Használati utasítás a hegyezőkhöz!

Mi kell a tökéletes képhez? Rajztudás, lelkesedés és persze megfelelő eszközök. Ahhoz pedig, hogy az eszközeid mindig kitűnő állapotban legyenek, rendben kell őket tartanod! De nem mindegy, hogy hogyan…


Bámulatos, hogy mi mindent megvalósíthatsz a papíron néhány ceruza segítségével. Ábrázolhatsz velük árnyékot, esetleg néhány kecses hajszálat, de egy jól meghúzott vonal akár egy érzést, vagy hangulatot is képes átadni. Mindezekhez persze szükség van rajztanulástra a megfelelő technikai tudás elsajátításához, és megfelelő minőségű eszközökre, hiszen a csodát létrehozni nem is olyan egyszerű. Hogy a ceruzáid minősége töretlen legyen, ahhoz szükséges tudnod, hogy pontosan mit és mivel érdemes hegyezni, hiszen csak így lehet egy ceruza hosszú időkig a társad az alkotásban. 

A téma számunkra most különösen aktuális, mert a hétvégén ismét rajzklubot tartottunk, mind a két napon, és az eszköz amivel dolgoztunk a színes ceruza volt. Mivel minden résztvevő teljes készletet kapott, ez alsó hangon is több, mint 400 db ceruzát jelentett. Amit persze illet használatra kész állapotban adni a klubosoknak, azaz ki kellett hegyezni őket. 

Ha már próbáltál 1-2 tolltartónyi ceruzát hegyezni, akkor valószínűleg tapasztaltad, hogy bizony meg tudja gyötörni a kezet, ennél nagyobb mennyiségnél pedig igen könnyű összeszedni egy jó kis vízhólyagot. Most képzeljünk el csak 200 db ceruzát. Hányat tudtál megcsinálni vízhólyag nélkül? 50-et? 80-at? Eljutottál 100-ig? 

Persze ilyen mennyiség ritkán fordul elő, „otthoni” körülmények között inkább csak pár darab ceruzát kell rendbetenned, azt viszont érdemes tudnod, hogy melyik fajtát mivel lehet a legjobban kihegyezni.

A következőkben bemutatunk neked néhány hegyezőfajtát, és azt is eláruljuk, hogy mit, mihez használj.


Hegyező típusok

  • Kézi hegyező

Blog 2017 hegyezok 11 - ValdorArtA kézi hegyezők terén igen széles a választék. Az egészen olcsótól a méregdrágáig terjed a kínálat, és látszólag semmi különbség nincs köztük – talán a színüket kivéve. Ha valóban azt szeretnéd, hogy a ceruzád még sokáig kiváló legyen, akkor hanyagold a műanyag hegyezőt. Ezek minősége silány, ráadásul az anyagból kifolyólag nem is képesek szép eredményt produkálni. Vágás helyett sokszor inkább tépik, cafrangolják a fát és a grafitot. Kézi hegyezőből mindig a fém anyagút válaszd, mert ezek valóban faragnak, és szép munkát végeznek. Persze itt is akadnak különbségek, pl. a Maped fémhegyezője gyönyörűen hegyez, még azt is mondhatom, hogy szebben! mint pl. az igen neves (és persze drága) Faber-Castell, viszont gyorsabban elkopik az éle, mint a többi fémhegyezőnek, amit próbáltam.

Ajánlott márkák: Ico, Derwent, Maped, Faber- Castell

  •  Asztali tekerős hegyező

Blog 2017 hegyezok 02 - ValdorArtAz asztali hegyezővel sokkal szebb eredményt érhetsz el, mint a kézi változatával, ráadásul sokkal kényelmesebb a használata is, hiszen nem csuklóból kell hegyezned, hanem a tekerőkar segítségével. Ez többek közt lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb eredményt. Érzékenyebb ceruzákat is szépen lehet vele hegyezni,mint pl. szénceruza vagy pasztell ceruza. Itt arra kell nagyon figyelni, hogy lassan tekerd, a hirtelen mozdulatokra legtöbbször beletörik a hegy. Hátránya a kézivel szemben, hogy a pengéje gyorsabban kopik. Ha sokat és gyorsan kell hegyezned, akkor jó választás, de ha ipari mennyiségről van szó, akkor nagy valószínűséggel hamarosan pengét kell benne cseréltetned. Mivel a legtöbben nem ipari mennyiségű ceruzát hegyeznek, ezért otthonra tökéletes választás fekete- és színes ceruzákhoz, krétaceruzákhoz vagy pasztell ceruzákhoz is. 

Ajánlott márkák: a Derwent a legjobb amit eddig használtunk, de az Ico termékei is jók. 4-5000 Ft-os kategóriában már bátran meg lehet bízni.

  • Sniccer vagy kés

Blog 2017 hegyezok 07 - ValdorArtAmikor a nagy művészeket nézed alkotás közben, akkor egy idő után szinte biztos, hogy előkerül a sniccer, hogy újra tűéles legyen a ceruza. Nem véletlen, hogy ezt a technikát alkalmazzák, hiszen ezzel a módszerrel teljesen egyedire lehet hegyezni a ceruzát, attól függően, hogy pontosan mire szeretnéd használni. Természetesen a sniccerrel történő faragás után még szükség lehet némi utómunkára, amiben egy speciális csiszolópapír lesz a segítségedre: ezt művész boltokban is megvásárolhatod lapka formában vagy barkácsboltokban, legalább 200-as finomságú legyen. Tény, hogy ez időigényesebb, de igazán szép eredményt érhetsz el vele, ráadásul bármilyen típusú ceruzához alkalmas.

Ajánlott márka:  bármi, csak jó éles legyen! :-)

  • Elektromos asztali hegyező

Blog 2017 hegyezok 05 - ValdorArtÉs jöjjön a hegyezők luxuskategóriája, ha mondhatjuk ezt. Ha a kényelemről van szó, akkor mindenképp ez a típus nyeri el ezt a címet, hiszen semmilyen erőfeszítést nem igényel a használata. Az elektromos asztali hegyező gyors és pontos, azonban eléggé nagyméretű és Magyarországon nem beszerezhető. Nem véletlen, hiszen nincsen rá túl nagy kereslet, lévén, hogy csak akkor éri meg, ha ténylegesen hatalmas mennyiségű ceruzát kell kihegyezned extra rövid idő alatt. Ezt a típus éppen ezért inkább csak iskolák szokták alkalmazni – nálunk például létszükséglet :-). Használata egyszerű, de itt is vigyázni kell az érzékenyebb ceruzákkal, ha túl gyorsan nyomod bele, akkor bizony ez is eltöri a hegyet. Tűhegyesre faragja a ceruzát, grafitra emiatt nem is szoktuk használni, viszont a színes ceruzás technikáknál utolérhetelen finomságú színkeveréseket lehet csinálni ezzel a heggyel.

Ajánlott típus: mi egy Swordfish gyártmányt használunk, ha érdekel a téma, akkor keress meg minket, segítünk a választásban és hogy hol lehet beszerezni.

Blog 2017 hegyezok 09 - ValdorArt Blog 2017 hegyezok 14 - ValdorArt

Melyik ceruzát mivel hegyezd?

Mivel célunk az, hogy ne csak rajzolni tanítsunk meg, hanem a rajztanuláson túl a művészet technikai alapjaira is figyelmet fordítsunk, ezért fontosnak tartjuk, hogy az eszközök használatát is megismerd.

Blog 2017 hegyezok 10 - ValdorArt

Nézzük, hogy melyik ceruzához, melyik hegyezőt ajánljuk:

  • A grafitceruzákat bármivel hegyezheted attól függően, hogy neked melyik a szimpatikus. Ehhez azért legtöbbször bőven elég a kézi hegyező, vagy a sniccer.
  • A keményebb színes ceruzákat, ide tartoznak az akvarell ceruzák is,  bármivel hegyezheted, az asztali tekerős hegyező hosszabb hegyet csinál, mint a kézi.
  • A puha, művészkategóriájú színes ceruzákat fém kézi hegyezővel is lehet hegyezni, de óvatosan, mert ha megfeszül, akkor pattan a hegy. Az a tapasztalat, ha csak 5-8 darabot kell  rendbetenni, akkor még tudsz figyelni, de ha már 15-20 vagy több ceruzát kell hegyezni, akkor érdemes egy  asztali tekerős hegyezőt bevetni.
  • A pasztellceruzák hegyezése már sokkal kényesebb az előbbieknél. Ennél a típusnál használhatod a kézi-, vagy a tekerős változatot, de csak rendkívül óvatosan. A legjobb a sniccer és csiszolópapír kombinációja, mert ezzel kapod a legszebb eredményt. Bizonyos márkák esetében, mint például a Conté, más lehetőség szóba sem jöhet, mivel a ceruza vastagsága ezt lehetetlenné teszi. 
  • A szénceruza és krétaceruza szintúgy rendkívül puha, ezért a kézi és asztali hegyezők inkább eltörik őket, mint hegyezik. Itt is a kés, vagy a sniccer lesz a legjobb választás.
  • A színezett szénceruzák már masszívabbak, így az ő esetükben megteszi az asztali, vagy a kézi hegyező is.

A ceruzák vastagságáról

Blog 2017 hegyezok 06 - ValdorArtMég egy szempontot kell mérlegelni, ez pedig a ceruzák vastagsága. A normál méret (8mm) belefér mindegyik fajta hegyezőbe. A vastagabb ceruzákhoz viszont nagyobb lyukú eszközre van szükség. A kézi fémhegyezőknél találunk ilyet, az asztali tekerősben is van, meg kell nézni vásárlás előtt. Ilyen vastagabb méretet találunk a színes ceruzák között is (pl. a Derwent Artist), a pasztell ceruzáknál is, valamint a kréta- és szénceruzáknál is. Ez utóbbinál pl. pont az szokott a gond lenni, hogy ugyan még bele lehet tuszkolni a tekerősbe, de mivel szorul, rendszerint eltöri a hegyet.

A jó munkához elengedhetetlenek a megfelelően rendben tartott eszközök is.

Mi segítünk neked abban, hogy ne csak rajzoló, hanem széles látókörű művész válhasson belőled, aki profin használja az eszközeit!

Katt ide és jelentkezz!

Rajzklub kezdőknek és haladóknak Budapesten

vagy

Online színes ceruzás tananyag a saját otthonodban 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: