Videó Blog 10. rész: Képek szeletelése

Sokszor találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy szeretnénk egy nagyméretű képet rajzolni/festeni, és hogy az előrajz fázison gyorsabban túl legyünk, jó lenne egy az egyben rajzolni. No de csak A4 nyomtatásra van lehetőségünk. Mit lehet ilyenkor tenni?

A megoldás: szeleteljük fel a képet akkora darabokra, hogy ráférjen egy A4-es lapra!  Nyomtassuk ki a darabokat, aztán jöhet egy kis manuális munka: kivágod és összeragasztod a részeket, és máris jöhet a vázlat.

Mai videó blogunkban megmutatjuk hogyan tudod szeletelni a referencia fotót A4-es méretű részekre, az Irfanview nevű ingyenes program használatával.

Nézd meg a filmet itt!

 

Egy kis számolgatás

  • Példa 1: A videóban mutatott példa: egy 30x40cm vászonra szeretnénk festeni. Ha ezt a méretet felezzük hosszában és széltében is, akkor a méret 15x20cm. Ez már ráfér egy A4-es lapra, tehát az eredeti képet 4 részre kell szeletelni.
  • Példa 2: egy 50x70cm méretű képet alkotnánk. Ennek fele 25x35cm, ez sajnos még nem fér rá A4-re. Tehát nem 4, hanem 6 részre kell szabni: 25x23.3cm lesz 1-1 darab mérete a nyomtatáskor.

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: