Mi köze a rajznak a jógához?

Van-e összefüggés a rajzolás és a jóga között? Távol vagy messze van egymástól ez a két dolog?

Mi a közös bennük?

Mi az a 3+1 dolog, amiben a rajzolás és a jóga hasonlítanak egymáshoz? 

 1. Mindkettő egyfajta meditatív tudatállapotba ringat, ahol megszűnik a külvilág, nem érzékeled a külső zajokat, nem érzed az éhséget...
 2. Mindkettő a figyelemről a koncentrációról szól. A rajz esetében ez a készülő alkotás, a jógánál pedig általában a tested, vagy egy gondolat, amit fókuszpontnak választottál.
 3. Mindkettő az önmegismerésről is szól. Rajztanulás során például: "Hogyan éled meg a mélypontokat?" "Hogyan reagálsz, ha elsőre nem sikerül valami?" "Hogyan tudsz felülemelkedni önmagadon?" A jóga a tested megismerésénél kezdődik. "Mennyire vagy rugalmas?" "Szimmetrikus a két oldalad?" "Hogyan lélegzel, hová veszed a levegőt?"

+1. Mindkettő konkrét módszerekkel arra tanít, hogyan lépj ki a saját nézőpontodból, a saját sablonjaidból!  Ha képes vagy a nézőpont váltásra, képes leszel a valóságot LÁTNI és LERAJZOLNI úgy ahogy van!

 rajztabor3 - ValdorArt


Nézzük ezt egy kicsit részletesebben! 

Hogy van ez a jógában?

A jóga célja az úgynevezett szamádhi, azaz az egyesülés a világmindenséggel. 

A szamádhi-hoz 8 lépcsőfok vezet:

Ha figyelmesen elolvasod a leírtakat, bár elsőre talán nem egyértelmű, de a rajztanulás során is hasonló fázisokon megy keresztül a tanuló.

 • 1. Kerülendő cselekedet 
 • 2. Követendő cselekedetek: Az első két tag életmódbeli szabályokat, követendő irányelveket tartalmaz.
 • 3. Testtartások: Kitartott testhelyzetek vagy más néven ászanák! Ez az amit a nyugati ember jógának ismer, pedig ez csak az egyik lépcsőfoka a jógának! Célja az, hogy felkészítsük a testet arra, hogy képes legyen a hosszú meditációra. Erre a test nem képes azonnal. Az izmokat erőssé kell tenni, a testet egészségessé. Erre szolgálnak a testedző ászanák, a helyes testgyakorlás.
 • 4. Az életerő fölötti uralom: Lényegében a légzőgyakorlatokat jelenti! A légzés-szabályozás az elme nyugalmát teremti meg!
 • 5. Az érzékek uralása: Az érzékek visszavonása, vagyis a koncentráció fejlesztése. A cél, hogy kizárjuk elménkből a zavaró gondolatokat.
 • 6. Koncentráció: Koncentráció, ez a meditáció első fázisa. A gyakorló tovább fejleszti a koncentrációs készségét. Figyelmét megtanulja egyetlen tárgyra, például egy virágra vagy a gyertya lángjára összpontosítani, teljesen elmerülve a látottakban. 
 • 7. Meditáció: A meditáció akkor következik be, amikor képesek vagyunk összpontosított állapotban maradni hosszabb ideg. A meditáció nem annyira módszer, mint inkább egy tudatállapot.
 • 8. Egyesülés a mindenséggel

rajzesjogatabor4 - ValdorArt

A rajzolás során a jóga 5-6-7 tagját tapasztalhatod meg!

Csak itt nem a gyertya lángjára, hanem az adott rajzra fogsz koncentrálni.

A rajzolás olyan, mint egy AKTÍV MEDITÁCIÓ!

Azért aktív mert nem lótuszülésben, mudra kéztartást felvéve ülünk és meditálunk, hanem csinálunk valamit, azaz rajzolunk közben. Miközben az elme ugyanazokon a koncentrációs fázisokon megy keresztül, mint a jógában és végül eljut a meditációs tudatállapotba!

rajzesjogatabor3 - ValdorArt


Nézzük most, hogyan működik ez a rajztanulás során?

 1. Fel kell ismerni milyen sablonok/rajzsablonok korlátoznak abban, hogy valósághűen tudjál rajzolni?
 2. Meg kell tanulni belépni abba a "flow" tudatállapotba, amikor jól megy az összpontosítás. Erre 2 technikát is mutatunk!
 3. Meg kell tanulni a nézőpont váltást, azaz mire kell figyelni rajzolás közben, hogy a valóságot rajzold a sablonok helyett. Erre mutatunk 3 módszert is, hogyan tudod ezt megcsinálni!
 4. Meg kell tanulni koncentrálni és elmélyülni az alkotásban! Minden fejben dől el, szokták mondani! Ez a rajzolásnál különösen igaz!
 5. Észre sem veszed és máris benne vagy a meditációs tudatállapotban, amikor hosszú ideig, akár több órán át, képes vagy összpontosítani!

rajzesjogatabor1 - ValdorArt

Láttunk már olyat, hogy a rajz befejezése után valaki úgy ült ott, mint aki most jött fel egy különösen hosszú búvártúráról, és csak nézte a képet: „Ezt tényleg én csináltam?” 

A realisztikus rajzolás egyik kulcsfeladata, hogy kilépj a saját nézőpontodból és a megszokott sémákból, és képes legyél új szemszögből, sőt, egyszerre több szemszögből is megfigyelni ugyanazt a dolgot! 

A jógában is létezik ez az elv! Nézd csak, íme egy idézet:

Kaczvinszky József: Kelet világossága; I. Kötet, Bevezetés a Jógába

"...Különböző nézőpontból szemlélve - másként látjuk ugyanazt a tárgyat. Valójában nincs is két egyforma nézőpont, mely térben és időben tökéletesen megegyezhetnék egymással...

Egységes szemlélet az élők világában nincs és nem is lehet!...

Ahány ember, ahány karakter, világnézet, helyzet, felfogás, pillanatnyi hangulat és érdeklődés, ahány kor, társadalom, uralkodó erkölcs, hit és meggyőződés, és - nem utolsó sorban - ahány egyéniség jön számításba, legalább annyi nézőpont lehetséges, illetőleg annyi különböző nézőpontnak kell lennie. Tekintetbe véve azonban a külvilág tárgyainak szüntelenül változó, viszonylagos helyzetét és egymásra hatását is, a nézőpontok száma többszörösen végtelennek tekinthető.

A külső világról tehát nem alkothatunk egységes képet. A világ mindenkor olyan, amilyennek látjuk. Amit leírunk, lerajzolunk, vagy fényképbe rögzítünk belőle, azt is sajátos, egyéni nyelvünkön olvassuk, látjuk és érzékeljük, mindenkori nézőpontunknak megfelelően...."


 

rajztabor5 - ValdorArt

„Amikor rajzolsz az időtlenség élményét éled, amikor jógázol a teljességet éled!” – így szól a mottónk.

Ezért hoztuk létre még 2010-ben a rajz és jógatáborokat, amit idén már 10. éve rendezünk meg

kezdő>>> és haladó rajzolóknak>>>

egyaránt! 


Így írnak azok, akik voltak már velünk táborozni!

  "...Soha nem éreztem még magam ennyire "pont jól", ennyire készen, ennyire kiegyensúlyozottan..."

Kedves Andi és Péter! 

Azt hiszem, bennem is valami hasonló gondolat fogalmazódott meg a tábor után, mint Juditban: életem egyig "legtelibb" hete volt, úgy gondolom, nekem se volt még részem/alkalmam ilyen intenzív feltöltődésben, soha nem éreztem még magam ennyire "pont jól", ennyire készen, ennyire kiegyensúlyozottan és még sorolhatnám. Azon kapom magam nap, mint nap, amikor mesélek a táborról valakinek, hogy annyira elragadnak az érzéseim közben, mint még soha! Olyan lelkesedés lesz rajtam úrrá, amiben ritkán van része az embernek.

Szóval: KÖSZÖNÖM Nektek (meg a többieknek is, hogy ilyen jól  összejöttünk) és kívánom, hogy mások is éljék meg ilyen intenzíven ezt a tábort, tanuljanak meg ilyen könnyedén és lelkesen rajzolni, legyen része minél több embernek ebben a profi élményben! Szeretettel üdvözöllek Benneteket, remélem, lesz még alkalmunk találkozni! 

Makai Kinga


 

"Esélyes, hogy ez volt a legjobb tábor, már ami a "pályafutásomat" illeti."

Szevasztok!

Most kezd letisztulni bennem az a tömény élmény, és sikerélmény amit az idei tábor nyújtott. Még ma is sokat gondolok vissza rá. Esélyes, hogy ez volt a legjobb tábor ami a "pályafutásomat" illeti. 

Ennek oka, a sikerélményeim, a szabadságfokom, a jóga ami ismét felfrissített, valamint minden szempontból fontos és kiemelkedő a szombat esti tábortűz után történt hajnalig tartó beszélgetés/sörözés/bodzás-borozás. Azt hiszem ez eléggé rányomta a bélyegét arra, hogy az idei tábor személyesebb és mélyebb élmény volt számomra.  

Érdekes volt megtapasztalni, hogy az előítéletek miképpen omlanak össze pillanatok alatt, és e roppant hátráltató törmelék alól miképpen bukkan felszínre maga az ember; Egy érdekes, sokszínű, a maga tökéletlenségét is hordozó mégis tökéletes "kis" világok. Ebből is látszik, hogy a rajz (és persze a jóga), nem csak arra jó, hogy képeket mázolj egy papírra, vagy hogy megmozgasd beállt tagjaidat, hanem arra, ami a kép mögött vagy benne van, arra, hogy nem csak a szalagok nyúlnak, hanem a tudatod is kitágul, megnyílik. Ahogy az irodalomban sem az a fontos sokszor ami le van írva, hanem az ami a sorok között van.  

Nos, ennyit a filozófiai vonatkozásról. Örülök, hogy viszitek és csináljátok a tábort tovább.

Üdv. :Dabóczy Gergő


 

 "...Túlzás nélkül mondhatom, hogy életem egyik legnagyszerűbb élménye volt, élveztem minden percét..."

Kedves Andi, Péter!

Szeretnék ezúton is köszönetet mondani Nektek, a rajz és jógatáborban töltött csodálatos napokért. Túlzás nélkül mondhatom, hogy életem egyik legnagyszerűbb élménye volt, élveztem minden percét. Fantasztikus volt számomra az a "fejlődés", ahova eljutottam a rajzolásban. Örülök, hogy Veletek próbáltam ki ezt a módszert, mert így jógával együtt csodás egységet alkotott. A jógáról is szuperlatívuszokban tudok beszélni, mert nagyon jól felépített volt az órák menete. Andi nagyon szépen mutatta be az ászanákat. Nagyon jól összerázódott a csapat, mindenki remekül fejlődött, gyönyörű rajzokat láthattunk. Néha fergeteges jókedvünk volt és sokat nevettünk.

Köszönöm a panziónak is, hogy a számukra kevésbé ismert táplálkozási igényeket is nagy odafigyeléssel és ügyesen - megelégedésünkre - megoldották.

Remélem, hogy jövőre ott lehetek a haladó tanfolyamon. Már most nagyon várom:))

Sok szeretettel üdvözöllek Benneteket: 

Kovács Judit 


 

 "...Nagyon "megfáradtan" érkeztem hozzátok, de most azóta is tele vagyok életkedvvel és energiával..."

Szia Andi és Péter! 

El kell hogy mondjam, én is nagyon jól éreztem magam a táborban. Az alatt a pár nap alatt megszűnt a külvilág, nem volt stressz, kiszakadtam a mókuskerékből. 

Nagyon "megfáradtan" érkeztem hozzátok, de most azóta is tele vagyok életkedvvel és energiával. Ez köszönhető a jógának is, azt hiszem nem hagyom abba , nagyon tetszik. Nem is értem eddig miért nem jógáztam?! Nagyon köszönöm, szép napot!  

Fridrich Móni 


 Amit a rajz és a jóga együttese adhat még neked:

 • Új világkép: Megtanulsz rajzolni, ÉS egy új látásmóddal is gazdagabb leszel.
 • Magabiztosabb leszel: Olyan látványosan fogsz fejlődni, hogy talán még számodra is meglepő lesz. Egészen újfajta kreatív, és tudatos oldaladat ismerheted meg, ami akár a munkádban, tanulmányaidban is segítségedre lehet. Saját bőrödön tapasztalhatod meg, hogy képes vagy gyorsan új dolgokat megtanulni, és ez fantasztikus érzés!
 • Nem csak az elméd, a tested is rugalmasabb lesz! A 6-7 órás rajzfoglalkozás után, este luna jógával relaxálhatsz. A jóga nem csak az összpontosításban, hanem a lazításban is segít. Ráadásul jóval rugalmasabb leszel, mint azelőtt valaha. Micsoda nagyszerű érzés lesz, hogy csupán 4 nap alatt nem csak, hogy rajzolni tanulsz meg, de még fizikálisan is kibővítheted a határaidat:)
 • Távol a gondoktól: Mindenki megérdemel egy kis én-időt, amikor félreteszi a mindennapi stresszt, és csak saját magával törődik. A tábor után sokan mondták már, hogy „új emberként” tértek vissza a mindennapokba.   
Blog 2016 Deri 14 - ValdorArt Blog 2016 Deri 09 - ValdorArt Blog 2016 Kata grafit3 - ValdorArt

Idén is lesz rajz-és jógatábor

Természetesen a hagyományoknak megfelelően idén is egy egészen speciális, nyugodt útra hívunk meg a Balatonhoz, ahol kellemes környezetben, teljesen magadra koncentrálva fejlődhetsz. Ez az egyetlen, olyan 4 napos kezdő felnőtteknek szóló képzésünk, ahol nem csak rajzolásról, de a jóga segítségével önmagadról is sokat tanulhatsz.

Táborunk bentlakásos, így teljes mértékben elengedheted magad olyan emberek társaságában, akikkel közös az érdeklődésed.

Várunk téged is szeretettel!

Ha már tudsz rajzolni és szeretnél végre színesben is alkotni, akkor várunk téged is Balatonföldváron!>>>

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: