Mi köze a jobb agyféltekés rajzolásnak Vágó Istvánhoz?

Mi köze a jobb agyféltekés rajzolásnak Vágó Istvánhoz? Nos, első látásra semmi, de ha megnézed a cikkben látható videót, akkor rájössz majd, hogy van valami közös a rajzolásban és az alábbi „átverésben”. És arra is rájöhetsz, hogy a jobb agyféltekés rajzolás valami olyan pluszt ad, ami a mindennapokban is hasznosítható – és amivel talán az átverést is kiszúrhattuk volna időben…?

Vágó István szkepticizmusával nem mindig értünk egyet, de értékeljük benne, hogy nyitottan áll a dolgokhoz, és elfogadja a meggyőzést „ha a tények olyanok”.

Az alábbi videóban egy mentalista mutatványban, vagy ha úgy tetszik, kísérletben vesz részt: egy szabadon választott országra kell gondolnia, azzal kapcsolatban 4 szót felidéznie, és a 4 szó kezdőbetűje alapján Danny Blue mentalista megpróbálja kitalálni, mi is lehetett az adott ország.
Az eredmény varázslatnak tűnik (talán nem árulunk el túl nagy meglepetést, ha azt mondjuk, sikerül), de természetesen a legtöbb bűvésztrükkhöz hasonlóan itt is van magyarázat a történtekre.

Ám még mielőtt lerántaná a videó a leplet, próbáljuk ki, hogy te rájössz-e a lényegre?

Nézd meg az alábbi videót az elejétől, de nagyon fontos, hogy csak a 6. percig!

Ne nézd meg a megfejtést: próbáld kitalálni, hogyan csinálta.

 

 

Megvan?
Akkor gratulálunk: igazán szemfüles, ragyogó megfigyelőképességgel megáldott ember vagy, és ezt a képességedet biztosan tudod kamatoztatni a rajzolás során is!

Nem sikerült?
Ne aggódj: Vágó István sem jött rá magától, pedig ő (többek között) a ragyogó memóriájáról híres.

Most nézd meg a videót még egyszer.

Látod, milyen kis apró finomságokkal lehet egy ember gondolatait befolyásolni?
Hiszen itt nem arról van szó, hogy Danny Blue kitalálta a kvízmester gondolatait, épp ellenkezőleg:

Ő ültette el ezeket a gondolatokat Vágó István fejében.


Minden manipulál!

Amikor felkelsz reggel, kinyomod a fogkrémet a tubusból, főzöl egy csészével vagy egy kancsóval a kedvenc kávédból, amikor kilépsz az ajtón és meglátod az óriásplakátot, akkor csupa-csupa olyan vizuális elemmel találkozol, aminek az a célja, hogy Téged manipuláljon. A termékeket, csomagolásokat, reklámokat mind szakemberek dolgozták ki, szorgalmasan tesztelték a célcsoporton, és addig finomították, amíg a lehető legnagyobb hatást érték el vele.
Természetesen nem kell attól tartanod, hogy minden reklám ennyire manipulatív, mint amit a videóban láttál, de jó tudni, hogy nap, mint nap számtalan vizuális inger ér téged, aminek az a célja, hogy hatást gyakoroljon rád.
Ijesztő, nem igaz?

A vizualitás fontos része életünknek!

A világról kapott információink nagy többsége a szemünkön keresztül érkezik, ezért itt a legkönnyebb megfogni minket. Ezt ráadásul soha nem fogod tudni teljesen kizárni.
De ha tudatosan állsz a dolgokhoz, akkor időben észreveszed, amikor manipulálni akarnak, és te dönthetsz, hogy hagyod, vagy inkább a saját fejed után mész.

Hol volt az átverés a videóban?

Ha még nem jöttél rá magadtól – de szeretnél – akkor ezt a részt most ugord át!

Ahogy a végén Danny Blue is leleplezi, ez nem gondolatolvasás volt, hanem egy jól megszervezett átverés: ő maga ültette el Madagaszkár gondolatát Vágó István fejében azzal, hogy finom utalásokat helyezett el a szobába vezető úton. Madagaszkár ott volt a falon, a szembejövő embereknél, és a 4 szó kezdőbetűjével is találkozott korábban. Ha jobban megfigyeled a videót, azt is látod, hogy minden utalásnál Danny Blue finoman megérintette Vágó Istvánt, ezzel „felhívva a figyelmét” a háttérben látható dolgokra. Nagyon jól felépített, nagyon ügyes manipulációról volt szó, amivel elérte, hogy a kvízmester azt lássa, amit láttatni akart.


Mi köze ennek a jobb agyféltekés rajzoláshoz?

Amikor jobb agyféltekés rajztechnikáról beszélünk, akkor az emberek többsége csak magára a rajzolásra gondol, pedig az csak egy nagyon pici eleme ennek a technikának. A lényeg igazából a rajzolás előtt van: a látott kép alapos megfigyelése. A tanfolyamon olyan mértékű koncentrációra van szükség, olyan alapossággal kell megfigyelni az előttünk látható dolgokat, amilyen mértékben a mindennapokban nem szoktuk nézni a tárgyakat. A legtöbb ember szinte teljesen vak a környezetére!

Csináljunk egy próbát: anélkül, hogy megnéznéd, meg tudod mondani, hogy a lakásodhoz vezető utcában hány autó parkol? Milyen színűek?
Pedig biztosan láttad… csak nem figyelted meg.

A jobb agyféltekés rajztanfolyamot végzett diákjaink viszont sokszor számoltak be arról, hogy minél többet rajzolnak, annál inkább természetessé válik számukra a dolgok megfigyelése. Napról-napra nyitottabbak az őket körülvevő világra, jobban észreveszik a dolgokat, már nem vakon járnak-kelnek. Kivéve, amikor megszállja őket az ihlet, és semmi mást nem vesznek észre, csak a legközelebbi papírt és ceruzát;)

A videót nézve mi azon gondolkodtunk: vajon azok, akik a jobb agyféltekés rajztanfolyamnak hála tudatosabban szemlélik a külvilágot, észrevették volna a csalást? Vajon őket is át lehet így verni?

Ezt sajnos nem áll módunkban letesztelni, de azt megkérdezhetjük:

Te rájöttél a turpisságra?

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: