Milyen zenét hallgass rajzolás közben?

Mindenki máshogy szeret sportolni, utazni, tanulni, de akár rajzolni is. Van, akinek teljes csend szükséges a kiteljesüléshez, van akire pedig inspirálóan hat néhány kellemes dallam. 

A zene hatása az elmére sokféle lehet! A zene sokszor felpörget, bolonddá tesz, máskor megnyugtat, vagy egy komoly feladat előtt felkészít. Köztudott tény, hogy a zene hogy komoly mértékben képes befolyásolni a hangulatodat. Márpedig az érzelmeid fontos szerepet játszanak abban is, hogy a rajzod hogyan fog sikerülni!

Mivel az alkotás egy fajta önkifejezés is, így nem mindegy, hogy milyen a környezeted és annak milyen hatása van rád. A zene nem csak az érzelmeidre, de még az életfunkcióidra is hatással van. Ha egy számodra kellemes dallamot hallasz, légzésed nyugodtabbá, pulzusod alacsonyabbá válik. Nem véletlen tehát, hogy a zenét sokszor alkalmazzák meditációs feladatok során.

Érdemes azonban néhány dolgot figyelembe venned a zeneválasztásnál, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.


Mire figyelj, ha zenét választasz? 

Szöveg:

Fontos, hogy olyan zenét válassz rajzolás közben, aminek NEM érted a szövegét. Miért? Mert így tudsz igazán a rajzodra és annak megvalósítására koncentrálni. Magyar dalok esetében ugyanis a szövegre, annak mondanivalójára, illetve az esetlegesen általuk kiváltott érzelmekre fogsz figyelni. Válassz olyan zenét, ami nem a szövegével, hanem a dallamvilágával ragad meg téged, így elkerülheted, hogy feleslegesen dolgoztasd a beszédközpontodat is, ami értékes energiákat vonna el tőled – és túlzásba vinné a bal agyféltekéd használatát. 

Ritmus:

Nincs konkrét ajánlás, hogy éppenséggel milyen stílusú zenét válassz, mivel mindenkit más fajta műfaj mozgósít. Befolyásolhatja a döntésedet például az is, hogy éppen mit rajzolsz, vagy mit szeretnél megmutatni a képeden.

Ha a rajzolás agyi folyamatait nézzük, akkor ideális választás lehet a meditációs, vagy mantra zene, mint például Deva Premal. Igazán szép rajzok születhetnek ilyen stílusú zenék kíséretében, ha például egy tájat szeretnél megörökíteni. Ilyenkor lehet te is érzed, hogy miközben rajzolsz, mintha te magad is a kép részévé kezdenél válni.

Deva Premal - Gayatri Mantra


Érdemes megpróbálkoznod a klasszikus zenével is: a szimfóniáknak biztosan nincs olyan szövege, ami elvonná a figyelmedet, de dallamaik fantasztikus érzéseket hozhatnak elő. Mi Mozart-ra szavazunk, mert Mozart zenéjének hallgatásával rövid távon fejlődést lehet elérni bizonyos típusú értelmi, térbeli-logikai feladatoknál. Az első tudományos vizsgálatot Dr. Frances Rauscher végezte, 1993-ban, a kaliforniai Stanford egyetemen. A 36 résztvevő diákot három csoportra osztották: az elsőnek egy Mozart szonátát kellett hallgatnia, a másodiknak relaxációs zenét, a harmadiknak pedig a csendet, 10 percen keresztül. Majd mindannyiukat megkérték egy IQ-teszt elvégzésére. Kiderült, hogy a klasszikus zenét hallgatott diákok jobb megoldást adtak a kérdésre, átlagosan 8-9 ponttal szereztek többet, mint társaik, akik csak relaxációs zenét vagy csendet hallgattak.

The Best of Mozart


Az erősebb zenét kedveled? Lehet, hogy pont az AC/DC segít, hogy egy igazán erőteljes tigris szülessen meg a papírodon:) Ehhez a képhez ugye nehéz elképzelni Deva Premalt vagy Mozartot?

SP online pasztell 40 - ValdorArt

AC/DC - Highway to Hell

A tanácsunk tehát az, hogy mindig találj kapcsolatot a készülendő kép, a zene és a hangulatod között.

Így egészen biztosan igazán ütős rajz lesz a végeredmény.

Az interneten egyébként számtalan, kifejezetten a két agyfélteke harmonizálására írt zenét is találsz, ha meditatívabb hangulatban vagy, ezeket is kipróbálhatod.

Asztrális energiák

Csend:

Mindenképp szeretnénk megemlíteni a sok jó zene mellett a csendet is. Vannak olyanok is, akik pont a csendben képesek kihozni magukból a maximumot. A rajzolás során is a csend a legideálisabb, ilyenkor ugyanis minden érzékedet a rajzolásra összpontosíthatod.

De a legfontosabb, hogy kísérletezz!

Minden ember más és más, más az ízlés, más az életritmus, más inspirál minket: ettől lesz színesebb a világ. Nyugodtan kísérletezz, alkoss különböző zenék hatása alatt, próbáld ki a csendet is, és találd meg azt, ami legjobban inspirál téged!

Valdor Art a legjobb választás, mert nálunk valóban megtanulsz rajzolni!

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: