Videó blog 1. rész : A papírsatírozó használata

Nézd meg a videóblogot vagy olvasd el tippjeinket!


Alaptechnikák grafit ceruzás tónusokon

Grafit ceruzás rajzoknál elsősorban azért használjuk hogy simább, homogénebb felületet alakítsunk ki. Elteríti a grafitot, így ha a satírozás után "vonalas" mintázatot látunk és ezt szeretnénk eltüntetni, akkor kézbe a asatírozót! Amire érdemes vigyázni, hogyha a ceruzát túl erősen nyomtuk a papírra és éles vonalat hagytunk vele, akkor bizony a papírsatírozó használata után is megmaradnak az egyes vonalak. 

A satírozó gyári állapotában hegyes végű, ha a használat során tompa lesz a vége, akkor ne sajnáljuk, sőt örüljünk neki! Ha tompább  a vége, akkor jobban rá lehet nyomni a satírozót, így sötétebb tónusfelületet lehet létrehozni, az elkenő, összemosó hatás jobban érvényesül.

A satírozó használata szénrajzokon

Szénceruzával készült rajzoknál ugyanúgy elteríti a szénréteget, homogénebb felületet ad, mint a ceruzánál. Azonban sokkal jobban érvényesül a "felszedő" hatása, azaz egy csomó szénpor "feltapad" a satírozóra, emiatt a tónus gyengébb  lesz. Ha még egyszer végigmegyünk a szénceruzával ezen a rétegen, majd a satírozóval újból óvatosan elkenjünk azt, lényegesen sötétebb tónust lehet létrehozni. Így rétegről rétegre gazdag, átmenetes, erős tónusokat lehet létrehozni.

Ha nem elsimításra használjuk, hanem csak elkenjük a szénnel vagy szénceruzával felrajzolt vonalakat, akkor remekül lehet különböző tájképi elemeket megjeleníteni,  pl. a víz tükröződését.

Tónus átmenetek kialakítása

A tónusátmenetek kialakítására is lehet használni. Ahol a  sötét és világos tónus találkozik, ott alakítjuk ki az átmenetet azzal, hogy a határon átmegyünk a satírozóval. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk a két tónust összemosni, kevesebb vagy hosszabb ideig kell simítani, satírozni a felülelet.


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: