Jobb agyféltekés látásmód lényege 1 percben!

Mi jobb agyféltekés rajzolás titka?

Sokat hallottál már jobb agyféltekés rajzolásról és a jobb agyféltekés rajztanfolyamokról, de el sem tudod képzelni, hogyan működik? Teljesen hihetetlennek tűnik számodra, hogy pár óra alatt eljuss a pálcikaembertől a kész portréig? Olvass tovább és eláruljuk a jobb agyféltekés rajzolás titkát! 

Az agy hihetetlen szerkezet. Egyszerre koordinálja a testedet, mozgásodat, gondolkodásodat. 

Észleli a környezeted és még rendszerezi ezeket a tapasztalatokat.
Lehetővé teszi, hogy másodperc töredéke alatt reagálhass a változásokra.
Olyan összetett műveletekre képes, amelyeket elképzelni is nehezen tudunk, és olyanokra is, amelyekre talán még nem is derített fényt a tudomány.

Annyit viszont már most is tudunk, hogy egy kis tanulás és leleményességgel kihasználhatod az agyadban rejlő lehetőségeket. Így lehetséges az is, bárki megtanulhat rajzolni, mert nem csak tehetségen múlik az alkotás!


 

Most egy percben bemutatjuk Neked, hogy pontosan mi is a lényege a jobb agyféltekés rajztanfolyamainknak!

A lényeg, hogy a a jobb agyféltekés rajzolás módszere igazából NEM rajzolni tanít, hanem egy látásmódot sajátíthatsz el általa!

  • megtanulod minek kell fejben történnie?
  • mit kell megfigyelni?
  • mire kell koncentrálni?

Ha azt szeretnéd, hogy rajzod a valóság tükörképe legyen!

Tegyük fel, hogy egy tárgyra nagyon szeretnél később emlékezni. Te mit tennél? Valószínűleg alaposan megfigyelnéd, megforgatnád a tárgyat, lehetséges, hogy bizonyos elemeket több szempontból is megvizsgálnál. A jobb agyféltekés látásmód lényege is ebben rejlik: ahhoz, hogy valamit valósághűen ábrázolhass, folyamatosan váltogatnod kell a nézőpontodat. Ez teszi lehetővé, hogy olyan apró részleteket is észrevegyél, amik felett alapvetően elsiklanál.


 Csináljunk egy próbát! Mit ábrázol a kép?

Blog 2015 latasmod 1 - ValdorArt

 

1.       Figyelmesen nézd meg a képet úgy, hogy a fekete színre koncentrálsz. Ha ügyesen csinálod, akkor ki fog rajzolódni előtted egy kép, amelyben a fekete szín dominál.

2.       A következő lépés, hogy most a fehér színre koncentrálsz. Ennek hatására pedig egy teljesen újfajta kép kezd majd kibontakozni előtted.

3.       Ha mind a kettő képet elegendő ideig elemezted, most próbáld meg váltogatni a képeket! Milyen gyorsan tudod váltogatni a nézőpontodat? Minél gyorsabban megy, annál ügyesebb leszel!

4.       A negyedik feladat kicsit már nehezebb, mert meg kell próbálnod a két képet egyszerre látni! Ez korántsem olyan könnyű, mint ahogy így olvasva gondolnád.

A jobb agyféltekés rajzolás látásmódja lehetővé teszi, hogy egy adott képből akár 3 újabb képet hozz létre az agyadban. Ha pedig képes vagy valamit ennyire sokoldalúan nézni, akkor a kisebb részleteket is meg tudod majd jeleníteni a papíron. Ehhez nincs másra szükséged, csak, hogy ezeket a nézőpontokat folyamatosan váltogasd rajzolás közben is. 


 Te látod mi van ide írva? 

Blog 2015 latasmod 3 - ValdorArt

 Ha eddig a fekete területeket nézted, akkor most koncentrálj a fehér formákra!:o)


Látott dolgok rajzolása jobb agyféltekés módszerrel

Ha térben, vagy a fantáziádban látod a lerajzolni kívánt tárgyat, az agyad már máshogyan fog reagálni. Ilyenkor az agy számára csak az egyik forma lesz értelmes, a másik értelmetlenné válik. Ezzel viszont rákényszerít téged, hogy pontosan megfigyeld az adott tárgyat.

Blog 2015 latasmod 2 - ValdorArtMiközben az agyad megpróbálja elemezni az értelmetlennek tűnő részeket, akkor biztos lehetsz benne, hogy alaposan meg is figyeli azokat részleteiben, így lehetővé teszi azt is, hogy ezeket a részleteket is papírra vihesd.
Ha pedig minden apró részlet a helyén van, az elkészült rajzod egészen biztosan életre kel majd a papíron!
Sokan azt gondolják, hogy a rajztudás, a tehetség a kezünkben van; hogy a kezünk határozza meg azt, hogy le tudunk-e rajzolni valamit.
Pedig a valóságban a rajztudás első és legfontosabb lépése a megfigyelőképesség; lehet bármilyen ügyes a kezed, ha nem látod magad előtt a legapróbb részletekig a képet, akkor nem fogod tudni ábrázolni sem.

Így lehet eljutni a jobb agyféltekés rajzolás segítségével a pálcikaembertől a portrérajzolásig csupán néhány nap alatt:

Ha megtanítod az agyad arra, hogyan váltogassa a nézőpontokat és hogyan figyeljen meg minden részletet, akkor a kezedet már igazán nem nagy kunszt rávenni, hogy ezeket papírra is vesse!

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: