoznak a Montmartre-i művészek?

Gondolhatod miután megláttuk, hogy Párizsban is készítenek képeket a turistákról....végig néztük az összes létező művész alkotásait. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen képeket adnak el a turistáknak.

Jó pár órányi szemlézés után azt vettük észre, hogy a műveket 2 nagy csoportba tudjuk sorolni.


1. Karikatúrarajzolás fénykép alapján

Marha jó képeket készítenek alig 5-10 perc alatt. Ha bele gondolsz azért ez elég durva. Persze az árát is elkérik, mert egy-egy ilyen karikatúra 50-100 euro körül mozog.

És mielőtt azt gondolnád, hogy ennyiért senki nem veszi meg....tévedés, gyakorlatilag megállás nélkül rajzolnak/festenek a művészek.

  • készítenek referencia fotó alapján rajzokat: ezek általában már előre el vannak készítve, csak választanod kell közülük.
  • készítenek saját fotók alapján, akár telefonról bemutatott fotó is lehet. (hihetetlen, de tényleg max 10 perc alatt kész művel távozol)
karikaturarajzolas montmartre10 - ValdorArt karikaturarajzolas montmartre18 - ValdorArt

2. Karikatúrarajzolás élő modell alapján

A "bevállalósabbak" csak annyit mondanak a turistáknak, hogy foglaljanak helyet és ott mindenki szeme láttára készítik el a menőbbnél-menőbb karikatúrákat. 

Persze, azért azt nem árt tudod, hogy ez már abszolút haladó szint. Ha így szeretnél alkotni, már profin kell rajzolnod fénykép alapján és ismerned kell az élőből rajzolás titkát. 

karikaturarajzolas%20 %20montmartre8 - ValdorArt karikaturarajzolas%20 %20montmartre9 - ValdorArt
karikaturarajzolas%20 %20montmartre6 - ValdorArt karikaturarajzolas%20 %20montmartre7 - ValdorArt

A karikatúrarajzolás alapja

A karikatúra rajzoláshoz a minimum alaptudás, hogy tudjál fényképről realisztikus portrét rajzolni.

Ha szeretnél úgy is karikatúrát rajzolni, mint a Monmart művészei, akik 5 perc alatt készítenek karikatúrát a túristákról, először meg kell tanulnod élethű módon portrét rajzolni valós modell alapján.

TITOK: Egyébként pont ezért a karikatúrarajzolós tanfolyam egyik, meglepetése a portré rajzolás valós modell alapján online videósorozat, ami megtanít élő modellről is portrét rajzolni, amit aztán át tudsz alakítani karikatúra rajzzá.

elobolrajzolas%20 %20montmartre13 - ValdorArt elobolrajzolas%20 %20montmartre5 - ValdorArt
elobolrajzolas%20 %20montmartre6 - ValdorArt elobolrajzolas%20 %20montmartre9 - ValdorArt

Hogyan csinálják a Montmartre művészei?

A karikatúrák mellett elképesztően népszerűek a portré rajzok is. A vicces portrékhoz hasonlóan itt is két nagy csoportot figyeltünk meg.

  • Voltak, akik referenciafotó (nyomtatott vagy telefonos) segítségével készítették el a turisták portréját.
  • Akadtak olyanok is, akik úgy rajzolták meg a képet, hogy a "modell" velük szemben ült.
elobolrajzolas%20 %20montmartre14 - ValdorArt elobolrajzolas%20 %20montmartre1 - ValdorArt
elobolrajzolas%20 %20montmartre15 - ValdorArt elobolrajzolas%20 %20montmartre10 - ValdorArt

 

ÉSZREVÉTEL: Megfigyeltük, hogy attól lesznek ilyen látványosak ezek az alkotások, hogy SZÜRKE SENNELIER papírra dolgoznak és KÉTSZÍN TECHNIKÁT (fekete-fehér) használnak!


Összefoglalás

Elképesztően izgalmas volt a Monmartre-on tett látogatásunk. Melegség töltötte el a szívünket, mikor rájöttünk, hogy a mi tanítványaink is könnyű szerrel el tudnak jutni az ott alkotó művészek szintjére. Érdekes volt látni, milyen technikákkal alkotnak és hogyan ejtik ámulatba a turistákat. 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzolós Mesebirodalom könyv a legkisebbeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: