Hogyan hat ránk a rajzolás? - útmutató a flow tudatállapotba

Emlékszel még rá, mikor gyerekként csillogó szemmel néztél a felnőttekre és azt kívántad bárcsak olyan nagy lennél, mint ők! Aztán később azt kívántad bárcsak ne kéne iskolába járni, mert olyan jó annak, aki már dolgozhat. Most szíved szerint, újra gyerek lennél :o)

Fiatalon olyan könyűnek tűnt minden. Semmi kötelezettség, sok-sok nevetés, új dolgok iránti töretlen lelkesedés. 

Vajon létezik titkos recept, amivel hosszú távon rátalálhatunk a boldogságra felnőtt korban is? - IGEN! 

Ebben a bejegyzésben meg is osztjuk veled! :o)


Mit tegyél, ha úgy érzed nincs időd magadra?

Ha úgy érzed, hogy még napi 30 perced sincs magadra (ami könnyen lehet a kiégés jele is) akkor ezt a rövid gondolatébresztőt mindenképp olvasd el:

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus egész életét annak szentelte, hogy rájöjjön mitől lesz boldog az ember!

Kutatásaiból kiderül, hogy azok érzik magukat boldognak és elégedettnek, akik képesek az elmélyülésre és az önfeledtségre.

Az önfeledtség azt jelenti, hogy meg tudok feledkezni magamról, mégpedig azért, mert belefeledkezem valamibe.

vitez - ValdorArt lany - ValdorArt

Mitől leszel valójában boldog?

Sokan úgy gondolják, hogy akkor lesznek boldogok, ha 2 hétre elmennek nyaralni valami csodás helyre. Képesek vagyunk 50 hétig spórolni a 2 hetes nyaralásra, mert azt hisszük akkor leszünk igazán boldogok.

Ezzel szemben Csíkszentmihályi kutatásai szerint, a legtöbb ember nem a nyaralás alatt a legboldogabb, hanem akkor, amikor valami számára érdekes, értelmes tevékenységet végez önfeledten, önátadottan, elmélyülten.

Pl.: amikor önfeledten alkotnak, rajzolnak, festenek, játszanak, sportolnak vagy zenélnek! Ő ezt nevezte "flow"-nak, áramlatélménynek!

kutya - ValdorArt kutyus - ValdorArt

Hogyan érheted el a flow állapotot?

Ahhoz, hogy elérd a flow állapotot önfeledségre van szükséged, ami abban valósul meg, hogy átadod magad a pillanatnak!

Ha ilyenkor valaki megkérdezi, hogy hogyan érezzük magunkat, akár zavarba is lehetünk, mert éppen nem önmagunkat figyeljük, hanem egy izgalmas lebilincselő dologba vagyunk elmerülve. Az önátadás, az önmegvalósítás egyik nélkülözhetetlen módja.

kocsi - ValdorArt margithid - ValdorArt


Felmerülhet benned a kérdés: "Hogyan léphetek be a flowba, ha alig tudok napi 30 percet magamra szánni?"

Nem az a fontos, hogy mennyi időt tudsz magadra fordítani! Az sem baj, ha naponta csak 15 percet. Ne erről az oldalról közelítsd meg a kérdést!

Arra koncentrálj, hogy megtaláld azt a tevékenységet, amit...

  • szívből szeretsz,
  • sikerélményed leled,
  • megéled minden pillanatát,
  • és sosem akarsz abbahagyni!

Sose kezdj bele valamibe muszájból! Emlékezz Csíkszentmihályi Mihály tanaira, miszerint akkor vagy a legboldogabb, ha SZÁMODRA értelmes és értékes tevékenységet végzel!

Jelölj ki minden nap minimum 30 percet, amikor csak magaddal foglalkozol!

Sose felejtsd el: Erre azért van szükséged, hogy testi-lelki egészséged rendben legyen! Vigyázz magadra, mert más nem fog!

joker - ValdorArt siralyok - ValdorArt

Olvasd el, hogy segített az alkotás a tanítványainknak!

"Teljesen megváltozott az életem. Esténként miután a kicsik alszanak előkapom a festő készletem és festek még 1 órát. Már vagy 50 db mini képem van. A legtöbbet elajándékozom a családban. Hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire király képeket lehet vele festeni! Köszi Andi és Péter imádlak titeket!"

"Imádom! Esténként festeni szoktam és olyan jó érzés, hogy végre nem a TV előtt tespedek. Totál kikapcsolja az agyamat és sokkal jobban alszom azóta. Azt érzem, hogy kevésbé vagy stresszes mióta elkezdtem festeni. Már egy csomó képet kiraktunk a lakásba, amiket előszerettel nézegetek"

"Sosem gondoltam volna, hogy rajz tudás nélkül ilyen pofás képeket fogok festeni! Ezt a technikát nekem találták ki. Minden percét élvezem, mert tényleg rövid idő alatt lehet vele színesben alkotni. Az első képemet a feleségemnek ajándékoztam...látni kellett volna az arcát, mikor odaadtam neki! Azóta már együtt festünk, mikor időnk engedi!"


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzolós Mesebirodalom könyv a legkisebbeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: