Hogyan találd meg a saját stílusodat?

A mai videóblogban azt a témát járjuk körül, hogy hogyan is találd meg a saját stílusodat! Ez bizony sokunk fejében felmerül, akik rajzolunk, festünk. Mi lesz az, amitől tudni fogják a szemlélők, hogy ezt pont Te festetted? Erre persze nincs egymondatos válasz! A Te stílusod Benned rejtőzik, a kérdés, hogyan lehet előcsalogatni?

Ehhez adunk most 4 tippet, amik segítenek Téged elindulni. Ezekkel a módszerekkel el tudod kezdeni a kísérletezést, amiből aztán megszülethet a.... nos hogy mi, ezt mi is kíváncsian várjuk o:). 

Nézd meg a videót vagy olvasd el a cikket!

 


 Hogyan találd meg a saját stílusodat?

Kezdjük azzal, hogy eleve minden képbe belerajzolod vagy belefested magad, hiszen a személyiséged tükröződni fog a képeidben. Pl. ha egy precíz, pontos ember vagy, akkor a rajzaid is ilyenek lesznek és közel fog állni hozzád a fotórealisztikus stílus. Egy pörgősebb embernek a rajzai, vonalai sokkal lendületesebbek lesznek. 

Kérdezhetnénk: melyik a szebb? Melyik  jobb? Egyik sem! Nincs jó vagy rossz, van, aki realisztikusan fest, van aki nagyvonalúbban. Ami fontos, hogy a Neked megfelelő stílusban legyél jó!


1. Ugyanaz az eszköz, más stílus

Kezdj el kísérletezni! Válassz egy eszközt, és használd annyiféleképpen, ahány stílust csak ki tudsz próbálni. Nézzük például a grafit ceruzás rajzolást:  alkalmazz különböző tónusozási technikákat. Egynek jó lesz az összemosás technika, másiknak a vonalas árnyékolási technika, próbáld ki mindkettőt és nézd meg, hogy melyik megy könnyen, melyik az amelyik tetszik, melyik az, amit jó érzéssel csinálsz!  Mi megmutatjuk a technikákat, te pedig kiválasztod, ami a tiéd lesz.

Mutatunk erre két példát is!

blog stilus alfoldi robert - ValdorArt  blog stilus deri janos - ValdorArt 

Alföldi Róbert portréja, Guttman Adri rajza, összemosás technika

Déri János portréja, Batári István rajza: vonalas árnyékolástechnika


 2. Ugyanaz a kép, más eszközökkel

Ugyanazt a képet rajzold vagy fesd meg ugyanazokkal a színekkel, csak más eszközökkel. A januári videómagazinban megfestettünk egy képet kétféle stílusban: realisztikusan és  lendületes vagy művészi stílusban. A különbség az volt, hogy másfajta ecsetet használtunk és más volt az ecsetkezelés. De vigyázz: a lendületes stílus nem azt jelenti, hogy vaktában hadonászunk az ecsettel o:) Fejben ugyanúgy ott kell lenni,  a formákat ugyanúgy pontosan látnod kell!

blog stilus andi lenduletes stilus - ValdorArt blog stilus andi realisztikus stilus - ValdorArt

 

3. Téma választás

Azonban nem csak a technika számít! Ugyanolyan fontos lehet, hogy milyen témát választasz. Olyat válassz, ami a szívedhez közel áll, amit lelkesen csinálsz, amibe bele tudod adni a szívedet-lelkedet. Persze lehet, hogy jön egy ötlet, "fejben" szinte meg is fested, de amikor ténylegesen megcsinálod, kiderül, hogy mégsem a tiéd a téma. Ilyenkor egyszerűen lépj tovább!

Erre is mutatunk példát: Szegedy Tamara legfontosabb témája a gyerekek ábrázolása lett, nézd csak:

blog stilus tamara1 - ValdorArt blog stilus tamara2 - ValdorArt blog stilus tamara3 - ValdorArt

 4. Színhasználat!

Szerintem nem mondok újdonságot, hogy sok híres festőnek megvoltak a kedvenc színei, megvolt a színpalettája, amiről rögtön lehetett tudni, hogy a festmény kinek a műve. A színek is lehetnek jellemzőek rád

Nagyon erősen egyedi tud lenni, ha megtalálod a Te kedvenc színeidet, de ez bizony nem jön egyik pillanatról a másikra. Legtöbbször sok-sok próbálkozás eredménye, vagy több gondolatot kell megérlelni, megtalálni és összegyúrni. Ha viszont megvan az eredmény, az mindenért kárpótol!

És erre is mutatunk példát: Lukács Andi menyasszony sorozatának jellegzetessége, hogy a fekete és a fehér mellett mindössze egy! szín van benne! 

blog stilus la1 - ValdorArt blog stilus la2 - ValdorArt blog stilus la3 - ValdorArt

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: