Videó blog 2. rész : A papírsatírozó tisztítása

Nézd meg az erről készült videóbejegyzést vagy olvasd el tippjeinket!

 


Tippek a papírsatírozó tisztításához

Az egyik dolog, amire szükség lesz egy sima fehér lap! Ha koszos a vége a satírozónak, akkor a lapon dörzsölve, forgatva leszedjük a grafit nyomokat. Mindezt addig csináljuk, amíg el nem halványul a papíron a nyom, amit a satírozó hagy. Hátránya ennek a módszernek, hogy nagyon sokáig tart, főleg, ha nagyon elkoszolódott eszközzel van dolgunk!

A tisztítás gyorsabban megy, ha kéznél van egy finomszemcséjű csiszolópapír, amin ugyanúgy dörzsölve, mint a fehér lapon, megtisztítható a papírsatírozónk! Ha ezzel kész vagyunk, a fehérlapon még egyszer áthúzzuk a satírozót, ezáltal a szétzilált szálak újból elsimulnak. 240-es vagy ennél nagyobb finomságú csiszolópapírt keressünk ehhez a művelethez.

Hegyezhető-e a papírsatírozó?

NEM!A kézi hegyező gyűri, szaggatja a papírsatírozót, teljes egészében szétszedi a felületét!

Eggyel jobban működik az asztali, tekerős hegyező, de ez is bolyhosítja a papírt, nem szedi le teljesen a koszt, így utána még a fehér papírlapon ugyanúgy ki kell egyengetni a felületét. Ezt akkor érdemes bevetni, ha nagyon elkoszolódott a papírsatírozó, például szénrajzok, pasztell rajzok után. Ilyenkor az oldaláról a tekerős hegyezővel könnyen el lehet tüntetni a kosz nagyját, a többit pedig papíron dörzsölgetve lehet leszedni.

Még egy tipp: ha a papírsatírozó vége már nagyon elnyeklik, nagyon-nagyon puha lett, ezt érdemes levágni, egészen a végén. Ekkor tompább lesz, de tökéletesen betölti a funkcióját.


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Művészet és Fejlődés" Mentorprogram>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: