Mi lenne veled a bal agyféltekéd nélkül?

Egy amerikai kutató saját példáján próbálhatta ki, mi történik, amikor a két agyfélteke közt megszűnik a kapcsolat, és egy teljesen másfajta világba csöppensz…

A jobb a kreativitás, a bal a racionalitás. A jobb az intuíció, a bal a tudatos gondolkodás. A két agyfélteke más és más feladatokat lát el, egyiket sem lehet félretenni, vagy kihagyni. De mégis, csak a móka kedvéért játsszunk el a gondolattal: mi történne, ha az egyiket „lekapcsolnád”?
Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, először nézzük meg, hogyan is működik az emberi agy…


Agyunk működése

Olyan egyszerűnek és természetesnek éljük meg, hogy képesek vagyunk érzékelni, érezni, gondolkodni, cselekedni, rendszerezni és szétválogatni, pedig a mindennapi tevékenységek mögött komoly agymunka áll. A jobb és a bal agyfélteke ugyanis egészen más teendőkre koncentrál.

Ismétlésképpen: a jobb agyfélteke felel az érzékekért. Amikor arról a bizonyos hatodik érzékről beszélsz, nos az általa jön létre. Ahogy Jill Bolte Taylor agykutató fogalmazott: a jobb agyféltekénk által élhetjük meg az „itt és most” élményét. Általa érzékeljük az időt, a teret, az anyagokat. Ezeken keresztül áramlik a testünkbe az a rengeteg információ, ami feldolgozásra vár. Az agyunknak ez a fele képekben gondolkodik, és az emlékeket érzékletekként tárolja.

Ezzel szemben agyunk bal fele a múltra és a jövőre koncentrál, illetve az ahhoz köthető információkat rendszerezi. Kategorizálja az agyad jobb fele által megélt „itt és most” érzést. A beérkező információkat szelektálja és összeilleszti. A bal félteke – a jobbal ellentétben – nyelvben gondolkodik. Lényegében általa vagyunk képesek elkülöníteni magunkat a minket körül vevő világtól. Az ő segítségével születik meg az én-tudat.

A két féltekét nem lehet teljesen elválasztani egymástól, hiszen összehangolva segítik a test működését. Habár a feladataik merőben különböznek, kifinomult kapcsolataik révén mégis egymást kiegészítve működtetnek minket.


Amikor egy pillanat alatt megváltozik az agyad…

Jill Bolte Taylor agykutató bő 19 évvel ezelőtt boldogan élte mindennapi életét, miközben minden idejét munkájának szentelte. Erre nyomós indoka volt, hiszen testvére súlyos skizofréniában szenvedett. Egy nap azonban az élete egy pillanat alatt megváltozott: egy stroke lebénította az agya bal felét, ezzel megfosztva számtalan fontos képességtől, mint például az írás vagy az olvasás. Komoly műtétek után, és hosszú évek rehabilitációjának köszönhetően Jill visszanyerte uralmát az élete és az agya felett, de a megtett út olyan felfedezéssel járt számára, amely a mai napig meghatározza életét.

Furcsa módon, mint hozzáértő tudós is megélhette betegségét, és így a későbbiekben izgalmas tapasztalatokra tett szert. Egy későbbi külföldi konferencián megosztotta a vele történteket, amik akár a te művészeti pályafutásodra is hatással lehet. 


Milyen az élet bal agyfélteke nélkül? 

A stroke-nak „köszönhetően” olyan egyedi és különleges élményre tett szert, ami egy egészen újfajta világba repítette őt. Az agyának bal féltekéjében lévő rög elzárta annak vérellátását, aminek hatására elvesztette az uralmat a teste felett. Habár az elméjét és a mozgását nem volt képes irányítani, mégis a jobb agyféltekéje által egy olyan eufórikus állapotba került egy határok nélküli világban, amit azóta sem volt képes újra megélni.

Ahogy folyamatosan beszűkültek a mozgásbeli és gondolkodásbeli képességei, úgy nyíltak meg sorra az új érzékek. Eluralkodtak a testén a láthatatlan energiák. Egységet érzett a környezete és a saját teste és lelke között. Egy olyasfajta elengedettség árasztotta el a testét, amely mentes volt mindenféle stressztől.

Ezek a tapasztalatok arra világítottak rá, hogy ha a jobb agyféltekénk dominál, akkor elérhetjük azt a lelki békét és teljességet, amelyre mindig is törekedtünk.


Hogyan függ ez össze a rajzolással?

Ha a jobb agyfélteke valóban a nirvana elérésének kulcsa, akkor mért ne fejlesztenéd tovább ezt a területét az agyadnak?

Míg az amerikai agykutatónak egy szörnyű betegség kellett ahhoz, hogy felfedezze ezt a fajta furcsa, ám de igen eufórikus érzést, úgy neked, csak be kell iratkoznod a számodra megfelelő tanfolyamunkra és kezdődhet a tanulás! Mi szeretettel várunk! 

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: