A rajzolás és a memória kapcsolata

Gondoltad volna, hogy a rajzolás nem csupán kreativitásunkat és kifejezőképességünket fejleszti, hanem számos más pozitív hatása is van? A rajzolás terápiás hatását már régóta ismerjük, hiszen segít kikapcsolódni, levezetni a stresszt, valamint fokozza a koncentrációs készséget és a problémamegoldó gondolkodást.

Ez azonban nem minden....


Mi lenne, ha azt mondanám, hogy a rajzolás képes a memóriánkat is javítani? Kétségeid merülnek fel? Akkor gyere velem, és merüljünk el együtt ebben a csodálatos világban, ahol a színek, formák és vonalak találkozása egészen új perspektívákat nyit meg előttünk. A következő bejegyzésünkben kivesézzük a rajzolás és a memorizálás közötti lenyűgöző kapcsolatot, és megtudhatod, hogyan segíthet a rajzolás abban, hogy jobban emlékezz a dolgokra. Készülj fel, mert izgalmas utazás vár ránk!

A rajzolás jobb, mint a jegyzetelés?

A diákok szerte a világon próbálják elsajátítani a hatékony jegyzetkészítés technikáját, hogy elkerüljék az értékes információk elvesztését, emellett számos más memóriajavító technika és stratégia is létezik, beleértve a folyamatos ismétlést, a jelentéstani feldolgozást és a hangos olvasást. De vajon melyik a legjobb? A különböző lehetőségek között mindenki bátran válogathat, mégis a jegyzetelés a leggyakrabban használt formája az emlékőrzésnek. Vajon miért?

A válasz egyszerű. A jegyzetkészítés csendben zajlik, így nem zavarja a környezetet, emellett pedig ezzel a módszerrel csak azokat a részleteket őrizzük meg, melyeket mi a legfontosabbnak tartunk. A csendes memorizálás lehetőségét a rajzolás is magában hordozza, emellett pedig van egy hatalmas előnye, amit már az 1970-es években is bizonyítottak. Mégpedig az, hogy a képekkel kapcsolatos emlékeinket jobban és gyorsabban elő tudjuk hívni, mint a szavakkal kapcsolatosakat. Ez a képesség a "kettős kódolás" révén, mind vizuálisan, mind verbálisan hozzájárulhat a tanuláshoz és az emlékezéshez.

4 1.webp - ValdorArt

 


A definíciók memorizálásában is segíthet?

Dr. Myra Fernandes, a Waterloo Egyetem kognitív idegtudományának pszichológus professzora kutatást is végzett ezzel a témával kapcsolatban.

A kutatás során elsőként egy olyan kísérletet hajtottak végre, ahol a résztvevőknek harminc különböző szót (például teherautó, körte stb.) kellett észben tartaniuk, majd a lehető leggyorsabban visszamondaniuk. A résztvevők bármilyen memorizálási technikát alkalmazhattak, majd a kutatók lemérték a visszamondás időt. Az egyik kísérlet során a résztvevőknek rajzokkal kellett kiegészíteniük a szavakat, majd újra lemérték az idejüket. A kutatás eredményei szerint a résztvevők a leggyorsabban akkor tudták felidézni a megadott szavakat, amikor azokat előzőleg lerajzolták.

"Bebizonyítottuk, hogy a rajzolásos technika szavak és képek esetében is hatásos, de a tankönyvekben található definíciók memorizálására is." - állítják a szerzők a Psychological Science folyóiratban publikált tanulmányukban. "Látjuk, hogy a rajzolás minden, eddig ismert technikánál hatásosabb."

8.webp - ValdorArt

Egy másik, bonyolultabb feladat során arra kérték a résztvevőket, hogy memorizálják az "izotóp" vagy a "spóra" fogalmakat. A rajzolási technikát használók ebben az esetben is jobban emlékeztek a definíciókra, mint azok, akik jegyzetelést alkalmaztak.

A professzor kiemelte: "Egy szó vagy egy fogalom lerajzolása különböző összetevőket tartalmaz, amelyek mindegyike úgynevezett halmozott hatással van a memóriára, ezért is olyan hatékony."

Azonban fontos megjegyezni, hogy a rajzok művészi minősége nem befolyásolja a tanulási eredményeket. A sikeresség nem attól függ, hogy valaki milyen jól tud rajzolni, hanem magától az alkotási folyamattól.

5 0.webp - ValdorArt

 


A demenciával küzdőknek is segíthet a rajzolás?

A kutatások alapján a rajzolás különösen hatékony emlékezési technika lehet az idősödő és a demenciával küzdő emberek számára is. Az agyban található idegsejtek, vagy neuronok, felelősek a gondolkodásért, az emlékezésért és a tanulásért. Ezeknek az idegsejteknek a száma az életkor előrehaladtával csökken, ami a memória működésének lassulását eredményezi.

A rajzolás, mint memóriatechnika, ebben a kontextusban különösen hatásosnak bizonyult. A rajzolás nem csak a vizuális, hanem a motorikus képességeket is bevonja, ami komplexebb kapcsolatokat eredményez az agyban, és így segít az emlékezést.

 

6 0.webp - ValdorArt

 

"A rajzokat tehát szinte minden memorizálási folyamat során kitűnően alkalmazhatjuk és magunk is látni fogjuk annak a jótékony hatását"– összegezték a kutatók. – "Az általunk végzett kísérletek is azt bizonyítják, hogy a rajz egy erőteljes kódolási stratégia, amely drámai módon javíthatja a memóriánk működését."

A rajzolás a kognitív képességek aktiválásán túl hozzájárulhat a demenciával küzdő emberek szociális kapcsolatainak javításához is. A rajzolás során megosztott élmények és a közös tevékenységek új lehetőségeket nyújthatnak a kapcsolattartásra és a kommunikációra.

Ezen túlmenően, a rajzolás lehetőséget ad az önkifejezésre és a kreativitásra, amely segíthet az érzelmi jólét és az önértékelés javításában. Ebből a szempontból a rajzolás nemcsak a memória támogatásában játszik fontos szerepet, hanem az életminőség javításában is.

7.webp - ValdorArt

 


Ha érdekel a rajzolás és a módszerünk, melynek segítségével több, mint 22.000 tanulónk indult már el művészi útján, nézz szét nálunk:

Tantermi tanfolyamok Budapesten! >>

Online tananyagok a világ bármely pontján! >>

"Művészet és Fejlődés" Mentorprogram! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" rajzkönyv! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: