Hogyan tanultunk meg rajzolni?

Két rajzoktató személyes vallomása!

2005-ot írunk, pénzügyi kontrollerként és IT managerként dolgozunk mindketten egy-egy multi cégnél. Tele a hócipőnk azzal, hogy este 19:00 órakor még ott ülünk az irodában. Mivel pénzügyi területről van szó,  ahol havi, negyedéves, éves zárások vannak, sokszor még hétvégén is melózni kell.

(Most Andiként folytatom tovább az írást, hogy tudd melyikünkről van szó!) Egyszer csak erős mellkasi fájdalom miatt kórházba kerültem..."Manager betegség" - mondták..."Szedjen nyugtatót!"

A magam részéről nyugtatóról szó sem lehet. Valamin változtatni kell. Ez két dolgot jelentett: 

  1. mindketten elkezdtünk jógázni (ez a jógás rész most kitérőnek tűnhet, de jelentős szerepe van abba, hogyan lettünk rajzoktatók)
  2. és elkezdtünk kreatív hobby boltban vásárolt cuccokból üvegfesteni, dekupázsozni, színezni...

Mindkét tevékenység hobbinak, kikapcsolódásnak indult ám egyszer csak ott találtam magam a természetgyógyász suli alternatív mozgás és masszázsterápia szakán és a sikeres vizsgák után hivatásos jógaoktató lettem.

Az akkori tanárom ajánlott egy lehetőséget: 

  • Figyelj, Andi! Nyílik itt a XI. kerületben egy hely, ahol lehetne jógát tanítanod! Vállalod? 
  • Ja, végül is igen! Miért ne? Próbáljuk ki!
  • Jó, akkor szervezz össze egy csoportot és mehetsz!

Ez nem volt nehéz, mert még mindig multinál dolgoztunk és rengeteg ismerősünk volt! A férjem, Péter, is rendszeresen járt a jógaórámra:o)

Az alkotás meg olyan, ha egyszer elkezded, akkor nincs megállás, mert a sikerélmény visz tovább és egyre újabb és újabb dolgokat szeretnél megtanulni, kipróbálni és szebbeket alkotni. Már nem elégedtünk meg a gyermeteg mintákkal és rajzokkal. Többre vágytunk!

(Innentől én - Péter - folytatom a történetet:)
Ebben az időszakban tört rám egyfajta nyugtalanság és elégedetlenség. Elsőre megpróbáltam a munka-munkahely területen leküzdeni ezt. Gondolkodtam munkahelyváltáson, az is megfordult a fejemben, hogy valami másfajta dolgot kellene csinálnom, de hogy mit? Arra nemigen jött az isteni szikra.

Illetve:  jött, csak nem úgy!  Ugyanis minden előzmény nélkül eszembe jutott, hogy tizenéves koromban nagyon szerettem rajzolni, még elismeréseket is kaptam , a családból természetesen. Ekkor fogtam egy ceruzát és elkezdtem rajzolni. Nagyon hamar újra átéltem mindazt, amit régen is:  nyugalmat, feltöltődést , teljes kikapcsolódás, kiszakadást a hétköznapi gondokból. Egy óra rajzolás felért 10 óra alvással! És rajzoltam is, sokat-sokat...

Ezután szinte „természetes” következmény volt, hogy megszületett az a vágy, kívánság is, hogy hogyan lehetne ezt jobban csinálni? Épp "jókor" jött szembe egy jobb agyféltekés rajztanfolyam reklámja. Amikor megláttuk a képeket, hogy mit lehet kihozni egy emberből pár nap alatt, azt gondoltuk: "ebben tuti van valami trükk..."; "biztos photoshop-polják a képeket..."; "biztosan csak a jó rajzokat teszik ki a honlapra...!"

A tanfolyam nagyon nagy sikerélményt jelentett, 3 napig a föld felett jártunk a boldogságtól és minden negatív hiedelmünk megdőlt a tanfolyammal kapcsolatban. Aztán kerestük a lehetőséget, hogy hogyan lehetne még tovább rajzolni tanulni, lassan már a színek is kezdtek érdekelni minket.

Itthon kétféle oktatót találtunk:

  1. itt a téma és rajzold le, de az elején nem mondott, nem tanított semmit, hogy hogyan kellene elkezdeni? (az ilyen típusú tanárhoz akkor érdemes menned, ha már tudsz valamit vagy van ösztönös tehetséged és akkor meg tudja mondani, hogy mit csinálj másképp. Azonban a fehér lap szindrómában, - "Úristen, hogy fogjak neki?" - nem tud segíteni.
  2. rajzolj kockákat éveken át és majd lesz belőle valami (mivel ő is így tanult rajzolni, más megoldást el sem tud képzelni, hogyan lehetne még tanítani. Jó a módszer, ha kis lépésekben szeretnél csak fejlődni, de harminc x évesen nem erre vágytunk.)

Egyik megoldás sem volt elfogadható a számunkra, így külföldön kerestük a megoldást. Valahogy ott teljesen normális dolog az, hogy amatőr művészek, akiknek több éves tapasztalatuk van az alkotásban és egy-egy technikának a mesterivé váltak tanítják a kezdőbbeket élő és online tanfolyamok keretében. Járják a világot és tanítanak!

Rengeteg online anyagot, könyvet vásároltunk külföldről, fizettünk elő havi újságokra, hogy tanuljunk és képezzük magunkat. Volt köztük nagyon jó, közepes és olyan is amivel egyátalán nem voltunk megelégedve. 

Amikor a jógaórák elején dicsekedve mutogattuk a rajzainkat, egyre többen mondták, hogy "Húú, én is szeretnék így megtanulni rajzolni!" Ekkor elmondtuk nekik, hogy mi hol és hogyan tanultuk. Ajánlottuk, hogy járják végig ők is ezeket az iskolákat, akkor azt a választ kaptuk, hogy "Nem! Ti tanítsátok meg, én tőletek akarok tanulni!"

Hát így indult, hogy 2008 februárjában megtartottuk életünk első rajztanfolyamát a jógás, multis ismerőseinknek! Ennek lassan 13 éve!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: