Hogyan lépj tovább, ha az alapok már megvannak?

Tudsz már grafittal rajzolni? Nagyszerű! Álmodból felkeltve is felismered a negatív tereket? Csodás! Szeretnél tovább lépni, fejlődni de még nem érzed magad elkötelezettnek egy új tanfolyam iránt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket: 3 olyan technikát mutatunk be, amivel különösebb lexikális tudás nélkül is csodás képeket készíthetsz!

Amikor elvégzel egy jobb agyféltekés tanfolyamot, akkor mintha új világ nyílna meg előtted. A pálcikaemberből megtanultál portrét, állatokat, csendéletet rajzolni: gyakorlatilag már bármilyen képet újra tudsz alkotni, nem csak a rajzokat kezdőknek. Ami fantasztikus érzés! Rajzolsz úton-útfélen: talán még akkor is, amikor nincs ceruza a kezedben, gondolatban negatív terekre bontva magad körül a világot.

De eljön a pillanat, amikor ez már nem elég. Amikor már többet akarsz, mint fekete-fehérben rajzolni. Amikor izgalmas, új technikákra, vagy színekre vágysz!


Íme a 3, legegyszerűbb technika,

amit külön tanulás nélkül is kipróbálhatsz otthon - és már az elején sikerélményed lesz!

Ezekhez a képekhez még nem kell ismerni a színelméletet, a színkeverést, a festékek fajtáit, az eszközök használatát, mégis látványos képeket tudsz készíteni.

A képeket kivétel nélkül tanítványaink készítették

az online rajztanfolyam> után!

#1: az inverz rajzolás

Blog 2017 hogyanlepj 15.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 16.webp - ValdorArt

Eddig fehér lapra rajzoltál fekete ceruzával. Most rajzolj feketére fehérrel! Ha már mennek a negatív terek, akkor fordítsd meg az egészet;)

A papírt Fekete Fabriano Tiziano pasztellpapír néven találod a boltokban, de a Fabriano Elle is jó, a ceruza pedig fehér pitt ceruza. Majdnem ugyanaz, mint a „hagyományos” grafitos rajzolás, az eredmény mégis lenyűgöző és lélegzetelállító! Sőt, már maga az alkotási folyamat is érdekes kis játék az agyadnak, hiszen mindent meg kell fordítanod, amit eddig a rajzolásról gondoltál;)

Blog 2017 hogyanlepj 17.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 18.webp - ValdorArt
Blog 2017 hogyanlepj 19.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 20.webp - ValdorArt

#2: Három-szín technika

Az első lépés a színek világába: ne ragadd meg rögtön az egész palettát, próbálkozz eleinte csak 3 színnel! Színes Fabriano Tiziano pasztellpapírra vagy Fabriano Elle pasztellkarton alapra fekete szénceruzával, valamint fehér és vörös pitt ceruzával vagy krétával rajzolj. A papír színe módosítja a ceruzák színét, és a színeket keverheted is, így nagyon hamar, a „saját bőrödön” tanulhatod meg a színkeverés alapjait.

Blog 2017 hogyanlepj 01.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 02.webp - ValdorArt
Blog 2017 hogyanlepj 03.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 04.webp - ValdorArt
Blog 2017 hogyanlepj 05.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 06.webp - ValdorArt

 #3: vegyes technika

Ez már egy icipicit bonyolultabb, de még mindig könnyen elsajátítható eljárás: fekete akrilfestékkel, vagy temperával vékonyan „aláfestesz”, és utána szénceruzával tudod megrajzolni az apró kis részleteket. A képen is láthatod, hogy milyen lenyűgöző alkotásokat lehet készíteni – és a technika maga tényleg pofonegyszerű! Egy kicsit több előregondolkodást igényel, hiszen az aláfestésnél már tudnod kell, hogyan rendezed el az elemeket a képen. Ez a gyakorlat nagyon hasznos lesz később, amikor akril- vagy olajfestékkel dolgozol.
Fabriano Watercolor Cord Pressed papírt javaslunk hozzá:)
Tipp: a világos részeken ne fesd be a papírt, hagyd meg fehérnek, így élesebb lesz a kontraszt.

Blog 2017 hogyanlepj 08.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 09.webp - ValdorArt
Blog 2017 hogyanlepj 10.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 11.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 12.webp - ValdorArt
Blog 2017 hogyanlepj 13.webp - ValdorArt Blog 2017 hogyanlepj 14.webp - ValdorArt

Mindhárom fenti technika egyszerű, és logikus lépés, amikor már megvannak a fejedben az alapok, és jól megy a grafittal rajzolás. Bár különleges képeket készíthetsz a segítségükkel, de ez persze ez még nem a művészet csúcsa: inkább egy belépő a komolyabb alkotások világába. 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: