Miért sárgák a rajzfilmfigurák, mit szimbolizálnak a színek?

Az alkotásban az a jó, hogy szabadjára engedheted a fantáziád és akár egy alternatív valóságot is létrehozhatsz a vásznon. A gyerekek kedvenc mesehősei is fiktív alakok, és akármennyire is eltérőek lehetnek egymástól, egy nagy hasonlóság mégis van a legtöbb figura között: nagyon sok közülük sárga színű. 


Feltűnt már, hogy milyen sok a sárga színű rajzfilmfigura a mesékben?

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 01 - ValdorArtEgy kitalált karakter persze bármilyen színű lehet, de mi a helyzet például Micimackóval (aki medve létére mégsem barna), vagy a Simsonokkal? Miért sárga Spongyabob, Csőrike vagy Pikachu? Ez nem egy művészi hóbort, hanem tudatos választás: tudományos magyarázat és némi pszichológia is áll a sárga figurák hátterében. 

A legnagyobb benyomást a szemed által kapott információk teszik rád, a mesék rajzolói pedig tökéletesen tisztában vannak ezzel. Habár az utóbbi időben rengeteg változtak a rajzfilmek, a legtöbb mesében a főhős még mindig vidám és hóbortos, amit a legjobban a sárga szín jelképez. És itt érkezünk meg a színek pszichológiájához, ami a színek hatását vizsgálja a szervezetünkre. A különböző árnyalatok komolyan befolyásolhatják érzelmeidet.

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 03 - ValdorArt Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 02 - ValdorArt

A színek hatása a hangulatodra 

A színek hatással vannak ránk, hűtenek-fűtenek, töltenek-szívnak, felpezsdítenek-lazítanak. Ez az eltérő hullámhosszúság miatt van, mert minden színnek más és más rezgése van. A legrövidebb hullámhosszal az ibolyaszín, a leghosszabbal pedig a vörös rendelkezik. Ez a szemünk számára látható spektrum. A vörös szín után található például az infravörös, a radar vagy a rádióhullám is, amik a szemünk számára már nem láthatóak. És ennyi tudományosság elég is. Térjünk vissza a színekhez.

Biztos, hogy hallottál már a gyógyászatban használt színterápiáról. Minden színnek megvan például a maga gyógyító ereje. A színek fontosak a test és a lélek számára, hatnak a hangulatunkra és a tudatunkra.

És ha már a tudatunknál tartunk, felteszek Neked egy kérdést:

Mit tippelsz? A színeket melyik agyféltekénkkel érzékeljük? A jobbal vagy a ballal?

Nos, elárulom, mert nem olyan egyszerű.

Jobbról balra!

A színek felismerése a gyermekkorban a jobb agyféltekében kezdődik, de később átkerül a balba, mégpedig pontosan akkor, amikor megtanuljuk megnevezni.

Ez egy ilyen vándorló képesség. :o)


Ennek mi az oka?

Emlékszel, a bal magyaráz, elemez, egyszerűsít és összekapcsol, a jobb meg finom hangol, meglátja a finomságokat.

162 pasztell2 - ValdorArtÍgy van ez a színekkel is. A bal agyunk nevekkel és tulajdonságokkal látja el, a jobb pedig meglátja, hogy például adott narancssárga mely színekből lett kikeverve. Meglátja benne a pirosat, a citromsárgát, és látja, hogy ha egy hidegebb narancsról van szó, akkor melyik kék árnyalat kell még hozzá.

Vagy nézzük például a bőrszínt! Ha ránézel a bőrödre, meglátod benne a narancssárgát vagy a kéket? Ugye, nehéz benne meglátni? Pedig képzeld, ezeket a színeket kell összekeverni, és még jó sok fehéret, hogy megkapjad a bőrszínedet.

Tehát, ha a feltett kérdésemre azt válaszoltad, hogy a jobb agyfélteke, jól válaszoltál, de ha azt, hogy a bal, akkor is jól.


A színek aktívan hatnak a közérzetre

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 06 - ValdorArtAmikor az otthonod kialakítására kerül sor, és a falak színeit álmodod meg éppen, akkor te is odafigyelsz arra, hogy például a hálószobában ne legyen túl vibráló a szín, vagy a nappaliban ne alakuljon ki egy nyomasztó légkör a sötét falaktól, ugye? A döntéseid hátterében mindvégig a színek pszichológiája húzódik meg, hiszen senki nem akar egy vörös hálószobában álmatlanul forgolódni.
A színek aktívan hatnak a közérzetre, ha pedig alkotásról van szó, akkor tökéletesen kifejezik a lelkiállapotot, az adott dolgokhoz fűződő viszonyt. Mivel a gyerekek még erősen ösztönlények, ezért náluk különösen jól működnek a spirituális behatások – a rajzfilmekben is előszeretettel alkalmazzák a színek pszichológiáját, hogy ezekkel is valamilyen tulajdonságot fejezzenek ki, vagy egész egyszerűen jó érzést váltsanak ki a nézőben. A sárga szín például vidámságot, jókedvet sugároz, ami a rajzfilmek egyik alapja.

A sárga szín mellett azonban nem csak a testünkre és elménkre gyakorolt hatása szól, hanem tudományos okok is megbújnak mögötte. Sokan nem tudják, de a szemünk is ezt a színt érzékeli elsőként, sőt a sárgát még a színtévesztők is könnyedén felismerik. Figyelemfelhívó, ahogy azt a közlekedési lámpák és táblák is bizonyítják. Talán egy szín mellett sem lehetne ennyi érvet felsorolni, mint a sárga mellett. Önmagában már ez is elegendő ok lehetne arra, hogy a legtöbb rajzfilmfigura ezzel a színnel szülessen meg.

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 05 - ValdorArt Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 04 - ValdorArt

Veled is előfordult már, hogy valami olyan színes volt, hogy már zavaró volt, inkább taszított?

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 07 - ValdorArtNos, a színek harmóniája nem elhanyagolható, ha alkotni készülsz, és ez vonatkozik a rajzfilmekre is. Mivel a mesefilmek digitálisan készülnek, ezért egy másfajta színtérben vannak, amit RGB-nek (red, green, blue, azaz vörös, zöld, kék) nevezünk. A színek harmóniája ebben a térben kicsit másképpen alakul, mint a valóságban, ezért is van az, hogy míg az életben a sárga komplementere a lila, úgy a képernyőkön ez a szín a kék. A karakter színe egyéni elgondolás alapján eltérő lehet, az égé azonban adott, vagyis kék. A legtöbb mesében ez a szín tehát egészen biztosan megjelenik, így a hozzá leginkább passzoló, sárga szín az ideális választás, hogy tökéletesen harmonizáljanak egymással. 

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 17 - ValdorArt Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 18 - ValdorArt

Színezés is lehet művészet

Blog 2017 sarga rajzfilmfigurak 10 - ValdorArtA sárga jelentőségteljesebb szín, mint azt korábban gondolhattad, így lehet, hogy másképpen nézel majd rá, ha legközelebb alkotni készülsz. Akárcsak a rajzfilmek esetében, úgy a művészeteknél is jó, ha rendelkezel némi színelmélettel, mert egészen más képek készülhetnek, ha tudatosan alkalmazod őket.
A különböző technikák alkalmazása mellett a színek segítségedre lehetnek abban, hogy valamit nyomatékosíts, vagy érzékeltess. Ha a piros dominál, azzal például kifejezhetsz agressziót, erőt, vagy haragot, míg a kékkel békességet és nyugalmat. A zöld színnel gyengédséget, egyensúlyt közvetíthetsz, míg a lilával érzelmi mélységet és luxust. A rózsaszín gondoskodást sugall, a narancssárga pedig energiát és vidámságot. Ha pedig a színekről beszélünk, sokan megfeledkeznek a kettő alapvető színről, a fehérről és a feketéről. A fehérrel kifejezhetsz tisztaságot és érintetlenséget, míg a feketével az elmúlást, gyászt, de akár elegáns hatást is létrehozhatsz vele.


Hogyan mélyedhetsz el a színelméletben?

Tanulhatsz tőlünk Budapesten, személyes kurzusainkon,  vagy online az oktatóvideóink alapján a saját otthonodban!

Ha a végső döntés előtt szívesen kérnél egy kis betekintést, akkor kérd

DÍJMENTES TANANYAGAINKAT!>

5 témában 7 önálló anyag összesen 70 000 Ft értékben
- oktatóvideók, letölthető rajzgyakorlatok - 

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: