Hogyan segíthet a számítógép a rajzolásban és a festésben?

A digitális technológia lassan az élet minden területén megjelenik, ezzel is könnyebbé téve a dolgokat. A művészetekben sincsen ez másképp: a számítógéped a rajzolásban, a festésben, a pasztellezésben is segíthet. Ezt mutatjuk be a mai cikkünkben.

„Tudnak a robotok szimfóniát írni? Képes arra robot, hogy egy üres vászonra mesterművet alkosson?” – valahogy így hangzott Will Smith, avagy Spooner nyomozó kérdése, amikor a mesterséges intelligenciát vetette össze az emberi gondolkodással az Én, a robot című filmben.
„És Ön tud?” – kérdezett vissza a robot.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy bármennyire is fejlett a tudomány, bármennyire is okosak a számítógépek (sőt, most már az okostelefonok, az okostévék, de még a mosóporok is egyre intelligensebbek), egyelőre az algoritmusok nem képesek valódi műalkotásokat létrehozni.


Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy megkönnyítsék a Te dolgodat, amikor a saját műalkotásodon dolgozol.

Referencia fotó: Ahogy látnod kell, hogy le tudd festeni:
Blog 2017 Fotosketcher2 - ValdorArt Blog 2017 Fotosketcher3 - ValdorArt

Mi köze a digitális festészetnek a rajzoláshoz?

Úgy gondoljuk, nem szabad elzárkózni a modern technológia vívmányaitól, mert valóban a segítségedre lehetnek – akár a jobb agyféltekés festésben is. Egy kezdő tanulónak ugyanis rengeteg mindent kell elsajátítania:

  • egy új látásmódot
  • rendszerszemléletű és kreatív gondolkodást
  • különböző technikákat

Ezek közül is a legfontosabb, hogy az alkotó képes legyen egy adott képet sok szemszögből, más és más szempontok alapján megvizsgálni. Ez teszi lehetővé, hogy utána bizonyos elemeket összevonva, jelentésüket és lényegüket megtartva alkothassa újra a képet.

A festmények és rajzok a kezdőknek sokszor nem is annyira egyszerűek. Sokaknak nehéz elképzelni egy aprólékos és részletes képet festményként: ebben lehet segítségükre a számítógép. Egyfajta irányt ad ahhoz, hogy a kép mely elemeit kell újragondolva, összevonva megjeleníteni, úgy, hogy a részletek megmaradjanak, és melyeknél kell törekedni a részletes és pontos kidolgozásra. Lényegében ugyanazt az agyi műveletet végzi el, amit magának a művésznek is kell, amikor alkot. Egyfajta segédlet lehet ez a tanulás kezdeti szakaszában, ahol még a kevesebb rutinnal rendelkező diákok nem éreztek rá az látásmódra.

Referencia fotó:                                                Ahogy látnod kell, hogy le tudd festeni:
Blog 2017 Fotosketcher4 - ValdorArt Blog 2017 Fotosketcher5 - ValdorArt

Ehhez lényegében egy referenciafotóra van szükséged, amit aztán a gép segítéségével olyan képpé alakíthatsz, mintha azt egy emberi kéz festette volna. Persze, minőségében sosem érheti utol a művészek saját kezűleg elkészített képeit, főleg, ha ezt csak egyszerű filterekkel csinálja az ember, de attól még érdekes „játék”, és rengeteget segíthet az „igazi” festészetben is.


FotoSketcher: szoftver, ami gondolkodik helyetted

Nem minden program készít tökéletes festményeket a képekből. Habár egy-két drágább szoftver, mint a Corel Paint, egészen izgalmas „alkotásokat” hoz létre, még ez sem nevezhető kifogástalannak. Hasonló a helyzet a portrék esetében is: aligha találni olyan programot, ami valóban élethűen képes átalakítani egy képet. Ennél a műfajnál azért is nagyon nehéz jó képet létrehozni, mert egy arc ábrázolásánál fontosak az apró vonások, jellegzetességek, amitől az elkészült kép egyedi és felismerhető lesz. Mi még olyan programmal nem találkoztunk, amelyik képes lett volna ezeket a kicsi részleteket kiemelve átalakítani a referenciaképet, de ez még a jövőben változhat, hiszen az IT-szektor hihetetlen tempóban fejlődik.

Nekünk viszont nem is erre van szükségünk, ugye? Nem azt akarjuk, hogy a számítógép készítsen nekünk egy műalkotást, csak azt szeretnénk, ha elvégezné helyettünk a kép analizálásának egy részét. Ebben pedig igazán jók a gépek.

Amit ajánlunk, az a FotoSketcher nevű program!>>>

Ez egy nagyon hasznos, ráadásul ingyenes szoftver, ami számtalan beállítási lehetőséget kínál – akár még az eredeti referenciafotót is módosíthatod a még valóságosabb eredmény érdekében.  Ez a program rengeteg apró részletet mos össze úgy, hogy azok nem tűnnek el a képen, csupán egységükben nyerjék el jelentésüket. Ez a technika különösen hasznos például tájképek esetében a falevelek ábrázolásánál, amikor nincs szükség minden egyes levél részletes megjelenítésére, elegendő néhány szín- és fénybeli utalás, amitől az felismerhető lesz.

Blog 2017 Fotosketcher1 - ValdorArt

Sok beállítási lehetősége közül – hiszen tud „ceruzásan”, „olajfestményesen” vagy „toll és tinta” stílusban is működni – a mi szempontunkból, azaz a látásmód fejlesztése szempontjából a „Festés 8 Kifejező ecsetvonások” funkciót érdemes elsőre kipróbálni. Az alábbi beálllítással el lehet indulni, természetesen a csúszkák tologatásával nagy mértékben lehet változtatni a képen.

Referencia fotó:
Blog 2017 Fotosketcher6 - ValdorArt
A látásmódot változtatást a gép elvégzi helyetted:
Blog 2017 Fotosketcher7 - ValdorArt

 

Az eredmény magáért beszél, hiszen úgy adja át az eredeti kép hangulatát, hogy egyesíti a részleteket nagyobb elemekké, miközben megmaradnak az élek, és kontúrok. Ha egy kép újraalkotása a feladatod, lényegében neked is ezt kell tenned, így valóban ez a program áll a legközelebb a valósághű ábrázoláshoz. Ha pedig a géppel elvégeztetted az analizálás elsőre bonyolultnak tűnő feladatát, akkor a kész „festményt” már sokkal könnyebb lesz a saját ízlésed szerint elkészítened. Na, ez az igazi művészet:)

Mi úgy gondoljuk az új, modern fejlesztések hasznunkra lehetnek, de ha művészetről van szó, nem bízhatjuk teljes egészében a számítógépre magunkat. Hasznos alap, de a lényeg továbbra is Te vagy!


Referencia fotótól a kész pasztell festményig!

Ahhoz, hogy bármilyen színes eszközzel tudjál dolgozni 3 dolgot kell megtanulnod:

  1. látásmód változtatást
  2. színelméletet és színkeverést
  3. adott színes eszköz technikáit, használatának lehetőségeit

A látásmód kérdésénél szoktuk elmondani, hogy fejben ugyanazt kell csinálnod amit az alap rajztanfolyamon már megtanultál, azaz nem a vonalakra, hanem a negatív terekre kell figyelni és érdemes hunyorogva nézni a képet, hogy az egyszínű formák jobban kibontakozzanak. Ezt a dolgot, amit fejben kellene megcsinálnod, megcsinálja a gép helyetted! Kezdőknek nagyon hasznos eszköz (és játék is egyben), hogy gyorsabban kialakuljon az a látásmód, ami a festéshez kell!

Nézd meg ezt a 4 képet!

Referencia fotó:                                                    Látásmód változtatásban segít a gép!

Blog 2017 Fotosketcher8 - ValdorArt Blog 2017 Fotosketcher9 - ValdorArt

 Fázis fotó a festményről:                                            Emberalkotta pasztellfestmény:

Blog 2017 Fotosketcher10 - ValdorArt SP online pasztell 16 - ValdorArt

Csempéssz egy kis örömöt a hétköznapokba! 
Az elhatározás rajtad áll, mi a segítséget adjuk hozzá!

Tanuld meg Te is ezt a látásmódot az online festőtanfolyamon!

Nálunk mindegy hol élsz, hány éves vagy, milyen az időbeosztásod! Az online festőtanfolyam segítségével, bárki meg tud tanulni művészi szinten festeni! Bárhol, bármikor tanulhatsz!


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: