Mit kezdj a türelmetlenséggel?

Nem régiben ezt a kérdést kaptuk egy kedves tanulónktól: "Ehhez az aprólékos munkához nincs elég türelmem. Nem tart ki a spiritusz. Mit tehetek, hogy egyensúlyba kerüljenek bennem az igények és a képességek?"

Mai videó blogunkban a rajzolás, festés során felmerült türelmetlenségről fogunk beszélni!

Nézd meg a videót!

 


Három fajta türelmetlenséggel találkoztunk az elmúlt 11 éveben a rajzolással, festéssel kapcsolatban.

Első fajta türelmetlenség

Ez abból fakad, ha nem tud valaki hosszú ideig egy tevékenységre koncentrálni: azaz nem szánja rá a kellő  időt az adott képre, az adott technikára. Pl.: ha a kép akkor lesz szép amikor 5 réteget viszel fel egymásra, de már a második réteg után a végeredményt várod. Vagy ha egy technika azt igényli, hogy apró mozdulatokkal tölts ki egy felületet, de valaki azt lendületesen összefirkálja, az eredmény nem ugyanaz lesz.

Ha egy igazán jó minőségű, kidolgozott képet szeretnél csinálni, az nem két perc. A mérettől függően is, de bizony ez lehet 8-10-16 óra munka.

A megoldás ez esetben az lehet, hogy több alkalommal készítsd el a képet. Először is tanuld meg magadról, hogy mennyi az az idő, amíg oda tudsz figyelni, ameddig képes vagy koncentrálni. Ha már úgy érzed hogy nem megy, hogy kezdesz fáradni, akkor hagyd abba és folytasd egy másik alkalommal. Jó tanács: már eleve tervezd így a rajzolásra szánt időd!


Második fajta türelmetlenség

Tudsz hosszú ideig koncentrálni, de elunod a képet közben o). Ez előfordul olyan képekkel, ahol például 30 sziklát kell megfestened, és bizony az ötödik után már unod  ( elárulom, hogy ez még alapjáraton türelmesebb emberekkel is megesik o).

Erre lehet a megoldás az, hogy több képen dolgozol egyszerre. Pl.: elkezded az egyik rajzodat és ha már úgy érzed, hogy kezdenek a mozdulatok elsietettek lenni, kapkodóvá válni, akkor vedd elő a másik képet és dolgozz azon. Ha azt is elunod és van még tartalékban egy harmadik, akkor vedd elő és rajzold azt. Majd visszatérhetsz újra az elsőhöz vagy a másodikhoz, kedved szerint. Ha pedig "lejárt" a festésre szánt időd, akkor folytasd egy másik alkalommal. ( Nekem ez sokszor bevált, ezért már tudatosan tartok "tartalékban" egy rajzot ilyen esetekre - Péter ).


Harmadik fajta türelmetlenség

A harmadik türelmetlenség az, amikor valaki túl nagyot akar ugrani, kihagy szinteket a tanulásban, de még nem tart ott a tudása. Például még ott tartasz, hogy életed első képét rajzolod/fested referencia fotó alapján, és már változtatni akarsz: ezt a bokrot kihagyom, ide inkább festek egy csónakot, a hátteret pedig "átszínezem". Ilyeneket persze lehet, sőt kell is csinálni, a referencia fotóról rajzolás után jöhet, hogy 2 vagy több fotót kombinálsz, "montírozol" a festményeden. Vagy emlékezetből kiegészíted a képet, pl. egy csónakkal. Előtte érdemes azért megtanulni, hogy is néz ki az a csónak!

Ahhoz hogy megtanulj rajzolni, festeni,  annak megvan egy ajánlott sorrendje!

Lássuk csak:

balaton2 - ValdorArt balaton1 - ValdorArt

 

Ha ki akarsz ülni a Balaton partra festeni, akkor

  • először kellenek a rajzolás alapjai: vonal, forma, arány, tónus.
  • ezután kell, hogy ezeket gyakorold is!
  • következő lépés, hogy referencia fotó alapján tudjál egy az egyben rajzolni, festeni.
  • aztán meg kell tanulnod nagyítva rajzolni, mert az ehhez szükséges látásmód nélkülözhetetlen az élőből rajzoláshoz.
  • ha ez mind megvan, jöhet az élőből rajzolás első fázisa, amikor még mindig "csak" csendéletet rajzolsz műteremben. Itt tanulod meg, hogyan kell a helyes arányokat  felvenni élőből rajzolásnál. Könnyítés, hogy  a tárgyak még nem mozognak és a fény is állandó, nem változik.
  • és ezután jöhet csak a szabadtéri festés vagy a portré rajzolás élő modell alapján.

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: